Euroliga: Tony Parkerék parádésan tértek vissza az elitbe

A francia bajnok ASVEL egy híján húsz pontot vert az Olympiakoszra és elhomályosította Szpanulisz mérföldkövét – a regnáló bajnok CSZKA Moszkva erődemonstrációval nyitott – a Baskonia értékes győzelemmel távozott Kaunasból – az újoncok csatáját meglepően simán nyerte az ALBA Berlin

Alapszakasz, 1. forduló

Anadolu Efes (török, 0-1) – FC Barcelona (spanyol, 1-0) 64-74

A mérkőzés összefoglalója EZEN A LINKEN olvasható!

Az Efes legjobb dobói: Peters 16/12, Micics 14/12, Pleiss 13
A Barcelona legjobb dobói: Mirotic 24/12, Delaney 11/6, Davies 10

Mirotic pazarul tért vissza az Euroligába:

A mérkőzés legszebb jelenetei:

 

Zalgiris Kaunas (litván, 0-1) – KIROLBET Baskonia Vitoria-Gasteiz (spanyol, 1-0) 58-70

A nyáron egyaránt gyengülő két csapat, a Zalgiris és a Baskonia összecsapása rögtön az első fordulóban igen fontos volt mindkét fél számára, hiszen ők közvetlen riválisai lehetnek egymásnak, ezen túl pedig a litvánok nyilván meg akarták védeni a Zalgirio Arenát, a Baskonia pedig az első három meccsét idegenben játssza és ezután a Himki Moszkva illetve a Fenerbahce következik számukra. A két gárda közül a baszkok törekvését koronázta siker, akik Shavon Shields (19/6 pont, 5 lepattanó) vezetésével teljesen megérdemelten nyertek, immár sorozatban a harmadik alkalommal Kaunasban. A Baskonia lényegében végig vezetett, a Zalgiris mindössze 58 pontra volt képes hazai pályán, és mikor feljöttek 4 pontra 55-59-nél, akkor a következő 13 dobásukból mindössze egyetlen egyből lett kosár, így pedig esélyük sem volt fordítani.

A Zalgiris legjobb dobói: Grigonis 10/9, Lekavicius 10
A Baskonia legjobb dobói: Shields 19/6, Shengelia 13, Janning 10/6, Vildoza 10/3

Shields volt a mezőny legjobbja:

A mérkőzés legszebb jelenetei:

 

ALBA Berlin (német, 1-0) – Zenit Szentpétervár (orosz, 0-1) 85-65

A két újonc, az ALBA Berlin és a ténylegesen is története első Euroliga-meccsét játszó Zenit találkozóján elmaradt a nagy csata, a germánok nagyon simán hozták a győzelmet. Az ALBA egy 15-4-es futással húzott el 47-31 arányban a nagyszünetre és Landry Nnoko (16 pont, 7 lepattanó, 7/7 mezőnyből) illetve Marcus Eriksson (15/12 pont, 4 lepattanó) főszereplésével biztosan őrizte vezetését. A Zenit számára nem sok jót sejtet, hogy ilyen gyengén kezdték a szezont, hiszen a berlinieknék lényegében csak erősebb ellenfelekkel találkoznak majd a továbbiakban, ráadásul Gustavo Ayon is megsérült náluk egy orrtörés következtében.

Az ALBA Berlin legjobb dobói: Nnoko 16, Erikson 15/12, Cavanaugh 11/6, Giffey 10/6
A Zenit legjobb dobói: Thomas 14/9, Abromaitis 12/6

A mérkőzés legszebb jelenetei:

 

LDLC ASVEL Villeurbanne (francia, 1-0) – Olympiakosz (görög, 0-1) 82-63

Szenzációsan sikerült az ASVEL kilenc év utáni visszatérése az Euroligába, Tony Parkerék alaposan megadták a módját már a körítéssel is, az Olympiakosz elleni meccs alakulása pedig alighanem még az ő legmerészebb várakozásaikat is felülmúlta. A francia bajnok ugyanis nagyszerűen játszott és egy híján húsz pontot vert a pireusziakra, akik lényegében ugyanott folytatták szenvedésüket, mint ahol tavaly abbahagyták. Pedig az Olympiakosz elsősorban Jorgosz Printezisz (15/3 pont, 4 lepattanó) 8 pontjának köszönhetően jól kezdett (10-17) és a remek első negyed végén még mindig vezetett (21-24). Ezt követően azonban elveszítették a fonalat a vendégek, míg a gallok épp ellenkező utat bejárva felvették a ritmust és állva hagyták ellenfelüket, miután a harmadik negyedben kialakult a kétszámjegyű különbség a javukra, onnantól már nem tudott veszélyeztetni a szebb napokat is megélt Olympiakosz. Az ASVEL szép sikerének fő kovácsai Jordan Taylor (16/9 pont, 4 gólpassz), David Lighty (16/6 pont) és Tonye Jekiri (13 pont, 10 lepattanó) voltak. Görög oldalon csak annak örülhettek, hogy Vaszilisz Szpanulis az Euroliga történetének második játékosaként elérte a 4000 pontos határt, és már csak a szintén legendás Juan Carlos Navarro van előtte 152 egységgel, akit hamarosan meg is előzhet.

Az ASVEL legjobb dobói: Taylor 16/9, Lighty 16/6, Jekiri 13, Livio 10
Az Olympiakosz legjobb dobói: Printezisz 15/3, Punter 11, Milutinov 10

A mérkőzés legszebb jelenetei:

 

Valencia Basket (spanyol, 0-1) – CSZKA Moszkva (orosz, 1-0) 71-96

A regnáló bajnok CSZKA Moszkva gyökeres átalakuláson ment át a nyáron és néhány kérdőjel ott lebegett felettük, ezekre azonban rögtön az elején csattanós választ adtak. A Eurocup-győztes Valencia elleni „szuperkupa-meccset” ugyanis nagyon simán nyerték meg az oroszok, a sorozatba egy év kihagyás után visszatérő spanyoloknak nem volt esélyük. A CSZKA 17 triplát szórt be remek százalékkal (31/17, 55%), mindössze eggyel elmaradva a klubrekordtól. Ebből a frissen szerződtetett Darrun Hilliard (22/15 pont, 4 lepattanó) a mezőny legeredményesebbjeként öt távoli bombával vette ki a részét, míg a sztárigazolás Mike James (20/3 pont, 5 gólpassz, 7/7 mezőnyből) lényegében hibátlan meccset játszott, 20 pontját mindössze hét rádobásból hozta össze, ilyen kevés tavaly a 30 meccs során egyszer sem volt neki a Milano színeiben. Ez azonban már egy másik kávéház, és amennyiben a tavalyi pontkirály továbbra is előtérbe tudja helyezni társait, úgy ismét igencsak szép szezon várhat a CSZKA-ra.

A Valencia legjobb dobói: Tobey 14/3, Motum 12/3, Dubljevics 12
A CSZKA Moszkva legjobb dobói: Hilliard 22/15, James 20/3, Voroncevics 13/9, Clyburn 12/9

James és Hilliard vezették sima győzelemre a bajnokot:

A mérkőzés legszebb jelenetei:

 

A forduló korábbi eredményei (ezekről ITT olvashattok):
Himki Moszkva – Maccabi FOX Tel-Aviv 89-83
Panathinaikosz OPAP – Crvena Zvezda mts 87-82
FC Bayern München – AX Armani Exchange Olimpia Milano 78-64
Real Madrid – Fenerbahce Beko 81-77

A forduló 10 legszebb jelenete:

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus