Szintet lép-e a Sixers a legjobbak közé?

Az idény közeledtével végigvesszük a csapatokat, hogy mit csináltak a nyáron, és mire számíthatnak a most következő szezonban - a Philadelphia Sixers kerül terítékre.

Pacific: WarriorsKingsClippersSunsLakers
Central: BucksPistonsPacersCavsBulls
Atlantic: Celtics
Southeast: HeatWizards
Southwest: SpursMavericksRockets
Northwest: Jazz


Philadelphia Sixers

Draft: Zhaire Smith (1/16), Landry Shamet (1/26), Shake Milton (2/54)

Távozott: Marco Belinelli (Spurs, 2 év 12 millió), Ersan Ilyasova (Bucks, 3 év 21 millió), Richaun Holmes (csere, Suns), Justin Anderson (csere, Hawks), Timothe Luwawu-Cabarrot (csere, Thunder)

Érkezett: Wilson Chandler (csere, Nuggets), Mike Muscala (csere, Hawks), Jonah Bolden (Maccabi Tel-Aviv, 4 év 7 millió)

Maradt: Joel Embiid, JJ Redick (1 év 12.5 millió), Robert Covington, Jerryd Bayless, Markelle Fultz, Ben Simmons, Dario Saric, Amir Johnson (1 év 2.4 millió), Furkan Korkmaz, TJ McConnell, Demetrius Jackson (two-way)

Keret:
Simmons - Fultz - Covington - Saric - Embiid
McConnell - Redick - Korkmaz - Chandler - Johnson
Shamet - Bayless - Smith - Bolden - Muscala

Nagy reményekkel indult a nyárnak a Philly, és azt nem lehet mondani, hogy minden összejött volna (igaz, így hosszútávú rizikóba nem is mentek bele). Versenyben voltak LeBron Jamesért, de a bombaigazolás nem jött össze, Kawhi Leonardért végül nem cseréltek, így inkább csak kisebb változtatásokat hajtottak végre. Érkezett például csere útján Wilson Chandler és Mike Muscala, vagy a korábban draftolt, sokoldalú Jonah Bolden. Távozott viszont két nehéztüzér, Marco Belinelli és Ersan Ilyasova, akik még hiányozhatnak a spacing miatt.

Alapvetően azt nem lehet mondani, hogy romlottak volna a körülmények a Philly háza táján, teljesen függetlenül attól, hogy Bryan Colangelo vagy éppen Elton Brand a GM. A helyzet ugyanis az, hogy helyzetkreálónak a Ben Simmons - Joel Embiid duó mellé most ott lesz a látszólag teljesen egészséges Markelle Fultz, aki az előző szezont lényegében kihagyta (pályára lépett, de sok köszönet nem volt benne). Fultz egy újabb fegyver támadásban, méghozzá minőségi, a kérdés viszont az, hogy nem lesz-e sok a jóból már...

Brett Brown ugyanis azt nyilatkozta, hogy a tavalyi 1/1-es fog kezdeni JJ Redick helyén. Ezzel annyi gond van, hogy Simmons nem tud dobni, így csak csökkenti Fultz helyét a betörésekre, Fultz dobása pedig egyelőre hatalmas kérdőjel (az egyetemen jól dobott, tavaly viszont oktatófilmeket csináltak abból, hogy mintha elfelejtette volna magát a mozdulatot is...). Állítólag most jól van, újra összerakták a dobómozdulatát, és ha újra ráérzett a dobásra, akkor nem gond, hogy neki labda nélkül kell játszania - Robert Covingtonnal és Dario Saric-csal megoldják a spacinget Simmonsnak, a padról pedig Redick és Jerryd Bayless is be tudnak szállni, ha triplákra vagy nagyobb helyre van szükség.

A Houston mintájára szinte biztos, hogy Simmons és Fultz közül az egyik mindig pályán lesz, Brown simán össze tudja rakni úgy a rotációt, hogy mindig legyen egy elit védelemmegbontója a pályán (plusz TJ McConnell), és akkor Embiidről még nem is beszéltünk. Az lehet még a kérdés, hogy Simmons dobása javult-e, illetve fejlődik-e a szezon során, mert a PO-ban bántóan kihasználták ezt a hiányosságát - az alapszakaszban ezzel nem lesz túl nagy problémája, de amint eljön a rájátszás, utazni fognak rá megint. Simmons nemcsak a saját játékát, de a másik két emberét is korlátozza, mert neki kell a labda a kezébe - a tehetség ellenére is csak 12. volt tavaly a Sixers támadásban, és bár ez Fultz-cal valószínűleg javulni fog, az igazán komoly előrelépéshez Simmonsnak kell változtatnia (és ez még akkor is igaz, ha a játék többi elemében kiváló, védekezésben is sokkal jobb volt tavaly, mint azt az egyetem alapján várni lehetett volna).

Védekezésben várhatóan nem lesz gond, mert tavaly is 4. volt ebben a Philly, és csak Richaun Holmes lépett le azok közül, akik nem átlag alattiak voltak (Justin Anderson és Timothe Luwawu-Cabarrot nem osztottak annyit, Belinelliék pedig ebben a tekintetben nem sokat segítettek a csapaton, sőt...). Fultz nem számított rossz védőnek az egyetemen, meglátjuk, hogy itt, egészségesen mire képes, de ha 100%-os állapotban van, akkor Chandler, ha pedig rotációba kerül, akkor Jonah Bolden is odateheti magát - utóbbi játékideje érdekes lesz, mert dobni nem igazán tud, de minden másban Jolly Joker, így a nyári ligában és az előszezonban is néhányszor megvillandó Furkan Korkmaz vagy a sokszor sérült Chandler helyén még akár pályára is kerülhet.

A Sixersnél az alapszakaszt tekintve nincsenek kérdések - ilyen vezérekkel, ilyen kiegészítőkkel és ilyen mélységgel csalódás lesz, ha a keleti Top3 alatt végez a gárda. Azt azonban már a csapat tulajdonosa is elmondta, hogy nem ez alapján vonnak mérleget, hanem a PO-ot nézik majd - ha megnyerik keletet az alapszakaszban, de a második körben kiesnek, azt nem értékelik majd pozitívan, ez teljesen világos. Hogy mire lesz képes ez a gárda a rájátszásban, az majd pár hónap múlva lesz téma, de az alapszakaszt a főcsoport legjobb három helyezettje között kell zárniuk, ha a sérülések nem teszik tönkre az évüket - még ha a Bostont és talán a Torontót is jobbnak érzem egy fokkal.

Tipp: Kelet 2-3.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus