A döntő MVP-jére vár a bajnok

A Toronto Raptorsnál lehet, hogy semmi nem változik, ha viszont Kawhi Leonard lelép, érdekes helyzet elé kerül Masai Ujiri.

Az eddig tárgyalt csapatok:

Southwest: PelicansGrizzlies, Rockets
Atlantic: KnicksCeltics
Pacific: LakersSunsWarriorsKings
Central: CavaliersBullsPistonsPacers
Southeast: HawksWizardsHornetsHeatMagic
Northwest: TimberwolvesThunderNuggetsJazzBlazers


Mint minden nyáron, idén is végigvesszük a csapatokat a szabadügynökpiac nyitása előtt, hogy mit érdemes csinálniuk az off-szezon folyamán, mire és merre építkezhetnek, egyáltalán milyen lehetőségeik vannak. A Toronto Raptors Kawhi Leonard döntésére vár.


Ha a döntő MVP marad, valószínűleg mindenki más is

A PO-rotációból a Lowry-Siakam-Gasol, VanVleet-Powell-Ibaka hatosnak, illetve OG Anunoby-nak garantált szerződése van, méghozzá 106 millió dollár értékben, úgyhogy költőpénze gyakorlatilag nincs a gárdának, két hiányzó azonban még igen: Danny Green és Kawhi Leonard.

Előbbi a kisebbik gond, tekintve hogy a szerepe is jóval kisebb, és a PO-ban egy-egy ihletett estétől eltekintve támadásban nem sok vizet zavart, még ha védekezésben oda is tette magát. Green Bird-jogai az együttesnél vannak, sapka fölött is annyit ad neki a Raptors, amennyit akar, már amennyiben akar. A játékperceit ugyanis odaadhatja Powellnek, Anunoby-nak vagy annak a Nando De Colónak is, aki visszatérne az NBA-be, és a Raptors korlátozott szabadügynöke. A francia teljesen más profil, mint Green, és nincsenek is teljes Bird-jogai (csak két évet húzott le anno a ligában 2012 és 2014 között), viszont az MLE valószínűleg elég lenne a megtartására, és egy újabb opció lehetne támadásban.

Leonard már más tészta, mint Green, ezt nem nagyon kell ragozni a mögöttünk lévő szezon után sem, és nem nagyon lehet tudni, hogy mit csinál. Ha marad, akkor "jó idő", lényegében semmit nem kell változtatni a bajnokcsapaton - jöhet De Colo az MLE-ből, meg lehet tartani Greent a sapka fölött, a De Colóhoz hasonlóan korlátozott szabadügynök Pat McCaw pedig veterán minimumért, vagy bi-annualért maradhat, de ha egyik sem történik meg (Green, De Colo, McCaw), a Powell-Anunoby kettőssel még akár előrébb is léphet a kanadai gárda.


Ha Leonard lelép, jöhet egy kisebb újratervezés

Ha azonban úgy dönt Kawhi, hogy megy, akkor nincs miből pótolnia őt a Rapsnek, semmilyen sapka alatti helye nem lesz a gárdának. Anunoby nem véletlenül nem mehetett érte a San Antonio Spurshöz, ebben az esetben szinte biztosan ő venné át a kezdő hármas szerepkörét, és akkor változhatnának a szerepek: De Colo hozná a scoringot kettes posztról, Anunoby meg védekezne hármason. A kérdés az, hogy Masai Ujiri ennyivel megelégedne-e, vagy igazi vezér hiányában megpróbálna megint valamit machinálni.

A Raptorsnak ugyanis lesz 91.5 millió dollárnyi lejárója Lowry-val, Gasollal, Ibakával és VanVleettel, és egyáltalán nem vagyok abban biztos, hogy ebből a sorból mindenkivel számol hosszútávon is. Az elnök tavaly nyáron bizonyította, hogy se nem szívbajos, se nem érzelgős, mikor nehéz döntéseket kell hozni - bajnokcsapat ide vagy oda, ha úgy érzi, hogy cserélni kell, mert Leonard nélkül nem lenne ki mögé beállni a sorba, akkor cserélni fog... kérdés, kiért.

Nem hiszem, hogy a Chris Paul, Kevin Love vonulat szóba jöhet, azok a szerződések akkora kockázatok, hogy nem érik meg (ha nem jönnek be, 3-4 évig nyomják a sapkát). Hogy más kér-e esetleg cserét a nagyok közül, azt egyelőre nem látni, az azonban biztos, hogy ha a Toronto változtatni akar, akkor fog is, mert minőségi játékosokat tud adni rövid szerződésekkel.

Egyelőre az tűnik valószínűbbnek, hogy ha Leonard távozik, nem lesznek pánikhúzások, és Anunoby-t visszadobják a mély vízbe. Kawhi távozása esetén az meglepő lenne, ha De Colo nem kellene a gárdának, mert az ő tudásához mérhető emberek valószínűleg drágák lesznek, az olcsóbbak meg egyszerűen nem tudnak majd annyit - a francia az Euroligából visszatérve lehetne X-faktor, mégha Leonard vezérszerepét ő sem tudná átvenni.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus