Már csak egyetlen európai hely kiadó a vébé-selejtezőben

Szerbia magabiztos győzelemmel, Oroszország óriási hátrányból fordítva jutott ki a kínai világbajnokságra, a franciák és görögök csoportelsőként zártak.

K-csoport

Oroszország-Finnország 91-76

A szomszédvárak ki-ki meccsén a finneknek három ponttal kellett volna győzniük, hogy kijussanak a vb-re, nem is tétlenkedtek, az első félidőben akadt olyan pillanat, amikor 18 (!) ponttal vezettek – ezt viszont nem tudták megtartani, már a nagyszünetre egyetlen pontra olvadt a fór. A harmadik negyedben aztán igyekeztek visszaülni a lóra, hétpontos előnnyel vághattak neki a negyedik játékrésznek, ahol azonban jött az orosz henger. A hazaiak elképesztő, 7/9-es triplamutatót hoztak össze a záró tíz percben, miközben nagyon szigorú védekezésük megtörte a finneket – főként Voroncevicset kell kiemelnünk, aki kulcspillanatokban volt eredményes, de az egyetlen rossz dobással 15 pontig jutó Antonov, a 22 pontot termelő Kulagin, vagy a kintről háromszor csengető Khoszcov is remekelt.  A végjátékban gyakorlatilag teljesen szétszedték a finneket, 33-11-re hozták a negyedet – a fordulópont egyébként az volt, amikor 64-67-nél Mikko Koivisto mindhárom büntetőjét kihagyta. A Jamar Wilson (18 pont), Tuuka Kotti (13 pont, 60% mezőnyből) és Koivisto (11 pont, 4/4 mezőnyből) húzta finnek így egy álommal szegényebben távozhattak, az oroszok pedig csoportmásodikként, 2010 után készülhetnek újra a világbajnokságra. 

A mérkőzés videós összefoglalója

Franciaország-Csehország 82-66

A csehek úgy érkeztek, hogy egy komolyabb különbségű győzelemmel még a csoportelsőséget is megcsíphették volna, ennek megfelelően küzdöttek, hajtottak, kiharcoltak 28 büntetőt (Auda egymaga 16-ot!), szűken megnyerték a lepattanócsatát, hét labdát is szereztek, ugyanakkor a nagyon gyenge triplamutató (4/19) mellett közelebbről sem voltak igazán hatékonyak, Audán és Hrubanon kívül alig volt pont a csapatban. Már a félidőben ötpontos hátrányban voltak, az olló pedig folyamatosan nyílt a második félidőben, esély nélkül kaptak ki. A franciák sokkal jobb csapatjátékot mutattak, és akadtak náluk extrák is, hiszen Lesort 7/7-et szórt mezőnyből, Chassang 6/7-et, Albicy és Julien 11 gólpasszt osztott ki - minden pályára lépő játékosuk szerzett pontot, így a végén meggyőző különbséggel nyerték a mérkőzést, egyúttal csoportelsőséggel örvendeztették meg drukkereiket. 

A mérkőzés videós összefoglalója

Bosznia-Hercegovina – Bulgária 87-67

A bolgárok már azt is nagy sikerként könyvelhették el, hogy bejutottak a második selejtezőkörbe, utolsó meccsükre pedig már nem is nevezték a honosított Washburnt, így borítékolható volt a bosnyák siker. Pláne úgy, hogy Edin Atic belenyúlt abba a bizonyosba, 12/14-gyel célzott a triplán belülről, és úgy is 29 pontot termelt, hogy a triplákat mindössze 1/7-tel dobta – volt mellette 9 pattanója, 5 gólpassza és 4 szerzett labdája, összességében 37 VAL-ja, ezzel az extrával végképp nem tudtak mit kezdeni a vendégek. A hazaiaknál Lazic és Campara is kiválóan dobott, így a szoros első negyed után fokozatosan átvette a játék irányítását a bosnyák válogatott és szép győzelemmel búcsúzott a sorozattól. 

A mérkőzés videós összefoglalója

 

L-csoport

Szerbia-Izrael 97-76

A mérkőzésen elvileg figyelni kellett volna a grúz-észt meccset is, ahol az észtek győztek, így ha Izrael akár csak egy ponttal is jobbnak bizonyult volna a szerbeknél, akkor ők jutottak volna ki a világbajnokságra. Ez azonban csak álom maradt, a 2014-es torna ezüstérmese az észtországi botlás után nagyon komolyan vette a meccset, az első perctől kezdve nem nagyon hagytak kétséget afelől, hogy nyerni fognak: a gárda 30 gólpasszt jegyzett, teljesen más sebességi fokozatban játszottak, mint az izraeliek. Az első két negyedet egyaránt nyolc ponttal nyerték, percről percre növelték a különbséget, és bár a második félidőben rohamozott a Cohen-Cline-Avdija-Zalmanson-Ziv ötös (mindegyikük elérte a 10 pontot), a vendégeknek nem volt esélyük a fordításra. A szerbeknél érdemes kiemelni a 11 pontig és 9 gólpasszig jutó Teodoszicsot, a parédásan dobó Miloszavljevicset (20 pont, 7/10 mezőnyből), Lucsicsot (22 pont, 8/10 mezőnyből) és Milutinovot (4/5 mezőnyből), de olyan extrák is érkeztek, mint a center Raduljica hat gólpassza. A történelem egyébként kissé ismételte önmagát, a 2013-as Európa-bajnokság selejtezőjének végén is ugyanígy Izrael kárára jutott ki Szerbia. 

A mérkőzés videós összefoglalója

Grúzia-Észtország 77-84

A grúzok nem vették félvállról a tét nélküli összecsapást, Shermadini, Sanadze és McFadden és elérte a 20 pontos határt, azonban mellettük mindössze Csincsadze (8 pont, 5 gólpassz) nyújtott elfogadhatót, a cseresor több kárt csinált, mint hasznot. A hatpontos előny a nagyszünetre hatpontos hátránnyá változott, és bár a harmadik negyedben visszavette a vezetést a grúz csapat, a negyedik játékrészben teljesen elfogytak. Az észtek Kullamae (18 pont), Kitsing (15 pont, 8 lepattanó, 3 tripla) és Drell (14 pont, 5/7 mezőnyből) vezetésével sokkal inkább csapatmunkát mutattak be, a kiegészítő emberek sokkal hasznosabbnak bizonyultak, a végén pedig ez döntött. 

A mérkőzés videós összefoglalója

Németország-Görögország 63-69

A görögök egyetlen klasszisukat, a veterán Burussziszt ezen a meccsen már nem erőltették, a németeknél is több hiányzó akadt, így nem volt meglepetés, hogy a színvonal nem verdeste az egeket két, már továbbjutott csapat meccsén. A nagyszünetben egy pont volt közte a németeknek, utána viszont a görögök picit talán jobban koncentráltak, picit talán mélyebb rotációval is dolgoztak, és a második félidőben ha szűken is, de lenyomták ellenfelüket. Igazán kiemelkedő teljesítmény nem akadt egyik oldalon sem, a németek összesen négy triplát dobtak be, mindet Andreas Obst, a vereség okait itt kereshetik, de valószínűleg nem fogják, hiszen ha nem is díszlépésben, de különösebb nehézség nélkül jutottak ki a vébére. 

A mérkőzés videós összefoglalója

Tegnap Oroszország és Szerbia mellett egyébként további öt nemzet (Japán, Irán, Jordánia, Fülöp-szigetek és Elefántcsontpart) biztosította szereplését a világbajnokságon. Már csak három üres pozíció van a 32-es mezőnyben: az európai zónában ma este a Montenegró-Lettország meccsen dől el az utolsó továbbjutó kiléte, míg az amerikai zónában három gárda (Dominikai Köztársaság, Puerto Rico és Uruguay) küzd meg két fennmaradó helyért. 

fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus