Egészséges lesz-e végre a teljes Pacers?

Az Indiana egy edzőváltáson kívül lényegében semmit nem változtatott keretén az off-szezon során - vajon láthatjuk-e végre egy új rendszerrel, hogy ténylegesen mekkora potenciál van ebben a csapatban?

A korábban tárgyalt csapatok:

Northwest: BlazersJazzNuggetsThunderTimberwolves
Southwest: MavericksRocketsGrizzliesPelicansSpurs
Pacific: SunsLakersClippersWarriorsKings
Central: BucksCavaliersPistonsBulls
Atlantic: Knicks
Southeast: HornetsMagicWizards, Hawks

 

Indiana Pacers

Draft: Cassius Stanley (2/54)

Maradt: Victor Oladipo, Malcolm Brogdon, Domantas Sabonis, Myles Turner, TJ Warren, Jeremy Lamb, Doug McDermott, Justin Holiday (3 év 18 millió), TJ McConnell, Goga Bitadze, Aaron Holiday, Edmond Sumner, JaKarr Sampson (1 év 1.9 millió), Naz Mitrou-Long (1 év 1.7 millió), Brian Bowen II (two-way)

Érkezett: Nate Bjorkgren (vezetőedző, Raptors), Jalen Lecque (csere, Suns), Kelan Martin (Timberwolves, 2 év 3.1 millió), Rayshaun Hammonds (nem draftolt, 1 év 0.9 millió), Amida Brimah (1 év 0.9 millió), Cassius Stanley (draft, two-way)

Távozott: Nate McMillan (vezetőedző, Hawks), TJ Leaf (csere, Suns)

Keret:

Brogdon - Oladipo - Warren - Turner - Sabonis
A.Holiday - Lamb - Holiday - McDermott - Bitadze
McConnell - Sumner - Lecque - Sampson - Martin
Mitrou-Long (ng) - Hammonds (ng) - Brimah (ng)
Stanley (tw) - Bowen (tw)

A Pacers a legeseménytelenebb off-szezonok egyikét produkálta, pedig úgy kezdődött az egész, hogy a PO-kiesés után menesztették Nate McMillant, később pedig a Toronto Raptors segédedzőjét, Nate Bjorkgrent nevezték ki a helyére.

A "távozó Nate" kinevelt két All-Start (Victor Oladipo, Domantas Sabonis), teljesen új szinte lépett a kezei alatt TJ Warren is, ennek ellenére megváltak tőle. Az igaz, hogy a PO-okban semmi komolyant nem mutatott a Pacers az elmúlt két évben. Ehhez viszont az is hozzátartozik, hogy minden évben volt valami, ami miatt nem is láthattuk, mit tudhatna ez a keret együtt. 2018-ban egy kifejezetten jó párharcban bukott az Indiana a később döntőt játszó Cleveland Cavaliersszel szemben. 2019-ben Oladipo szezon közben hullott ki a máig kiható súlyos térdsérülésével, Warren pedig még nem volt, így esett ki az Indiana egy 0-4-gyel a Boston Celtics ellen. Az idei rájátszásnak meg úgy vágtak neki, hogy Oladipo pocsék formában volt, alig tért vissza, a közben All-Star szintre kerülő Sabonis a buborékban nem tudott pályára lépni talpínszalag-szakadása miatt, az egyébként egész kellemesen játszó Jeremy Lambnek pedig szétment a térde (ACL- és meniscus-szakadás), ezért fejezte be idő előtt az idényt.

Azt szerintem ember nem gondolhatta komolyan, hogy a maradék kerettel jobbat lehet elérni, mint az alapszakasz negyedik helye, a PO-ban pedig később láttuk, milyen erőt képviselt a Miami Heat. Az is igaz viszont, hogy a Pacers játéka sokszor volt kiismerhető - ezen próbált meg most változtatni Pritchard egy edzőcserével.

Az érkező Bjorkgrenről vezetőedzői szinten nem sokat tudni - a G-Ligában tevékenykedett már ilyen szerepkörben, de az NBA nagyon nem ugyanaz. Ő egyébként Nick Nurse egyik segédje volt már az Iowa Energynél is (2007-11) - ott is nyert bajnoki címet, ahogy 2019-ben a Raptorsszal is, az első segédedző volt, aki mindkét ligában a csúcsra ért.

Az eddigi nyilatkozatok alapján annyi biztosnak tűnik, hogy hozza Nurse stílusát, ami McMillan játékosfejlesztői erényei ellenére is pozitív irányba vihetik el az együttest. Malcolm Brogdon és Myles Turner is elmondta, hogy sokkal több mozgásra, gyorsabb játékra épül majd idén a Pacers támadásban, és jóval kevesebb lesz a pick-and-roll - McMillannél ez volt a játék alfája és omegája, ez most nagyon nem így lesz. Védekezésben sokszor játszott 2-3-as zónát az Indiana, de a jobb csapatok ellen nem igazán tudta megállítani az ellenfél sztárhátvédjeit, onnantól kezdve pedig Turneréken a kelleténél nagyobb volt a nyomás, sokszor voltak faultgondjaik. Bjorkgren a Raptors stílusát akarja itt is átültetni a gyakorlatba, ami azt jelenti, hogy hiába volt a Pacers a hatodik legjobb védőcsapat az előző idényben (108.0 kapott pont 100 támadásonként), még ennél is jobb lehet most.

Az is igaz, hogy nem feltétlenül alapszakaszszinten: Bjorkgren már elmondta: nagyon fontos, hogy tudják, miért játszanak, és ez a PO, illetve az ott elérhető minél jobb eredmények. Az alapszakaszben fejlődni kell, ki kell próbálni dolgokat, amiket majd a rájátszásban tudnak esetleg hasznosítani - teljes mértékben Nurse-re hajaz az, amit próbál Indianában véghezvinni. Annyi biztos, hogy a játékosokkal szorosabb viszonyban lesz, mint McMillan volt, aki saját bevallása szerint is tartotta az egy lépés távolságot a kosarasoktól. Összességében nézve tehát van rizikó a cserében, hiszen egy újonc trénernél sosem lehet tudni, mit fogunk kapni. Egyértelmű visszalépésnek sem lehet azonban nevezni Bjorkgren kinevezését, kisebb tapasztalat ide vagy oda, mert egy nagyszerű kultúrából érkezik, és bizonyítottan működő dolgokat próbál majd beépíteni az Indiana játékába amellett, hogy egy valamit nem szeretne: ha kiismerhetőek lennének. Nálam ez így egyelőre C, mert sem negatív, sem pozitív irányban nem lehet megítélni még ezt a cserét.

Ezen kívül az állományban nem igazán volt változás Cassius Stanley ledraftolását és a TJ Leaf-Jalen Lecque cserét leszámítva, de ezeknek nem sok ráhatásuk lesz valószínűleg a Pacers szezonjára. Justin Holiday maradt 3 évre 18 millió dollárért - ennek sokkal nagyobb jelentősége van, mint ahogy annak is, hogy egyelőre Oladipo, Turner és Doug McDermott sem kerültek át más csapathoz. Oladipóról rengeteg cikk született, hogy hogyan akarta kierőszakolni az elcserélését, amit aztán cáfolt ugyan, de vegyes fogadtatásban részesült az is. Lejáró szerződése van, és a játéka nem igazán javul, mióta visszatért a 2018/19-es térdsérüléséből. Azt nem tudom, hogy év közben megválnak-e tőle - ha jól fog játszani, lehet, hogy Bjorkgren igényt tartana rá, ha meg nem játszik jól, akkor nem nagyon fog érte senki semmit adni a deadline előtt.

Turner cseréjéről Gordon Hayward esetleges sign-and-trade-jénél volt szó, ami végül nem jött össze (illetve nem a Pacersszel jött össze). Azt nem igazán értettem, mit akar a Pacers Haywardtól, főleg évi 25 millió dollárért (szerintem az is masszív túlfizetés lett volna, nemcsak a mostani, hornetses szerződése az), de Turner jövője is érdekes lehet még Indianában, főleg annak fényében, hogy állítólag a Turner+McDermott csomagot a Pacers ajánlotta. Védekezésben nagyszerű, de Sabonis térnyerése miatt támadásban a szerepe visszaesett. Bjorkgren rendszerében nem lesznek annyira egyértelmű vezérek, mint voltak McMillannél, elvileg jobban el fogják osztani a labdát. Ennek ellenére még az új tréner sem tette le nyíltan a voksát a kétmagasemberes felállás mellett, márpedig akár Turner, akár Sabonis luxus a cserepadra. Szerintem erősen kérdéses az indianai jövője, de egyelőre nála nem igazán számolok egy szezon közbeni cserével.

Összességében nézve tehát ez az Indiana nagyjából ugyanazzal a kerettel, és mégis úgy várja az idényt, hogy nagy változások lehetnek majd a csapatnál. A legnagyobb újdonság az lehet az állományban, ha mindenki egyszerre egészséges lesz, és ebben az esetben ez egy nagyon komplett, jól forgatható, 10-11 fős rotációval rendelkező gárda, amelynek elöl és hátul is meglesznek az opciói.

A Pacers már azok közé a csapatok közé tartozik, akiknek papíron nem nagyon lehet gondja a rájátszással, aztán hogy mennyire lehetnek majd jók, az már Bjorkgrenen meg az egészségen múlik leginkább. Az sem lepne meg, ha megint a 4-5. hely környékén lennének, mert a Brooklynnál és a Phillynél sokkal több a kérdőjel, ráadásul ott is új edzők vannak. Bjorkgren nyilatkozataiból viszont az jön le, hogy ha kell, az egész alapszakaszt feláldozza kísérletezésre, hogy jobb esélyeik legyenek majd egy PO-párharc során. Mindemellett nehezen látom azt, hogy Oladipo valaha azon a szinten fog játszani, mint a sérülése előtt, ezért lettek nálam hetedikek.

Off-szezon értékelés: C

Tipp: Kelet 7.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus