Változások a Körmend Europe Cup-ellenfeleinél

Egy hónapja néztük meg az Egis Körmend FIBA Europe Cup ellenfeleit - azóta egyrészt biztossá vált, hogy ők kerülnek a B csoportba, másrészt változások voltak a Gravelines Dunkerque-nél, a Hubo Limburg Unitednél, a Donar Groningennél és a Tartu Rocknál is.

Egy hónappal ezelőtt még az Egis Körmend vagy a Sopron KC ellefeleit elemezgettük (augusztus legelején mutattuk be először őket), amikor a FIBA Europe Cup B csoportjában szereplő csapatokról írtunk, ám azóta kiderült, hogy ez a csoport a Körmendé lesz, miután nem kell selejtezőt játszania egymás ellen a két magyar klubnak.

A francia BCM Gravelines Dunkerque továbbra sem a fiatalságra helyezte a hangsúlyt, újabb nagyon rutinos játékost igazoltak a 35 esztendős Anthony Dobbins személyében. A 192 centi magas swingman az előző idényt az olasz másodosztályú Viola Reggio Calabria együttesénél töltötte (13.2 pont, 39.4% tripla, 7.1 pattanó), de korábban hosszú-hosszú éveket lehúzott a francia élvonalban. Vele gyakorlatilag kész a gallok kerete, amelyben elég sok a hátvéd, de túlságosan alacsony szerkezetre nem nagyon lehet számítani tőlük, 190 centi a legalacsonyabb játékosuk.

Várható rotáció:
Gray - Cobbs - Hesson - Cel - King
Serron/Keita - Dobbins/Mokoka - Gibson - Djimrabaye - Raposo

A belga Hubo Limburg Unitednál egy váltás volt, Isiah Umipig ugyanis távozott az együttestől, a helyére pedig az amerikai Jerime Anderson érkezett a tegnapi napon. A 26 éves, 187 centi magas irányító az előző idényt a szintén belga Okapi Aalstarnál töltötte, ahol 9.4 pontot és 2.6 gólpasszt átlagolt. Elég komoly váltás ez a szlovák első osztályban 20 pontot szóró Umipighez képest, bár annyiból hasonlítanak egymásra, hogy egyikőjüknek sem a társak kiszolgálása az első számú profilja. Hogy mire megy Andersonnal a United, azt meglátjuk, itt ugyanis várhatóan ő lesz a kezdő egyes...

Várható rotáció:
Anderson - McClellan - Swing - Tuttle - Jansen
Lemaire/Snyers - Lasisi - Simons - Vanwijn - Desiron

Mint ismert, a Körmend harmadik ellenfele a Donar-Tartu BL-selejtező vesztese lesz.

A holland Donar Groningennnél két juniorcsapatból érkező játékossal bővült a keret: a 19 éves, 195 centi magas swingmannel, Sjoerd Koopmansszal, illetve a 21 éves, 2 méter magas erőcsatár-centerrel, Daan Maringgal. Az egyetlen igazán lényegi erősítés a 190 centi magas, 26 éves szerb-holland kettősállampolgársággal rendelkező hátvéd, Stefan Mladenovic volt, aki a holland első osztályú Rotterdamtól tette át a székhelyét (8.3 pont, 2.7 pattanó, 2.3 gólpassz, de csak 34.7% tripla). A hollandok kerete alapjaiban véve kész volt már egy hónapja is, most a meglévő kisebb lyukakat tömködték csak be.

Várható rotáció:
Jeter - Slagter - Dourisseau - Fieler - Pasalic
De Paula - Cunningham/Mladenovic - Hoeve/Koopmans - Veenstra/Maring - Smith

Az észt Tartu Ülikool/Rock együtteséről sokkal többet tudni már, mint egy hónapja, miután két újabb játékost igazoltak, ötöt pedig megtartottak az előző idényről. Maradt a 182 centis, 31 esztendős irányító, Tanel Sokk (9.4 pont, 47.8% tripla, 2.0 pattanó, 2.7 gólpassz), illetve a szintén 31 éves, 193 centi magas Gert Dorbek (10.2 pont, 38.9% tripla, 2.7 pattanó, 2.1 gólpassz) is, ők ketten alapemberek voltak a tavalyi csapatban is. A harmadik maradó hátvéd a 22 éves, 197 centis Kent-Kaarel Vene, aki jóval kevesebb lehetőséget kapott minden sorozatban (bajnokság, FIBA Europe Cup, Balti Liga), mint a másik két játékos (12.3 perc, 2.5 pont, 2.4 pattanó).

Vene-hez hasonlóan keveset szerepelt még tavaly a 23 éves, 193 centi magas swingman, Kristen Meister (12.2 perc, 3.1 pont, 1.7 pattanó), igazoltak viszont még egy fiatalt, aki leginkább hármas poszton bevethető: a 22 éves, 198 centis Janari Joesaar a Rakvere Tarvasnál kitűnően élt a lehetőségeivel (17.5 perc, 9.5 pont, 39.1% tripla, 5.4 pattanó). A magasembereknél a 33 éves, 205 centi magas Janar Talts fontos maradó (10.9 pont, 6.0 pattanó) - ő játszott korábban az Euroligában, Oroszországban és az olasz Cimberio Varesénél is. A 20 éves, 198 centi magas emberőcsatár, Ivo-Van Tamm a korábban igazolt Milka Dominykas csapattársa volt tavaly a Tallinna Ülikool/Kalev csapatánál - ott csak kiegészítő volt (10.9 perc, 3.9 pont, 2.2 pattanó).

Bár van már 10 játékosa a Tartunak, jó eséllyel azért itt még komolyabb igazolások is lehetnek, mert igazából csak három komolyabb embert tartottak meg, a most szerződtetett emberek közül csak Joesaar zavart sok vizet eddig, így pedig elég vékonynak tűnnek még - pedig nekik korábban épp az volt az erősségük, hogy kiegyensúlyozott, de bő állományuk volt.

Jelenleg várható rotáció:
Thomas - Dorbek - Jois - Talts - Dominykas
Sokk - Vene - Meister - Joesaar - Tamm

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus