Új korszak kezdődik Memphisben?

A Memphis Grizzliest érheti a nyáron az egyik legnagyobb veszteség, ha Mike Conley távozik, ebben az esetben egy új korszak nyílik az együttesnél - az ő nyári lehetőségeiket vizsgáljuk.

A korábban tárgyalt csapatok

Pacific: Lakers, Suns, Kings
Northwest: Timberwolves, Nuggets, Jazz
Atlantic: Sixers, Nets, Knicks
Central: Bulls, Bucks, Pistons
Southwest: Pelicans
Southeast: Magic, Wizards

 

A Memphis Grizzlies igazi hullámvasút-szezont futott - elég gyengén, nagyarányú vereségekkel kezdtek, aztán ahogy kezdett összeállni a gépezet, úgy dőlt ki előbb Marc Gasol, majd Mike Conley - és volt mellettük folyamatosan 3-5 sérültjük. A PO-ba még bejutottak 42-40-es mérlegükkel, de ott kisöpörte őket a San Antonio Spurs, most pedig az átalakulás szele is megcsapta őket. Egyelőre annyi biztos, hogy Dave Joergert menesztették, helyettese még nincs meg, de az állományban is jelentős változások mehetnek végbe.

A csapat oszlopai maradnak vagy Conley borít mindent?

Hat szerződéssel biztosan rendelkező játékosa van egyelőre a Grizzliesnek, közülük négy magasember, úgyhogy jó eséllyel ez a részleg alakul át a legkevésbé - az is nagy újdonság lesz számukra, ha mindenki egészséges. A Marc Gasol, Zach Randolph duót nem nagyon kell bemutatni senkinek - elit védekezést lehet köréjük felhúzni, ráadásul támadásban is fontos szerepük van, ők jelentik a Memphis (egyik) alapját. A spanyol tavaly nyáron kapott 4+1 éves szerződést, Randolph pedig lejáró, alapvetően szerintem kizárt lenne, hogy megváljanak tőlük, hiszen a Memphisben elég nagy népszerűségnek örvendő grit&grind taktika alapjai, de itt jöhet a képbe Mike Conley.

Az irányító szerződése lejárt, és ő ennek a megalkuvást nem tűrő, betonkemény taktikának a harmadik alapja. Ha sikerül őt megtartani, akkor szerintem biztosan együtt tartják a magot, nincs értelme megbontani a főbb elemeket - Gasolt ebben az esetben nincs értelme elcserélni, a lejáró szerződésű, július közepén 35. születésnapját ünneplő Z-Boért pedig nem kapnak annyit, amennyit nekik a pályán ér a jelenléte még ilyen idősen is. Conley-t viszont gyakorlatilag mindenki meg fogja keresni, aki él és mozog, egyáltalán nem lehet szerintem biztosra venni, hogy a Memphis meg tudja tartani.

Mellettük szól, hogy ők tudnak egy extra ötödik évet is adni a játékmesternek, de ha úgy érzi Conley, hogy kicsit "elfáradt" ez a taktika és ez az állomány, nagyon könnyen benne van, hogy vált - messze a legkeresettebb egyes lesz a piacon. Ha pedig vált, akkor a teljes újjáépülés is benne van Memphisben, ebben az esetben pedig akár Gasol, akár Randolph értékre váltása előtérbe kerülhet - ez szerintem teljes mértékben Conley döntésétől függ. Egyáltalán nem biztos az sem, hogy a jelenleg 31 éves Gasolt áruba bocsájtják, ha Conley megy, egy gyorsabb lefolyású rebuilddel még használható lehet nekik a hispán egy új csapatban is, Randolph pedig lassan klublegenda lesz a 7 itt töltött évével.

Az irányító távozása esetén azonban több lehetséges forgatókönyv van, a teljes "szétszedés" is, mert alternatívája nem nagyon lesz a piacon - a legjobb elérhető egyesek Jeremy Lin, Brandon Jennings, Rajon Rondo, Deron Williams vagy éppen Ty Lawson lesznek, egyikőjük sem Conley kategóriája, és leginkább védekezésben van ég és föld köztük és Conley között. A másik opció a csere, Jeff Teague még mindig lehet B-terv a nyárra, de kérdés, hogy mit tudnak érte adni, ami érdekli az Atlanta Hawkst, és más nem tudja ugyanazt vagy még jobbat megadni.

Újjá kell szervezni a padot és a perimétert is

Gasol és Randolph mellett Brandan Wright és Jarell Martin rendelkeznek még biztos szerződéssel a palánk alá, de ide lehet venni az idény végén nagyon jó benyomást keltő JaMychal Greent is - utóbbi szerződése nem garantált, de szerintem egyetlen esetben nem hívják le a szerződését: akkor, ha már most megegyeznek vele egy hosszabb, nagyobb kontraktusról. Martin 27, Wright 12 meccset bírt az előző szezonban, Green viszont kezdett is 15 találkozón. Előbbi a tavalyi első körös draftolt, Wright jó, sallangmentes, védekezésben hasznos éveken van túl előző állomáshelyein, úgyhogy szerintem hármójukban gondolkodik a gárda PF-C poszton (Martin lehetne Jeff Green-szerű kiscsatár is, de még nincs hozzá külső dobása, annyi se, mint Greennek).

Amíg a magasembereknél szinte kész a csapat, addig 1-es, 2-es és 3-as poszton szinte semmi nem biztos. Conley messze a legnagyobb kérdés a Memphisnél az egész nyarat figyelembe véve, de azt is el kell dönteni, hogy Lance Stephenson 9.4 milliós csapatopcióját lehívják-e, illetve hogy elengedik-e a következő idényre 4.26 millió dolláros szerződéssel bíró, de abból csak 2 millió dollárig garantált Vince Cartert. Utóbbit az új sapkát is figyelembe véve szerintem megéri megtartani, akkor érdemes csak 2.26 milliót spórolni rajta, ha ennyi hiányzik egy nagyobb hal meggyőzéséhez. Stephenson már fogósabb kérdés, mert a Grizzliesnél nem voltak rossz számai, de mindezt a sérülésektől tizedelt és így összességében nézve nagyon gyenge, alig nyerő csapatban hozta. Nála egyáltalán nem vagyok abban biztos, hogy nem köszönik meg neki az eddigieket.

Márcsak azért sem, mert a Grizzliesnek az utóbbi években a spacing volt a legnagyobb gondja, nagyon kevés jó tripladobójuk volt, illetve akik voltak, azok sem teljesítettek jól. Stephenson ebben nem segít, főleg úgy nem, hogy Tony Allennek szerződése van a következő idényre is - ők ketten egymás mellett öngyilkos párost jelentenek. Allen lejáró lesz a 2016/17-es szezonban, 5.5 millió dolláros kontraktusa akkor is baráti, ha csak védekezésben használható - az ő sorsa gyakorlatilag együtt mozog a magasemberekével, ugyanis ha Conley távozása miatt megbontják a Gasol-Randolph kettőst is, akkor szerintem jó eséllyel távozni fog ő is. Mellette egyedül Jordan Adams rendelkezik garantált szerződéssel (Xavier Munfordra csapatopció van, Bryce Cottonnak QO-t adtak, így ő korlátozott szabadügynök, Matt Barnes, PJ Hairston és Jordan Farmar pedig sima szabadügynökök).

Ha Conley marad, akkor megint hármas posztra kereshetnek embert, aki kicsit jobban szét tudja húzni a pályát. Erre és a padra 1-2-3-ast szerződtetni maximum 30 millió dollárjuk lesz (és a kivételek, MLE, vet.min), ha az alábbi forgatókönyvet követik: Conley nem ír alá egyelőre, így 14 milliós cap holdja lesz az előző szerződése alapján (9.4 milliós kontraktusa 150%-át kell számolni ilyenkor is, amíg nem írja alá új szerződését ide vagy más csapathoz). Elengedik Cartert, Stephensont, Munfordot és Cottont is, így a Gasol, Randolph, Wright, Allen, Adams, Martin, Green hetes Carter 2 milliójával és Conley 14 milliós cap holdjával 62 millió dollárt foglal, emellett lesz tehát kicsit kevesebb mint 30 milliós költőzpénzük.

A csapat kultúráját is figyelembe véve Luol Deng, Nicolas Batum vagy Kent Bazemore lehet szerintem számukra kinézett, ők mind passzolnának a jól védekező vonulatba, Deng szinte tökéletes grit&grind játékos (volt valaha), Batum pedig telitalálat lenne, ugyanis támadásban itt is megkaphatná azt a nagyobb szerepet, ami miatt Charlotte-ban annyira jól érezte magát idén. Opció lehet Matt Barnes megtartása, vagy B-tervnek mondjuk Joe Johnson is, de mindenképpen olyas valakit kellene szerződtetniük, aki képes kintről betalálni, különben ugyanaz a problémájuk megmarad, ami az utóbbi években mindig. A padra gyakorlatilag mindenkit fel lehet náluk sorolni - Adams egyelőre semmit nem bizonyított, így vagy nincs normális cseréjük a külső posztokra, vagy ha megtartják Cartert, akkor összesen egy.

Aztán persze ha Conley máshova ír alá, borulni fog minden, de a hírek szerint az irányító előbb szeretné megnézni, milyen erősítéseket csinál a csapat, aztán fog csak dönteni. Így ha mondjuk Batummal meg tudnak egyezni, az nemcsak a francia megszerzése miatt lenne jó nekik, hanem mert valószínűleg ezzel egyben is tarthatnák a csapatukat.

A drafton bármi elképzelhető

A 17. helyen választanak majd, ahova előre elég nehéz jósolni. Martin és a magasemberek miatt szerintem 1-2-3-ra néznek embert - Adamst leszámítva fiataljuk egyáltalán nincs ezekre a posztokra, a dobóhátvédből pedig eddig két szezon alatt összesen 32 meccset láthattunk, ebben az idényben 2-t.

Egyetlen ember kavarhat még be, ő Andrew Harrison, akit a tavalyi draft után szereztek a Phoenix Sunstól, az előző idényt pedig az Iowa Energynél töltötte, a Grizzlies D-Ligás együttesében, de egyelőre ő is sötét ló, csakúgy, mint Adams. Ha Harrisonban nem gondolkodik a csapat, akkor a Pistonsnál már említett Wade Baldwin, Tyler Ulis, Demetrius Jackson hármas lehet célpontjuk egyesre. Ha nem egyest néznek, akkor felmerülhet náluk Furkan Korkmaz, Malik Beasley vagy Denzel Valentine, hármasra pedig Taurean Prince és a mindkét poszton bevethető Timothe Luwawu - elég nagy a szórás ezeknél a játékosoknál, a török és Luwawu szinten biztosan elkelnek korábban, de jó eséllyel Valentine, Beasley és Prince közül legalább az egyik bent lesz még a 17. helyen is.


Összességében nézve nehéz mit mondani a Memphis nyarával kapcsolatban, mert rengeteg bizonytalan pont van még a csapatnál, kezdve az új vezetőedző személyével. Most úgy néz ki, hogy David Fizdale, a Miami Heat segédedzője lehet az új trénerük, de azt sem tudni, hogy ez milyen hatással lehet a csapatra, ő korábban soha nem volt még vezetőedző. Conley döntésén rengeteg múlik, de elég sok lyukat be kell tömniuk a periméteren, így fontos és izgalmas nyár előtt állnak. A Grizzlies korábbi éveit tekintve persze az is benne van a pakliban, hogy visszaigazolják Barnest, megtartják Stephensont és Cartert is, és reménykednek abban, hogy Conley marad...

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus