A Falco a PAOK otthonába, a Körmend Kijevbe látogat

A magyar bajnok ma este Görögországban lép parkettre, vasi riválisa pedig holnap este a BC Kyiv Basket vendége lesz - lássuk, mit kell tudni a mérkőzés előtt.

Bajnokok Ligája, Csoportkör, D csoport, 9. forduló
PAOK (görög, 3-5) - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (4-4)
2019.12.17., kedd, 18:00

A PAOK múltját, keretét bemutattuk már közel két hónapja, az első egymás elleni mérkőzés előtt. Azóta volt változás: Kostas Flevarakis már a Sopron KC-t irányítja, egy héttel a Falco elleni vereség után menesztették posztjáról, ami nem volt meglepő: a BL-t is pocsékul kezdte a hellén együttes, emellett a bajnokságban is nagyon gyenge eredményeket szállított a PAOK. Az új tréner a 43 esztendős Kostas Charalampidis, aki 2013-ban még játékosként lépett pályára az Alba Fehérvár ellen a Eurocupban. Pályafutása utolsó négy évét a PAOK-nál töltötte, 2016-ban vonult vissza, és azonnal segédedző lett, Flevarakis menesztése után pedig megkapta a karmesteri pálcát.

Charalampidis a kereten semmit nem változtatott, ugyanazok a játékosok alkotják a csapatot, akik két hónapja, az eredmények viszont elkezdtek jönni. Az új tréner is elveszítette első BL-meccsét a kispadon, de csak 5 ponttal kapott ki csapata a Dijon otthonában (81-76), az előző négy körből pedig három sikert gyűjtött be a PAOK: a Brindisi (95-91) és a Zaragoza (93-78) hazai legyőzése mellett a jelenleg csoportelső Bonn skalpja idegenben volt meg a görögöknek (84-85), ezt követően jött a Besiktas elleni zakó a múlt hét során (98-83). A bajnokságban van nagyobb gond, ott 3-8-cal továbbra is az utolsók között van a gárda, hátulról a harmadik - hétvégén a Lavrio bizonyult jobbnak a PAOK-nál (92-88).

A Falco bombaformában volt a hétvégéig, hiszen a nemzetközi kupában továbbra sem talált legyőzőre hazai pályán, legutóbb a Dijon ellen egy egészen drámai meccsen sikerült diadalmaskodnia a magyar bajnoknak (82-81), és úgy tűnt, minden klappol. Szombaton délután aztán elszenvedte első vereségét a szombathelyi alakulat a magyar bajnokság idei kiírásában, a Körmend elleni megyei rangadót vesztette el Gasper Okorn együttese. Kérdés, hogy ez milyen hatással lesz a játékosokra: összeesni biztosan nem fognak egy zakótól, de lehet, hogy jókor jött ez a pofon még a BL szempontjából is.

Idegenben ugyanis még nem nyert meccset a Falco az első számú FIBA sorozatban, és bár a PAOK a csoportutolsó helyénél jóval jobb játékot mutat az elmúlt hetekben, ez egy nyerhető találkozó. Amire nagyon oda kell figyelni, az a görögök támadójátéka: Flevarakis alatt szenvedett az együttes, a 70 pontot alig érték el (egy meccsen sikerült ez, akkor is 72-ig jutottak), az elmúlt egy hónapban viszont a 80-90 pontok jellemzőek. Rengeteget gyorsultak, igaz ezt a túloldalon lehet majd büntetni: sok a kapott pont is a PAOK-nál az elmúlt időszakban. Komoly pontpárbaj is lehet ebből a meccsből, de ha kicsit is sikerül lassítani a PAOK-ot, az nagy lépés lehet a győzelem felé.

 

FIBA Europe Cup, Második csoportkör, K csoport, 2. forduló
BC Kyiv Basket (ukrán, 1-0) - Egis Körmend (0-1)
2019.12.18. szerda, 18:00

A kijevi együttes nem túl gazdag múlttal rendelkezik, tekintve hogy 1992-ben alapították, hat év alatt szerzett két ezüst- és két bronzérmet az ukrán szuperligában, majd 1998-ban meg is szűnt, és 2017-ben hozták létre újra. Az előző idényben újabb bajnoki ezüsttel gazdagodott a gárda, miután a Khimik elleni döntőt 3-0-ra elveszítette - ezzel az eredménnyel indulhatott el a BL-ben.

Az idei szezon eddig felemás a Kyiv Basket számára. A Bajnokok Ligájában a Kapfenberg Bullst még kiejtette a csapat az első selejtezőkörben, a második selejtezőkörben azonban a Burgos kettős győzelemmel ment tovább az ukránok ellen. A FIBA EC első csoportkörében a szintén ukrán Dnipro, a bolgár Levski Lukoil, valamint a fehérorosz Tsmoki-Minsk előtt megnyerték az F csoportot (4-2). A második csoportkört a holland Zwolle idegenbeli legyőzésével nyitották (68-77), a nemzetközi porondon tehát eddig jól szerepelnek a BL-ből való kiesés ellenére is.

A hazai pontvadászatban már más a helyzet, ott csak az ötödikek (6-4). Ezen a hétvégén nem léptek pályára, előtte két meccset játszottak: előbb leiskolázták a tavalyi bajnokot (91-56), majd 8-án egy három hosszabbításos mérkőzést buktak el másik közvetlen riválisuk, az Odessa ellen (111-114).

Vezetőedzőjük az 52 esztendős Ainars Bagatskis, aki kifejezetten jó névnek számít a szakmában. Az egykori játékos nagyon sok helyen megfordult, de volt többek között lett szövetségi kapitány hat esztendőn keresztül (2011-17), megfordult a Maccabi Tel-Avivnál, a Brose Baskets Bambergnél, és jelenleg a Kyiv Basket mellett az ukrán válogatottat is ő irányítja - utóbbit elvileg a 2021-es Európa-bajnokságig.

Várható rotáció:
Shepherd - Bliznyuk - Krutos - Pavlov - Koreniuk
Edwin - Pustozvonov - Hill - Petrov

Összesen három külföldivel dolgoznak, akik közül ráadásul az amerikai Kyndahl Hill vagy a 25 éves Deon Edwin még csak meghatározónak sem számítanak - mindketten a rotáció hasznos tagjai, de sem lepattanózásban, sem játékszervezésben, sem pontszerzésben nincs rajtuk kiemelt feladat. Nem úgy a 25 éves, 190 centis Kasey Shepherdön, aki egyértelműen a gárda első számú fazonszabásza és scorere, rá biztos, hogy kiemelt figyelmet kell szentelnie Matthias Zollner alakulatának.

Sheperd mellett még két ember van, akik kiemelkednek a többiek közül. Egyikük a gárda korelnöke, a 32 esztendős, 2 méter magas kiscsatár, Maksym Pustozvonov, aki lassan 10 éve ukrán válogatott, és meccsenként 3 tripla eddig az átlaga a FIBA EC-ben 53.8%-os pontossággal. Az ukrán bajnokságban is 50% fölött tüzel kintről, úgyhogy kijelenthető, hogy a keret legjobb kezű játékosa. A másik kiemelt ukrán a 25 éves, mindkét magas poszton bevethető Viacheslav Petrov, akinek szintén jó keze van, ráadásul magasember létére a játék szervezéséből is elég nagy részt vállal.

Kettejük mellett a 27 éves swingman, Pavlo Krutous is megfordult már az ukrán válogatottban, a 2015-ös Európa-bajnokságon szerepelt a nemzeti csapatban - Petrov mellett ő az egyetlen, aki már az előző idényben is a csapat tagja volt. Kroutoson kívül van még egy érdekes swingman (kettes és hármas posztokon használható kosaras) a keretben: a 24 éves Bogdan Bliznyuk úgy végzett 2018-ban az Eastern Washington egyetemen, hogy a Big Sky konferencia legjobb kosarasának választották az utolsó évében.

A 25 éves, 210 centis Vladyslav Koreniuk a francia második vonalból tért haza, a 204 centis, Petrovhoz hasonlóan mindkét magas poszton szerepeltethető Serhii Pavlov pedig idén a litván élvonalban, a Pieno Zvaigtdes Pasvalysnál kezdett, onnan igazolt vissza Ukrajnába - velük teljes a Kyiv Basket aktív rotációja.

A Körmend nem volt túl jó passzban az utóbbi hetekben, Ferencz Csabáék a FIBA EC mellett a bajnokságban is összeszedtek néhány vereséget, a hétvégén azonban legyőzték a listavezető, címvédő és eddig idén az NB I-ben még veretlen megyei riválist, a Falcót. Ez egészen biztosan komoly önbizalmat adott a társaságnak, ráadásul Varnadóéknak most sem lesz nehezebb dolguk, mint a hétvégén volt. A Kyiv Basket egy nagyon korrekt csapat, de bőven nyerhető találkozó ez a Körmend számára még idegenben is, ha csak meg tudja közelíteni azt a szintet, amit szombaton előadott.

A mérkőzéseket a televízió nem közvetíti, a Falco meccse a mindiGO Sporton lesz látható, de a találkozók élőképes streamjét ma, illetve holnap délután közzétesszük majd!

Hajrá Falco, hajrá Körmend, hajrá magyar kosárlabda!

Fotó, Slide - fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus