Távozik-e Montrezl Harrell a Clipperstől?

A Legjobb Hatodik Ember díját megnyerő magasember esetleges hosszabbítása mellett Marcus Morrisról és a csereirányító kérdésköréről is döntenie kell az előző szezonban csődöt mondó Los Angeles-i gárdának.

A korábban tárgyalt csapatok:

Northwest: TimberwolvesBlazersJazz, Nuggets
Pacific: WarriorsSunsKingsLakers
Southeast: HornetsHawksWizardsMagicHeat
Central: BullsCavaliersPistons, Pacers
Atlantic: KnicksCelticsNetsSixers
Southwest: SpursPelicansMavericksGrizzlies

 

A Clippers az előző szezon legnagyobb esélyeseként indult neki az idénynek, és az alapszakaszban még csak-csak hozta magát - amikor meg nem, még lehetett azzal takarózni, hogy nem pörögtek fel. A buborékban viszont láthatóan nem stimmelt valami az együttessel, a PO-ban is nyögvenyelősen ment a játék ahhoz képest, hogy milyen játékosállományt sikerült összerakni, és bár a Dallast még kiejtették, a Nuggets ellen 3-1-ről elbukott párharc hatalmas csalódás volt a klub és drukkerei számára. Doc Riverst le is cserélték a kispadon Tyronn Lue-ra, de Lawrence Frankéknek van még dolguk.


Élő szerződéssel rendelkező játékosok:

Patrick Beverley
Landry Shamet, Lou Williams, Terance Mann
Paul George, Rodney McGruder
Kawhi Leonard, JaMychal Green
(játékosopció)
Ivica Zubac, Joakim Noah (nem garantált), Mfioundu Kabengele

Szabadügynökök:

UFA: Marcus Morris, Montrezl Harrell, Reggie Jackson, Patrick Patterson
RFA: Johnathan Motley


Jelenlegi capspace: nincs
Maximális capspace: nincs

Draftjogok: 2/57


A Clippersnek két esetben kell nagyobb döntést hoznia, és nagyjából ennyi is a teendő - az is igaz viszont, hogy ez a két eset nem túl egyszerű, ráadásul két olyan emberről kell dönteni, akik egyébként oda mehetnek, ahova akarnak.

Egyikük sem Reggie Jackson, akihez hasonló egyest találni egy rakatot a piacon. Ott van Jeff Teague nagyjából ugyanolyan szintnek, szerintem DJ Augustin még egy fokkal jobban is illene ehhez a kerethez, és Rajon Rondót sem véletlenül nézegetik Lawrence Frankék. Valószínűleg ő az első számú jelölt a csere PG posztjára, és nem csak a játéka, hanem az öltözői jelenléte is nagyon kellene ennek a gárdának - telitalálat is lehetne, de a városi riválistól, a bajnoktól és LeBron Jamestől kellene elcsábítani... Tavaly, amikor Darren Collison visszatérése felmerült, a Clipperst is szóba hozták vele kapcsolatban, még őt sem lehet feltétlenül kizárni.

Patrick Patterson sem annyira kardinális kérdés, még akkor sem, ha 39%-kal triplázott - minimumért vagy ennek a közelében ő vagy Anthony Tolliver is elérhető lehet majd, nem kell túlizgulni ezt a posztot sem.

Jackson és Patterson helyzeténél viszont sokkal érdekesebb lesz majd Marcus Morris és a Legjobb Hatodik Ember díját besöprő Montrezl Harrell szituációja - amíg a két előbbi posztjaira vannak egyértelműen jobb vagy legalább ugyanolyan szintű megoldások is, itt azért már jobban át kell gondolni a helyzetet.

Morris szintű SF/PF átmenet van a piacon, de nem fog a Clippershez igazolni sima vagy luxusadós MLE-ért - Jerami Grantre esélye sincs a csapatnak, sokkal több pénzt fog keresni. Nem meglepő, hogy Morrist állítólag tartaná a Clippers, de nem vagyok abban biztos, hogy foggal-körömmel ragaszkodni fognak hozzá. Az alapszakaszban nem volt jó, a rájátszásban tisztán a kosárlabda teljesítményével nem volt gond (47.5% tripla), viszont Patrick Beverley-vel együtt egy időzített bomba, ami fel is robbant az öltözőben. A Luka Doncic-on művelt "védekezéseit" még talán hagyhatjuk is, de az a suttyó mentalitás, amit a PO-ban felvett, csak egy ideig hasznos, és akkor is leginkább csak egy halvérű gárda felpörgetésére.

Egy olyan csapatban, ahol már Beverley elviszi ezt a szerepkört, inkább csak erősítik egymás rossz oldalát, azt meg látni kell, hogy ebben a Clippersben nem nagyon fogja őket rendre teremteni senki sem. Paul George is inkább hajlamos már felvenni a stílusukat, Kawhi Leonard nem az a típusú vezér, aki odaszól, hogy "kicsit csendesebben már, parasztok, majd ha bajnoki címet nyertünk, akkor...", Tyronn Lue-ról pedig minden lejött a clevelandi tevékenykedése alatt, csak az nem, hogy kordában tudja tartani a játékosait. Morris lehetne hasznos sok csapatban, de nem vagyok benne biztos, hogy a Clippersnek feltétlenül ragaszkodnia kellene hozzá - az előző szezon alapján ő és Beverley sok egy csapatba.

Ha nem marad, egy Justin Holiday-jel még talán többre is mehetnek, és akár a sima, akár a luxusadós MLE elég lehet a leigazolására. Igaz, hogy Holiday sokkal inkább swingman, mint hármas-négyes, de a Clippersnek megvan a szerkezete, hogy "lekövesse" ezt a változtatást. Azt is hozzá kell tenni viszont, hogy az előző szezonja után valószínűleg nem a Clippers lesz az egyetlen klub, amely meg fogja majd keresni, gyorsan lekerülhet a szabadon igazolhatók listájáról.

Harrell esete is érdekes, hiszen most lett a Legjobb Hatodik Ember, 18.6 pontot és 7.1 pattanót átlagolt a padról beszállva, ráadásul az Advanced Statok is kifejezetten szerették (érdekesség, hogy a Real Plus-Minus alapján támadásban volt nagyon jó Harrell, a RAPTOR pedig a védekezését emelte ki). Az is igaz viszont, hogy játéka alapján egy Kenneth Faried, aki anno nagyon hasonló skillsettel és kosárlabdával tűnt ki, majd tűnt el. Óriási kérdés, hogy Harrellre mennyit kell áldozni, és ez leginkább a konkurencián múlik. Nagyon nagy bukó lehet 1-2 éven belül, ha valaki egy energy guy-nak évi 20 millió dollár környékén, ne ajd' Isten többet fizet (lásd Faried), ezért szerintem nagyon óvatosak lesznek vele a csapatok.

A fentebb említett Jerami Grant például sokkal biztosabb befektetésnek tűnik, tekintve hogy nem kiemelkedő statjai vannak, hanem védekezése és triplázása (ami meg Harrellnek egyáltalán nincs, ő a pick-and-rollok után szerzi leginkább a pontjait). A Clippersnek sem mindegy, mennyire tömi ki Harrellt, mivel jövőre hosszabbítani kell Lou Williamsszel, aki fontosabb része a rendszernek - és valószínűleg fontosabbnak is ítélik meg. Ha azért nem fizet Steve Ballmer megszámlálhatatlan nagyságú luxusadót és engedi el ingyen Lou Willt, mert Harrellt kitömte, az szerintem hiba, ezért nem vagyok arról meggyőzve, hogy mindenképpen meg fogják őt tartani - a megfelelő áron természetesen igen.

(Aztán persze lehet, hogy Harrellt és Williamst is rendesen megfizetik majd, és nem is lesz kérdés egyikük maradása sem - mégis csak Ballmerről van szó, akinek felmérhetetlen mennyiségű pénze van...)

Ha nem maradna Harrell, akkor szerintem házon belül megvan a pótlása. Többet kell játszatni Ivica Zubacot, aki a mérőszámok alapján is jobban teljesített, mint Harrell, igaz, tradicionálisabb center ennek minden előnyével és hátrányával. Ott van még JaMychal Green is, akinek egyáltalán nem volt jó éve az előző a 6.8 pontja meg a 6.2 pattanója ellenére sem, de nagyobb szerepkörben visszatalálhat a memphisi teljesítményéhez. Kiléphet szerződéséből, bár az előző idény után az 5 milliós bérénél sokkal többre nem számíthat mástól sem. Nagyon jó megoldás lehetne egyébként Serge Ibaka is MLE-ért (ennyi pénze lesz a Clippersnek, ha Harrell vagy/és Morris nem maradnak, ha mindkettő marad, akkor az 5 milliós, luxusadós MLE-ben gondolkodhatnak). Kérdés, neki mennyit kell fizetni, egyáltalán fontolóra veszi-e a Clipperst.

Jerry Westéknek tehát nem sok helyen kell dönteniük, de azért nem lesz teljesen sima ez az off-szezonjuk - maximum akkor, ha Ballmer leszól, hogy a pénz nem kérdés. A csereirányító kérdéskörét simán megoldhatják több játékossal is, azzal nem lesz probléma, de hogy ténylegesen marasztalják-e Morrist és mennyiért hajlandóak hosszabbítani Harrell-lel, az nem teljesen tiszta azért. Ha kettejüket megtartják, akkor lényegében ugyanazzal a kerettel mennek neki a szezonnak, mint az előzőnek, csak Lue és az ő stábja ül majd a kispadon. Ebbe sem lehetne túlságosan belekötni, hiszen a legnagyobb bajnokesélyesnek tekintettük őket az előző idény kezdete előtt - aztán hogy Rivers és Lue cseréje mennyit tud segíteni a csapatösszhang javulásán, az már más kérdés.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus