FIBA EC: Egy magyar csapat továbbjutott, egy kiesett

A FIBA Europe Cup eheti fordulójában az Alba Fehérvár továbbjutott, a Szolnoki Olaj KK kiesett, az Egis Körmend pedig nyert, így megkönnyítette helyzetét.

Kedden és szerdán lejátszották a FIBA Europe Cup második csoportkörének ötödik, utolsó előtti fordulóját, ahol több továbbjutóhely is elkelt.

Az I csoportban az ESSM Le Portelnek (5-0) már nem kellett semmit tennie a továbblépéshez, egyedüli csapatként megoldották ezt négy kör alatt, és a Kataja Basket (0-5) vezetett is egyetlen ponttal az utolsó negyed előtt a franciák otthonában. A záró felvonást azonban 31-8-ra, a meccset pedig így tükörsimán hozta a házigazda (90-68). A másik találkozó ki-ki meccs volt, hiszen az Istanbul BBSK (2-3) hazai pályán három ponttal győzte le a Nyizsnyij Novgorodot (3-2), így ha megint a törökök nyernek, ők mennek tovább, ha az oroszok több, mint három ponttal, akkor ők, független ül az utolsó játéknaptól. A Novgorod ellenállhatatlan támadójátékot bemutatva győzött végül nagyon könnyedén (110-86), ezzel az orosz együttes a másik továbbjutó ebből a négyesből.

A J csoport mindkét mérkőzéséről beszámoltunk már külön. A magyar bajnok Alba Fehérvár (4-1) egy borzasztóan szoros találkozón tudott nyerni a Demir Insaat Büyükcekmece (2-3) otthonában, így Lóránt Péterék már biztosan továbbléptek az egyenes kieséses szakaszba (75-78). Az Egis Körmend (3-2) kihasználta ezt, a BC Nevezis (1-4) otthonában győzött Gasper Potocnik legénysége (81-86), így elérte, hogy az utolsó körben elég egyetlen ponttal nyernie Székesfehérváron vagy a litvánok Törökországban aratott sikere ahhoz, hogy továbbjusson.

A K csoportban a Szolnoki Olaj KK (1-4) BC Cmoki-Minszk (2-3) vendégeként elszenvedett zakójáról írtunk már (88-61) - a magyar együttes veresége azt is jelenti, hogy Dragan Alekszics csapata jövő héten egészen biztosan búcsúzik a nemzetközi porondtól erre az idényre. A csoport másik találkozóján a Bakken Bears (4-1) újabb thrillert nyert - a dánok második hosszabbításukat játszották a Mornar Bar (3-2) ellen, idegenben is nyerni tudtak (76-87), így megnyerték a csoportot, továbbléptek. Az utolsó körben a Minszk a Mornar Bart fogadja - a montenegróiak 83-76-ra, 7 ponttal nyertek hazai pályán, ezt a hátrányt kell ledolgoznia a fehéroroszoknak ahhoz, hogy a 0-3-as kezdésük ellenére továbbmenjenek a nyolcaddöntőbe.

Az L csoport alakul eddig a legérdekesebben. A Keravnos (3-2) és a Donar Groningen (3-2) összecsapásán gyakorlatilag végig a hollandok vezettek, kivéve az utolsó másfél percet - 65-70 után jött egy 8-0 a hazaiaktól, és onnan nem tudott fordítani a csoportelső, győzött a ciprusi alakulat (74-72). A másik találkozón a jóval esélyesebb U-BT Cluj Napoca (2-3) 13 ponttal elbukta a Belfius Mons-Hainaut (2-3) elleni első negyedet, majd a következő kettőt 18-cal megnyerte. A kolozsvári alakulat azonban hiába fordított, a belgák az utolsó 10 percet megint megnyerték 8 ponttal, így győztek, és életben tartották reményeiket. A vendégeknél Matt Tiby volt az egyik legjobb (12 pont, 7 pattanó), a hazaiaknál pedig Ousmane Barro (8 pont, 4 pattanó), Adomas Drungilas (5 pont, 6 pattanó) és Lasan Kromah (12 pont, 6 pattanó) is hasznos volt. Mivel az utolsó körben a Mons-Hainaut a Donar, a Keravnos pedig a Kolozsvár vendége lesz, így még négyes holtverseny is elképzelhető, semmi nem dőlt el.

A csoportok állásait ezen a linken találjátok!

Foto, Slide - fiba.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus