Euroliga: Rudy Fernandez varázslata megállította a Panát

A Real 18 pontos hátrányból fordítva, Fernandez elképesztő meccsnyerőjével az OAKA-ban vetett véget a Pana nagy sorozatának – a Fener tartalékosan is megnyerte az alapszakaszt Milánóban, az olaszok egyre nagyobb bajban vannak – a Maccabi újabb egy hétig életben tartotta playoff-álmait

Alapszakasz, 29. forduló

FC Barcelona Lassa (spanyol, 17-12) – Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 6-23) 95-83

A mérkőzés összefoglalója EZEN A LINKEN olvasható!

A Barcelona legjobb dobói: Hanga 18/6, Smits 14/6, Tomic, Kuric 11-11
A Buducsnoszt legjobb dobói: Nikolics 25/15, Gordics 11/3

A mérkőzés legszebb jelenetei:

 

Panathinaikosz OPAP (görög, 15-14) – Real Madrid (spanyol, 22-7) 73-74

Egy egészen fantasztikus, playoff-hangulatú meccset játszott egymással a Panathinaikosz és a Real Madrid, amit a spanyolok stílusosan egy nagy feltámadás után, Rudy Fernandez (13/9 pont, 5 lepattanó) elképesztő triplájával nyertek meg végül. Pedig a végeredmény beállítása előtt utoljára 0-3-nál vezettek a madridiak, hiszen a meccset óriási lendülettel kezdő, a playoffba jutásért harcoló Pana valósággal átrohant rajtuk és 32-14-re nyerte meg az első negyedet. A Real azonban rendezte sorait és elsősorban Edy Tavares (14 pont, 16 lepattanó, 7/6 mezpnyből) palánk alatti domináns jelenlétére támaszkodva szépen lassan elkezdte faragni hátrányát. Úgy tűnt, hogy a Panának főleg Keith Langford (14/6 pont, 3 labdaszerzés, 3 lepattanó) révén mindenre lesz válasza, 71-60 után azonban rosszabbnál rosszabb helyzeteket dobáltak el a görögök, így a Real megteremtette magának az esélyt a győzelemre. 73-71-nél Papajannisz mindkét büntetőjét elhibázta, Pitino mester pedig nem faultoltatott fiaival, így Fernandeznek még volt lehetősége egy egészen lehetetlen módon, egy kézzel, 9 méterről elengedett utolsó másodperces dobásra, ami viszont csont nélkül hullott a hazai gyűrűbe. A hat győztes meccs után kikapó, lesokkolt Panának így még várnia kell a biztos rájátszásba jutásra, amit az utolsó fordulóban a Buducsnoszt ellen biztosíthatnak majd be az athéniak.

A Panathinaikosz legjobb dobói: Langford 14/6, Calathes 14/3
A Real Madrid legjobb dobói: Tavares 14, Fernandez 13/9, Llull 12/9, Thompkins 10/6

Langford és Calathes remek megmozdulásai és Fernandez őrült meccsnyerője:

A mérkőzés legszebb jelenetei:

 

Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 14-15) – Herbalife Gran Canaria (spanyol, 8-21) 90-55

A Maccabinak minden mindegy alapon kell rohamoznia az utolsó hetekben a rájátszásba jutáshoz, és bár könnyen lehet, hogy ez sem lesz elég számukra, de az izraeliek ennek szellemében gond nélkül letudták a Gran Canaria elleni meccsüket és életben tartották magukat az utolsó forduló előtt. Alex Tyus (20 pont, 6 lepattanó, 11/9 mezőnyből) volt a könnyedén nyerő Maccabi legjobbja, és érdekesség, hogy a múlt hét után ismét klubrekordot döntöttek a tel-aviviak lepattanózásban, ezúttal 55 lecsorgó labdát gyűjtöttek össze a 40 perc során.

A Maccabi legjobb dobói: Tyus 20, Wilbekin 12/6, O’Bryant 11/3, Black, Avdija 10-10
A Gran Canaria legjobb dobója: Strawberry 11/9

A mérkőzés legszebb jelenetei:

 

AX Armani Exchange Olimpia Milano (olasz, 14-15) – Fenerbahce Beko (török, 24-5) 90-104

A Fenerbahcénak az utolsó két meccséből egyet kellett nyernie a biztos alapszakasz-elsőséghez, ennek szellemében pedig a sérült Joffrey Lauvergne mellé kiültették Jan Veselyt és Kosztasz Szlukaszt is a Milano elleni találkozóra. A kvázi két legfontosabb játékosa nélkül kiálló Fener azonban így is 104 pontig jutott és impresszív módon végzett az első helyen, így a CSZKA-Real bombaerős duóval majd csak a döntőben (vagy a bronzmeccsen) találkozhat legkorábban, ha eljut addig. A zsinórban harmadszor kikapó Milano számára ez a meccs viszont élet-halál harc lett volna, az olaszok azonban egyre távolabb kerülnek a rájátszástól, ráadásul jövő héten az Efesnél vizitálnak, így nagyon úgy tűnik, hogy ők fogják a rövidebbet húzni a Pana, Olympiakosz, Baskonia trióval szemben. Nikola Kalinics (22 pont, 4 lepattanó) egyébként karriercsúcsot dobott és a legnagyobb részt vállalta a Fener győzelméből, de Bobby Dixon (23/15 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) is szépen megszórta magát, a túloldalon pedig James Nunnally (26/6 pont, 5 lepattanó) remekelt volt csapata ellen, az MVP-szezont hozó Mike James viszont a legrosszabbkor sült be.

A Milano legjobb dobói: Nunnally 26/6, Jerrells 20/12, Micov 15/9
A Fenerbahce legjobb dobói: Dixon 23/15, Kalinics 22, Green, Datome 12/6-12/6, Mahmutoglu 10/6

Kalinics és Dixon intézték az alapszakasz-győzelmet a Fenernek:

A mérkőzés legszebb jelenetei:

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus