EuroChallenge 5. forduló: 10 hely már elkelt a 16-ból

Az EuroChallenge alapszakaszának ötödik, utolsó előtti fordulóját rendezték a héten. A Jászberény után a Körmend és az ASE is elbúcsúzott a folytatás lehetőségétől, veresége ellenére viszont a Szolnok tavasszal is folytathatja a sorozatot. A magyarokon kívül sok másik csapat helyzete is biztossá vált már, mindössze 6 kiadó hely sorsáról dönt majd az utolsó forduló. Izgalmak azonban még bőven várhatók, két csoportban még minden előfordulhat, valamint előrehozott rájátszásként igazi ki-ki meccseket is rendeznek jövő héten. A Lorenzo Williams vezette Ventspils újabb esélyt szórakozott el, a Kijev győzelmével pedig már csak a Jászberény nyeretlen az egész mezőnyben. Lássuk, hogyan is állnak a csoportok!

(Az eredményekre kattintva érhetők el a hivatalos statisztikák.)

A-csoport
JDA Dijon Basket (FRA, 3-2) – BC Rakvere Tarvas (EST, 1-4) 80-47

Valósággal kiütötte a Dijon a Tarvast, az észtek mindössze 47 pontra voltak képesek ezen a találkozón. Rögtön a meccs elején rohantak egy 14-0-t a franciák, a különbség pedig nemsokára kereken 20 pont volt (27-7) közte, így már az első negyedben eldőlt a találkozó. A hazaiak bőven tudták pihentetni játékosaikat, a legjobban teljesítő Malela Mutuele (14/6 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz) lett közülük. A Dijonnak nem volt létfontosságú ez a győzelem, az utolsó fordulóban viszont mindenképp nyerniük kell Hollandiában, ezen a meccsen múlik majd a továbbjutásuk.

Port of Antwerp Giants (BEL, 3-2) – SPM Shoeters Den Bosch (NED, 3-2) 77-72
Az Antwerpen és a Den Bosch ütközete nem volt olyan szoros, mint amilyennek az eredmény mutatja. Az első negyedben még pár ponttal a hollandok vezettek, de a középső két játékrészt alaposan megnyomta a házigazda, 54-39-nél alakult ki a legnagyobb különbség. Maxime De Zeeuw (25/12 pont, 6 lepattanó, 10/7 mezőnyből, jobbra a képen) ismét remekelt, akkor állt csapata élére, mikor a legnagyobb szükség volt rá. A Shoeters még kivágott egy nagy hajrát ugyan, de jó büntetőzéssel lezárta a meccset a Giants. Az ex-kaposvári Marko Spica 12 pontot szerzett. Az öt pontos belga siker azt jelenti, hogy egymás elleni összevetésben a hollandok maradtak a jobbak, így az antwerpeniek még nem jutottak tovább. Ezt azonban biztosan megtehetik a Tarvas legyőzésével, nehéz elképzelni, hogy a széteső észt csapatot ne vernék meg hazai pályán, de ebben az esetben is bízhatnak még a hollandokban. A Den Boschra viszont ki-ki meccs vár a Dijon ellen, aki kikap nagy valószínűséggel búcsúzik (vereséggel a franciák biztosan, a hollandok akkor nem, ha a Giants is kikap). Megy tehát a matek, annyi bizonyos, hogy egy győzelem mindhármuknak továbbjutást érne.
    
A következő forduló programja:
SPM Shoeters Den Bosch - JDA Dijon Basket 
Port of Antwerp Giants - BC Rakvere Tarvas


B-csoport
Atomerőmű SE (1-4) – Royal Hali Gaziantep (TUR, 4-1) 61-74
A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!

Krasznye Krilja Szamara (RUS, 3-2) – CSM Oradea (ROU, 2-3) 84-75
Könnyed győzelmet aratott a Krasznye Krilja a Nagyvárad felett, egy percig sem volt kérdéses az orosz siker. A hazaiak 25-15-re léptek el az első negyed végéhez közeledve, félidőre pedig már 58-37-re vezettek, ezzel kialakult a legnagyobb különbség a meccsen. A második felvonásban már csak annyit adott ki magából a szamarai gárda, amennyi a győzelem biztosításához szükséges volt. Több remek teljesítmény is akadt hazai oldalon, Julian Wright (18 pont, 13 lepattanó, 3 labdaszerzés, balra a jépen) masszív dupla-duplát hozott, de Bracey Wright (19/6 pont, 7 gólpassz, 2 blokk) és Anton Ponkrasov (19/9 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó) is kitett magáért. A vendégektől Titus Nicoara (22 pont, 9 lepattanó) remekelt, mindhiába. A Krilja ezzel a sikerrel továbbjutott, hiszen kétszer is legyőzték az Oradeát, akik így nem előzhetik már meg őket. Az is biztossá vált, hogy a Gaziantep lesz a csoportgyőztes, az oroszok a másodikak, a Paks pedig kiesett.

A következő forduló programja:
Krasznye Krilja Szamara - Atomerőmű SE 
CSM Oradea - Royal Hali Gaziantep


C-csoport
Södertälje Kings (SWE, 3-2) – BK Ventspils (LAT, 3-2) 83-80
Egy jó meccsen hatalmas sikert aratott a Södertälje az esélyesebb Ventspils felett. Nagyon szorosan alakult a derbi, 14-szer adták át a vezetést egymásnak a felek és 8-szor álltak döntetlenre a 40 perc során. A végjátékban a kiválóan játszó John Roberson (18/6 pont, 8 gólpassz, 4 lepattanó) triplája adta meg a kegyelemdöfést a letteknek, innentől már higgadt büntetőzéssel be tudta biztosítani sikerét a svéd gárda. A vendégeknél Lorenzo Williams (15 pont, 3 gólpassz) ezúttal csapata egyik legjobbja volt, nem rajta múlt a vereség. A Södertälje számára azt jelenti ez az igen fontos győzelem, hogy az utolsó körben elég a Tartut egyetlen ponttal megverniük (vereség esetén irreális, 35 pontos siker kellett volna számukra az észtek ellen az egymás elleni eredmény miatt) a továbbjutáshoz. A Ventspils már két alkalmat szalasztott el a továbblépésre, a bécsiek legyőzése talán már nem okoz gondot nekik a záró körben.

Tartu University Rock (EST, 3-2) – BC Zepter Vienna (AUT, 1-4) 83-60
Átgázolt a Tartu a Viennán, jelezve, hogy komolyan gondolják a továbbjutást a hazaiak. Az osztrákok reményei mintegy két és fél percig tarthattak, 8-0-lal kezdett ugyanis ellenfelük. Ezzel megadták a meccs alaphangját az észtek, folyamatosan növelték előnyüket, 65-33-nál pedig kis híján rádupláztak a bécsiekre, kiütéses különbség alakult ki, melyből végül 23 pont meg is maradt. A Tartu nagyszerű csapatjátékkal rukkolt elő, öt játékosuk is 13 és 15 pont között termelt, Vincent Simpson (13/6 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 2 labdaszerzés) pedig ismét csapata vezére volt. Az észteknek nem jött jól a Södertälje sikere, így ez a jelenlegi győzelmük sem ér lényegében semmit, mindenképpen nyerniük kell Svédországban jövő héten. Vereségük esetén akkor jutának csak tovább, ha a Ventspils is kikapna otthon a bécsiektől, de erre nagy összegben alighanem senki sem fogadna.

A következő forduló programja:
Södertalje Kings - Tartu University Rock 
BK Ventspils - BC Zepter Vienna


D-csoport
CS Gaz Metan Medias (ROU, 4-1) – Inkognito Fashion Körmend BC (1-4) 77-72
A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!

BC Kijev (UKR, 1-4) – Triumph Ljuberci (RUS, 4-1) 54-52
Mindkét csapat számára tét nélküli meccsen fogadta az addig még nyeretlen Kijev a veretlen Triumphot. Ebből aztán ez az eredmény jött ki, egy hihetetlenül pontszegény, alacsony színvonalú találkozót vívott a két csapat. A végén kétpontos orosz előnynél Lee Humphrey (16/12 pont, 4 lepattanó) bevágta negyedik tripláját, az ellentámadásból pedig eladott labda született. Megszerezte első győzelmét tehát a Kijev, így már csak a Jászberény nyeretlen az egész mezőnyben. Az ezúttal több játékosát is pihentető Triumph a jövő héten a csoportelsőségről döntő találkozón fogadja a Medgyest, az végez az élen, aki ott nyer, a Körmend pedig elbúcsúzott a folytatástól.

A következő forduló programja:
BC Kijev - Inkognito Fashion Körmend BC 
Triumph Ljuberci - CS Gaz Metan Medias


E-csoport
GasTerra Flames Gröningen (NED, 1-4) – Okapi Aalstar (BEL, 3-2) 63-70
Két kulcsjátékosa, Derek Raivio és Travis Releford hiányában is győzni tudott az Okapi a Gröningen vendégeként. Már az elején megugrottak a vendégek (7-20), kétszámjegyű előnyük egészen félidőig ki is tartott. Fordulás után aztán egy másik holland csapat jött ki az öltözőből, 17-3-as futásukkal a maguk javára fordították az állást (43-42). A slusszpoén azonban a belgáké volt, Lee Cummard (23/12 pont, 5 gólpassz, 3 lepattanó, jobbra a képen) vezérletével 13-0-t repesztettek a záró etapban, ezzel pedig eldöntötték a mérkőzést. Az Okapi a Gröningen kiejtése mellett azt érte el győzelmével, hogy nem kell feltétlenül megverniük a Kotkát az utolsó fordulóban, 1 vagy 2 pontos vereség is beleférhet számukra (77-74-re nyertek Finnországban).

Grissin Bon Reggio Emilia (ITA, 4-1) – KTP Basket Kotka (FIN, 2-3) 86-75
Legyőzte a Reggio Emilia a Kotkát, ezzel pedig nemcsak továbbjutásukat, de csoportelsőségüket is biztosították a taljánok. Nem volt egy könnyen megszerzett siker ez számukra, a finnek szorosan tapadtak rájuk. Hol egyik, hol másik csapatnak volt egy jobb szériája, a negyedik negyednek is kiélezett állásból futottak neki a felek. Ekkor aztán az olaszok tudtak újítani, 14-1-es futásuk eldöntötte a találkozó sorsát. A Reggio Emilia kezdőjéből mindenki kétszámjegyű pontot ért el, a válogatott Andera Cinciarini (14 pont, 7 gólpassz, 5 labdaszerzés, 5 lepattanó) pedig egészen komplex teljesítményt nyújtott. Az itáliaiaknak tehát nem kell aggódniuk már, a KTP-nek viszont legalább 4 ponttal nyernie kell az Okapi vendégeként, különben búcsúzni kényszerülnek.

A következő forduló programja:
GasTerra Flames Gröningen - Grissin Bon Reggio Emilia 
Okapi Aalstar - KTP Basket Kotka


F-csoport
Krka Novo Mesto (SLO, 3-2) – Fortress Jászberény (0-5) 76-61
A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!

Tofas SC Bursa (TUR, 3-2) – Ural Jekatyerinburg (RUS, 4-1) 77-82
Kis híján elszórakozta 20 pontos előnyét, ám végül azért behúzta a Tofas elleni meccset a Jekatyerinburg. A pontszegény, szoros első félidő után (27-30) nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak az oroszok, 70-50-es vendégvezetésnél úgy tűnt, hogy eldőlt a találkozó. A Tofas azonban minden mindegy alapon nagy rohamozásba kezdett, 21-4-es hajrájukkal 76-74-ig zárkóztak, a vezetést azonban már nem tudták átvenni. A hazaiaktól Chinemelu Elonu (19 pont, 9 lepattanó) remekelt, az oroszok centere viszont még nála is sokkal jobb számokat hozott, Aaron McGhee (21/3 pont, 18 lepattanó, 2 blokk, balra a képen) brutális dupla-duplájával főszerepet vállalt a vendéggyőzelemből és az ötödik hét MVP-je címet is kiérdemelte. A Jekatyerinburg sorozatban negyedik sikerével nemcsak a továbbjutást, de a csoportelsőséget is kiharcolta, hiszen a Tofasnál és a Krkánál is jobb az egymás elleni mérlege. A török és a szlovén csapat ki-ki meccset vívhat jövő héten a Krka pályaválasztásával, a győztes folytatja tavasszal, a vesztes kiesik.

A következő forduló programja:
Fortress Jászberény - Ural Jekatyerinburg
Krka Novo Mesto - Tofas SC Bursa 


G-csoport
Joensuun Kataja Basket (FIN, 2-3) – Bakken Bears Aarhus (DEN, 3-2) 66-68
Kiemelt fontosságú találkozót vívott a Kataja és a Bakken, mely a továbbjutásról is döntött végül kettejük közül. A dánok másodszor is legyőzték a finneket, így jobb egymás elleni eredményüknek köszönhetően nem foghatja már be őket riválisuk, akik búcsúzni kénytelenek ezzel. Szoros meccset vívott egyébként a két csapat, nüanszok döntöttek csupán. Mindkét félnek volt egy-egy jó szériája, előbb a vendégek (5-18) léptek el, majd nem sokkal később a hazaiak (14-2) válaszoltak és ismét kiegyenlítetté vált a derbi. Két másodperccel a vége előtt, egyenlő állásnál a Bakken értékesített egy kettest, ezen múlt végül a Kataja EC szezonja. Palánk alatt volt sokkal jobb a dán csapat, Chris Christoffersen (15 pont, 12 lepattanó, 3 blokk) és Brandon Penn (16/6 pont, 14 lepattanó) is dupla-duplát ért el.

ZZ Leiden (NED, 1-4) – Cholet Basket (FRA, 4-1) 67-75
Magabiztosan nyert a Cholet a Leiden otthonában, ezzel pedig biztosították helyüket a Top 16-ban. Ha nem is sokkal, de végig vezettek a franciák, ügyeltek a mérkőzés kézben tartására, higgadt büntetőzéssel pedig le is tudták zárni azt. Rudy Jomby (18/12 pont, 8 lepattanó, 3 labdaszerzés) és Lamayn Wilson (16/12 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz) ismét csapatuk vezérei voltak, főszerepet játszottak csapatuk sikerében. Jövő héten a Cholet-Bakken derbin a csoportelsőség lesz a tét a két csapat számára, 3 pontnál nagyobb vendéggyőzelemmel csúszna csak ki a gallok kezéből a vezető pozíció.

A következő forduló programja:
ZZ Leiden - Joensuun Kataja Basket 
Cholet Basket - Bakken Bears Aarhus


H-csoport
Szolnoki Olaj KK (3-2) – BC Targu Mures (ROU, 2-3) 68-76
A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!

Tsmoki-Minszk (BLR, 4-1) – Rilski Sportist Szamokov (BUL, 1-4) 94-75
Nagyon simán győzte le a Minszki a Rilskit, ezzel pedig kvalifikálták is magukat a következő körbe a beloruszok. Fokozatosan növelték előnyüket a hazaiak, a negyedik negyedben már 20 fölé is nőtt a csapatok közti differencia. A palánk alatt hatalmas fölényben voltak a fehéroroszok, akik a festékben szerzett pontok (56-30) és a lepattanók (44-21) tekintetében is ellenfelük fölé nőttek. Az előző hét MVP-je, Keith Benson (15 pont, 6 lepattanó, 2 blokk) ezúttal is remekül játszott. Veresége ellenére a Szolnok is továbbjutott, a tiszaligetiek akkor lehetnek csoportelsők, ha legalább 9 ponttal legyőzik a Minszket.

A következő forduló programja:
Szolnoki Olaj KK - Tsmoki-Minszk 
BC Targu Mures - Rilski Sportist Szamokov


A forduló MVP-je:
Aaron McGhee (21/3 pont, 18 lepattanó, 2 blokk, 1 labdaszerzés, 7 kiharcolt fault, 31 index pont – Ural Jekatyerinburg)


A forduló válogatottja:

A forduló kategóriánkénti legjobbjai:
Pont: 26 Alekszandar Mladenovics (BC Targu Mures)
Lepattanó: 18 Aaron McGhee (Ural Jekatyaerinburg)
Gólpassz: 8 Serkan Erdogan (Royal Hali Gaziantep), John Roberson (Södertälje Kings), Arvin Slagter (GasTerra Flames Gröningen)
Labdaszerzés: 5 Andrea Cinciarini (Reggio Emilia)
Blokk: 4 Bogdan Tibirna (CSM Oradea), Ivan Lazarev (Triumph Ljuberci)

Fotók: fibaeurope.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus