A Rockets marad-e a Warriors első számú kihívója?

Az idény közeledtével végigvesszük a csapatokat, hogy mit csináltak a nyáron, és mire számíthatnak a most következő szezonban - most a Houston Rockets kerül terítékre.

Pacific: WarriorsKingsClippersSunsLakers
Central: BucksPistonsPacersCavsBulls
Atlantic: Celtics
Southeast: HeatWizards
Southwest: Spurs, Mavericks


Houston Rockets

Draft: De'Anthony Melton (2/46), Vincent Edwards (2/52)

Távozott: De'Anthony Melton (csere, Suns), Ryan Anderson (csere, Suns), Trevor Ariza (Suns, 1 év 15 millió), Tarik Black (Izrael, Maccabi Tel-Aviv), Markel Brown (Törökország, Darüssafaka), Aaron Jackson, RJ Hunter (Hawks/csapat nélkül), Joe Johnson, Luc Mbah a Moute (Clippers, 1 év 4.3 millió), Chinanu Onuaku (csere, Mavs/Blazers)

Érkezett: Brandon Knight (csere, Suns), Marquese Chriss (csere, Suns), Carmelo Anthony (Thunder/Hawks, 1 év 2.4 millió), Michael Carter-Williams (Hornets, 1 év 1.8 millió), James Ennis (Pistons, 2 év 3.5 millió), Gary Clark (nem draftolt, two-way), Isaiah Hartenstein (G-Liga, 3 év 3.9 millió), 

Maradt: Chris Paul (4 év 160 millió), James Harden, Clint Capela (5 év 90 millió), Eric Gordon, PJ Tucker, Nene, Gerald Green (1 év 2.4 millió), Zhou Qi

Keret:
Paul - Gordon - Harden - Tucker - Capela
Knight - Green - Ennis - Anthony - Nene
Carter-Williams - Chriss - Hartenstein - Qi
Clark (tw) - Edwards (tw)

A Rockets nyara meglehetősen hektikusra sikeredett, és ez nagyban meghatározhatja ezt az évet és a jövőt is.

A csapat magja alapvetően megmaradt, és előrefelé nem sok változás várható. A fazont a Chris Paul - James Harden duó szabja majd, akik Clint Capela elzárás-leválás játékával és a shooterekkel kiegészítve a liga legjobb támadójátékát produkálták az előző idény alapszakaszában. Annyi változás történt az aktív rotációban, hogy a meccsenként 2.5 triplát beszóró, mindezt 36.8%-kal produkáló Trevor Ariza távozott. Ezt a kezdőben jó eséllyel úgy pótolják majd, hogy Eric Gordonnal egy alacsonyabb szerkezetre váltanak, és ez a kezdő támadójátékán sokat nem ront majd valószínűleg. Gordon azonban a cserékkel is sokat lehet majd a pályán, mert a két legnagyobb nevű érkező, Brandon Knight és Carmelo Anthony is küzdenek némi problémával.

Knight 2017 februárja óta nem játszott, most is volt egy fertőzés a térdében (ezt nemrég jelentette be Daryl Morey GM), míg Melo borzalmas szezont produkált a Thundernél, és nemcsak védekezésben, hanem támadásban is nagyon sokat esett vissza. A Rockets szerencséje az, hogy nagyon negatívan egyik játékos sem tudja befolyásolni a Houston eredményességét, hiszen Anthony a szezon végére a rotációból teljesen kikerülő Ryan Anderson helyére jött, míg Knight posztján eddig sem nagyon használt senkit Mike D'Antoni. A lényeg eddig is az volt, hogy a Paul-Harden-Gordon trióból kettő a pályán legyen, és ezután is az lesz - a többiek a kiegészítő munkát végzik mellettük, amire PJ Tucker bizonyítottan alkalmas, és egy fokkal szerényebben, de James Ennis is ilyen játékosnak tűnik (ő lehet Ariza pótléka egy az egyben is, ha kezdőként szerepel majd, nagyjából ugyanez a stílus).

A nagyobb kérdőjelek védekezésben vannak, a tavalyi sikerek egyik kulcsa ugyanis nem az előre borítékolhatóan jó támadójáték volt, hanem az, hogy védekezésben is liga hatodik volt a Rockets. Ariza ugyan nem a legjobb idényét hozta tavaly, de leginkább Tuckernek, neki és Luc Mbah a Moutének köszönhette azt a gárda, hogy a periméteren sem volt átjáróház, így Capela a palánk alatt könnyebben takaríthatott. Ennis egy jó kiegészítő játékos, hátul is elvégzi a piszkos melót, de hogy egyrészt meg tudja-e közelíteni egyáltalán Ariza védőmunkáját, másrészt ő egyedül mennyire tudja pótolni mindkét hiányzót, az nagy kérdés - főleg úgy, ha Gordon kezd majd az új felállásban, aki megközelítőleg sincs olyan védő, mint Ariza volt.

Knight korábban sem volt védőfenomén, és majdnem két naptári éve nem tud játszani a térde miatt, Anthony rendkívül gyenge ebben a szegmensben, így pedig Gerald Green nagyobb és legfőképp állandóbb szerepet kaphat - ehhez nem is a 20 pontjai kellenének elsősorban, hanem egy legalább átlagos védőmunka, mert ha valahol visszalépett a Rockets, akkor az ez rész. Capela várhatóan legalább azt hozza majd, amit tavaly, Paul még mindig a jobb védők közé tartozik, Tucker pedig nagyon alulértékelt ezen a területen - ez azonban hiába jó alap, ők nem játszhatják végig az összes meccset, főleg az alapszakaszban nem, így másoknak is feljebb kell lépni, különben óriási hullámzások lesznek a Houston meccseiben. Nem mellesleg Jeff Bzdelik visszavonult - ő volt a védekezésért felelős segédedző, ez sem feltétlenül segít a nyugati döntőt nyerő helyzetből elbukó gárdának.

Érdemes még szót ejteni arról, hogy a Rockets hogyan kötelezte el magát anyagilag. Capela védekezésben elit, támadásban limitált, de az 5 év 90 millió dollár a mai ligában egy ilyen centernek szerintem baráti pénz - ennél olcsóbban nem lehet megtartani egy ilyen játékost, hiába nem ő a legképzettebb kosaras a ligában (ha nincs sérülése, ezzel a bérrel bármikor cserélhető. Chris Paul 4 éves, 160 millió dolláros szerződése viszont még nagyon fájhat 2-3 év múlva, hiszen az irányító májusban elmúlt 33 esztendős - itt azonban nem volt választása a Houstonnak. Nem engedhették el CP3-t, mert hiába teszik meg, nem kerülnek a sapka alá, akkor pedig nem tudnak senkit igazolni, és kategóriákat romlanak - a csapat most bajnokesélyes, és ezt meg kell lovagolni úgy is, ha ez nagyobb rizikóval jár hosszútávon, mert közel sem biztos, hogy a közeljövőben még egyszer ilyen közel kerülnek a Golden State kiejtéséhez és ezzel a bajnoki címhez.

Az alapszakaszban túl sok gond nem lehet ezzel a csapattal, mert a támadójáték továbbra is ligaelit lesz, ez gyakorlatilag biztosra vehető - persze ilyenkor mindig hozzá kell tenni, hogy egy sérüléshullám azonnal keresztbe húzhatja a várakozásokat. Hogy mi lehet Hardenékkel a rájátszásban, arra majd áprilisban kitérünk, és az nagyban függ attól, hogy védekezésben mit csinál az együttes. Ha nem esik teljesen össze, akkor nyugat legelejében kellene kvalifikálniuk magukat a PO-ra, és ez tűnik a legreálisabb forgatókönyvnek most - ha nagyon szenvednek, akkor is pályaelőnnyel kellene kezdeniük a rájátszást.

Tipp: Nyugat 1-2.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus