Euroliga: A Pana készen áll a playoffra

A zsinórban hatodik győzelmüket arató Calathesék Milánóban nyertek nagy rangadót és saját kezükbe vették sorsukat – a Baskonia a Real elleni bravúrral tette meg ugyanezt – a Maccabi és a Zalgiris az utolsó utáni szalmaszálba próbál kapaszkodni 

Alapszakasz, 28. forduló

Himki Moszkva (orosz, 9-19) – Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 13-15) 71-76

A Himki Moszkva idegenbeli legyőzésével a veszett fejsze nyelébe igyekszik kapaszkodni a Maccabi, hiszen az izraeliek a saját sikerükön túl a Milano és az Olympiakosz vereségének is örülhettek. Így újra csak egy győzelemmel vannak lemaradva a nyolcadik helytől két fordulóval a vége előtt, viszont mindkét riválisuk, sőt a Zalgiris is jobb náluk egymás elleniben, így a helyzetük azért nem túl rózsás. Ami ezt a meccset illeti, a Himki remekül, 19-5-tel kezdett, majd a Maccabi fokozatosan elkezdte ledolgozni hátrányát, a nagyszünetben már egy hajszálnyival ők vezettek (39-40) és a végjátékot is szépen lehozták. A tel-aviviak egyébként Johnny O’Bryant (16/6 pont, 11 lepattanó) főszereplésével elképesztő mennyiségű, klubrekordot jelentő 54 lepattanót szedtek le a találkozón.

A Himki Moszkva legjobb dobói: Shved 17/9, Mickey 14/6, Thomas 12/3
A Maccabi legjobb dobói: Roll 17/15, O’Bryant 16/6, Caloiaro 13, Pargo 12/6

A mérkőzés legszebb jelenetei:

 

Zalgiris Kaunas (litván, 13-15) – Darüssafaka Tekfen (török, 4-24) 94-67

A Maccabihoz hasonlóan a legutóbbi négy meccsét megnyerő Zalgiris is igyekszik megragadni az utolsó utáni szalmaszálat, a Darüssafaka legyőzése ujjgyakorlat volt a litvánoknak, és némileg jobban is állnak a közvetlen riválisokkal szemben, mint az izraeliek, viszont az utolsó két fordulóban még az Olympiakoszhoz és a Realhoz is utazniuk kell. Erről a találkozóról túl sokat beszélni nem érdemes, a kaunasiak a 27-12-re megnyert második negyedükkel indították be a darálót, és látványos játékkal, nagy győzelemmel búcsúztak (valószínűleg) fantasztikus közönségüktől erre az Euroliga-szezonra.

A Zalgiris legjobb dobói: Davies 13, Milaknis 12/12, Wolters 12/3, Thompson 12, Grigonis 11/9
A Darüssafaka legjobb dobói: Evans 14, Baygül 11

A mérkőzés legszebb jelenetei:

 

KIROLBET Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 15-13) – Real Madrid (spanyol, 21-7) 86-76

Nagy győzelmet aratott a Baskonia a Real Madrid felett, így a vitoriaiak közel a maximumot hozták ki ebből a dupla fordulóból. Az idei Final Four házigazdájának ugyanis a Pana és a Real elleni meccsek után is abszolút a saját kezében van a sorsa, és bár még egy Efes illetve CSZKA elleni derbi hátra van számukra, ám ezzel a pokolian nehéz alapszakasz-zárással is minden esélyük megvan, hogy bejussanak a playoffba. Ami a Realt illeti, a madridiak esélye így lényegében elszállt az alapszakasz megnyerésére, ám ennek érdekében azért nem törték össze magukat ezen a meccsen, például Santiago Yusta és a második forduló után újra pályára lépő Ognjen Kuzmics is helyet kapott a kezdőjükben. A Baskonia sokkal jobban akarta ezt a sikert, amit tulajdonképpen simán, végig vezetve szereztek meg a lepattanócsatát 50-35-re megnyerő házigazdák, akiknél Vincent Poirier (19 pont, 16 lepattanó) és Johann Voigtmann (13/3 pont, 12 lepattanó) is dupla-duplázott.

A Baskonia legjobb dobói: Vildoza 20/3, Poirier 19, Voigtmann 13/3, Huertas 12/3, Shields 10/3
A Real Madrid legjobb dobói: Thompkins 17/9, Carroll 16/6

Poirier dominált a palánkok alatt:

A mérkőzés legszebb jelenetei:

 

AX Armani Exchange Olimpia Milano (olasz, 14-14) – Panathinaikosz OPAP (görög, 15-13) 83-95

A zsinórban hatodik győzelmét arató Panathinaikosz kiváló játékkal nyerte meg Milánóban a házigazda Olimpia elleni „hatpontos” meccset, így a görögök emberemlékezet óta először ismét tisztán playoff-helyen állnak. Jövő héten minden bizonnyal zsúfolásig meg fog telni az OAKA a Real elleni derbire, hogy aztán – jó esetben – a záró fordulóban szintén odahaza a Buducsnoszt ellen biztosíthassák be rájátszás-részvételüket a görögök. A Zöldek nagyszerű kosárlabdával rukkoltak elő, úgy tűnik, hogy Rick Pitino irányítása alatt számukra legjobbkor állt össze a csapatjáték, amit közvetlen riválisaikon túl aggódva figyelhetnek potenciális áprilisi ellenfeleik is, ezzel a Panával most aligha akar bárki is összekerülni. A Milano ezzel szemben a Real elleni fájó veresége után ezt a meccsét is elbukta, és még a két isztambuli sztárcsapat, a Fener és az Efes következik számukra, nem állnak túl rózsásan tehát jelenleg. Ezen a találkozón végig a Pana akarata érvényesült, és bár ez a különbség mértékében sokáig nem mutatkozott meg, a hajrára felőrölte a Milanót az állandó nyomás. 64-61 után ugyanis egy 13-0-s rohammal húzott el az athéni had, ahonnan már nem volt visszaút az olaszoknak. A meccset csaknem végigjátszó Nick Calathes (27/3 pont, 14 gólpassz, 8 lepattanó) ismét remek vezér volt és hatalmas dupla-duplát ért el, de a teljesség igénye nélkül Keith Langford (17/9 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz) és DeShaun Thomas (15/6 pont, 5 lepattanó) is nagyot játszottak.

A Milano legjobb dobói: Kuzminskas 17/6, James 16/6, Nunnally 12/3, Micov 11/9
A Panathinaikosz legjobb dobói: Calathes 27/3, Langford 17/9, Thomas 15/6, Gist 12, Kilpatrick 11/9

Calathes és Langford tanári előadása:

A mérkőzés legszebb jelenetei:

 

A forduló korábbi eredményei (ezekről ITT olvashattok):
FC Bayern München – FC Barcelona Lassa 73-71
CSZKA Moszkva – Fenerbahce Beko 70-68
Buducsnoszt VOLI – Anadolu Efes 84-91
Herbalife Gran – Canaria Olympiakosz 90-67

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus