Markelle Fultzban reménykedik a Magic?

Az Orlando alig változott valamit a nyár során - kérdés, a nagyszerű védekezés mellett lesz-e idén valaki, aki robbant támadásban?

A korábban tárgyalt csapatok:

Pacific: LakersClippersKingsSunsWarriors
Central: BucksPacersPistonsBullsCavaliers
Southwest: SpursMavsGrizzliesPelicansRockets
Atlantic: RaptorsSixersCelticsNetsKnicks
Northwest: NuggetsBlazersJazzThunder, Timberwolves

 

Orlando Magic

Draft: Chuma Okeke (1/16)

Távozott: Troy Caupain, Jerian Grant, Jarell Martin

Érkezett: Al-Farouq Aminu (Blazers, 3 év 29 millió), Josh Magette (Gran Canaria, two-way)
 
Maradt: Nikola Vucevic (4 év 100 millió), Aaron Gordon, Evan Fournier, Terrence Ross (4 év 54 millió), Markelle Fultz, DJ Augustin, Jonathan Isaac, Mo Bamba, Khem Birch (2 év 6 millió), Michael Carter-Williams (1 év 2 millió), Wesley Iwundu, Melvin Frazier, Amile Jefferson

Keret:
Augustin - Fournier - Isaac - Gordon - Vucevic
Fultz - Ross - Iwundu - Aminu - Bamba
Carter-Williams - Frazier - Birch
Magette (two-way) - Jefferson (tw)

A Magic nagyjából denveri nyarat zárt: senki olyan nem távozott, aki komoly rotációtag lett volna, és érkezett egy védekezésben használható játékos, a nyugati döntős Portland TrailBlazerstől Al-Farouq Aminu. Más kérdés, hogy az Orlando tavalyi évét nézve nem teljesen egyértelmű, hogy miért a gárda erősségét próbálta tovább javítani a vezetőség, és miért nem abban lépett előre, amiben elég komoly hiányosságai vannak, támadásban. Ettől függetlenül a hosszabbítások jól sikerültek: ha Nik Vucevic csak tartja azt, amit az előző idényben hozott, az évi 25 milliós bére nagyon szépen fog mutatni, Terrence Ross pedig manapság átlagos pénznek számító összegért maradt, mint a gárda egyik, ha nem a legjobb shootere.

Aminu leigazolása egyébként azért is érdekes, mert pont a posztjára draftolta az együttes a rendkívül tehetséges Chuma Okekét - igaz, utóbbi nem kezdi meg NBA karrierjét, csak 2020-ban, viszont a következő évtől kezdve elég komoly "tömegnyomor" lesz négyesben és ötösben. Ezt majd orvosolnia kell a franchise-nak, ha ki akar hozni mindent Okekéből és a tavaly kiválasztott Mo Bambából is - ha valami nem sikerült az előző szezonban, akkor az a center kinevelése, de azt is hozzá kell tenni, hogy Vucevic pazar idényt futott, mellette nehéz volt kibontakozni.

Azt kár lenne megkérdőjelezni, hogy nagyszerűen fog védekezni az Orlando: az előző szezonban, az All-Star gálát követően a legjobb volt ebben a szegmensben az együttes, Jonathan Isaacben, Aaron Gordonban és Wesley Iwunduban még bőven van fejlődési potenciál, Bambában szintén, főleg akkor, ha végre megtalálja a játék ritmusát, és ebbe a magba érkezett még Aminu is. Steve Clifford vezetőedző is mindig a védekezéséről volt híres, bizonyított az előző idényben is, úgyhogy egyáltalán nem lenne meglepetés, ha akár az egész szezont tekintve is a legjobb lenne a Magic hátul.

Hogy a pálya másik oldalán mi lesz, az már nagyobb kérdőjel. Az alapszakaszban szerintem nem lesz belőle probléma, de a PO rávilágított arra, hogy nagyon kevés igazán potens támadója van a floridai gárdának. Vucevic nagyszerű, képzett scorer, Fournier pedig egy jó sidekick (ahogy egyébként DJ Augustin is), de nincs meg az a periméter játékos, aki, ha nagy a gond, védelmet tud bontani rendszeresen és megbízhatóan - az se véletlen, hogy utolsó volt a Magic kiharcolt faultokban. Aminu szerződtetése azért is igazán érdekes, mert az a pénz mehetett volna egy ilyen játékosra is, mégis egy újabb védőspecialistát igazolt a Magic, aki a támadójátékon néha fog segíteni a tripláival, sokszor viszont az óceánba sem tud betalálni.

A megoldás Markelle Fultz lehetne, de ez egy nagyon vékony jég, tekintve hogy Fultz két éve van a ligában, de nemhogy semmi biztatót, hanem konkrétan szinte semmit nem láttunk még tőle. Állítólag most egészséges, de súlyos gondjai voltak a vállával, és amikor pályára került, olyan volt, mint aki elfelejtett kosárlabdázni. Ha legalább az egyetemi Fultz visszatérne, óriásit dobna ezen a Magicen, de egyelőre nem lehet ezzel számolni - ha jó lesz Fultz, az kellemes meglepetés, de építeni (még) nem lehet rá.

Összességében nézve az off-szezon Okeke draftja miatt szerintem pozitív, ő egy későbbi Gordon-Okeke-Isaac "big ball" wing sort is előrevetíthet, ami egészen pusztító lehet az ellenfelekre nézve.

Az idei évet tekintve viszont jó eséllyel láttuk már, hogy mire lesz képes a Magic. Védekezésben az előző fél évben is a legszűkebben vett ligaelit volt az Orlando, támadásban pedig a Vucevic-Fournier-Augustin-Ross sortól nagy meglepetésekre nem lehet számítani. Ha Fultz nem tud berobbanni, még Gordonban van a legnagyobb potenciál, hogy támadásban első emberré fejlődjön, de ez is kétséges, így pedig ugyanazok az előnyei és hátrányai vannak a gárdának, mint voltak. Ez az alapszakasz szintjén szerintem biztos PO-ot jelent (annak ellenére is, hogy a hetedik helyre raktam őket), és vannak olyan gárdák, amelyek lehet, hogy nagyobb névnek számítanak, de óriási kérdőjelekkel bírnak. Iyen a Magicnél Fultzot leszámítva nincs.

Off-szezon értékelés: C+

Tipp: Kelet 7.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus