BL: Zaragozába látogat a Falco

A magyar csapat holnap délután 17:00-tól Spanyolországban vendégszerepel a Bajnokok Ligája harmadik fordulójában.

Bajnokok Ligája, Csoportkör, D csoport, 3. forduló
Casademont Zaragoza (spanyol, 2-0) - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (magyar, 1-1)
2020.12.16., szerda, 17:00

A spanyol együttes múltjáról írtunk már tavaly októberben, hiszen az előző idényben is egy BL-csoportban volt a két együttes. Tavaly végül a negyedik helyen végzett a spanyol alakulat - megnyerte a D csoportot, majd 2-0-val búcsúztatta a Lietkabelist, mielőtt a nyolcasdöntőben kiejtette volna az Iberostar Tenerifét, kikapott volna az elődöntőben az AEK-től, a bronzmeccsen pedig a JDA Dijontól. A bajnokságban 16-7-tel a harmadikok voltak a leállást megelőzően, a szezont lezáró, 12 csapatos, kétcsoportos torna viszont nagyon nem sikerült nekik: 1-4-gyel csoportutolsók lettek, így az összesített táblázaton a hatodik helyen zártak (17-11).

Idén egyelőre 2-0-val vezetik a Bajnokok Ligája D jelű négyesét: egyetlen ponttal nyertek a lengyel Lublin otthonában (85-86), majd három egységgel verték a múlt héten Szombathelyen diadalmaskodó Novgorodot (78-75) - innen és a Falco mérkőzéseiből is látszódott már, mennyire szoros ez a csoport. Az ACB Ligában nagyon nem megy eddig nekik, 4-10-zel csak a 15. helyen állnak - az előző héten előbb kikaptak Andorrában (83-98), majd önbizalomnövelő győzelmet arattak a még náluk is nagyobb bajban lévő Bilbao ellen (105-76).

Nem véletlenül cseréltek edzőt november elején: a nyáron Porfirio Fisacot váltó Diego Ocampót a 2-6-os kezdés után menesztették, az ő helyére érkezett az argentin válogatott szövetségi kapitánya, Sergio Hernandez.

Várható rotáció:
Ennis - Bray - Brussino - Benzing - Thompson
Fernandez - Sulaimon/Knudsen - Krejci/Garcia - Barreiro - Hlinason

A spanyolok állománya részben kicserélődött, de már a legutóbbi BL-meccsük óta is változott - november 11-én léptek utoljára pályára az első számú FIBA sorozatban. Dylan Ennis, Rasheed Sulaimon és Jaime Fernandez érkezéséről már júliusban írtunk, mint ahogy volt szó Nicolas Brussino és Robin Benzing maradásáról is. Utóbbi kettő mellett az izlandi Tryggvi Hlinason is maradt cserecenternek, csak már nagyobb szerepe van, és Jonathan Barreiro is tovább erősíti a Zaragozát. Ennis és Sulaimon mellett TJ Bray szab fazont a zaragozai együttes játékának, aki DJ Seeley pótlására érkezett a Bayern Münchentől decemberben.

A kezdőötös a 2008-as NBA drafton még 1/12-es pickként kiválasztott Jason Thompsonnal egészül ki - 2016-ban távozott a világ első számú bajnokságából, és kínai csapatai mellett játszott már a Fenerbahcénál is. A padon Fernandez mellett vannak még kiemelt tehetségek, akiket lehet, hogy most nem sokat fogunk látni. A 20 esztendős, cseh Vit Krejcit az idei draft 37. helyén választotta ki az Oklahoma City Thunder, a 17 éves, dán Gustav Knudsen pedig szintén szokott lehetőséget kapni - mindketten 2 méter fölötti hátvédek. Hasonló korosztály a 19 éves Javier Garcia is - látszik a padon, hogy a Zaragoza nevelőműhely. Rodrigo San Miguel a maga 35 évével nagyon kell a fiatalok mellé, de december elején 3 hónapra kidőlt - hogy a négy tehetségből kit vagy kiket látunk majd a pályán a helyén, az még kérdés, valószínűleg a mérkőzés alakulásától is függ.

A Falco legutóbb kikapott a Novgorodtól, de szoros meccset játszott, ahogy tavaly Zaragozában is - emlékezetes módon, csak az utolsó pillanatban szenvedett vereséget a szombathelyi alakulat. Idén egyelőre a védekezéssel gondjai vannak Gasper Okorn együttesének, és ezzel idegenben még nagyobb probléma lehet. A Falco tűzereje megvan ahhoz, hogy felvegye a versenyt bárkivel - ha sikerül egy kicsit állítani a védekezésen, lehet esélye a magyar csapatnak most is, bár favoritnak nyilván nem nevezhető ezen a találkozón.

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Fotó, Slide - fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus