Mire jó Steve Nash egy Irving-Durant páros vezette Nets élén?

A Brooklyn új, eddig edzői tapasztalattal nem rendelkező trénert nevezett ki a kanadai legenda személyében, Kevin Durant pedig elkezdheti brooklyni karrierjét - vajon tényleg kelet egyik legnagyobb esélyese ez a keret?

A korábban tárgyalt csapatok:

Northwest: BlazersJazzNuggetsThunderTimberwolves
Southwest: MavericksRocketsGrizzliesPelicansSpurs
Pacific: SunsLakersClippersWarriorsKings
Central: BucksCavaliersPistonsBulls, Pacers
Atlantic: Knicks
Southeast: HornetsMagicWizardsHawks

 

Brooklyn Nets

Draft: Reggie Perry (2/57)

Maradt: Kevin Durant, Kyrie Irving, Caris LeVert, Joe Harris (4 év 75 millió), Taurean Prince, Spencer Dinwiddie, DeAndre Jordan, Jarrett Allen, Tyler Johnson (1 év 2 millió), Timothe Luwawu, Rodions Kurucs, Chris Chiozza (1 év 1.6 millió), Nicolas Claxton, Jeremiah Martin (two-way)

Érkezett: Steve Nash vezetőedző, Jeff Green (Rockets, 1 év 2.6 millió), Landry Shamet (csere, Clippers), Bruce Brown (csere, Pistons), Reggie Perry (draft, 1 év 0.9 millió), Élie Okobo (Suns, 1 év 1.6 millió), Kaiser Gates (Maine Red Claws, G-Liga, 1 év 0.9 millió)

Távozott: Dzanan Musa (csere, Pistons), Wilson Chandler (Zhengjiang Guangsha Lions, Kína), Garrett Temple (Bulls, 1 év 4.7 millió)

Keret:

Irving - LeVert - Harris - Durant - Jordan
Dinwiddie - Shamet - Prince - Green - Allen
Johnson - Brown - Luwawu - Kurucs - Claxton
Chiozza (ng) - Okobo (ng) - Gates (ng) - Perry (ng)
Martin (tw)

A Netsnél alapvetően Steve Nash kinevezése volt a legnagyobb változás az off-szezonban, amit őszintén szólva egy kicsit merész lépésnek gondolok egy ilyen, "fejben hendikeppes" társaság mellé. Nash-nek semmilyen edzői tapasztalata nincs azon kívül, hogy néha lejárt a Golden State Warriorsnál az edzésekre tanácsadóként - ha Nate Bjorkgrennél kiemeltük, hogy NBA szinten nem volt még vezetőedző, akkor Nash-nél ezt hatványozottan nyomatékosítani kell, mert még segédedző sem volt sehol. A játékintelligenciáját nem vonhatja kétségbe senki, de ez a munka nem csak arról szól, hogy átlátod, mi történik a pályán. A játékosokkal való kapcsolatteremtésben sem hinném, hogy problémája lenne, de hogy taktikai szinten mire lesz képes, azt még nehéz meglátni.

A segédedzőkkel mindenesetre nem hiszem, hogy gond lesz, hiszen a támadójátékért Mike D'Antoni, a védekezésért pedig Jacque Vaughn felel majd. D'Antoni és Nash dolgoztak már együtt, nekik valószínűleg hasonló elképzeléseik vannak a kosárlabdáról - aztán hogy ehhez megvan-e az állomány meg az "agy" a pályán, az már más kérdés. Vaughn pedig egy elég tisztességes védekezést pakolt össze tavaly úgy, hogy a keret igazából nem predesztinálta volna arra a Brooklynt, hogy 9. legyen a 100 támadásra vetített kapott pontokat tekintve. Nevekre rendben van ez a stáb, de azért vannak gondok, amik szerintem csak úgy, egyik napról a másikra nem fognak megoldódni.

A keret még erősebb lett, ami bizonyos szempontból könnyíti, más szempontból nehezíti Nash dolgát, hiszen több embert kell forgatni. Az 1/19-es pick helyett érkező Landry Shametnek a spacingben lesz majd szerepe, de hogy a külső dobásokon kívül használható-e bármi másra, azt még nem igazán látni. Mindenesetre egy újoncnál várhatóan többet fog mutatni, és ez már elég a Netsnek, amely nem akar játékosokat nevelni a továbbiakban, legalábbis nem ez lesz az első számú cél. A Dzanan Musa helyett érkező Bruce Brown pont Shamet ellentettje: dobni egyelőre nem igazán tud, még ha fejlődött is ebben a második idényére, viszont egészen kellemes játékszervező amellett, hogy kitűnő védő. Hogy hol fog szerephez jutni, az már más kérdés - illetve hogy ha fog, akkor Shametnél merül fel ugyanez, itt a bő keret átka.

Nem Shamet érkezése az egyetlen, ami a spacinget segíti. Egyrészt jött a Rocketstől a tavaly sokszor kifejezetten jól játszó Jeff Green, méghozzá a veterán minimumért. Másrészt megtartották Joe Harrist 4 évre 75 millió dollárért. Ahogy Bertansnál, itt is sokallom ezt a pénzt egy ennyire egydimenziós játékosért - még ha összességében 5 millióval kevesebb is, mint a lett bére. Ettől függetlenül a Brooklyn nem spórolhatott, meg kellett tartania Harrist, aki a liga egyik legjobb shootere, és rengeteg helyet csinálhat majd a sztároknak. Tyler Johnson és Chris Chiozza is maradtak, bár ők kevesebb vizet fognak zavarni, ha mindenki bevethető - mivel van 15 garantált szerződés a Netsnél, így Chiozzát valószínűleg ki is teszik a keretből.

Összességében nézve erősített a Brooklyn, így szerintem pozitívnak értékelhető az off-szezon több kérdőjeles lépés ellenére is. Az egyik Harris ára, a másik Nash kinevezése, a harmadik pedig Reggie Perry szerződése. Az elsőről ejtettünk már szót. A másodikhoz hozzá kell tenni, hogy jelen pillanatban nehéz olyan edzőt elképzelni, aki illik Kyrie Irving és Durant mellé, így Nash is kb. ugyanolyan esélyekkel indul, mint mindenki más - aztán vagy ért a pszichológiához, vagy nem, az biztos, hogy egy vaskalapos trénernél jobb megoldás. A harmadik viszont szerintem baki, mégha egy 2/57-es pickbe is került. Perryt ugyanis hiába választotta ki a Nets a draft végén, megtartani valószínűleg nem fogja, mivel nem garantált szerződést kapott, az alapszakaszroster meg elvileg tele van. Ha marasztalni akarják, akkor valaki olyant kell kivágni majd helyette, akinek garantált pénze van. Ha viszont nem marasztalják, akkor simán kidobtak egy picket az ablakon - persze nem egy első körösről van szó, de nyugodtan adhattak volna neki two-way szerződést is, akkor pedig a franchise kötelékében maradhatott volna.

Hogy mi lesz a szezon során, az már nem ennyire egyértelmű, és főleg a sztárok miatt. Durant olyan sérülésből tér vissza, amiből egyedül talán Dominique Wilkins tudott visszatérni jó játékosként, KD pedig All-Time scorer szinten volt, amikor kidőlt. Az előszezonban nem mutatott rosszul eddig, de ahhoz, hogy a Nets hengerelni tudjon (akár az alapszakaszban, akár a PO-ban), a sérülés előtti Durant kellene, amitől jelenleg még nagyon messze van. Nem tudom, mennyi idő kell neki, mire visszanyeri a formáját, vagy annak legalább egy komoly hányadát, de nem számolok azzal, hogy egy feszített alapszakaszban rögtön az elején az a Durant lehet, aki volt - talán a szezon második felében már igen, és ez megítélésem szerint a jobbik forgatókönyv.

Durantnél viszont van egy nagyobb probléma is, akit Kyrie Irvingnek hívnak, és revidiálnom is kell már magamat a tavalyi off-szezon értékeléssel kapcsolatban: Irving megszerzése akár a teljes koncepciót is alááshatja, az ő leigazolása miatt nem lett volna szabad az A-nak a közelében sem adnom Sean Marksnak. Az, hogy Irving butaságokat beszél, egy ideig szerintem csak a saját imidzsének káros. Lapos a Föld, végre van mellette valaki, aki igazi closer (majd azért csak megkérdezném valamelyik újságíró helyében, hogy LeBron Jamesről mit gondol), stb... Ezeken jót lehet nevetni, mindenki tudja, hogy nem a legélesebb kés a fiókban, de ennyi. Ilyen dolgai Durantnek is voltak, mint pl. a burner accountjai, amiről másokat próbált oltani. Ettől függetlenül Durant a pályán hatalmas klasszis volt, akivel egyrészt láthatóan jobb volt a Warriors, mint nélküle, másrészt védekezésben is meg bírt mozdulni, még ha ehhez néha össze is kellett vesznie Draymond Greennel, harmadrészt meg nem vágta szét a csapategységet (még igazán azzal sem, hogy nem volt hajlandó semmit sem mondani arról, hova fog igazolni).

Irvinggel viszont egyrészt az a helyzet, hogy az elmúlt három éve alapján sem a Boston, sem a Brooklyn nem volt rosszabb csapat nélküle, mint vele. Másrészt a nyilatkozataival nemcsak magát égeti, hanem a csapategységet is módszeresen veri szét, és ez már olyan dolog, amit nem lehet kizárni egy csapat jellemzésénél. Játszania sem kell ahhoz, hogy kijelentse, kell egy harmadik sztár Brooklynba (úgy, hogy Durant még a pályáralépés közelében sem volt), majd felsorolja azokat, akik szerinte ott lehetnek majd a jövő Netsében - köztük az idén Chicagóba költőz Garrett Temple-lel vagy DeAndre Jordannel, de kihagyva Harrist és Jarrett Allent. A meg nem értett zseni mellett az "öltözői rák" kategóriát is maximálisan kimeríti szerintem, és úgy gondolom, nem volt véletlen, hogy nem akart a médiával társalogni az előszezon elején - egyszerűen minden egyes megnyilvánulása nettó faszság... Más kérdés, hogy még közleményben is sikerült "gyalognak" hívnia a sajtó képviselőit, aztán meg persze jött is egy szokásos nyilatkozat, hogy hagyják alkotni a művészt. Fejben valahol teljesen máshol van az ember, ami - még egyszer mondom - nem lenne gond, ha ezzel nem építené le a csapatát is... de ezt teszi.

Irving ide vagy oda, a támadójátékkal kevés gondja lehet ennek a Brooklynnak, mégha vannak is kérdések. Irving játékintelligenciája például nem biztos, hogy elég a D'Antoni-féle rendszerhez, és nyilván D'Antoni sem állhat be egy egyjátékos-központú kosárlabdára sem Durant, sem Irving köré. Így van két elképesztő tehetségű scorere, akiknek a zsenijére kell bíznia magát - azért ez sem kevés, csak nem az a rendszer, amit eddig megszoktunk, hogy Nash/Chris Duhon/Jeremy Lin/James Harden, stb. gyakorlatilag teljhatalommal rendelkezik, és az ő döntéseikre van bízva, hogy éppen kit játszanak meg. Durant és Irving körül viszont tele vannak jó shooterrel, úgyhogy a két sztárnak egészen biztosan lesz helye "alkotni". A padról Spencer Dinwiddie hozhat új lendületet, LeVert pedig ha a kezdőknél nem is, a cseréknél lehet fazonszabász. Nem nagyon kell tehát aggódni, hogy mi lesz támadásban - ezzel a kerettel ezt Nash-nek és D'Antoninak meg kell oldania, helyzetkreálóból és jó kinti dobókból sincs hiány.

Hogy védekezésben mi fog történni, az már nagyobb kérdés nálam. Vaughn nagyszerűen muzsikált ebben a tekintetben az előző idényben, szerintem messze felülteljesítettek, aztán kérdés, hogy most mire lesznek képesek. Irving egy fokkal sem jobb hátul, mint Dinwiddie volt, sőt - a rossz térde miatt simán benne van, hogy még kevesebb energiát rak bele a védekezésbe, mint eddig. Durantnél a sérülés miatt nem lehet tudni, hogy milyen teljesítményre lesz képes, Harris és Shamet pedig masszív mínuszos volt az előző idényben ebből a szempontból. Az az igazság, hogy Brown és a két center, Allen és Jordan jók, de utóbbi kettőnek is megvannak a gyengeségei, a kettő-kettők ellen például egyikük sem a leghatékonyabb a (festékben viszont mindketten azok). A többiek közül LeVert nagyon sok szódával elmegy, Taurean Prince vállalható, plusz Timothe Luwawu, Chiozza és Rodions Kurucs azok, akikben még lehet akarat - más kérdés, hogy a keret 13., 14. és 16. emberéről beszélgetünk, a meccsenként 0-7 percükben nem fogják megváltani a világot. Ennyi, amit fel tudnak mutatni, úgyhogy igazából az állomány sem adott ahhoz, hogy ez egy jól védekező csapat legyen - az előző idényből a nem túl látványosan játszó, de nagyon kaparó játékosok most sokkal hátrébb lesznek a hierarchiában.

Az alapszakaszban azért a védekezésnek kevesebb szerepe van, úgyhogy ha támadásban jók lesznek, akkor a PO-fal semmi gondjuk nem lehet - és ez azért több, mint valószínű. Ha Nash megtalálja az összhangot a sztárokkal, Irving egy kicsit jobban be tudja vonni a társait a játékba, mint eddig (mást se fog hallani Nash-től és D'Antonitól), Durantnek pedig nem kell nagyon messziről elkezdenie felvenni a ritmust, akkor azt sem zárom ki, hogy kelet élében végeznek majd az alapszakasz végén. Budenholzer rendszerét és a Bucks állományát sokkal biztosabbnak érzem az alapszakaszra nézve, de mögéjük még akár be is mehet a Nets, szóval a második helytől lefelé mindent elképzelhetőnek tartok.

Én viszont nem azzal számolok, hogy minden a legnagyobb rendben lesz, és főleg Irving az, aki nálam nagyon erős kérdőjelet tesz a Brooklyn teljesítménye mögé - amellett, hogy Durantnek szerintem az év nagy része el fog menni arra, hogy top formába hozzák, ha még el lehet ezt érni nála. Éppen ezért azon sem lepődnék meg, ha a Pacers beelőzné őket, és lecsúsznának a hetedik helyre - annál tovább azért nem. A Raptors, a Celtics és a Heat egyértelműen sokkal stabilabb rendszerekkel bírnak egy-egy bizonyított trénerrel az élükön - ebből Brooklynban egyelőre semmi nincs meg, csak két sztár és egy erős keret. Éppen ezért nagyon túlzónak tartom, hogy Top3-ban, Top5-ben vannak sok helyen az erősorrendekben - mégha az erősorrend nem is az alapszakasz végeredményét tippeli is meg. Nálam a keleti 5-6. helyre futnak be, ott meg pénzfeldobás kb., hogy a Sixers vagy ők végeznek előrébb. Mindezt persze felülírhatja egy esetleges Harden-csere, de mivel a Netsnek nagyon nincsenek assetjei, ami kellene a Houstonnak, így ezzel nem számolok reálisan.

Off-szezon értékelő: C+

Tipp: Kelet 6.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus