Döbbenetes meccsen, iszonyatos mázlival menekült meg a Team USA

A törökök kezében volt a világbajnokság eddigi legnagyobb meglepetése, de a Team USA hatalmas mázlival végül megúszta az óriási pofont. Brazília drámai meccsen osztott ki egy pofont Görögországnak, kiesett Németország, könnyedén győztek a litvánok és a franciák.

E csoport

Japán - Csehország 76-89 (18-18, 22-27, 15-19, 21-25)

Túl sok volt a Bohacik-Schilb duó Japánnak. Már az első negyedben is szinte végig a csehek vezettek, de akkor még a Hachimura-Watanabe-Tanaka trió révén szépen tartotta magát Japán, kiegyenlített volt a játék. A második felvonásban aztán jött Schilb és Bohacik, akik szétdobták a japán védekezést, így 10 pontra nőtt a távolság a játékrész közepén. A félidőben ugyan mindössze 5 pont volt a különbség, de a harmadik negyedben is jött ez a duó, a csehek pedig végleg leszakították magukról Japánt. Az ázsiai ország végig küzdött, harcolt, de Csehország kézben tartotta a mérkőzés alakulását, a végjátékban nem volt kérdés a győztes kiléte.

A Bulls és a Wizards is bizakodhat. Két NBA játékos is volt a két keretben, mindkettő "új" csapathoz került, és mindketten jó teljesítményt nyújtottak. Az idén a Washington által draftolt Hachimura Japán vezére volt ma is - nem erőlködött, mégis ponterős volt (21 pont, 8/12 mezőny), emellett kereste a társakat (4 gólpassz). Satoranskyt irányítónak vitte el a Chicago, éppen az amerikai fővárosból, a cseh hátvéd pedig ma is bizonyította, hogy ehhez ért a legjobban (7 gólpassz, 1 eladott labda), miközben sokoldalú játék is várható tőle (15 pont, 6 pattanó, 3 szerzett labda).

Japán legjobb dobói: Hachimura 21, Watanabe 15, Fazekas 12/3.
Csehország legjobb dobói: Schilb 22/18, Bohacik 22/12, Satoransky 15/3.

USA - Törökország 93-92 - hosszabbítás után (26-21, 21-21, 18-19, 14-20, 12-11)

Elsőre megmenekült a Team USA. A mérkőzés korábbi részében még úgy tűnt, hogy képes lehet ritmust váltani a Team USA, ám ahogy haladtunk előre, úgy nőtt meg a törökök önbizalma és fogyott el az amerikaiak "élessége" - a harmadik negyedtől kezdve már nagyrészt egál volt az állás és bár a vezetést nem vette át Törökország, de maximum egy-két kosár volt a lemaradásuk. Ahányszor villant az USA, annyiszor jött a válasz, a meccs végén pedig már "kénytelen volt elhinni" mindenki, hogy itt bizony erősen benne van a bombameglepetés: három perccel az órán ugyan megint meglépett öt ponttal az amerikai csapat, de innen is kiegyenlített még a török együttes. A negyedik negyed utolsó támadásainál szörnyű dolgokat csináltak Donovan Mitchellék, a rossz dobásokat, eladott labdákat pedig megbüntette Törökország: az utolsó percben Ersan Ilyasova kiegyenlített, 12 másodperccel az órán pedig egy duplával a vezetést is megszerezte csapatánal. Az utolsó amerikai dobás kimaradt, de leszedték a támadópattanót, Jayson Tatum triplájába pedig beleütöttek a törökök - mármint Tatum kezébe, így három büntető jött. Tatum azonban egyet elrontott, így hosszabbítás következett...

... aztán másodjára is megmenekült a Team USA. A hosszabbításban is folytatódott a küzdelem, nem törtek meg az elszalasztott esélytől a törökök és ezúttal is megvoltak a clutch játékaik: hibáztak is ugyan, de Wilbekinnek is volt egy nagy dobása, Cedi Osman az utolsó percben egy 2+1-et tett fel, majd jött Dogus Balbay, aki első ránézésre megnyerte a meccset. Az amerikaiak elrontották az időkérés utáni játékot tíz másodperccel az órán egypontos hátrányban, Balbay ellopta a labdát Turnertől, Harris odaütött neki, ráadásul sportszerűtlenül. Jött még csavar, mert Balbay mindkét büntetőt kihagyta 91-92-nél, de a labda maradt náluk a sportszerűtlen miatt, Osman is dobhatott még kettőt, de egészen döbbenetes módon ő is kihagyta mindkettőt - maradt az egypontos előnyük ahelyett, hogy eldöntötték volna a meccset csak azzal, hogy bedobálják a büntetőket. A lepattanó utáni lerohanásból pedig büntetett az USA, Khris Middletonnak ütöttek oda, ő viszont bedobta mindkettőt, 91-92-ről lett 93-92. Két másodperc, török dobás kimarad, vége - hihetetlen meccsen kerülte el a pofont Gregg Popovich csapata.

Azonnali javulás kell. Ha az ausztrálok elleni felkészülési vereség nem volt elég, akkor legkésőbb most kell riadót fújni a Team USA oldalán - legkésőbb most fel kell ismerniük, hogy hol van a helyük ezzel a kerettel és hogy mit kell csinálniuk, milyen gondjaikon kell javítaniuk ahhoz, hogy tényleg vb-esélyesek legyenek. Ez a csapat ezzel a játékkal ugyanis nem tűnt annak: erőtlen, ötlettelen támadójáték, sok hiba jellemezte őket, védekezésben csak ideig-óráig néztek ki jól, vezérük pedig egyáltalán nem volt - Donovan Mitchell óvodás hibákat követett el clutch helyzetben, de más sem tudott a gárda élére állni. A törökök nem rosszak, de azért nem tartoznak a világ elitjébe és már ellenük is teljesen megállt a tudomány - kérdés, hogy képesek-e ennél feljebb kapcsolni és gördülékenyebben játszani, mert ha nem, akkor bajban vannak...

Az USA legjobb dobói: Middleton 15/6, Walker 14/9, Harris 11/6, Tatum 11, Turner 11/3
Törökország legjobb dobói: Ilyasova 23/3, Mahmutoglu 18/6, Korkmaz 16/9

F csoport

Montenegró – Új-Zéland 83-93 (26-31, 18-22, 21-13, 18-27)

A montenegrói kispad nem bírta idegekkel. Az első negyedben 31, az első félidőben 53 pontot nyeltek be az előzetesen esélyesebbnek tűnő montenegróiak, ráadásul elvesztették vezetőedzőjüket, akit két technikaival zavartak ki a játékvezetők – összesen egyébként négy technikait kapott a montenegrói kispad a meccsen. A délszláv gárda egyedül a harmadik negyed második felében játszott jól, ekkor az NBA All-Star magasember, Nikola Vucevic, illetve az Európában magasan jegyzett Bojan Dubljevic és Milko Bjelica vezetésével ledolgozták hátrányukat, és a negyedik negyedre nyílttá tették a mérkőzést, de a végjátékban már semmi nem működött védekezésben, sokszor bántóan könnyű kosarakat kaptak a gyorsabban játszó új-zélandiaktól. 

Corey Webster megint villogott, de most akadtak társai is. Az első, brazilok elleni mérkőzésen is parádézott a 30 éves új-zélandi hátvéd, ma is elképesztően nagyot játszott – 25 pontja közé hat tripla is befért, mellette 7 gólpasszt és 6 lepattanót is jegyzett, végig lehetett rá számítani. Ezúttal azonban nem csak Isaac Fotu (20 pont, 7 lepattanó) tudott fellépni, hanem Webster öccse, Tai Webster (11 pont, 4 pattanó, 5 gólpassz), illetve Rob Loe és Shea Ili is elérte a 10 pontot. Végig nagyobb intenzitással kosaraztak, a harmadik negyed végén sem estek kétségbe, vissza tudtak ülni a lóra – 44%-kal dobták a hármast, 33 büntetőt harcoltak ki, közel egálra hozták a klasszis magasemberek elleni lepattanócsatát is, a győzelmük teljes mértékben megérdemelt. 

Montenegró legjobb dobói: Ivanovic 18/6, Vucevic 15/3, Dubljevic, P. Popovic 13/3-13/3.
Új-Zéland legjobb dobói: C. Webster 25/18, Fotu 20, T. Webster 11.

Brazília - Görögország 79-78 (15-19, 15-21, 26-13, 23-25)

Drámai brazil győzelem. Az első félidőben még a Printezis-Calathes párosra építve vezetett Görögország, a nagyszünetben tíz pont volt közte, a harmadik negyedben viszont ritmust váltottak a brazilok és átrohantak ellenfelükön - ezt a játékrészt 26-13-ra nyerték, ezzel megfordították a küzdelmet. A záró etap nagyon szorosan alakult, a görögök visszajöttek egy labdára a legvégén, kellettek a clutch megmozdulások: azt hozta is egy dupla és egy büntető formájában a veterán Leandro Barbosa, ám a túloldalon Giannis Antetokounmpo lopott labdát, Rafa Luz pedig sportszerűtlen faultot ütött be. Fél perccel az órán Printezis bombázott be egy hármast, ezzel 76-76-ra módosította az állást, majd Barbosa megtalálta Anderson Varejaót, aki egy szép kettessel visszavette a brazil vezetést. Még itt sem volt vége, Calathes eladta a labdát, Barbosa elrontott egy büntetőt és kettő másodperccel az órán Kostas Sloukast tripladobás közben faultolta Didi Louzada - a Fener veterán irányítója megmenthette volna csapatát. Ezt azonban nem tette meg, a harmadik büntetőt elrontotta, így maradt a 79-78 és a brazil győzelem - a dél-amerikaiaknál főleg Varejao (22 pont, 9 lepattanó) emelhető ki, de Caboclo (8 pont, 10 lepattanó, 2 labdaszerzés) is megtette a magáét.

A görögöknek össze kell szedniük magukat. Nem rossz ez a brazil csapat, de azért ahol az NBA-ből már kikopó Varejao és Barbosa, vagy a "be sem kopó" Caboclo a húzónév, az a csapat nem verheti meg azt az együttest, amelynek komoly céljai vannak egy világeseményen 2019-ben és amelyben ott játszik az NBA-szezon aktuális MVP-je. Márpedig Giannis Antetokounmpo teljesítménye az első meccsen még "elment" a sima győzelem miatt, most viszont már aggasztóbb lehet, hogy megint csak szenvedett: hét mezőnykísérletből szedett össze 13 pontot, csak négy lepattanója és egy gólpassza volt, illetve bár védekezésben így is sokat tett hozzá, 28 perc alatt kipontozódott - ez nem lesz elég a görögöknek akkor, ha messzire akarnak jutni. Most csak Printezis (20 pont, 4/5 tripla) és Calathes (16 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) hozta, amit kell, Sloukas mondjuk a második félidőben még összekapta magát, de látható, hogy ez még Brazília ellen sem volt elég. Jelenleg három csapat áll 1-1-es mérleggel, Giannisék az utolsó körben Új-Zéland ellen lesznek kénytelenek kivívni a továbbjutásukat.

Brazília legjobb dobói: Varejao 22, Sousa 15/9, Garcia 13, Barbosa 13
Görögország legjobb dobói: Printezis 20/12, Calathers 16/9, G. Antetokounmpo 13

G csoport

Jordánia - Franciaország 64-103 (18-25, 15-25, 17-28, 14-25)

Itt nem volt kérdés. Remek játékkal aratott könnyed győzelmet a francia válogatott, egy pillanatig sem volt kérdés, hogy mi lesz a mérkőzés vége - a játékperceket tekintve takarékon voltak a sztárok, de a mutatott teljesítményt tekintve egyáltalán nem. Nando De Colo (19 pont, 8 gólpassz, 7/10 mezőnyből) és Rudy Gobert (16 pont, 13 lepattanó, 2 blokk) vitte a prímet, de Evan Fournier, Frank Ntilikina és Amath M'Baye is tíz pont fölé jutott - Nic Batum pályára sem lépett, de nem kellett semmi különös például Vincent Poirier-től sem. A gallok végül 59%-os mezőnymutatóval, 63%-os triplázással és 26 gólpasszal zártak, tükörsima meccsel javították 2-0-ra a mérlegüket és jutottak tovább a következő körbe.

Jordánia legjobb dobói: Tucker 20/9, Abbas 12/3, Ibrahim 9/9
Franciaország legjobb dobói: De Colo 19/9, Gobert 16, Fournier 13/3

A Németország - Dominikai Köztársaság mérkőzésről ezen a linken írtunk már!

 

H csoport

Litvánia - Kanada 92-69 (24-14, 22-22, 24-18, 22-15)

Sima litván henger. Már az első negyedben felpörgette a ritmust Litvánia és 12-10 után egy 12-4-es rohanással zárta a játékrészt, amellyel azonnal el is lépett és nyomatékosította, hogy mennyire éles ezen a játéknapon. A litvánok remekül lepattanóztak és ezen a téren gyakorlatilag megsemmisítették ellenfelüket, 19 támadópattanót téptek le, összességében 46-27-re nyerték a lecsorgók csatáját, ráadásul gyakorlatilag bárki volt fent a pályán, az hozta, amit kellett - a második negyedben volt egy kisebb gödör, de a fordulás után ismét egyértelmű volt a helyzet. Az európaiak végül úgy jutottak száz dobott pont közelébe, hogy kintről csak 5/24-gyel zártak és hogy a büntetőzésük is 70% alatt maradt, ráadásul a húzóembereknek egyáltalán nem kellett megszakadniuk, Jonas Valanciunuas például alig 18 perc alatt hozta 13 pontos, 8 lepattanós teljesítményét. Kiemelendő még Edgaras Ulanovas (15 pont, 5 lepattanó, 7/11 mezőnyből) és Mantas Kalnietis (11 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz, 5/9 mezőnyből) meccse, de tényleg mindenki elvégezte a maga feladatát, úgyhogy a társaság 2-0-s mutatóval, már továbbjutóként várhatja az ausztrálok elleni utolsó felvonást.

Csak morzsák jutottak Kanadának. Egy-két dolognak örülhetnek a kanadai válogatottnál, Kyle Wiltjer például 24 pontot szórt 7/11-es mezőnymutatóval, 3/3 triplával, de túl sok minden azért nem szólt mellettük - Cory Joseph 16 dobásból erőlködte össze 15 pontját, 2 gólpasszára jutott 4 eladott labda, Kevin Pangos 8 gólpasszát 1/6-os mezőnymutató kísérte és Khem Birch is csak néhány villanást tudott bemutatni. A lepattanózásukról már szóltunk, a rutinosabb, képzettebb, dörzsöltebb litvánokkal nem tudták felvenni a kesztyűt, több volt az eladott labdájuk és csak 41%-kal dobtak mezőnyből, úgyhogy 0-2-es mérlegükkel elbúcsúztak a felsőháztól.

Litvánia legjobb dobói: Ulanovas 15, Valanciunas 13, Kalnietis 11/3, Lekavicius 11
Kanada legjobb dobói: Wiltjer 24/9, Joseph 15/3, Birch 12

Az Ausztrália - Szenegál összecsapásról ezen a linken olvashattatok bővebben!

 

Fotó, Slide - fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus