Euroliga: Feléhez érkezik a Top 16 küzdelemsorozata

Az odavágók utolsó fordulójában favoritként lép pályára a Real, a Maccabi, a Barcelona és az Olympiakosz is. Két meccs élőben a TV-ben!

Top 16, 7. forduló

E-csoport

Zalgiris Kaunas (litván, 2-4) – Real Madrid (spanyol, 5-1) (19.00)

Az alapszakasz után ismét összecsap a Zalgiris Kaunas és a Real Madrid, ez a párosítás szerepelt az idei sorozat nyitófordulójában is. A két korábbi meccs alapján joggal reménykedhetünk egy nagyon jó, izgalmas összecsapásban, hiszen a kaunasi derbi például a végletekig kiélezett küzdelmet hozott. Akkor bő három perccel a vége előtt még 9 ponttal a Zalgiris vezetett, ám végül egy nagy hajrá után mégis a Real örülhetett. Azóta a két csapatnál azért némiképp változtak a dolgok, hiszen a madridiak úgy tűnik sikeresen összeálltak a kezdeti nehézségek után, és megszorítani is alig lehet őket. A nagy rivális Barcelonának sem sikerült ez a múlt héten, hiszen 24 pontos veréssel küldték haza Rudy Fernandezék a katalánokat. Nagy meglepetés lenne tehát egy esetleges hazai győzelem, nagyobb, mint amit múlt héten elértek a litvánok Belgrádban. Akkor a Zalgiris ha úgy tetszik búcsúztatta a Zvezdát a további vérmesebb reményeiktől, most pedig egy újabb bravúrral magukat is visszahoznák a továbbjutási versenybe. Ehhez azonban hatalmas extra kellene tőlük, meglátjuk, hogy képesek lesznek e rá.

 

Maccabi Tel-Aviv (izraeli, 5-1) – ALBA Berlin (német, 2-4) (20.05)

A címvédő Maccabi Tel-Aviv magabiztosságtól és erőtől duzzadóan kosárlabdázik az elmúlt hetekben, hónapokban, olyan formát mutatnak, amivel idén is jó eséllyel Final Fourba kerülhetnek. Az izraeliek a Barcelona és a Real Madrid hazai legyőzése után a múlt héten Isztambulban arattak győzelmet. Azon a nagyszerű, hosszabbításos meccsen Jeremy Pargo utolsó másodperces triplájával tudtak diadalmaskodni, emocionálisan is nagy siker volt ez tehát számukra. Az előzmények tükrében – és egyébként is – toronymagas favoritként várja ezt a meccset a Maccabi, az ALBA-nak finoman szólva sem lesz könnyű dolga, főként, hogy idén kétszer már legyőzték leendő ellenfelüket Big Sofóék. Teher biztosan nem nyomja ezúttal sem a germánok vállát, ez pedig többször is felszabadult, jó játékot eredményezett a részükről, remélhetőleg ezúttal sem lesz másként.
    

FC Barcelona (spanyol, 3-3) – Galatasaray (török, 2-4) (21.00, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

Mind a Barcelona, mind pedig a Galatasaray közelmúltbeli szereplését alapjaiban határozták meg a sérülések, és ez meglátszik mindkét gárda jelenlegi mérlegén. Ebből a szempontból a Barca van jelenleg kedvezőbb helyzetben, hiszen ezen a meccsen jó eséllyel visszatérhet az egyaránt régóta maródi Juan Carlos Navarro és Brad Oleson is. Mindkét hátvéd kiválása nagy űrt hagyott maga után, és kisebb meglepetésre elsősorban Olesonra igaz fokozottabban mindez. Az alaszkai spílerről a távollétében derült csak ki igazán, hogy mennyire fontos láncszeme ennek a Barcelonának, egy-egy jó védekezéssel és halálpontos triplával sokszor lendített már csapatán. A Galatában Carlos Arroyo és Vladimir Micov a múlt héten a Maccabi ellen, illetve a hétvégi török fordulóban sem játszottak, mindkét meccset el is bukta csapatuk, utóbbit ráadásul hatalmas meglepetésre a ligautolsó ellen. Az ő szereplésükről egyelőre nincs hír, de nélkülük nem sok sansza lesz a Galatának a katalán fővárosban.

 

F-csoport

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 2-4) – Olympiakosz (görög, 5-1) (17.30, TV: DIGI Sport 1, ÉLŐ)

Az Olympiakosz a múlt héten talán a legnagyobb győzelmet aratta, amit jelenleg Európában el lehet érni, hiszen Szpanuliszék elvették a CSZKA Moszkva veretlenségét. Nagyszerűen kosárlabdáztak a görögök azon a mérkőzésen (is), megmutatták, hogy lehet legyőzni az orosz sztárcsapatot. Bár Milos Teodosziccsal nem sok mindent tudtak kezdeni az athéniak, ám a többieket szinte tökéletesen semlegesítették. Ez lehet a recept a másik orosz alakulat, a Nyizsnyij Novgorod ellen is, akiknél lényegében négy emberen múlik a győzelem vagy a vereség. Amennyiben a Rochestie-Thompkins-Kinsey-Parahuszki négyes egyszerre tud jól játszani, akkor bárkit, akármelyik sztárcsapatot is elkaphatja a Nyizsnyij. Viszont példának okáért a Malaga jól megoldotta múlt héten, hogy ebből a kvartettből Kinseyt és Parahuszkit limitálják, így már korántsem volt olyan veszélyes az orosz gárda. Amennyiben az Olympiakosznak sikerül egy hasonló megoldást találnia, melyre a görög keret tökéletesen alkalmas, úgy minden bizonnyal győztesen távoznak majd a Volga partjáról. Érdekesség, hogy a Nyizsnyij nagy négyese együttesen 66,5 pontot átlagol a Top 16-ban, majdnem pontosan annyit, mint amennyit az Olympiakosz meccsenként kap (68,5).


Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

    
A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus