Euroliga: A Fener és az Olympiakosz jutottak a döntőbe

A CSZKA Moszkva az idei Final Fourban sem tudta legyőzni „Olympiakosz-fóbiáját”, a görögök ezúttal 13 pontos hátrányból fordítottak az első elődöntőben a tavalyi bajnok ellen egy fantasztikus végjáték során. Ezt követően a házigazda Fenerbahce is bejutott a vasárnapi fináléba, miután a hatalmasat játszó Ekpe Udoh vezérletével teljesen megérdemelten fektették két vállra az alapszakasz-győztes Real Madridot.

Elődöntők

CSZKA Moszkva (orosz, 2.) – Olympiakosz (görög, 3.) 78-82

Hiába vezetett a mérkőzés nagy részében, a CSZKA Moszkva idén sem tudott átlépni saját árnyékán és végre valahára legyőzni a Final Fourban az Olympiakoszt, így egy parádés végjáték után elsőként a pireuszi alakulat jutott be a vasárnapi fináléba. Nem lesz tehát címvédés idén sem, pedig a meccsen szinte végig az oroszok vezettek, ám érdekes módon a játék képe mégis inkább az Olympiakosz szája íze szerint alakult. A meccsen ugyanis kevés kosár született, a görögöknek sikerült megtörniük a CSZKA ritmusát (ez a 78 dobott pont moszkvai mértékkel roppant kevés), így a végén volt esélyük megfordítani a találkozót, amivel élni is tudtak. Öt évvel ezelőtt ugyanebben az arénában, 19 pontos hátrányt ledolgozva lett bajnok az Olympiakosz szintén a CSZKA ellen (ami azóta is az Euroliga történetének legnagyobb fordítása a finálékban), ehhez képest most „csak” 13 pontos deficitet kellett eltüntetniük a piros-fehéreknek.

A meccset a Moszkva kezdte jobban, majd 7-9-nél már pireuszi vezetést mutatott az eredményjelző, ám erre a CSZKA egy 11-0-s sorozattal válaszolt, innentől pedig már egészen az utolsó percekig az oroszok uralták a találkozót. Az Itudisz-legénység a legnagyobb különbséggel 40-27-nél vezetetett, de még a harmadik negyed végéhez közeledve is 64-54 volt az állás a javukra. Az Olympiakoszt aztán néhány jól időzített tripla hozta vissza a meccsbe, majd a hajrában ki más, mint Billy kapitány, azaz Vaszilisz Szpanulisz (14/3 pont, 6 gólpassz) gyújtotta be a rakétákat 10 negyedik negyedben szerzett pontjával, majd triplájával és gólpasszával hosszú idő után ismét vezetett az Olympiakosz (73-76). Ezt követően aztán a főleg az első félidőben fantasztikusan játszó Milos Teodoszics (23/12 pont) egalizált egy remek távolival, majd az igazi hős Erick Green (8/6 pont) lett, aki egy visszalépős, emberről elengedett triplával vette vissza csapatának a vezetést. A hátralévő játékidőben mezőnykosár aztán már nem született, Teodoszics kezében benne maradt az újabb egyenlítés, így a görögök örülhettek és készülhetnek a fináléra. Ami a statisztikát illeti, több adat is remekül megmutatja, hogy miért nyert az Olympiakosz, akik Final Four rekordbeállítást jelentő 14 triplát szórtak be a találkozón, melyből Kosztasz Papanikolau (14/12 pont, 9 lepattanó) és Vangelisz Mancarisz (12/12 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz) 4-4 trojkával vették ki a részüket. Ezzel és a 19 támadólepattanóval remekül sikerült ellensúlyozni a pocsék kétpontos mutatót (35/11, 31%). A védekezés is újfent remekül működött, amit a CSZKA 78 dobott pontja mellett a csapatszinten kiosztott mindössze 7 gólpasszuk is mutat.

A CSZKA Moszkva legjobb dobói: Teodoszics 23/12, De Colo 16, Jackson 12/6
Az Olympiakosz legjobb dobói: Szpanulisz, Printezisz 14/3-14/3, Papanikolau 14/12, Mancarisz 12/12

 

Fenerbahce (török, 5.) – Real Madrid (spanyol, 1.) 84-75

A Fenerbahcénak sikerült átmentenie az utóbbi hetekben mutatott pazar formáját a Real Madrid elleni elődöntőre is, így a törökök teljesen megérdemelten idén is bejutottak a döntőbe, ahol a saját közönségük által teremtett félelmetes hangulatban az első Euroliga-győzelmüket szerezhetik meg vasárnap. A várva várt parázs csata elmaradt a két fellegvár csapatai között, hiszen a Fener már az első negyedben tízpontos vezetést szerzett (17-7), amit kisebb-nagyobb megingásokkal egészen a végső dudaszóig tartani tudott, a Real egyetlen másodpercig sem játszott előnyben a találkozón. A madridiak a második negyedben repesztettek egy 11-0-s rohamot, 26-24 után azonban újra gyorsan kétszámjegyű lett a különbség. A Fener szinte tökéletes meccset játszott, 75 pontra tudták lefogni az alapszakasz-győztes, félelmetes támadógépezettel bíró spanyolokat.

A hazaiaknál a tripla-dupla közeli számokat hozó Ekpe Udoh (18 pont, 12 lepattanó, 8 gólpassz, 2 blokk, 12/8 mezőnyből) volt az alfa és az omega, a nigériai felmenőkkel rendelkező amerikai magasember hihetetlen tartást adott csapatának elől és hátul egyaránt. Mellette még Nikola Kalinics (12/6 pont, 6 gólpassz, 6 lepattanó, 4 labdaszerzés) is egészen sokoldalú teljesítményt tett le az asztalra, de a többiek játékában sem volt kivetnivaló, Bogdan Bogdanovics (14/6 pont, 6 lepattanó) és Jan Vesely (12 pont, 3 lepattanó, 3 gólpassz) voltak még a leginkább eredményesek közülük. A Realban ezzel szemben Sergio Llull (28/6 pont, 8 gólpassz) hiába volt ismét emberfeletti és vette volna vállára csapatát, illetve Jaycee Carrolltól (21/15 pont, 7/5 tripla) is hiába jött az újabb extra távolról, ők ketten a többiektől szinte semmilyen segítséget nem kaptak, ami eddig egyáltalán nem volt jellemző a királyiakra ebben a szezonban.

A Fenerbahce legjobb dobói: Udoh 18, Bogdanovics 14/6, Vesely 12, Kalinics 12/6
A Real Madrid legjobb dobói: Llull 28/6, Carroll 21/15

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus