Euroliga: Ma az elődöntőkkel indul az isztambuli F4

Minden idők egyik legszínvonalasabbnak, legkiegyenlítettebbnek ígérkező Final Fourja veszi ma kezdetét, ahol az első elődöntőben a címvédő CSZKA Moszkva a „rettegett rivális” Olympiakosszal mérkőzik, majd az otthon játszó Fenerbahce az alapszakasz-győztes Real Madriddal vív csúcsrangadót.

Elődöntők

CSZKA Moszkva (orosz, 2.) – Olympiakosz (görög, 3.) (17.30, TV: DIGI Sport 1, ÉLŐ)

A CSZKA Moszkva és az Olympiakosz 2012-ben egyszer már farkasszemet nézett egymással Isztambulban a Final Fourban, amiből egy örökre emlékezetes klasszikus született, hiszen a pireusziak Jorgosz Printezisz azóta emblematikussá vált dobásával 19 pontos hátrányból fordítottak és csenték el az oroszok orra elől a serleget a döntőben. Arról a találkozóról nyolc játékos a mai összecsapáson is ott lesz, közülük Kyle Hines személye a legnagyobb kuriózum, hiszen az amerikai kiválóság akkor még az Olympiakoszt erősítette, most viszont már a címvédésre készül a Moszkvával. A két csapat egyébként az elmúlt hat szezon során már negyedszer találkozik a négyesdöntőben, és nemcsak a már említett fináléban, hanem azon kívül még kétszer is borsot tört a görög alakulat az orosz kirakatcsapat orra alá. A CSZKA számára egyébként már tavaly is kísértett a múlt, hiszen 20 pontos előnyről hosszabbításra adták a Fenerbahce elleni döntőjüket, ám végül mégis sikerült 2008 után újra diadalmaskodniuk. Az évről évre kísértő rossz Final Four szereplést tehát már megtörte az Itudisz-legénység, akik most ugyanígy az „Olympiakosz-fóbiájuknak” is véget vetnének.

Ami az idei szezont illeti, mindkét alapszakasz-meccset a CSZKA nyerte meg, ami mindkét fél számára jelenthet kiindulási alapot a felkészülésben, ám az égvilágon semmi jelentősége nincs már. Az oroszok kirakatcsapata rendelkezik a liga legjobb támadóegységével (87.6 átlagpont), akik a legjobb védelemmel nézhetnek most farkasszemet, az ilyen összecsapások pedig a presztízs és a nagy tét mellett még külön kuriózumot jelentenek. Az esélyek abszolút kiegyenlítettek, a CSZKA játékosállománya valamivel erősebb, ám az Olympiakoszra a Szpanulisz-Printezisz érában jellemző megalkuvást nem ismerő, győztes mentalitás kompenzálni tudja az egyéni képességekben meglévő különbséget. Különösen érdekes lehet még ez a hétvége Milos Teodoszics számára is, hiszen azon túl, hogy ő is szerepelt mindkét csapat, egy darabig az utolsó Final Fourja lehet az idei, hiszen a szerb klasszis szerződése lejártával a nyártól jó eséllyel az NBA-ben folytatja pályafutását.

 

Fenerbahce (török, 5.) – Real Madrid (spanyol, 1.) (20.30, TV: DIGI Sport 1, ÉLŐ)

Igaz, hogy nem az Ülker Sports Arenában, hanem az impozáns Sinan Erdem Domeban, de mégiscsak hazai környezetben láthatja vendégül a Fenerbahce Európa legjobb csapatait, ahol története első Euroliga-sikerére készül a török alakulat. A Fener – első török csapatként –bejutott a legutóbbi három Final Fourba, ahol egyre lépdeltek felfelé, hiszen a 2015-ös elődöntős vereség után tavaly már bejutottak a fináléba, idén pedig már csak a végső győzelem számítana sikernek részükről. Erre talán ebben a szezonban érett meg igazán a Zseljko Obradovics által irányított alakulat, amit a sérülésektől is hátráltatott, viharos alapszakasz után a Panathinaikosz pályahátrányból történő negyeddöntőbeli kisöprése támaszt alá leginkább. A már említett két évvel ezelőtti elődöntőbeli vereséget egyébként a leendő ellenfél Real Madridtól szenvedték el a félholdasok. Akkor a Real hazai pályán szerepelt és a végső siker is az övé lett, és most ugyanezt a forgatókönyvet szeretné lemásolni a Fener is, miután visszavágott azért a vereségért a madridiaknak. (A két csapat tavaly a rájátszásban is találkozott egymással, akkor a Fener 3-0-ra búcsúztatta a Realt.)

Az év meccsére van tehát kilátás (legalábbis a vasárnapi döntőig), még a CSZKA-Olympiakosz derbinél is nagyobb érdeklődés előzi meg ezt a szuperrangadót. A Fener formaidőzítése remekül sikerült, a már említett Pana elleni söprés mellett például a nagy rivális Efest is egy híján 40 ponttal tömték ki Udohék a bajnokságban. Az ellenfél azonban nem is lehetne keményebb dió, mint az alapszakasz-győztes, talán a mezőny legerősebb keretével bíró Real Madrid. Ahogy az első elődöntőben, úgy itt is két merőben eltérő filozófiát követő csapat feszül egymásnak, hiszen a spanyolok már-már művészi stílusa találkozik a hazaiak kontrollált, fizikális kosárlabdájával. A meccs esélyese talán hajszálnyival inkább a Fener, ám az idei Real és Sergio Llull ellen sem fogadnánk nagy összegben. Ahogy a CSZKA-ban Teodoszics, úgy egy másik szerb, Bogdan Bogdanovics számára is ez a Final Four lehet egy jó darabig az utolsó, hiszen ő is az NBA felé kacsintgat. A Fener elsőszámú kulcsemberének ezen felül extra motivációt jelenthet, hogy először hódíthatja el az Euroliga trófeáját, illetve hogy a fantasztikus Fener-tábor előtt léphet pályára, ami nemcsak neki, hanem csapattársainak is óriási pluszt adhat.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus