Kulcsmeccs előtt a Falco, első győzelmére készül a Körmend

Szerda este 18:00-tól a magyar bajnok a Zaragozát fogadja a BL-ben - 19:30-tól a Körmend a második csoportkörben még szintén nyeretlen Zwolle vendége lesz a FIBA Europe Cupban.

Bajnokok Ligája, Csoportkör, D csoport, 10. forduló

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (5-4) - Casademont Zaragoza (spanyol, 5-4)
2020.01.08., szerda, 18:00

A spanyolok múltjáról, keretéről írtunk már október legvégén, az első egymás elleni mérkőzés előtt. Keretükben annyi változás történt, hogy Seibutis nincs, a kanadai-jamaikai-szerb hátvéd, Dylan Ennis viszont van - ő korábban játszott már Zaragozában, de megfordult az Andorránál, a Monacónál és a Crvena Zvezdánál is, az egyetemet pedig az Oregonon fejezte be 2017-ben.

A hispánok formájával nincs nagy gond - legutóbb 5-1-gyel a második helyen álltak a bajnokságban, most pedig 12-4-gyel a harmadikok a Real Madrid és a Barcelona mögött, ráadásul úgy, hogy a hétvégén egy hatalmas pofonba szaladtak bele Andorrában (106-78). A BL-ben nagyon hullámzó, amit nyújtanak - a legutóbbi három mérkőzésüket hazai pályán játszották, de a Brindisi (96-93) és a Besiktas (80-73) legyőzése közben kikaptak a Bonntól (72-77). 5-4-et tudnak felmutatni, ahogy a mögöttük lévő Falco is, ezzel a harmadik helyet foglalják el. A D csoport azonban annyira kiegyenlített, hogy 1-2 gyengébb teljesítmény, és simán kieshet még az alapvetően legerősebbnek tartott Zaragoza is.

A Falco nagyon magabiztos lényegében a szezon legeleje óta. Nem is feltétlenül a magyar bajnokságban hozott 13-1, vagy az ott mutatott játék az, ami lehengerlő, hanem a Bajnokok Ligájában nyújtott egyre jobb és eredményesebb produkció. A magyar bajnok ugyanis hazai pályán eddig hozta az összes mérkőzését, a téli "szünet" előtt viszont idegenben, a PAOK otthonában is diadalmaskodni tudott, így megtörte a sormintát, méghozzá pozitív irányban. Bár szoros a csoport, talán a legkiegyensúlyozottabb teljesítmény Gasper Okorn csapatától érkezik, ez pedig még akár továbbjutást is érhet a végén, ami elképesztő eredmény lenne ebből a nyolcasból.

Az első egymás elleni meccsen mindössze egyetlen pont döntött a spanyolok javára (70-69), ami akkor óriási meglepetés volt. Az azóta látott eredmények tükrében most nem lenne az, ha a Falco győztesen hagyná el az Arena Savariát, még ha papíron a Zaragoza esélyesebb is.

A találkozót a mindiGO Sport élőben közvetíti, de az élő internetes stream elérhetőségét a holnapi nap folyamán közzétesszük!


FIBA Europe Cup, Második csoportkör, K csoport, 3. forduló
Landstede Hammers Zwolle (holland, 0-2) - Egis Körmend (0-2)
2020.01.08., szerda, 19:30

1996-ban, 24 évvel ezelőtt alapították a holland klubot - illetve ez nem pontos kifejezés, a Meppel Red Giants költözött Zwollébe ezen a nyáron az új tulajdonos, Cees Lubbers kívánsága alapján. A csapat az előző idényben nyerte egyetlen nagyobb trófeáját (két szuperkupa mellett) - a Donar legyőzésével első ízben lett holland bajnok a Zwolle. A nemzetközi kupában egyszer indult a klub a korábbiak során: 2000/01-ben, a Korac-kupa első fordulójában kiesett a portugál Madeira ellen.

Az idei szezonban eddig nagyszerűen szerepel a Zwolle a hazai pontvadászatban, hiszen 12-1-gyel vezeti a bajnokságot - még a harmadik fordulóban, a Leiden otthonában kapott ki 9 ponttal, előtte és utána is megnyerte minden meccsét. Azt is hozzá kell tenni, hogy utoljára december 22-én lépett pályára a holland gárda - a hétvégén a legnagyobb rivális, a Donar látogat az együtteshez. A nemzetközi kupában 3-3 is elég volt ahhoz, hogy továbbjusson a csapat a második csoportkörbe - itt egyelőre a Körmendhez hasonlóan 0-2-vel áll.

Egy igazi klublegenda, az 53 esztendős Herman van den Belt ül a kispadon, aki lényegében 19 és fél éve a gárda vezetőedzője. 2000 óta csak a 2009/10-es idényben nem ő irányította a csapatot, egyébként mindig, tehát a Zwolle közel 24 éves történetének több mint 80%-ában ő volt az edző...

Várható rotáció:
D. Van Oostrum - Walker - Dorsey-Walker - Kherrazi - Dahlman
Schilder - N. Van Oostrum - de Pagter - Bleeker

Teljesen egyértelműen a külföldiekre építenek, akik közül ki kell emelni a brit válogatott Devon Van Oostrumot - a tesója, Nigel Van Oostrum is a keret tagja, de amíg Devon novemberi érkezése óta a gárda első számú fazonszabásza, addig Nigelnek jóval kisebb a szerepe (a közös pont az, hogy nincs kifejezetten jó kezük.

Három amerikaival operálnak. Martez Walker 24 esztendős, csak 2018-ban végzett az Oakland egyetemen, Sherron Dorsey-Walker is csak két évvel idősebb nála, Noah Dahlman viszont rutinos, 30 éves center. Mindhárman kiemelt pontszerzők, ők a gárda három scorere - Walker és Dorsey-Walker rendesen vállalnak triplákat is, méghozzá nem is rosszul, 40% körül. Mellettük a csereirányítóra, Mike Schilderre kell még odafigyelni ilyen szempontból - a játékidejéhez képest sokat emel rá kintről, ez messze a legnagyobb fegyvere.

Dahlman mellett további három ember alkotja a palánk alatti rotációt. A marokkói-holland Mohamed Kherrazi 29 éves, és már 10 éve játszik a holland bajnokságban - a pontszerzésben is hozzá tud tenni a csapathoz, és a gárda legjobb pattanózója. Kevin Bleeker és Ralf de Pagter inkább kiegészítőszerepre alkalmasak, főleg pattanózásra, ők maguktól nem igazán fognak túl sokat hozzátenni az eredményességhez.

A Zwolle legnagyobb fegyvere az összeszokottsága - D. Van Oostrum friss igazolás, Walker a nyáron Ukrajnából érkezett, Kherrazi pedig a Leidentől, de mindenki más legalább egy, de inkább 2-3 éve itt kosarazik.

A Körmend jó eredményeket hozott az elmúlt időszakban: a FIBA Europe Cup második csoportkörében ugyan két vereséggel rajtolt a magyar együttes, a bajnokságban viszont zsinórban négy győzelmet szerzett, és továbbra is második a tabellán. Természetesen nem lehet és nem is szabad lebecsülni a hollandokat, kulturált játékra képesek, de egyáltalán nem verhetetlen ellenfél a Zwolle - teljesen reális győzelmi esélyekkel utazik Hollandiába Matthias Zollner alakulata.

A mérkőzést a televízió nem közvetíti, de az élő stream elérhetőségét holnap közzétesszük!

Hajrá Falco, hajrá Körmend, hajrá magyar kosárlabda!

Fotó, Slide - fiba.basketball


A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus