AL, 12. forduló: Ismét elbukott Szkopjéban a Buducsnoszt

Perryék után az MZT ellen is kikapott és elszenvedte második vereségét a Buducsnoszt, így kissé leszakadt a továbbra is hibátlan Zvezda mögött. A többi üldöző, így a Partizan, a Cedevita, a Cibona és az Igokea egyaránt nyertek, két tizenéves, az egyaránt hatalmas tehetség Ante Zizic és Dzanan Musa pedig szenzációs meccset játszottak.

12. forduló

Crvena Zvezda mts (szerb, 12-0) – FMP (szerb, 3-9) 93-62

A belgrádi rivális FMP sem okozott gondot a Crvena Zvezda számára, így a regnáló bajnok még mindig 100%-os és kétmeccsesre növelte előnyét a hibázó Buducsnoszt ellen a jövő heti nagy rangadójuk előtt. A végeredmény hűen tükrözi, hogy milyen egyoldalú meccs volt ez, az első három negyedet egyaránt 10 pont körüli különbséggel nyerte a címvédő (25-16, 24-14, 25-16). A piros-fehérek legeredményesebbjei Charles Jenkins (16/9 pont, 4 gólpassz) és Marko Gudurics (15/6 pont) voltak, a leghatékonyabban pedig Nemanja Dangubics (12/3 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés) és Nate Wolters (10 pont, 6 gólpassz, 6 lepattanó, 3 labdaszerzés) játszottak.

MZT Szkopje (macedón, 4-8) – Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 10-2) 96-90

A Karpos Sokoli után a másik macedón csapattól, a szintén alsóházi MZT-től is kikapott a Buducsnoszt, akiknek így jelenleg Szkopje biztosan nem tartozik a kedvenc városaik közé. A montenegróiak nem tehetik ki az ablakba az eheti teljesítményüket a 96 kapott pontjukkal, igaz ehhez a hazaiak extránál is jobb dobóformája is hozzájárult. Az MZT ugyanis elképesztő módon az első kilenc triplakísérletét hibátlanul értékesítette, az első távoli dobásuk közvetlenül a félidő előtt maradt ki. Ebből a nagy tűzijátékból Daniel Clark (14/12 pont, 4/4 tripla) és Marko Szimonovszki (12/12 pont, 6/4 tripla) alaposan kivették a részüket, Josh Scott (15 pont, 11 lepattanó, 3 gólpassz, 2 blokk) pedig a palánkok alatt volt korlátlan úr. Összesen hét hazai játékos jutott el 10 pont fölé, így nem csoda, hogy ezzel a magas szintű csapatjátékkal és dobóteljesítménnyel a Szkopje meg tudta nyerni a találkozót. A Buducsnosztban Marcus Williams (21/15 pont, 9 gólpassz, 5 lepattanó) újra nagyot játszott, győzelmet azonban ez a teljesítmény most nem ért.

Cedevita Zagreb (horvát, 8-4) – Union Olimpija (szlovén, 3-8) 102-87

A Karpos Sokoli elleni betli után gyorsan visszatalált a győzelem útjára a Cedevita, a zágrábiak elsöprő támadójátékkal győzték le ugyanis a Ljubljanát. A horvátok már a félidőben 59 pontnál tartottak, és ezt követően azért még feljött 3 pontra ugyan az Olimpija (69-66), de a Cedevita egy 18-2-es rohanással ismét elhúzott. Ezen a meccsen szinte minden az 1999-es születésű Dzanan Musáról (26/12 pont, 4 lepattanó, 5/4 tripla) szólt, az eddig is hatalmas tehetségnek tartott bosnyák játékosnak ez a meccs lehet az igazi áttörés karrierjében, minden bizonnyal sokat hallunk még róla.

Krka (szlovén, 5-6) – Partizan NIS (szerb, 9-3) 70-82

Nagyon fontos győzelmet aratott Novo Mestóban a Partizan, amivel továbbra is előkelő helyet foglalnak el a tabellán a belgrádiak. A végeredmény ellenére ez egy nagyon szoros, hangulatos, jó mérkőzés volt, amit csak a végjátékban fordítottak a maguk javára a vendégek. A 35. percben ugyanis még csak 62-59-re vezetett a Partizan, két perc alatt azonban futottak egy 12-2-es szériát, ami döntőnek bizonyult. A szerbek legjobbja Novica Velicskovics (18 pont, 5 lepattanó) volt, illetve Franklin Robinson (15/3 pont, 7 lepattanó) is sokat hozzátett a győzelemhez. A Krka Matic Rebec (18/3 pont, 10 gólpassz, 4 lepattanó) szép dupla-duplája ellenére is kikapott.

Mega Leks (szerb, 4-8) – Cibona Zagreb (horvát, 8-4) 71-82

Október hónap MVP-je, az ismét hatalmas extrát hozó Ante Zizic (35 pont, 12 lepattanó, 16/13 mezőnyből) vezérletével a Partizanhoz hasonlóan a Cibona sem hibázott és egy roppant értékes győzelmet aratott a Mega otthonában. A 17-31-re végződő harmadik negyedben döntötték el a meccset a Farkasok, ebben a periódusban lényegében tökéletesen játszott a zágrábi had. Zizicen kívül a hazaiak centere, Alpha Kaba (18/3 pont, 7 lepattanó) is nagyon jól játszott, a centerek meccse is volt tehát ez.

Igokea (bosnyák, 7-5) – Mornar (montenegrói, 3-9) 74-69

A Mornar ellen megoldható feladat előtt állt az Igokea, a bosnyákok pedig nem is hibáztak és sorozatban harmadik győzelmüket aratták, amivel kvázi radar alatt továbbra is tapadnak az élmezőnyre. A Mornarnak lett volna esélye a győzelemre, hiszen 60-49-ről egyetlen pontra, 64-63-ra zárkóztak fel, a fordítást azonban nem sikerült végigcsinálniuk, hiszen ekkor kihagytak néhány dobást, amiért az Igokea megbüntette őket. Ebben a helyzetben az addig nagyon jól játszó Vukota Pavics (19/9 pont, 12 lepattanó, 4 labdaszerzés) és Antabia Waller (18/6 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) sem tudtak segíteni.

Zadar (horvát, 5-7) – Karpos Sokoli (macedón, 2-10) 93-74

A Buducsnoszt és a Cedevita elleni hatalmas bravúrok után érdekes módon egy, az előzőeknél gyengébb képességű csapat ellen most sem volt esélye a győzelemre a Karpos Sokolinak. Pedig a második félidő elején még a vezetést is átvették a macedónok, erre azonban 13 megválaszolatlan ponttal felelt és végül magabiztosan nyert az új edző, Neven Plantek debütáló meccsén a Zadar. A horvátok győzelmében Lovro Mazalin (19/6 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó), Ivan Marinkovic (19 pont, 4 lepattanó) és Boris Barac (17/3 pont, 7 lepattanó) vállaltak óriási szerepet.

 

2. forduló

Union Olimpija (szlovén, 4-8) – Krka (szlovén, 5-7) 79-64

Még a második fordulóból elhalasztott meccset pótoltak hétfőn a két szlovén rivális, az Olimpija és a Krka főszereplésével. Ezt a találkozót aztán a fővárosiak nyerték meg, és ez a presztízsen túl is egy roppant fontos győzelem volt a tabella alsó felében tanyázó Ljubljanának. A meccs a harmadik negyedben dőlt el, a másik három játékrész ugyanis teljesen kiegyenlített csatát hozott. Sőt, igazából három rossz perc okozta a Krka vesztét, mikor az Olimpija villámgyorsan 11 megválaszolatlan pontot tudott szerezni. A hazaiak vezére ezúttal is Brandon Jefferson (19/15 pont, 4 lepattanó) volt, illetve Mirko Mulalic (16/12 pont) is kiemelkedően játszott.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Buducsnoszt VOLI – Crvena Zvezda mts 
FMP – Cedevita Zagreb 
Partizan NIS – Igokea 
Cibona Zagreb – Krka 
Karpos Sokoli – Mega Leks 
Mornar – MZT Szkopje
Union – Olimpija Zadar 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus