EuroChallenge 2. forduló: Nyertek az esélyesek

A héten a második fordulót rendezték az EuroChallenge sorozatban. Ezúttal elmaradtak a múlt heti Krilja-vereséghez hasonló nagy meglepetések, a legjobb csapatok magabiztos győzelmeket arattak. Simon Balázs lett a forduló gólpasszkirálya, Lorenzo Williams győzelemre vezette csapatát, Vincent Simpsonnak kiváló estéje ellenére sem sikerült ugyanez, megvan az első 100 pont feletti teljesítmény. Érdekességekben tehát ezúttal sem volt hiány, íme a részletek:

(Az eredményekre kattintva érhetők el a hivatalos statisztikák.)

A-csoport
SPM Shoeters Den Bosch (NED, 2-0) – Port of Antwerp Giants (BEL, 1-1) 83-76

Második alkalommal is sikeresen védte meg hazai pályáját a Den Bosch, ezúttal az első fordulóban szintén diadalmaskodó Antwerp Giants ellen. Nagyon jó meccset játszott a két együttes, nem tudták leszakítani egymást bő 35 percen keresztül, a finisben aztán egy 12-0-s etapot produkáltak a hollandok, ezzel eldöntötték a mérkőzést. A győzelemben ismét kulcsszerepet vállalt Tai Wesley (31/3 pont, 10 lepattanó, 3 gólpassz, jobbra a képen) dupla-duplájával, aki elképesztően sok, 23 rádobást vállalt, de ezek 65%-os pontossággal be is hullottak. A belgáknál Marko Spica ezúttal nem remekelt, 6 pont, 3 gólpassz, 2 lepattanó és 1 labdaszerzés volt a mérlege.

BC Rakvere Tarvas (EST, 0-2) – JDA Dijon Basket (FRA, 1-1) 64-65
A két vereséggel rajtoló csapat egyaránt javítani akart ezúttal, ami egy nem túl színvonalas, de annál izgalmasabb meccset eredményezett kettejük között. A Tarvas 61-54-re vezetett kevesebb mint 3 perccel a vége előtt, kezükben érezhették a győzelmet a hazaiak, a Dijon azonban nem adta fel, és nagyszerű hajrát produkálva megfordította a meccset. A hős Andre Harris (22/9 pont, 4 lepattanó) volt, aki előbb duplájával kiegyenlített, majd az észtek válasza után triplájával megnyerte csapatának az igen nagy téttel bíró derbit. 

A következő forduló programja:
JDA Dijon Basket - SPM Shoeters Den Bosch 
BC Rakvere Tarvas - Port of Antwerp Giants


B-csoport
Royal Hali Gaziantep (TUR, 2-0) – Atomerőmű SE (1-1) 75-63
A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!

CSM Oradea (ROU, 0-2) – Krasznye Krilja Szamara (RUS, 1-1) 74-89
A címvédő oroszok váratlan vereséget szenvedtek az első fordulóban saját pályájukon a Gazianteptől, így feltétlenül javítaniuk kellett Romániában. Ez nem is okozott számukra különösebb problémát, a csapatok közti minőségbeli különbség kiütközött a 40 perc során. A Krilja már az elején magához ragadta a kezdeményezést, a folytatásban pedig előnyük 10 pont fölé nőtt, amit szinte végig meg is tudtak tartani, így gond nélkül lezárták a mérkőzést. Az oroszok közül a két Wright ellenállhatatlan volt, Julian (24 pont, 15/12 dupla, 9 lepattanó, 3 blokk) és Bracey (24/15 pont) is főszerepet vállalt csapatuk sikerében.

A következő forduló programja:
Atomerőmű SE - Krasznye Krilja Szamara
Royal Hali Gaziantep - CSM Oradea 


C-csoport
BK Ventspils (LAT, 2-0) – Södertälje Kings (SWE, 1-1) 72-63
Túl nagy falatnak bizonyult a Ventspils a Södertälje számára, így kettejük összecsapása után a lettek állnak két győzelemmel. Bár a svédek nagyon jól harcoltak, néha pedig igazán szorossá is tették az eredményt, azért a Ventspils dominált és az ő akaratuk érvényesült. Ronald Zakis (21 pont, 4 lepattanó) lett a legeredményesebb hazai játékos, de Janis Timma (7 pont, 13 lepattanó, 6 gólpassz, 4 labdaszerzés, 1 blokk) igazán sokoldalú teljesítménye még inkább említésre méltó. A győzelemben Lorenzo Williams (balra a képen)is nagy szerepet vállalt, 8 pontja mellé 6 gólpasszt, 3 lepattanót és 1 labdaszerzést is hozzátett.

 

BC Zepter Vienna (AUT, 1-1) – Tartu University Rock (EST, 0-2) 82-74
Megszerezte első győzelmét a Vienna is, ráadásul nagy magabiztossággal tették mindezt az osztrákok. Fokozatosan növelték előnyüket, a negyedik negyedben pedig már 18 ponttal is vezettek. Az ex-körmendi Vincent Simpson (16/9 pont, 7 gólpassz, 3 lepattanó) vezetésével azonban innen egy pontra még fel tudott zárkózni a Tartu, de idejében észbe kaptak a bécsiek, és egy 8-1-es utolsó rohammal bebiztosították győzelmüket. 

A következő forduló programja:
Södertalje Kings - Tartu University Rock
BC Zepter Vienna - BK Ventspils


D-csoport
Inkognito Fashion Körmend BC (0-1) – CS Gaz Metan Medias (ROU, 1-0) 68-73
A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!

Triumph Ljuberci (RUS, 2-0) – BC Kijev (UKR, 0-2) 94-58
Nagyon kitömte a Triumph a Kijevet, ezzel az idei EC szezon eddigi legnagyobb arányú győzelmét aratta. Hiába cserélt rengeteget Vaszilij Karaszev mester, az oroszoknál a padról is minőségi játékosok érkeztek, így a különbség folyamatosan nőtt, minden negyedet alaposan megnyert a házigazda, végül közel 40 pontot vert ellenfelére. A legponterősebb Triumph-játékos ezen az estén is Milovan Rakovics (16 pont, 6/6 mezőnyből) volt.

A következő forduló programja:
Inkognito Fashion Körmend BC - BC Kijev 
CS Gaz Metan Medias - Triumph Ljuberci 


E-csoport
KTP Basket Kotka (FIN, 1-0) – Grissin Bon Reggio Emilia (ITA, 1-1) 75-71
Elkezdte a sorozatot a Kotka is, akiknek az első fordulóbeli, Gröningen elleni összecsapásuk csak később kerül majd megrendezésre. A finnek az első félidő jelentős részében hátrányban játszottak, a harmadik negyedet azonban sokkal jobban kezdték ellenfelüknél és 11 pontos előnybe kerültek. Az olaszok sem hagyták leszakítani magukat, 63 pontnál pedig már egyenlő állást mutatott az eredményjelző. Ekkor azonban a hazaiak tudtak újítani, gyors hat egységgel ismét meglógtak, ezt pedig már nem tudta behozni a Reggio Emilia. A KTP legjobbja az ellenállhatatlanul játszó Chris Owens (27/6 pont, 8 lepattanó, jobbra a képen) volt, míg a túloldalon az előző hét egyik MVP-je, Greg Brunner (18 pont, 12 lepattanó) dupla-duplával ismét kitett magáért, nem rajta múlt csapata sikere.

Okapi Aalstar (BEL, 1-1) – GasTerra Flames Gröningen (NED, 0-1) 83-82 h.u.
Az Okapi számára nagy téttel bírt első hazai meccsük, feltétlenül győzniük kellett a Gröningen ellen. A meccs szinte egészében vezettek is (a 45 percből 38-on át), ám mégis hosszabbításra kényszerültek a hollandok ellen. Ezt azonban sikerrel vették, és Derek Raivio (29/6 pont, 10/7 dupla, 4 lepattanó, 2 gólpassz) vezérletével végül minimális különbségű győzelmet arattak. A túloldalon Jeffrey Robinson (21/6 pont, 9/7 dupla, 9 lepattanó) alkotott nagyot, mindhiába.

A következő forduló programja:
Grissin Bon Reggio Emilia - GasTerra Flames Gröningen
KTP Basket Kotka - Okapi Aalstar 


F-csoport
Fortress Jászberény (0-2) – Krka Novo Mesto (SLO, 2-0) 41-58
A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!

Ural Jekatyerinburg (RUS, 1-1) – Tofas SC Bursa (TUR, 1-1) 74-70
A hétvégi, Fenerbahce elleni győzelem után nagy önbizalommal érkezhetett Oroszországba a Tofas, hogy megütközzön a Jekatyerinburggal. Az első félidő roppant szorosan alakul, 13-szor adták át a vezetést egymásnak a csapatok és 8-szor álltak döntetlenre ekkor. Fordulás után viszont robbantott a Lance Harris (19/3 pont, 5 lepattanó) vezette hazai gárda, és 16 pontos előnyt épített fel magának. A mérkőzés itt el is dőlt, a törökök csak zárkózni tudtak, egyenlíteniük azonban már nem sikerült. Érdekesség, hogy két hatalmas dupla-duplás teljesítmény, Chinemelu Elonu (23 pont, 15 lepattanó, 12/10 mezőnyből, 2 blokk) és Marcus Denmon (22/6 pont, 11 lepattanó) produkciója is kevés volt a Tofas győzelmi esélyeinek életben tartásához.

A következő forduló programja:
Tofas SC Bursa - Krka Novo Mesto
Ural Jekatyerinburg - Fortress Jászberény (nov. 26.)


G-csoport
Bakken Bears Aarhus (DEN, 2-0) – Joensuun Kataja Basket (FIN, 1-1) 101-90
Megszületett az idei EuroChallenge szezon első 100 pont feletti teljesítménye, ez pedig a Bakken nevéhez fűződik a Kataja ellenében. A dánok ponterős játéka magabiztos győzelemmel is párosult, már az első negyedben nagy különbség alakult ki, 27-11-re is vezetett a házigazda, az előnyt pedig nem adta ki a folytatásban sem a kezéből. Remek egyéni teljesítményekben sem volt hiány a mérkőzésen, hazai részről Kenneth Barker (20/3 pont, 10/8 mezőnyből, 8 gólpassz, 3 lepattanó, balra a képen) és Thomas Laerke (20/9 pont, 4 gólpassz), míg a túloldalról Renaldo Major (21/9 pont, 9 lepattanó, 3 gólpassz, 1 blokk) parádézott.

Cholet Basket (FRA, 1-1) – ZZ Leiden (NED, 0-2) 74-52
Javított első fordulóbeli botlásán a Cholet, és roppant magabiztosan intézte el a Leiden gárdáját. Az első perctől fogva vezettek a hazaiak, a különbség pedig mindvégig kétszámjegyű volt, a harmadik negyedben pedig elérte a 27 pontos határt is. A gallok és a mezőny legjobbja Rudy Jomby (17/9 pont, 9 lepattanó) lett végül.

A következő forduló programja:
Aarhus Joensuun Kataja Basket - ZZ Leiden
Bakken Bears - Cholet Basket  


H-csoport
BC Targu Mures (ROU, 1-1) – Szolnoki Olaj KK (2-0) 72-85
A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!

Rilski Sportist Szamokov (BUL, 0-2) – Tsmoki-Minszk (BLR, 1-1) 73-78
Rendkívül változatos meccset vívott egymással a Szolnok két csoportriválisa, melyből végül a beloruszok jöttek ki győztesen. A Rilski kezdett sokkal jobban, 24-11-re léptek el, de egy elképesztő, 18-0-s rohanással rövidesen már a Minszknél volt az előny. A folytatásban is a vendégek domináltak, egy újabb, ezúttal 12-0-s futással már 18 pont volt a fórjuk a negyedik negyed kezdetére, úgy tűnt, eldőlt a találkozó. A remekül küzdő hazaiak azonban máshogy gondolták, és 19 másodperccel a vége előtt háromra hozták fel magukat. Ennél azonban nem volt tovább, hiszen az egyébként kitűnően játszó irányító, Corin Henry (13/3 pont, 12 gólpassz, 3 lepattanó) triplája kimaradt, így behúzta a fehérorosz gárda a meccset. Közülük Vincent Hunter (24/12 pont, 11 lepattanó, 11/8 mezőnyből, 3 gólpassz, 1 blokk) és Demonte Harper (18/3 pont, 8 lepattanó, 11/8 mezőnyből) emelkedett ki és vállalt oroszlánrészt a sikerből.

A következő forduló programja:
Tsmoki-Minszk - Szolnoki Olaj KK
Rilski Sportist Szamokov - BC Targu Mures


A forduló MVP-je:
Chinemelu Elonu (23 pont, 15 lepattanó, 2 blokk, 35 index pont – Tofas Bursa)

 

A forduló kategóriánkénti legjobbjai:
Pont: 31 Tai Wesley (SPM Shoeters Den Bosch)
Lepattanó: 15 Chinemelu Elonu (Tofas Bursa)
Gólpassz: 12 Simon Balázs (Szolnoki Olaj), Corin Henry (Rilski Sportist)
Labdaszerzés: 5 Frank Turner (Antwerp Giants)
Blokk: 3 Michael Morrison (Joensuun Kataja) , Julian Wright (Krasznye Krilja)

Fotók: fibaeurope.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus