Európai körkép 2019-10-01: (majdnem) rajtra készek az európai kupák

Gyakorlatilag egész Európában beindultak a bajnokságok, megdőlt egy Luka Doncic-rekord, hétfőn este pedig véglegessé vált a Bajnokok Ligája idei szereplőinek listája. 

Kezdjük a magyar (klub)kosárlabda szempontjából legfontosabb információval: hétfőn lezárultak a Bajnokok Ligája-selejtezők, kialakult a legrangosabb európai versenysorozat 32-es mezőnye, amelyben 2016-17 után ismét magyar csapatot üdvözölhetünk, miután a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely kettős győzelemmel jutott tovább a lett rekordbajnok Ventspils ellenében. A magyar bajnok a nagyon erős D-csoportba került a Besiktas, Zaragoza, Brindisi, Dijon, Klaipeda, PAOK és Bonn mellé. A 14 meccses csoportkör október 15-én rajtol, a Falco 16-án mutatkozik be a Dijon otthonában – első hazai meccsükön, október 22-én a görög PAOK-ot fogadják sárga-feketék. A teljes sorsolást itt találjátok

A FIBA Europe Cupban két magyar csapat, az Egis Körmend és a PVSK-VEOLIA helye már biztos, de az október 2-án és 9-én rendezendő selejtezőkör után derül ki, hogy pontosan mely ellenfelekkel is találkoznak majd. Az biztos, hogy a Körmend és a PVSK is október 23-án kezdi a csoportkört, az ezüstérmes vasiak a dán Bakken Bears, a bronzérmes baranyaiak a szlovák Inter Bratislava vendégeként. 

Ma indul négy, hatfős csoportba rendezett mezőnnyel a EuroCup (a sorsolásról itt tájékozódhattok), két nap múlva, október 3-án pedig az Euroliga - utóbbi a tavalyi 16 helyett immáron 18 csapattal, vagyis az alapszakasz meccsszáma a tavalyi 30-ról 34-re nő. Ebben a szezonban is egy magyar játékos, Hanga Ádám képviseli hazánkat a legerősebb európai nemzetközi sorozatban, természetesen az alaposan megerősödő Barcelona színeiben. Csütörtökön jelentkezünk egy hosszabb beharangozóval, amelyben végigvesszük majd, hogyan alakult az EL-résztvevő gárdák nyara. 

A nemzeti bajnokságok már elindultak, az ACB Liga rögtön dupla fordulóval: az első körben az Euroliga-résztvevők közül a Real, a Baskonia és a Valencia is simán győzött, a Barcelona viszont szoros meccset játszott az Obradoiro ellen (Nikola Mirotic 27 ponttal mutatkozott be) – a második fordulóban aztán már jobban ment Hangáéknak, hiszen a Baskoniát verték hosszabbításban. A Real másodjára is simán nyert, a Valencia viszont elvérzett Bilbaóban. Az EuroCupos csapatok közül az Unicaja és a Badalona két vereséggel, az Andorra 1-1 győzelemmel és vereséggel nyitott, míg a Falco BL-ellenfele, a Zaragoza két szép győzelemmel (Gran Canaria idegenben, Obradoiro otthon) kezdte a spanyol bajnokságot. 

Az olaszoknál is dupla fordulóval kezdtek, így a Reggio Emilia új igazolása, Vojvoda Dávid gyorsan ízelítőt kapott a talján kosárlabdából – csapata mindkétszer kikapott, de erről legkevésbé a magyar válogatott tehet, aki a második meccsen már kifejezetten villogott. Az Euroliga-induló Milano sem bírta a dupla terhelést, kikapott a EuroCupra készülő Bresciától, utóbbi egyébként 2-0-val kezdte a szezont. Az EuroCup-gárdák közül a Virtus Bologna és Trento szintén hibátlan még, a Venezia pedig 1-1-gyel áll. a Falco ellenfele, a Brindisi elsőre kikapott otthon a Cantútól, másodjára javított a Virtus Roma ellen. 

A Milanóhoz kapcsolódik, hogy ők nyerték a versenyfutást, a veterán argentin klasszis, Luis Scola az olasz élcsapatot választotta a Real Madrid és egykori sikereinek színhelye, a Baskonia előtt – az olaszok egy egykori EB-bronzérmest, Xavi Rey-t is leigazolták magas posztokra. A baszkoknál is várható még játékosmozgás, mivel a spanyol bajnokság nyitányán Jayson Granger Achilles-szakadást szenvedetta Barcelonánál Kevin Pangos növeli a maródiak táborát, a kanadai válogatott hátvéd legalább egy hónapig nem játszhat egy edzésen összeszedett lábsérülés miatt. 

Jó hírek érkeztek viszont Szerbiából: Ognjen Kuzmics, a Crvena zvezda NBA-t is megjárt szerb válogatott magasembere nyáron szenvedett borzalmas autóbalesetet, ami után mesterséges kómában is kellett tartani. Kuzmics rekordgyorsasággal épült fel arc- és fejsérüléseiből, és azt nyilatkozta egy helyi portálnak, hogy néhány héten belül vissza fog térni a parkettre. A Fenerbahce egy korábbi szerb válogatott centert, Vladimir Stimacot igazolta le, egyelőre három hónapra – a török kirakatcsapatnál több magasember (Jan Vesely, Joffrey Lauvergne) is sérüléssel bajlódik, ezért került sor a szerződtetésre. A Fener egyébként kikapott az Elnöki Kupa döntőjében az Efestől, a bajnokságot viszont meggyőző, 33 pontos győzelemmel kezdték. 

Arról már a múlt héten beszámoltunk, hogy a CSZKA Moszkva idén 40 millió euró feletti büdzsével rendelkezik, ehhez képest a VTB Liga első játéknapján rögtön kikaptak a Enisey-től –másodjára már nyertek a Perm ellen, de a csapat egyelőre minden, csak nem meggyőző. A Zalgiris Kaunas is nyilvánosságra hozta a költségvetését, ami 11.9 millió euró, ebből 8.5 millió a játékosok fizetése – a litván rekordbajnoknál egyébként Alex Perez továbbra is a csapattal készül, annak ellenére, hogy kiderült: édesapja és nagyapja is daganatos megbetegedéssel küzd. 

Az Euroligába visszatérő Alba Berlinnél az ex-NBA-s irányító Peyton Siva és a német válogatott magasember, Johannes Thiemann is maródi, nem készülnek jó előjelekkel az EL-rajtra – érdekesség náluk, hogy közel 25 év után megszűnik a klub táncos-csapata, az csapat tájékoztatása szerint a mai világban ez a szórakoztatási forma már nem összeegyeztethető a klub által képviselt értékrenddel. 

Elindult a görög bajnokság is, amelyben a tavalyi botrányos szezon után nincs ott az Olimpiakosz, amely A-csapata csak az Euroligában vitézkedik idén, a B-csapata pedig a görög másodosztályban játszik. A szövetség elnöke szerint óriási veszteség ez a görög kosárlabdának, de azt is elmondta, hogy kettőn áll a vásár, ők szerették volna megoldani a vitás helyzeteket, de a pireusziak nem engedtek. A bajnokságban egyébként a Panathinaikosz simán verte az AEK Athént, míg a thesszaloniki örökrangadón az Arisz szoros csatában győzte le a Falco BL-csoportjában érdekelt PAOK-ot. Szintén a görög kosárlabdához kapcsolódik, hogy a Pana irányítója, a 30 éves Nick Calathes bejelentette, hogy természetesen a nemzeti csapat rendelkezésére áll a jövő nyári olimpiai selejtezőn, kijutás esetén az olimpián is, utána viszont visszavonul a válogatottól. 

Még egy fontos hír, az Euroliga megegyezett a játékvezetői szakszervezettel, és egy hosszútávú, négyéves szerződést írtak alá – ebben szabályozzák a tiszteletdíjakat, a minimálbért, az egészségbiztosítást, illetve azt is, hogy milyen formában segítik a játékvezetőket a visszavonulásuk után. Ez az első olyan kollektív szerződés Európában, amelyet egy csapatsportágban kötöttek a bírókkal. 

A végére pedig a Real Madrid szupertehetsége, Usman Garuba maradt, aki nem akárki, Luka Doncic rekordját írja át. A nigériai szülőktől már Madridban született spanyol erőcsatár-center a Murcia ellen 17 évesen és hat hónaposan jegyzett 13 pontos-10 pattanós dupla-duplát, ilyen statisztikai bravúrt ilyen fiatalon még senki nem ért el a spanyol élvonalban. A spanyol kosárlabda jövőjeként számon tartott Garuba egyébként már a tavalyi bajnoki aranyérmes csapat tagja is volt, korosztályos szinten pedig eddig tarolt, hiszen U16-os és U18-as Európa-bajnok (utóbbi csapatban 16 évesen szerepelt!), 2019-ben pedig az ifjúsági Euroligát nyerte meg. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus