Euroliga: Előre menekülnének a ma játszó csapatok

A ma egyaránt esélyesként pályára lépő Real és Pana a negyedik, az Olympiakosz pedig a második helyre hajt az utolsó két fordulóban.

A ma egyaránt esélyesként pályára lépő Real és Pana a negyedik, az Olympiakosz pedig a második helyre hajt az utolsó két fordulóban. A Zalgiris a mai ellenfelét, a CSZKA-t kerülné el a rájátszásban egy bravúrral.

 

Alapszakasz, 29. forduló

Unicaja Malaga (spanyol, 11-17) – Olympiakosz (görög, 19-9) (18.00)

A Spanyolországban megszokottnál jóval korábban, már délután 6 órakor kezdődik a Malaga és az Olympiakosz mérkőzése. A Fenerbahce tegnapi moszkvai győzelme után a pireusziaknak már lehet, hogy az is kevés lesz a második helyhez, ha mindkét hátralévő meccsét megnyeri, az pedig biztos, hogy egy esetleges mai vereséggel maradnak a harmadik pozícióban. Ez pedig azt jelentené, hogy jó eséllyel a bombaformában lévő Baskoniával játszanának a playoffban, azzal a csapattal, akit jelenleg mindenki szeretne inkább elkerülni. Az Olympiakosznak tehát nem a saját kezében van a sorsa, ám ettől függetlenül biztosan mindent megtesznek ma a győzelemért, de az is garantálható, hogy könnyű dolguk nem lesz, hiszen a Malaga a saját otthonában roppant kellemetlen ellenfél. Ráadásul szeretnének szépen búcsúzni a mindvégig lelkes közönségüktől az andalúzok, akik ebben az idényben a Eurocup győzteseként vannak itt a mezőnyben, és nem tudni, hogy mikor indulhatnak legközelebb újra az Euroligában. A ma este viszont a meccs végkimenetelétől függetlenül valószínűleg egy élő legendáról, Vaszilisz Szpanuliszról fog szólni, akit már csak 4 gólpassz választ el attól, hogy az Euroliga történetének legtöbb gólpasszt kiosztó játékosa legyen.

Zalgiris Kaunas (litván, 16-12) – CSZKA Moszkva (orosz, 23-5) (19.00)

Az az érdekes helyzet állt elő a Zalgiris esetében, hogy bár (matematikailag) még a negyedik helyre is odaérhetnek a litvánok, ám a Baskonia tegnapi győzelmének következtében biztosan a nyolcadik helyen fognak végezni, ha mindkét hátralévő mérkőzésüket elveszítik. Erre pedig a papírforma szerint minden esély meg is van, hiszen ma az alapszakasz-győztes CSZKA Moszkvát fogadják, jövő héten pedig az Olympiakoszhoz látogatnak. Bravúr kell tehát Jankunaséktól, hogy ne a mai ellenfelükkel találkozzanak a rájátszásban, mert abban a párharcban finoman fogalmazva sem ők lennének az esélyesek. A CSZKA tehát már biztos első helyezettként, lényegében tét nélkül készül erre az összecsapásra, ám ezzel még nincs előbbre a Zalgiris. Hiszen bár nem jellemző rá, de ha Itudisz mester esetleg mégis néhány játékosa pihentetése mellett döntene, a kispadról akkor is olyan minőségi játékosok tudnak beszállni, akik a legtöbb másik csapatban kezdők és kulcsemberek lennének.

Crvena Zvezda mts (szerb, 11-17) – Real Madrid (spanyol, 17-11) (19.00, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

A múlt heti, Zalgiris elleni győzelme után a Real Madrid került a legjobb pozícióba a negyedik helyért vívott óriási küzdelemben, hiszen ha mindkét hátralévő meccsét megnyeri a királyi alakulat, akkor ők indíthatják pályaelőnyből a rájátszást. Ez pedig korántsem megoldhatatlan feladat a Real számára, hiszen első állomásként a playofftól már elbúcsúzott Crvena Zvezdához látogatnak. Belgrádban persze egyik csapatnak sincs könnyű dolga, de miután kiderült, hogy nem lesznek ott a rájátszásban, a Fener ellen például már eléggé széteső játékot nyújtott a Zvezda. A madridiak viszont egészen biztosan nem fognak abba a hibába esni, hogy lebecsülik a szerbeket, hiszen testközelből is megtapasztalhatták, mennyire erős csapat a mai ellenfelük. A szezon egyik legjobb meccsén és az egyik legnagyobb meglepetéstokozva ugyanis a Zvezda győzni tudott Madridban még a 10. fordulóban. Azóta viszont visszatértek a Real sérültjei közül jó páran (ehhez már Sergio Llull is közel áll), és a legutóbbi három fellépésükön egyaránt 88 pontig jutottak a spanyolok, akik ha ezt ma is megismétlik, akkor jó eséllyel meg is nyerik a találkozót.

Panathinaikosz Superfoods (görög, 17-11) – Valencia Basket (spanyol, 11-17) (20.15)

Ahogy említettük tehát, a Real a negyedik hely legnagyobb favoritja, ám mögöttük ugyanolyan mérleggel, ám rosszabb egymás elleni eredménnyel szorosan ott tapad a Panathinaikosz is, és várja a madridiak botlását. Ahhoz, hogy továbbra is nyomást helyezzenek a görögök Doncicékra, ma mindenképpen nyerniük kell a Valencia ellen, és megkönnyítheti a dolgukat, hogy Bojan Dubljevics és Guillem Vives játékára valószínűleg nem számíthat ma a spanyol bajnok. Mert egyébként ez korántsem lenne egy előre lefutott meccs, a Valencia ugyanis ritmust fogott támadásban, és a legutóbbi három meccsükön egyaránt 90 pont felett termeltek, és legyőzték többek között a Realt is. A Pana viszont épp a játék másik elemében, védekezésben nyújt kimagaslót mostanság, így kíváncsian várjuk, hogy melyik csapatnak sikerül tovább nyújtania tendenciáját, az esélyek mindenképp a Pana mellett szólnak.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A forduló tegnapi eredményei (ezekről ITT olvashattok):
Himki Moszkva – Fenerbahce Dogus 64-73
Anadolu Efes – FC Barcelona Lassa 83-107
Brose Bamberg – AX Armani Exchange Milano 78-83
Baskonia Vitoria Gasteiz – Maccabi FOX Tel-Aviv 83-72

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus