Kilenc válogatott kijutott a vb-re, a törökök biztosan lemaradnak

Szerbia nyerte a ki-ki meccset Belgrádban Atamanék ellen és közel került a továbbjutáshoz, a J-csoportban már minden kérdés eldőlt.

November 11-én és 14-én rendezték a világbajnoki selejtezősorozat újabb két körét, ami után jelentősen tisztult a kép. Lettország, Görögország, Németország, Szlovénia, Finnország, Franciaország, Litvánia, Spanyolország és Olaszország is ott lesz a 2023-as vb-n, lássuk a részleteket. 

I-csoport

Görögország – Lettország 60-80
Nagy-Britannia – Szerbia 68-74
Törökország – Belgium 86-52

Lettország – Nagy-Britannia 79-63
Belgium – Görögország 70-72
Szerbia – Törökország 77-76

Lettország három Európában játszó sztárja (Timma, Strelnieks és Dairis Bertans) vezetésével előbb simán győzött a foghíjas görögök otthonában, majd hazai pályán a britek ellen már a játékpercekre is figyelni tudtak – 7-1-es mérlegükkel külön szintet képviselnek a csoportban, a második körben eddig 4/4-et nyertek. 

A görögök 4-2-es mérleggel, jó helyzetből várhatták a kört, és bár a lettektől kikaptak, ők elsősorban a belgák elleni meccsre koncentráltak, amit sikerült is elcsenniük idegenben, ezzel pedig bebiztosították helyüket a vébén – a törökök és a belgák még utolérhetnék őket, de egymás elleni eredményekben jobbak a hellének. A belgák egyébként a törököktől is simán kikaptak, így nekik is már csak matematikai esélyeik maradtak a vb-szereplésre. A görögök ellen volt esélyük, mert végig 2-3 pontos hátrányban voltak a negyedik negyedben, majd 70-71-nél, két másodperccel a vége előtt a győzelemért támadhattak, de legjobbjuk, a kerek 30 pontot termelő Retin Obasohan támadóhibát vétett…

A szerbek mindössze 3-3-as mérleggel álltak a két mérkőzés előtt, de sikerült kikaparniuk a gesztenyét. Előbb Newcastle-ben egy B-csapattal legyűrték a briteket, majd Marko Guduriccsal és Vladimir Lucsiccsal megerősítve fogadták a törököket Belgrádban, akik a belgák elleni nagyon sima sikerrel hangoltak a rangadóra. A győztes nagy lépést tehetett a továbbjutás felé, a vesztes viszont nehéz helyzetbe kerülhetett, ráadásul a 3-4-gyel érkező törököknek ez élet-halál meccsnek számított. Ebből egy borzasztó ideges, végig nagyon szoros összecsapás kerekedett, amit végül Gudurics két büntetője döntött el másfél perccel a vége előtt. A hátralévő időben a törökök honosított vezére, Scott Wilbekin került középpontba, aki előbb kihagyott két büntetőt, majd a sorozatos szerb hibáknak köszönhetően a legvégén dobhatott egy floatert a győzelemért, de az is kimaradt. A meccs krónikájához tartozik, hogy Szvetiszlav Pesics és Ergin Ataman, a két nagyon rutinos szakvezető komoly verbális csatába keveredett, miután Ataman szerint a hazaiak felé billent a pálya. 

A szerbek mindkét, törökök elleni meccset megnyerték, így már csak a belgák jelenthetnek rájuk veszélyt, de Obasohanéknak egyrészt nem könnyű a sorsolásuk, másrészt ha a szerbek nyernek Görögországban vagy otthon legyűrik a briteket, nem kell tovább számolgatni. 

J-csoport

Izrael – Szlovénia 62-75
Németország – Finnország 94-80
Észtország – Svédország 82-87

Szlovénia – Németország 81-75
Finnország – Észtország 91-71
Svédország – Izrael 71-68

Szlovénia 5-3-as mérleggel futott neki a körnek, és előbb Izraelben egy kemény összecsapáson sikerült is nyerniük Muric, Lapornik, Samar és a honosított Jordan Morgan vezérletével, majd hazai pályán a németeket is le tudták gyűrni. Utóbbi összecsapáson Morgan 22 pontos, 13 pattanós, illetve Ziga Samar 14 pontos, 12 gólpasszos extrája bizonyult nyerőnek, a két középső negyedben 21 pontot vertek a németekre, ezzel pedig kijutottak a vébére. 

A németek kiváló helyzetből várhatták a fordulót, a szintén 7-1-gyel álló finnekkel együtt nem sok minden miatt kellett már izgulniuk. Az első meccsen azért odatették magukat a finnek ellen, erősen tartalékos csapattal is végig vezetve nyertek, innentől pedig a szlovének elleni összecsapás már nem igazán számított. 

A finnek az észtek ellen hazai pályán kiköszörülték a csorbát és hátradőlve várhatják a februári zárókört. A 24 pontos Jantunen mellett Salin, Valtonen, Madsen és Maxhuni is 10 pont fölé jutott, Lauri Markkanennel kiegészülve a világbajnokságon is szép reményekkel indulhatnak. 

A kör legnagyobb vesztese Izrael volt, akik nem csak a szlovénektől, hanem a svédektől is kikaptak – a szokásos gondjuk, hogy hiába vannak jó játékosaik, az NBA-s Deni Avdija nélkül hiányzik egy igazi vezér, aki fellépne a nehéz pillanatokban. A svédek egyébként az észteket is legyűrték és felléptek a negyedik helyre a csoportban, de az egymás elleni eredmények miatt feljebb már nem kerülhetnek. 

K-csoport

Csehország – Montenegró 56-65
Litvánia – Franciaország 65-90
Bosznia-Hercegovina – Magyarország 83-78

Magyarország – Csehország 83-69
Montenegró – Litvánia 56-65
Franciaország – Bosznia-Hercegovina 92-56

A magyar válogatott csoportjában két továbbjutó hely elkelt. Franciaország a szupertehetséges Victor Wembanyama vezetésével két nagyon könnyed sikert aratott Litvániában, majd otthon a bosnyákok ellen, a sok NBA-s hiányzó ellenére egyáltalán nem tűntek B-csapatnak és Vincent Collet szövetségi kapitány rá a garancia, hogy a februári meccseken is hajtani fognak. 

A litvánok elsőre nagy verésbe szaladtak bele otthon, utána viszont 56 ponton tartották Montenegrót Podgoricában, félelmetes védekezésüknek köszönhetően pedig a franciákhoz hasonlóan 8-2-vel állnak, kijutottak a vb-re. Februárban a mieinket fogadják, majd Franciaországban fejezik be a selejtezőket, gyakorlatilag tét nélkül. 

A harmadik helyért még nagy csata várható, amiből a foghíjas csehek kiszálltak – előbb Montenegró, majd Kellerék verték az előző vb 6. helyezettjét, akik 2023-ban csak otthonról követhetik majd az eseményeket. Magyarország nagy esélyt szalasztott el Boszniában, ahol a bosnyákok egy kicsivel jobbnak bizonyultak, ha azt a mérkőzést nyertük volna, akkor Montenegróhoz hasonlóan 6-4-es mérleggel állnánk, ami azért lett volna fontos, mert Montenegróval szemben az egymás elleni eredmények nem nekünk kedveznek. 

A februári fordulóban így Perléknek nyerniük kell Litvániában, majd hazai pályán a bosnyákok ellen, de ha Montenegró győzni tud Szarajevóban vagy otthon megveri a gyenge cseheket, akkor számunkra elszálltak az esélyek. Csak abban az esetben juthatunk tovább, ha nyerünk Litvániában, a bosnyákok megverik Montenegrót, majd az utolsó körben legalább hattal verjük a bosnyákokat és Montenegró otthon kikap a csehektől – sajnos nagyon vékony a sanszunk. 

L-csoport

Hollandia – Ukrajna 77-96
Izland-Georgia 85-88
Olaszország – Spanyolország 84-88

Ukrajna – Izland 79-72
Georgia – Olaszország 84-85
Spanyolország – Hollandia 84-72

A kör előtt az volt a fő kérdés, hogy a spanyol és olasz válogatott kiharcolja-e a továbbjutást, illetve hogy a grúz-ukrán-izlandi trióból kinek marad esélye – a 0-6-tal érkező hollandok már régen elszálltak. 

Kezdjük az életben maradókkal. Az 1-5-tel érkező ukránok előbb Hollandiát, majd Izlandot is legyűrték, amivel visszakapaszkodtak és legalább a matematikai esélyüket megőrizték, ráadásul Izlandot hét ponttal verték, így az egymás elleni eredmények már nekik kedveznek. Ugyanakkor a szigetország csapata hiába kapott ki Georgiától, még mindig 4-4-gyel áll, hasonlóan a grúzokhoz, így az ukránoknak nem a saját kezükben van a sorsuk. 

A grúzok előbb nagy nehezen behúzták az izlandi meccset Tornike Shengelia parádéjával, a második körben pedig úgy fogadták az olaszokat, hogy ha nyernek, akkor mindkét gárda 5-3-mal fog állni. Az olaszok az első körben szoros mérkőzésen vesztettek a spanyolok ellen, Georgiában viszont nem hibáztak, és egy egypontos, infarktusos meccsen legyűrték a vendéglátókat. Shengeliáék 30 másodperccel a vége előtt még 79-85-ös hátrányban voltak, de beszórtak egy duplát és egy triplát, miközben Alessandro Pajola eladott egy labdát, majd két büntetőt rontott – a másodikat már szándékosan, a maradék négy másodperc pedig már kevésnek bizonyult, hogy a grúzok megszerezzék a győztes kosarat. Az olaszok ezzel a győzelemmel kiharcolták a továbbjutást. 

A spanyolok az Európa-bajnokságon is villogó hátvéd, Jaime Fernandez 28 pontos extrájával húzták be az olaszok elleni meccset, majd a hollandok ellen is hozták a kötelezőt – az olaszok grúzok elleni sikere pedig azt jelentette, hogy ők is kijutottak a világbajnokságra. 

A harmadik továbbjutó helyért viszont kőkemény harc várható. Az ukránok nyerhetnek az olaszok és a hollandok ellen is, amivel 5-5-re javulhatnak, de mindkét sikerre szükségük lesz, hogy maradjon sanszuk. Georgiára vár egy könnyű meccs Hollandiában, Izlandra egy nehéz összecsapás a spanyolok ellen – ha minden a papírforma szerint alakul, akkor a zárófordulóban az 5-4-gyel álló grúzok és a 4-5-tel álló izlandiak találkoznak. Ha Georgia nyer, kijut a vébére, ha Izland nyer, akkor Ukrajna kerül nyerő helyzetbe, mivel három csapat állna 5-5-tel. A hármas körbeverésben +12-vel állnak, míg Grúzia -5-tel, Izland -7-tel, vagyis az északiaknak 20 ponttal kellene nyerniük Tbilisziben, hogy egymás elleni eredményekben megelőzzék a kék-sárgákat, ami szinte lehetetlen küldetés. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus