Tud-e Doc Rivers működőképes játékot összerakni Ben Simmons köré?

A Sixersnél egyelőre az sem biztos, hogy az ausztrálra építenek majd, a mellé (vagy Harden mellé) kellő shooterek viszont megérkeztek.

A korábban tárgyalt csapatok:

Northwest: BlazersJazzNuggetsThunderTimberwolves
Southwest: MavericksRocketsGrizzliesPelicansSpurs
Pacific: SunsLakersClippersWarriorsKings
Central: BucksCavaliersPistonsBullsPacers
Atlantic: Knicks, Nets
Southeast: HornetsMagicWizardsHawks

 

Philadelphia Sixers

Draft: Tyrese Maxey (1/21), Isaiah Joe (2/49), Paul Reed (2/58)

Maradt: Tobias Harris, Ben Simmons, Joel Embiid, Mike Scott, Furkan Kormaz, Shake Milton

Érkezett: Doc Rivers vezetőedző (Clippers), Danny Green (csere, Thunder), Seth Curry (csere, Mavericks), Terrance Ferguson (csere, Thunder), Tony Bradley (csere, Pistons), Vincent Poirier (csere, Thunder), Dwight Howard (Lakers, 1 év 2.6 millió), Tyrese Maxey (draft), Justin Anderson (Nets, 2 év 4 millió), Isaiah Joe (draft, 3 év 4.2 millió), Dakota Mathias (Texas Legends, G-Liga, two-way), Paul Reed (draft, two-way)

Távozott: Brett Brown vezetőedző, Josh Richardson (csere, Mavericks), Al Horford (csere, Thunder), Zhaire Smith (csere, Pistons), Ryan Broekhoff (?), Alec Burks (Knicks, 1 év 6 millió), Raul Neto (Wizards, 1 év 1.8 millió), Kyle O'Quinn (?), Glenn Robinson III (Kings, 1 év 2 millió), Norvel Pelle (?)

Keret:

Simmons - Curry - Green - Harris - Embiid
Milton - Thybulle - Korkmaz - Scott - Howard
Maxey - Joe - Ferguson - Poirier - Bradley
Anderson (ng)
Mathias (tw) - Reed (tw)

A Sixers off-szezonja rengeteg lépésből állt, kezdve azzal, hogy edzőt és legfőbb döntéshozót is cserélt a gárda. A kispadra Brett Brown helyett Doc Rivers ült le, amivel kapcsolatban azért vannak fenntartásaim. Brownról váltani kellett, ez teljesen egyértelmű, de Rivers épp most bukott meg a Los Angeles Clippersnél, ahol a fejére nőttek a játékosok. Persze mindig is "players' coach" volt Rivers, de egészen eddig azért tudta kezelni a játékosait - most nagyon kiesett a kezéből a gyeplő a Clippersnél, és sokkal egyszerűbb dolga azért itt sem lesz mondjuk Ben Simmonsszal.

Nem vagyok abban biztos, hogy ő volt a tökéletes választás. Egyrészt taktikailag azért nem ő a non plus ultra, márpedig keleten pont a legnagyobb stratégákkal kell majd megvívnia a PO-ban (Erik Spoelstra, Brad Stevens, Nick Nurse) - és a Phillynél egyértelműen a rájátszásbeli teljesítmény lesz a mérvadó. Másrészt Simmonsszal valamit kezdenie kell, mert tarthatatlan, hogy az egykori 1/1-es nemhogy nem dobja be a kintit, de el sem vállalja. Hogy ennek a megoldására Rivers volt-e a legjobb választás, arról vannak kétségeim. Brown szintjét azonban nem lesz nehéz megugrani, ha pedig esetleg Simmons elkezd triplákat (vagy legalább távoli dobásokat) vállalni, akkor máris megérte a kinevezése. Ez utóbbi forgatókönyvvel azért most már nem számolok, miután évek óta várjuk az áttörést az ausztráltól.

A kispad mellett a menedzsmentben is gyökeres változások voltak: Elton Brand fölé kinevezték Daryl Morey-t, ami viszont szerintem tökéletes húzás. Morey houstoni munkáját két szemszögből lehet nézni. Egyrészt úgy, hogy az analitikára épülő szemlélete alapján épített fel egy keretet, ami túlságosan elvitte egy irányba a játékot (tripla vagy ziccer), nem hozta a végső célt (a bajnoki címet), miközben néhány csere segítségével a Rockets teljes jövőjét kiárusította - majd nagyon nem elegánsan lelépett a családjára hivatkozva, hogy pár nappal később már alá is írjon Philadelphiába. Másrészt viszont úgy csinált meg rebuildeket, hogy igazán rossz csapata sosem volt (ehhez azért kell tudás), a Houston bukásaihoz nem feltétlenül csak az járult hozzá, hogy nem volt elég jó kerete, az analitikára pedig nem rossz dolog építkezni, maximum nem csak ezt kell nézni. Az látszott, hogy Brandnek vannak gondjai még a döntéshozatallal, nála Morey egészen biztosan jobb lesz.

Azt is látni, hogy Morey houstoni időszaka hatással volt rá is. Korábban szerintem pillanatok alatt adta volna oda Simmonst három első körös mellett James Hardenért. Nagyon megégett viszont ezzel a pickkiszórással a Rocketsnél, ahol már szinte semmilyen erősítési lehetősége nem maradt évekre előre (mármint nem maradt volna, ha nem lép le) - ezt itt most valószínűleg nem akarja eljátszani. Harden köré egyszer már építkezett jó sokáig, az nem ment - szerintem nem akar túl sokat feladni egy olyan játékosért, akinek az összes kívánságát teljesítette évekig, majd minden évben le kellett csupaszítania a csapatot egy-egy újabb kérés miatt (lásd Chris Paul- vagy Russell Westbrook-féle csere).

Egyáltalán nem fogok meglepődni, ha Harden végül itt köt ki, mert mégiscsak a liga történetének egyik legjobb scoreréről van szó. Azt is hozzá kell azonban tenni, hogy nem olyan egyszerű ez a kérdés, hogy annyival lezárjuk: Harden tud dobni, Simmons meg nem, úgyhogy csináljuk - márcsak azért sem, mert Harden egyelőre úgy néz ki, mint aki az öregfiúk ligára készült az off-szezonban...

Harden egyelőre kevés alkalommal tudott emelni a teljesítményén, amikor igazán kellett, márpedig a PO-ban erre szükség lenne az igazán nagy eredményekhez. Védekezésben nézve nem is játszik egy ligában az ausztrállal, és mindkettő ugyanolyan labdadomináns játékos - Harden hiába tud dobni, évek óta köré volt felépítve a rendszer, pont ugyanúgy nem használták labda nélkül, ahogy Simmonst sem (igaz, utóbbit nem is lehet, hiszen 4 az 5-ben vannak minden támadásnál, mikor nincs a kezében a labda). Harden kezéből ki lehet venni a labdát, lehet olyan játékot is felrajzolni, amiben ő csinálja a spacinget. Az a kérdés, hogy erre vevő-e (ha nem, kár érte cserélni), és hogy ez a rizikó ér-e három első köröst - itt jöhet a képbe az, hogy Morey a Rockets után nem akar rögtön egy picktakarítással kezdeni.

Könnyen lehet, hogy Morey egyelőre csak kivár, hátha lejjebb megy az ár, aztán simán odadobja a pickeket is Hardenért. Egyelőre azonban azzal számolok, hogy Simmons marad. Akárhogy is lesz, a kiegészítő személyzetet szerintem nagyszerűen sikerült átalakítani körülöttük. Egyrészt jött egy második körös pickért és Josh Richardsonért Seth Curry, másrészt Al Horfordért, egy második körös pickért és egy 2025-ös első körösért érkezett Danny Green, Vincent Poirier és Terrance Ferguson.

Richardson egy jó kis all-around játékos, akinek épp nem volt jó éve a dobást tekintve. Curry viszont a liga egyik legjobb kezű spílere, márpedig Simmons mellett nem mindegy, hogy valaki jó, de kiegyensúlyozatlan, vagy éppen ligaelit shooter. Védekezésben egy embert bukott ugyan a Philly, Green azonban még nem annyira rossz játékos, mint amennyi savat kapott a rájátszás meg a döntő alatt. Védekezésben például masszív pluszos, ő helyettesítheti is rögtön Richardsont, az alapszakaszban pedig 36.7%-kal dobta a hármasokat - ez nem 45.5%, mint amit Torontóban hozott, de még így is jobb, mint amit Richardson produkált (34.1%). A Thunderrel kötött cserében egyetlen első körösért sikerült kitakarítani Horford albatrosz szerződését is, miközben három lejáró érkezett - még ha Ferguson és Poirier töltelékek is voltak, ezt masszív win-win cserének érzem mindkét oldalról így, hogy Green még bőven használható rotációjátékos.

A drafton Tyrese Maxey tehetségre nézve ajándék volt már a 21. helyen - más kérdés, hogy kinti dobásban vagy neki, vagy Simmonsnak fejlődnie kell, hogy egyszerre a pályára lehessen küldeni őket. Isaiah Joe a Seth Curry-féle vonalat képviselte: az egész draftosztály egyik legnagyobb volume shootere volt Joe - az már más kérdés, hogy mikor fog pályát látni ebben a keretben. Paul Reed még steal is lehet, ha a hozzáállása változik - játéka alapján nagyszerű mindenes lehetne, de egyelőre two-way szerződést kapott, túl nagy szerepet várhatóan nem fog játszani még ebben az idényben.

A játékkal nem lehet nagy gond az alapszakaszban, mert Riversnek nem sokat kell gondolkodnia a taktikán. Simmons mellett itt van most már Curry, Green, Shake Milton, Furkan Korkmaz, Tobias Harris, Joe és Mike Scott - mind jó kezű kosarasok, egyesek sokkal többek is, mint jók. A Simmons-csere mellett a legnagyobb érv az, hogy az ausztrál be is korlátozza egyetlen játékra a csapatot, mivel nem lehet kivenni a kezéből a labdát addig, amíg nem hajlandó még csak ráemelni sem a triplákat. Pedig ha lenne minimális hármasa Simmonsnak, akkor Joel Embiidre is lehetne támaszkodni, a shooterek az ő palánk alatti munkáját is segítenék... Így Embiidnek maradnak azok a percek igazán hatékony kosárlabdára, amikor Simmons nincs a pályán - ebben az időszakban lehet nagyobb szerepe Harrisnek és Maxey-nek is, már amennyiben utóbbi kap lehetőséget.

Ha esetleg Harden érkezik, és még azt is sikerül vele megbeszélni, hogy nem lesz mindig nála a labda, akkor ugorhat a Sixers a liga elejébe: Harden és Embiid papíron erősíthetik is egymás játékát, ha sikerül jól elosztani a lehetőségeket, márpedig akkor sokkal kevésbé lenne kiismerhető ez a Sixers. Így sem lesz rossz szerintem, mert Simmonsnak most már annyi helye lesz játékot szervezni, amennyit akar, annyi shooterrel lesz körbevéve. Ugyanez a keret Hardennel viszont új magasságokba léphetne, alapszakaszszinten egészen biztosan.

Sokakban felmerült, főleg a Richardson-csere után, hogy a Philly feladta a védekezését egy kis javulásért a kinti dobásban. Nem gondolnám azonban, hogy ezzel komolyabb gondja lesz a Sixersnek, tekintve hogy Embiid jó védő, Simmons ligaelitnek számít a posztján, Green pedig sokkal jobb volt a Lakersben, mint amit Richardson hozott itt. Van még egy X-faktor a padon: ha Matisse Thybulle esetleg tudna fejlődni a 35.7%-os triplaszázalékáról, vagy növelni tudná a mennyiséget (0.9 bedobott hármas/meccs), akkor mehetne is rögtön a kezdőbe. Ez egyébként nem volt rossz bemutatkozás a kifejezetten fakezűként aposztrofált Thybulle-tól, de ha támadásban még feljebb tudna lépni, akkor a Simmons-Thybulle-Green-Embiid sorral lehetne aprítani védekezésben, és szinte biztos lenne az előrelépés a tavalyi 8. helyről (109.0 kapott pont 100 támadásonként).

Ha van Harden, akkor ez természetesen nem mutat olyan jól Simmons nélkül - ezért is lehet kérdéses ez a Harden-Simmons csere. Nem biztos, hogy többet nyernek a támadójátékon, mint amennyit buknak a védekezésen: azt kell eldönteni, hisznek-e Simmons fejlődésében támadásban (ez most biztos, hogy az utolsó ilyen év, mert már Brett Brownnal sem lehet takarózni), illetve meg tudnak-e oldani egy komolyan vehető védekezést a PO-ban Hardennel a pályán. Elérhető közelségbe kerül-e egy ilyen cserével a bajnoki cím (a három első köröst ebben az esetben van értelme feladni)?

Mindig kérdés a Sixersnél Embiid egészsége, állóképessége, de erre is szépen felkészült Morey. Érkezett a bajnoktól Dwight Howard, aki tavaly visszakerült a liga térképére meg a hasznos játékosok közé. Gyorsabb már nem lesz DH12, viszont kifejezetten hatékony volt a palánk alatt - évek óta messze a legjobb szezonja volt ez. Poirier-ről már ejtettünk szót, de a franciának lesz konkurenciája a harmadik számú center posztjáért. A Detroit Pistonstól érkezett ugyanis Tony Bradley Zhaire Smith helyett - szerintem ő lesz Howard helyettese, amikor Embiid nem lesz bevethető, annak pedig kifejezetten jó.

Összességében nézve nálam Rivers kinevezése kérdőjeles, Morey-é viszont nem, a lépések pedig a keret gyengeségének, a kinti dobásnak a javítására mentek úgy, hogy nem nagyon kellett feladni semmit. Richardson rövidtávú pótlását megoldották Greennel, jöttek nagyon jó kezű játékosok (Curry, Joe), Horford szerződése meg már nincs, de Howarddal és Bradley-vel azért darabra megvannak. Ezekben nem nagyon volt hiba, még a fizetett árakat sem érzem túlzónak - talán a Richardson-Curry cserét lehetett volna 1-1-ben is csinálni (Richardson jobb játékos, de Curry tudása jobban kell ide), egy második körös feladását azonban nem érzem akkora problémának.

A Harden-cseréről nehéz nyilatkozni. Mindent egybevetve szerintem játékban lépne előre a Sixers: ha Harden jön, Thybulle-t még gyengébb triplázással is be lehet tenni a kezdőbe, és akkor a Thybulle-Green-Embiid trió megoldja a védekezést, elöl meg sokkal jobb lehet a csapat (más kérdés, hogy akkor utólag a Richardson-Curry csere már nem kellene...). Mégsem tudom azt mondani, hogy biztosan feladnám Simmonst + a három első köröst Hardenért, mégha papíron jól is néz ki a dolog. Az ugyanis komoly intő jelnek tűnik, hogy nem kapkodnak Harden iránt a csapatok - egyelőre Morey sem. Ez azt jelenti, hogy tényleg nehéz Hardennel együtt dolgozni, és ha fafejű, nem képes kiadni a labdát a kezéből, akkor nem következne be itt sem a legjobb elképzelt forgatókönyv (egy kétfejű szörny Hardennel és Embiiddel a középpontban), úgy meg semmi értelme nincs megcsinálni a cserét.

Ha marad Simmons, ez a Sixers hátrafelé egészen kiváló is lehet, támadásban pedig szinte biztosan javulni fog a tavalyi 13. helyről. Annyi biztosnak tűnik, hogy Simmons az utolsó lehetőségét kapja arra, hogy megmutassa, lehet köré elit támadójátékot építeni, itt már spacing gondok nem lehetnek...

Van kakaó ebben a Phillyben, és szerintem több is, mint a még több kérdőjellel bíró Netsben, ezért nálam megelőzik a Brooklynt. A Raptors-Celtics-Heat hármasról már a Nets-cikkben is írtam, hogy jóval biztosabbnak gondolom mindhárom együttest: sokkal kiforrottabb a rendszerük, kevesebbet kellett változtatniuk, az edzőik pedig egytől egyig nagyszerű taktikusok. Ettől függetlenül szerintem nem lenne meglepetés, ha a Philly az alapszakaszban megelőzné őket - Hardennel pedig akár az első hely sem lenne elérhetetlen. Ha maradnak Simmonsnál, és nem fejlődik a kinti dobása, akkor a PO-ban szerintem nem sok sót fognak megenni, legyenek akár másodikok, akár ötödikek - erre viszont majd a rájátszás előtt visszatérünk.

Off-szezon értékelő: A-

Tipp: Kelet 5.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus