Euroliga: Ma CSZKA-Fener derbi, Hangáék a Valencia ellen

Az elmúlt két év bajnoka, a jelenlegi listavezető CSZKA Moszka és a címvédő Fenerbahce játsszák a forduló csúcsrangadóját. Hanga Ádám és a Barcelona a Valencia ellen próbál meg újra nyerni, az Olympiakosz toronymagas favoritként lép pályára, a Milano-Bamberg meccsen pedig nagyon jó kis összecsapás van kilátásban.

Alapszakasz, 8. forduló

CSZKA Moszkva (orosz, 6-1) – Fenerbahce Dogus (török, 4-3) (18.00, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

Ahogy a jó bornak, úgy a CSZKA Moszkva-Fenerbahce csúcsrangadónak sem kell cégér, elég talán csak annyit mondani, hogy az előző két év bajnoka találkozik egymással, illetve hogy a jelenlegi listavezető fogadja a címvédőt. További érdekesség, hogy a CSZKA közel egy éve nem kapott már ki hazai pályán, tavaly decemberben pedig épp a Fener volt az a csapat, aki hosszabbításban le tudta győzni a Megasport Arenában a moszkvai sztárcsapatot. Nem éppen győzni járnak tehát az orosz fővárosba az ellenfelek, így nagy rangadó ide vagy oda, a CSZKA valamivel esélyesebbnek tekinthető ezen a találkozón. És nemcsak a kiváló hazai statisztika miatt, hanem a csapatok mindössze két nappal ezelőtti mérkőzései közti különbség okán is erre a következtetésre juthatunk. A CSZKA ugyanis roppant könnyedén, kulcsjátékosait pihentetve és frissen tartva nyert Belgrádban, míg a Fener a maihoz hasonló nagy derbin maradt alul az Olympiakosz ellen, ráadásul hosszabbításban. A CSZKA egyébként is nagy formában van, sorozatban immár öt győzelemnél tartanak, bár a mutatott játékkal azért a Fenernek sincs problémája, az Olympiakosz elleni vereségük is teljesen vállalható volt egy remek csapat ellen.

Olympiakosz (görög, 5-2) – Crvena Zvezda mts (szerb, 2-5) (20.00)

Ahogy az előző meccsnél már utaltunk rá, az Olympiakosz és a Crvena Zvezda teljesen más utat járt be a szerdai meccsén. Hiszen míg a görögök óriási győzelmet arattak a Fener vendégeként, addig a Zvezda nem volt egy súlycsoportban a listavezető CSZKA-val. Ezek után aligha vannak irigylésre méltó helyzetben a szerbek, hiszen egy újabb sztárcsapathoz látogatnak, ráadásul az egyik legkeményebb, legfizikálisabb ellenfél otthonába. A két gárda kerete egyébként is összehasonlíthatatlan a mélységet tekintve (is), ami ebben az erőltetett menetben most még inkább kiütközhet. Meglepő lenne tehát, ha a Zvezda akár csak egy szoros meccsre is tudná kényszeríteni az Olympiakoszt, egyértelműen a pireusziak a meccs favoritjai, akik két vesztes meccs után (Barcelona, Panathinaikosz) tértek vissza a győzelem útjára legutóbb.

AX Armani Exchange Milano (olasz, 2-5) – Brose Bamberg (német, 4-3) (20.45)

Nem mindennapi győzelmeket aratott a Milano és a Bamberg is két nappal korábban, hiszen az olaszok kétszeri hosszabbításban tudtak diadalmaskodni Valenciában, a germánok pedig 26 pontos hátrányból álltak fel és nyertek a Barcelona ellen. Mindkét oldal nagy lendülettel vetheti bele magát tehát az egymás elleni összecsapásba, mindkét vezetőedző fedezhetett fel komoly pozitívumokat csapatában. A honfitársai ellen készülő Andrea Trinchieri egyértelműen csapata küzdőszellemét és kiváló mentalitását emelte ki a Barca-meccs után, Pianigiani mester pedig a bő 3 év után Milánóba visszatérő Curtis Jerrells személyében kapott egy igazi nyerő típusú játékost, aki talpra tudta állítani csapatát a Zalgiris elleni hazai 32 pontos KO-ja után. Hogy üröm is vegyüljön az olaszok örömébe, a legfőbb scorerük, Andrew Goudelock a combhajlítójához kapott a Valencia ellen, és várhatóan hosszabb ideig nem lesz majd bevethető. A mai mérkőzés végkimenetele szinte teljes egészében megtippelhetetlen, a két gárda közül a Bamberg a jóval kiegyensúlyozottabb, de ahogy láthattuk a Milanótól, ők is bármire képesek lehetnek, pozitív és negatív értelemben egyaránt.

FC Barcelona Lassa (spanyol, 2-5) – Valencia Basket (spanyol, 3-4) (21.00, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

Ahogy azt nyilván a Barcelonát Hanga Ádám miatt kiemeltebben követő magyar Euroliga-rajongók is tudják, a katalánok az idén már számtalan módon ki tudtak kapni, ám erre, amit Bambergben véghez vittek, még nem volt példa. A 26 ponttal, 38-12-re megnyert, álomszerű első negyedet ugyanis követte az összeomlás, a németek fokozatosan föléjük kerekedtek, és ahogy az ilyenkor törvényszerű, a szoros végjátékot is ők nyerték meg. Hangáék számára most a Valencia jelenti a következő akadályt, akik szintén nincsenek túl jó passzban, hiszen immár három meccs óta nem tudtak nyerni. A Fener és a CSZKA otthonában ez nem is lehetett elvárás velük szemben, a Milano ellen odahaza viszont már ez éppen ellenkezőleg volt. Az olaszok azonban jó játékkal lepték meg a spanyol bajnokot, így ismét csak nem termett nekik babér, azaz nekik is égetően nagy szükségük van már rá, hogy kiköszörüljék a csorbát. Egyik csapatnak sikerülni fog kijjebb kecmeregni a gödörből, erre talán a Barca az esélyesebb, de velük kapcsolatban már nem igazán merünk tippelésbe bocsátkozni.


Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A forduló tegnapi eredményei (ezekről ITT olvashattok):
Himki Moszkva – Maccabi FOX Tel-Aviv 69-77
Anadolu Efes – Panathinaikosz Superfoods 81-82
Zalgiris Kaunas – Baskonia Vitoria Gasteiz 77-97
Real Madrid – Unicaja Malaga 89-57

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus