Mennyire van közel a Spurs a Golden State-hez?

Elkezdődött a 2017/18-as NBA alapszakasz, így végignézzük a csapatokat, hogy mit várhatunk tőlük az idény során - ma a nyáron Rudy Gay-t megszerző San Antonio Spurst vizsgáljuk.

A korábban tárgyalt csapatok:
Atlantic: SixersNetsKnicksCelticsRaptors
Central: CavaliersBullsBucks
Northwest: Thunder, Timberwolves
Pacific: WarriorsLakers
Southeast: WizardsHawksHeatMagic
Southwest: Rockets


A San Antonio off-szezonjáról ezen a linken írtunk már, azóta pedig semmilyen változás nem volt náluk.

Jelenlegi keret:
Murray - Green - Anderson - Leonard - Aldridge
Parker - Mills - Ginobili - Gay - Gasol
Forbes (TO) - White - Paul - Lauvergne - Bertans
Costello (tw) - Hilliard (tw)

Túl nagy átalakulás nem volt a nyáron a Gay-Simmons, illetve a Lauvergne-Dedmon/Lee "cseréket" leszámítva, és mivel a keret meghatározó embereitől nem várható túl nagy hanyatlás, ezért az szinte biztos, hogy az alapszakaszban megint ott lesznek nyugat elejében. Gregg Popovich-nál már nem is 50, hanem 60 győzelem az alap szezononként - nyugat erősödése miatt lehet, hogy ezt a számot nem érik el, de ha csak nem lesz nagyobb sérüléshullám, vagy mondjuk Kawhi Leonard sérülése nem húzódik el hosszú hónapokig, akkor a Top4-ből nem nagyon fognak kicsúszni idén sem. Az viszont biztos, hogy a rájátszás más lapra tartozik már, és elég sok kérdésre kell választ kapnunk esetükben, mire a nagy csatákhoz érkeznek.

Tavaly egy félidő erejéig lemosták a pályáról a Golden State Warriorst is a nyugati döntőben, majd kiesett Leonard, ők pedig 0-4-gyel búcsúztak a finálé előtt. Senki nem tudja, mire lettek volna képesek, ha legnagyobb sztárjuk nem hullik ki az első találkozón a sorozat hátralévő részére, mert az sem lehet kijelenteni, hogy búcsúztatták volna a későbbi bajnokot, mint ahogy azt sem, hogy a Golden State ugyanígy állt volna fel a meccsen akkor is, ha Leonard a pályán van, illetve hogy a pályaelőny elvesztése után is ugyanolyan nyugodtak maradtak volna. Jöttek olyan hírek, miszerint úgy számoltak a Spursnél, hogy reális esélyük volt az oaklandiek kiejtésére, ettől függetlenül azért erre az évre váltaniuk kell némileg, és a jelek szerint fognak is.

A rájátszás előtt tisztázódik valószínűleg az például, hogy a nemrég újra hosszútávra lekötött LaMarcus Aldridge-et centerben fogják-e innentől használni, ami egyébként előnyös lehetne - mivel várhatóan nagyobb szabadságot kap a nyári, Popovich-csal tartott megbeszélések után, ott jobban tudnának érvényesülni a képességei, de hogy védekezésben mit fog hozni, az még nagy kérdés, mivel centerben elég komoly szerepe lenne a pálya másik oldalán is. Ott van kérdésként az, hogy Gay-t egész évben hatodik emberként fogják-e használni, ami jóval egészségesebb lehetne - a kezdőben Leonard és Aldridge már egyébként is domináns támadójátékosok, melléjük még Gay nagyon sok lenne az egy-egyező emberekből, a padról beszállva viszont lökhet a San Antonio szekerén, ha a két ász pihen.

Kérdés, hogy ha Leonard visszatér, akkor Gasolt csereként használják-e, és esetleg a Parker-Ginobili-Gasol sorral egy retro-Spurst játszatnak majd a második ötössel Gay egy-egyeivel kiegészítve, vagy inkább meghagyják a spanyolt a kezdőben, és visszaállnak a magasabb szerkezetre Leonarddal, Aldridge-dzsel és Gasollal? Ott van Parker is, aki súlyos sérülésből tér majd vissza valamikor még ebben a naptári évben, de kérdéses fizikai állapotban és formában. Mi történik majd Dejounte Murray-vel ezután? Kikerül a kezdőből, és a rotációban is alig lesz szerepe, vagy Parkert meghagyják a második sorban a másik két legendával, esetleg Kyle Anderson lesz az, akit nem fognak annyit használni? Ha mindenki bevethető, mi lesz Joffrey Lauvergne és Davis Bertans sorsa?

Mivel merőben más felépítésű csapatokon keresztül vezethet az út esetleg a döntőig (Thunder, Rockets, Warriors), így az egyébként sem szégyellősködő Popovich-tól valószínűleg mindent látunk majd - ő egyébként is szeret pihentetni, de idén sok mindent ki kell kísérleteznie. Aldridge képes-e centerként olyan védekezésre, ami eredményre is vezethet összességében, Parkert mire lehet még használni, és Gay-nek milyen szerepkört lehet adni, amiben egyénileg és csapatként is jól járnak. Ezek talán a legfontosabb kérdések (és ráadásul mind teljesen nyitott) amellett, hogy a Spursnél nagyon oda kell figyelni az időzítésre, és arra, hogy mire a PO-hoz érjünk, mindenki egészséges legyen - náluk többek kora és korábbi kórlapjaik miatt is kulcs ez.

Tipp: Nyugat 2-4.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus