Újabb centerközpontú nyár a Dallasnál

Tavaly nyáron egyszer már főszerepet játszott a Dallas Mavericks és egy center története az NBA off-szezonjában, és idén is az ötös posztra fognak koncentrálni a texasiak, de évek óta először várható náluk némi állandóság - lássuk a helyzetüket, lehetőségeiket.

A korábban tárgyalt csapatok

Pacific: Lakers, Suns, Kings
Northwest: Timberwolves, Nuggets, Jazz
Atlantic: Sixers, Nets, Knicks
Central: Bulls, Bucks, Pistons
Southwest: Pelicans, Grizzlies
Southeast: Magic, Wizards

 

A Dallas Mavericks ahhoz képest kiváló szezont futott, hogy a nyári DeAndre Jordan-botrányban a szenvedő fél szerepét osztották rájuk, így B-terveket kellett előhúzni centerposztra, ráadásul Wes Matthews, Deron Williams és Chandler Parsons sem bírta végig az évet egészségesen. Rick Carlisle így is kihozott egy 42-40-et a keretből, ezzel végeztek nyugat hatodik helyén, egyszer pedig az Oklahoma City Thundert is megverték a PO első körében - azóta látjuk, hogy azért ez nem olyan kis dolog.

Idén sincs több biztos pont, mint korábban, mégis nagyobb lehet az állandóság

A Mavs évek óta minden nyáron kicseréli a kerete kétharmadát, gyakorlatilag semmilyen állandóság nincs a gárdánál, és az alaphelyzet idén sem sokban különbözik ettől, hiszen összesen 5 embernek van garantált szerződése. Wes Matthews-zal tavaly kötöttek 4 éves maximum kontraktust, nála az a legfontosabb, hogy újra 100%-os állapotba hozzák, mert Achilles-szakadása még látszódott rajta ebben a szezonban. A két cserehátvéd, JJ Barea és Devin Harris kifejezetten jól teljesítettek összességében, a Puerto Rico-i többször is elő tudott lépni X-faktorrá, nyerőemberré a kispadról. Jeremy Evans nem sok vizet zavart, Justin Anderson első idénye pedig finoman szólva is felemásra sikeredett.

Ettől azért nem dobnánk hátast, de jó esély van arra, hogy a játékosopciójukból kilépők és a csapatopciósok közül is többen maradni fognak. A sort természetesen Dirk Nowitzkivel kell kezdeni, aki 8.7 milliós kontraktusából azért fog kilépni, hogy még olcsóbban írjon alá. A két csapatopciós center közül szerintem Salah Mejri 900 ezer dollárért egészen biztosan maradni fog, ő nagyon kellemes meglepetés volt ebben az évben, JaVale McGee pedig harmadik számú centernek 1.4 millióért szintén nem drága - igaz, mivel a korlátozott szabadügynökké váló Dwight Powellt valószínűleg meg akarják tartani, az is benne van, hogy McGee-t szélnek eresztik. Az biztosnak tűnik ugyanis, hogy a Dallas első számú nyári célpontja egy nagynevű center lesz, ez viszont Chandler Parsons és Deron Williams esetében érdekes esetet idéz elő.

Egyik játékosnak sincs ugyanis teljes Bird-joga, Parsons 2 éve, Williams pedig tavaly nyáron írt alá - a vonatkozó szabályokat ezen a linken megtaláljátok a 26-os pont fölötti elnyújtott táblázatban. A kiscsatár esetében okoz ez kisebb galibát, neki ugyanis meg lehet ajánlani az előző fizetése 175%-t a sapka fölött is az Early-Bird jogok miatt. Ez esetében kicsit kevesebb mint 27 millió dollárt jelentene - mivel ő még csak 5 éve van a ligában, így a maximum esetében a sapka 25%-a, 23 millió dollár körül lesz, így nála gyakorlatilag nem számít, hogy nincs teljes Bird joga. Neki alternatívája is lehet a piacon Luol Deng, Nicolas Batum, Kent Bazemore vagy Harrison Barnes személyében, de nagyon úgy tűnt az eddigi nyilatkozatokból, hogy maradni akar, a játékosok meggyőzésében is részt akar venni.

Williams azonban az 1 évével a Non-Bird jogos játékosok közé tartozik, ami annyit jelent, hogy sapka fölött csak az előző bére 120%-át lehet neki megajánlani, 6.5 millió dollárt, ez pedig lehet, hogy kevés lesz neki - 65 meccsen 14.1 pontot és 5.8 pattanót átlagolt ebben az idényben. Ez azért fontos igazán, mert ennél ugyan kaphat többet is természetesen az irányító, de ha ennél többet ad neki a Dallas, azt mindenképpen sapka alatti helyből kell állnia, márpedig hiába nincs potenciális potlása a piacon (Mike Conley-ra nincs sok esélyük, Rajon Rondóval szóba sem állnak, a következő lehetséges jelöltek pedig már Jeremy Lin és Brandon Jennings), egészen biztosan nem itt fogják kezdeni a nyarat Donnie Nelsonék, hanem az ötös poszton.

Minden center, fedezékbe!

Ők azok, akiknél valószínűleg minden komolyabb centert embert fel lehet sorolni célpontként, Dwight Howardtól kezdve Joakim Noah-n át Hassan Whiteside-ig. Mivel Nowitzki mellé kell embert keresni, ezért szerintem ezen a "jó védő, ha tud mást is, az csak extra" vonalon fognak mozgoni, úgyhogy a rájátszás alapján talán Bismack Biyombo is bekerült náluk a képbe, valamint Festus Ezelit is ebbe a kategóriába lehet sorolni, de alapvetően szerintem a legnagyobb halakra fognak először rámozdulni. Ha előbb igazolnak centert, utána adnak új szerződést Parsonsnak és Williamsnek, akkor nagyjából 26-28 millió dollárnyi helyük van igazolni a két játékos cap holdjával együtt is (Williams az előző szerződése 120%-át foglalja, Parsons a 130%-át) - ha Williamsnek kevés a 6.5 millió és lelép, akkor ennyivel nagyobb lesz a capspace-ük is.

A cserék gyakorlatilag készen is lennének, amennyiben Williamset is meg tudják tartani, mivel Harris, Barea és Mejri helye szinte biztos, ahogy Powellé is, ha hosszabbítanak vele, Andersonra pedig valószínűleg nyáron rá fognak feküdni, mint az egyik legfontosabb prospectjükre. Az a legvalószínűbb, hogy a lehetséges sapka alatti helyük jelentős részét az ötös posztra fogják ellőni, ami pedig marad, azt Williams 6.5 milliós "elvi plafonjához" próbálják majd hozzácsapni, hogy elég legyen a játékmester megtartására, úgyhogy a padra igazolni nem sok pénzük, leginkább a kivételeik maradnak majd. Ha hoznak valakit, akkor az egy 3-4-es átmenet lehet, mert ilyenjük nem nagyon van (Anderson swingman, Powell és Mejri pedig egyértelműen magasemberek), vagy igazolnak még egy 2-3-as posztos embert, hogy a smallballhoz még mélyebb állományuk legyen.

Ha Williams nem marad, akkor szerintem arra van a legnagyobb sansz, hogy Harris megkapja a kezdő pozíciót (ahogy arról már volt szó, FA-piacról nem nagyon fognak tudni komolyabb nevet hozni), akkor viszont az első számú feladatuk még mögé hozni valakit, mivel Barea inkább csak alacsony, mint irányító.


Mivel a Dallas első körös pickje Bostonban van, így onnan biztosan nem érkezik megváltó, évek óta azonban először várható némi állandóság a Mavericksnél, aminek meglehet az eredménye. Egy nagy feladatuk lesz, ez pedig a kezdő center megszerzése, de válogathatnak több jó opció közül is, és jó eséllyel idén nem fognak hoppon maradni. Amennyiben a szerződéseikből kilépők közül legalább Parsonst meg tudják tartani (Dirk biztosan marad), szerintem sikeres nyarat zártak, mert a következő idényre egy jóval potensebb keret jöhet össze az egyéb tényezőket is figyelembe véve (Nowitzki öregedése, egészségesebb Parsons, Matthews duó), ha pedig Williams is marad ezzel egy időben, egy egészen pofás Mavs alakulhat ki - évek óta a legnagyobb lehetőségeket magában foglaló.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus