AL, 21. forduló: A Partizan nyerte a nagy rangadót

A Partizan ismét bizonyította, hogy a belgrádi derbin minden megtörténhet, a Zvezda legyőzése akár bentmaradást is érhet majd Muricéknak.

A Partizan ismét bizonyította, hogy a belgrádi derbin minden megtörténhet, a Zvezda legyőzése akár bentmaradást is érhet majd Muricéknak. A Cedevita kihasználta a címvédő botlását, a Buducsnoszt pedig legjobbja nélkül is nyert, sorozatban immár tizenkettedszer. A Partizanhoz hasonlóan a Ljubljana, az Igokea és a Szkopje is menekül a kiesés elől.

 

Partizan NIS (szerb, 9-12) – Crvena Zvezda Telekom (szerb, 15-6) 86-81

Hiába küzd jelen pillanatban teljesen más célokért a két belgrádi gárda, azaz a Partizan a bentmaradásért, a Zvezda pedig a bajnoki címért, a két csapat találkozója mindig óriási rangadó. Erre láthattunk egy újabb példát a zsúfolásig megtelt Pionirban a forduló záró meccsén, mikor a Partizan minden nehézsége ellenére hatalmas szívvel legyőzte nagy riválisát. A Zvezda Maik Zirbes (26 pont, 7 lepattanó, 10 kiharcolt fault) ellenállhatatlan palánk alatti játékára és Sztefan Jovics (4 pont, 10 gólpassz, 5 labdaszerzés, 5 lepattanó) kreativitására építve uralta a meccs első félidejét, 8-0-lal kezdtek, majd a félidőhöz közeledve még mindig 44-35-re vezettek a piros-fehérek. A Partizant azonban a triplái kisegítették a bajból, míg a Zvezda egész meccsen csupán 3 darab hárompontost tudott dobni, ráadásul borzasztó százalékkal (23/3, 13%). Ez volt a döntő faktor a meccsen, na meg az, hogy a kulcspillanatokban nem remegtek meg a fekete-fehérek. 84-81-nél a meccset Edo Muric (15/6 pont, 5 lepattanó) nehéz dobása zárta le, ami után felrobbant a csarnok, hiszen így nem tudott visszatámadni az egyenlítésért a Zvezda.
 

Cedevita Zagreb (horvát, 16-5) – Tajfun (szlovén, 7-14) 94-61

Az Efes elleni bravúr után az Adria Ligában is visszatalált a győzelem útjára a Cedevita. A zágrábiak esélyt sem adtak a Tajfunnak, bizonyítva, hogy sokkal jobb csapatuk van, mint a szlovén bajnoknak. A Cedevita teljes mértékben kontrollálta a mérkőzést, minden negyedet megnyertek és végül 33 pontos veréssel küldték haza soros ellenfelüket. Miro Bilan (15 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz, 7/6 mezőnyből) újabb fantasztikus meccset tudhat maga mögött, 30 indexpontot szorgoskodott össze, közel tökéletes játékkal. A horvátok ezzel kihasználták a Zvezda botlását, és ismét előnyben vannak a pályaelőnyt biztosító második helyért vívott csatában.
 

Metalac Farmakom (szerb, 8-13) – Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 19-2) 61-67

Ezúttal nem szép játékkal, meglehetősen szenvedősen, de behúzta a következő győzelmét is a listavezető Buducsnoszt a Metalac otthonában. Ez már a 12. volt sorozatban a montenegróiaknak, aminek az értékét növeli, hogy szezonbeli legjobbjuk, Tadija Dragicsevics nélkül érték el, ráadásul idegenben. A Metalac a szenzációs Nikola Jevtovics (29 pont, 8 lepattanó, 16/12 dupla) főszereplésével igyekezett megnehezíteni a Buducsnoszt dolgát, az erőcsatár csaknem csapata pontjainak felét jegyezte. A vendégek azonban jól menedzselték a végjátékot, így hiába jött fel egyetlen pontra a végén a Metalac, a podgoricaiak örülhettek a lefújáskor. Dragicsevics hiányában ezúttal Szuad Sehovics (14/6 pont, 5 lepattanó) volt a Buducsnoszt vezére.
 

Sutjeska (montenegrói, 7-14) – Mega Leks (szerb, 14-7) 68-73

Nagyon megszorongatta az edzőváltáson átesett Sutjeska a Mega Lekset, a végjátékból azonban a szerbek jöttek ki jobban, akik így nagyon közel kerültek hozzá, hogy öt fordulóval a vége előtt matematikailag is bebiztosítsák a még rájátszást érő negyedik helyüket. A lepattanócsatát hatalmas fölénnyel, 51-31-re megnyerő vendégek az utolsó percig izgulhattak, a meccsnyerő momentum pedig Alpha Kaba blokkja volt, aki az egyenlítésért betörő Brion Rusht akadályozta meg a pontszerzésben. A meccs embere Timothe Luwawu-Cabarrot (19/6 pont, 13 lepattanó, 6 gólpassz) volt, de Nikola Jankovics (15 pont, 11 lepattanó, 4 labdaszerzés) szintén dupla-duplával és roppant hasznos játékkal rukkolt elő a vendégektől.
 

Igokea (bosnyák, 9-12) – Cibona Zagreb (horvát, 9-12) 68-57

Sorozatban harmadik győzelmét aratta a Cibona elleni meccsén az Igokea, ezzel a bosnyákok beérték a tabellán a zágrábiakat és megelőzték több közvetlen riválisukat is. A hazaiak a második negyedet egy nagyszerű, 15-0-s rohanással kezdték, ez alapozta meg számukra a sikert. A Cibona ugyan egy hasonló, 15-2-es etappal feljött 51-50-re, ám az Igokeának erre is volt válasza, újra megrázták magukat és egy 11-2-es szakasszal tettek pontot a meccs végére. Ezen a meccsen is a tapasztalt irányító, Vuk Radivojevics (16/6 pont) volt a bosnyákok motorja, az ő rutinjára nagy szüksége volt csapatának.
 

Union Olimpija (szlovén, 8-13) – Zadar (horvát, 9-12) 84-76

A Ljubljana el tudott mozdulni a tabella legaljáról a 7 győzelemmel rendelkező csapatoktól, miután a szlovénok meg tudták verni a múlt héten még a Cedevitát legyőző Zadart. A negyedik negyedig teljesen kiegyenlített meccset vívtak a csapatok, ekkor azonban egypontos vezetésnél gyorsan dobtak 6 megválaszolatlan pontot a hazaiak, az így megszerzett előnyük pedig kitartott a meccs végéig. Az Olimpija jó százalékkal dobta a hármasokat (22/11, 50%), Szava Lesics (22/6 pont, 5 labdaszerzés, 4 lepattanó) személyében pedig volt egy kiváló vezérük is.


MZT Szkopje (macedón, 9-12) – Krka (szlovén, 8-13) 69-67

A meccs előtt egyaránt 8-8 győzelemmel álló Szkopje és Krka közül a macedónok tudtak előrébb lépni a tabellán, így ők várhatják nyugodtabban az alapszakasz hajráját. A szlovének úgy tudtak idegenben is meccsben maradni, hogy egyelten triplát sem tudtak bedobni (12/0). Sőt, nemcsak meccsben voltak, hanem három negyeden keresztül vezettek is a, a negyedik negyedben azonban jelentősen emelt védekezése színvonalán a Szkopje, akik mindössze 8 pontot kaptak ebben a játékrészben. A végjáték drámaian alakult, 67-66-nál kihagyta a potenciális meccslabdát a Krka, a végső büntetőpárbajból pedig az MZT jött ki jól. A mezőny legjobbja Djrodje Drenovac (23/6 pont, 6 lepattanó) volt a hazaiaktól, ő volt a macedónok fontos győzelmének a kulcsa.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Crvena Zvezda Telekom – MZT Szkopje
Mega Leks – Cedevita Zagreb 
Buducsnoszt VOLI – Partizan NIS
Cibona Zagreb – Sutjeska 
Krka – Igokea 
Union Olimpija – Tajfun 
Zadar – Metalac Farmakom

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus