Euroliga: Első török csapatként bajnok a Fener

Története során először, első török csapatként, ráadásul saját szurkolói előtt ülhetett fel Európa trónjára a Fenerbahce, miután a pénteki elődöntő után a vasárnapi fináléban is nagyszerűen játszott, és teljesen megérdemelten győzte le az Olympiakoszt. Udoh lett az MVP, Zseljko Obradovics pedig az ötödik különböző csapattal is felért a csúcsra. A CSZKA Moszkva lett a bronzérmes.

Döntő

Fenerbahce (török, 5.) – Olympiakosz (görög, 3.) 80-64

Történelmet írt a Fenerbahce, hiszen nemcsak története során először, hanem összességében első török csapatként tudta elhódítani a trófeát a sárga-kék alakulat, ráadásul tette mindezt saját szurkolói előtt az isztambuli Sinan Erdem Dome-ban. Ezzel a Fener lett az elmúlt nyolc évben a hetedik csapat, aki nyerni tudott (csak az Olympiakosz tudott duplázni 2012-ben és 2013-ban), Zseljko Obradovics pedig tovább építette legendáját, hiszen így már öt különböző klubbal, összességébe kilencedszer ért fel Európa csúcsára. A Fener végső sikeréhez nem nagyon férhetett kétség, hiszen az alapszakasz során számtalan sérüléssel is bajlódó gárda a szezon végére végre egészséges volt, remekül összeállt, és a Panathinaikosz elleni negyeddöntős sorozat után magabiztosan verte a pénteki elődöntőben a Real Madridot és a vasárnapi fináléban az Olympiakoszt is.

Ahogy az előre borítékolható volt, egészen fantasztikus hangulat fogadta a csapatokat, amit rögtön a feldobás után 5 másodperccel az extázisban játszó Jan Vesely (8 pont, 8 lepattanó) ha lehet még tovább fokozott alley-oop zsákolásával. Megadták tehát a meccs alaphangját a törökök, akik ezt követően végig vezettek a találkozón. Természetesen az Olympiakosz is megalkuvás nélkül küzdött, ahogy tőlük ez rendre megszokott, de felzárkózási kísérleteknél többre nem futotta az erejükből ezúttal. A legközelebb 46-42-nél jutottak a görögök a házigazdákhoz, ám ekkor elsősorban a nem túl jó szezont futó, de most nagyon jó meccset hozó Luigi Datome (11/6 pont, 6 lepattanó) révén újítani tudott és ellépett a Fener, majd a folytatásban már a különbség is nagy lett, többször a húszpontos határ küszöbén is járt már a csapatok közti differencia. A törököknél nemcsak Datome, hanem tulajdonképpen mindenki egészen remekül játszott (nemcsak ma, hanem az egész hétvégén), a Final Four MVP-jének végül Ekpe Udoht (10 pont, 9 lepattanó, 5 blokk, 4 gólpassz) választották, aki a döntőben rekordnak számító 5 dobásblokkolással adott újfent hihetetlen tartást csapatának. Udoh mellett Nikola Kalinics (17/12 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó) is hatalmasat játszott mindkét nap, illetve Bogdan Bogdanovics (17/9 pont, 5 lepattanó) is szépen hozta magát.

A Fenerbahce legjobb dobói: Bogdanovics 17/9, Kalinics 17/12, Datome 11/6, Udoh 10
Az Olympiakosz legjobb dobói: Birch 14, Milutinov 10

A Final Four MVP-je: Ekpe Udoh (Fenerbahce)

 

Bronzmeccs

Real Madrid (spanyol, 1.) – CSZKA Moszkva (orosz, 2.) 70-94

A két csalódott csapat, a Real Madrid és a CSZKA Moszkva csatájára az oroszok tudtak sokkal jobban ráhangolódni és tükörsima győzelemmel szerezték meg a bronzérmet. Ezzel a tavalyi bajnoknak lett a szezon végére a legjobb mérlege a mezőnyben 26-9-cel, bár ez aligha vigasztalja őket így, hogy nem tudták megvédeni a címüket. A különbség már az első negyed végén nagy volt a csapatok között (10-23), majd egy 11-0-s futást követően a Moszkva több mint kétszer annyi dobott pontnál tartott, mint a Real (20-41). A második félidő formalitás volt csupán, a hat kétszámjegyű pontot szerző játékosára építő CSZKA könnyedén őrizte vezetését és húzta be a harmadik helyet az indiszponált madridiakkal szemben.

A Real Madrid legjobb dobói: Maciulis, Ayon 11-11
A CSZKA Moszkva legjobb dobói: Hines 14, De Colo 13/3, Jackson 13/9, Fridzon 12/6, Higgins 12/3, Voroncevics 10/6

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus