Újjáépülés, retool vagy szinte semmi nem történik a Rocketsnél?

Mivel a Houston GM-et és edzőt is cserélt, gyökeres változások lehetnek majd a keretben... a kérdés az, hogy mikor és milyen értékek feláldozásával?

A korábban tárgyalt csapatok:

Northwest: TimberwolvesBlazersJazzNuggets
Pacific: WarriorsSunsKingsLakers, Clippers
Southeast: HornetsHawksWizardsMagicHeat
Central: BullsCavaliersPistonsPacers
Atlantic: KnicksCelticsNetsSixers
Southwest: SpursPelicansMavericksGrizzlies

 

A Rockets az előző idényben mindent feltett egy lapra Russell Westbrook megszerzése, Clint Capela Robert Covingtonra váltása és a super smallball felállás után. Nem jött be ez az alacsonyabbnál is alacsonyabb szerkezet, a gárda az OKC 4-3-as kiejtése után simán kiesett a Lakers ellen, és ez nem csak Mike D'Antoni, hanem Daryl Morey távozását is jelentette - még ha más-más okokat is találtak a búcsúra. Teljesen új korszak kezdődik a texasiaknál, de hogy hogyan, az nagyon érdekes kérdés lesz.


Élő szerződéssel rendelkező játékosok:

Russell Westbrook, Austin Rivers, Chris Clemons (nem garantált)
James Harden, Ben McLemore (ng)
Eric Gordon, Danuel House, David Nwaba (csapatopció)
Robert Covington
PJ Tucker

Szabadügynökök:

UFA: Bruno Caboclo, DeMarre Carroll, Tyson Chandler, Jeff Green, Thabo Sefolosha
RFA: Michael Frazier, William Howard


Jelenlegi capspace: nincs
Maximális capspace: nincs

Draftjogok: -


Nincs rá jobb kifejezés, Morey (és kisebb részt D'Antoni) miatt nagy szarban van a Houston. Abszolút semmi sapka alatti helye nincs a Rocketsnek, 131.5 millió dollár környékén áll a klub 10 játékossal, egyetlen center nélkül. Mindemellett idén nincs pickje a klubnak, a 2024-es és a 2026-os első körös is Oklahoma City-ben van, a 2021-es és a 2025-ös 1st picket pedig kicserélheti a Thunder a saját első körösével/köröseivel. Mindez azt jelenti, hogy összesen két cserélhető első körös draftjog van a Houstonnál: a jövő évi, 2021-es pick (ami vagy a sajátja, vagy az OKC-é, vagy a Miamié) vagy a 2022-es - a 2023-asat már a 2024-es miatt nem lehet passzolni. Igazolni és cserélni is csak elég szűkösen tud tehát a Houston, miközben lenne mit megoldani a keret környékén.

A visszafogott verzió az, hogy igazolnak egy centert, megpróbálnak megszabadulni némi fizetéstől, és valamivel a luxusadó alatt megnézik, hogy a jelenlegi csapat mit tud egy viszonylag konzervatív felállásban, Stephen Silas támadási sémáival. A non-plus-ultra ebben az esetben Aron Baynes lenne, mint védekező és tripladobó ötös, de neki jó eséllyel kell majd egy teljes MLE, márpedig a Rocketsnek már nincs ennyi helye a luxusadó alatt - ha valaki normál MLE-t költ, az nem zárhatja az idényt a luxusadóban.

Ez azért megoldható kategória, mert Ben McLemore, Chris Clemons és David Nwaba összesen 5.6 milliót keresnek, de a szerződéseik egyoldalúan felbonthatóak minden következmény nélkül, és lehet összesen 2.5-3 millió dollár között is igazolni három embert - ez már 2.5-3 millió dollárnyi spórolást jelentene a 131.5 milliós fizetési listából. Elképzelhető, hogy Austin Rivers nem hívja le 2.4 milliós játékosopcióját, Danuel House 3.7 milliós szerződése pedig bőven a cserélhető kategória - neki egyébként a játékával nincs gond, csak pont a rájátszás közepén játszotta el a bizalmát a csapatnál, éppen ezért luxusadótól függetlenül is felmerülhet az elcserélése. House-ért akár még valami ellenértéket is kaphat a Rockets, bár túl sokat nem. Első körösben nem érdemes gondolkodni, de elég mély az idei draft kiegészítő játékosokban, lehet, hogy egy második kör elejére szóló draftjogot már megérhet egy olyan gárda számára, amely olcsó kiegészítőt keres, és szemet huny House buborékbeli butasága fölött.

Mindent egybevetve tehát tud annyit spórolni a Houston a padján, hogy legyen elég helye egy teljes MLE-re - vagy legalább annyira, hogy a luxusadós MLE fölé mehessen. A gond az lehet ezzel a verzióval, hogy ha Baynesre elmegy 9.7 millió dollár, és csak a resztli távozik így vagy úgy, akkor lényegében minimum szerződéseket lehet kiosztani, de azt is csak az NBA-t eddig alig látott játékosoknak (minél több időt töltött valaki a ligában, annál magasabb a veterán minimuma is). Éppen ezért felmerülhet, hogy inkább olcsóbb megoldások után néz az együttes, mint mondjuk Tristan Thompson vagy/és Nerlens Noel, akik miatt nem kell a teljes MLE, nyugodtan lehet menni más igazolásokkal majd luxusadó fölé is. Ez főleg akkor lehet fontos, ha a csapat meg akarja tartani mondjuk Jeff Greent, akinek voltak egészen kiváló mérkőzései is, lényegében újra beindította karrierjét - anyagilag valószínűleg csak akkor van esély a megtartására, ha nem használnak sima MLE-t, veterán minimumnál többet is kaphat ezen a piacon.

Noel leigazolásával például lehetne egy teljesen egészségesnek tűnő Westbrook, Harden, Covington, Tucker, Noel felállás úgy, hogy Gordon, és ne adj Isten McLemore, House és Jeff Green érkezik a padról egy szintén olcsó cserecenterrel és egy csereirányítóval együtt - utóbbiból Dunát lehet rekeszteni, Rivers szintjét nagyon sokan megütik a mostani piacról.

Az már persze más kérdés, hogy Silas mit gondol a Westbrook-Harden párosról. Próbálkozni biztosan fog, mert szerintem az állásinterjún úgy biztosan nem ő lett volna a befutó, ha azzal kezdi a beszédét, hogy "oké, akkor Westbrookot el kell cserélni". Ettől függetlenül egyelőre kérdéses, hogyan fog működni ez a kettős, új edző ide vagy oda (annak ellenére is, hogy a Rocketsnek voltak kifejezetten jó időszakai is).

Ami a szétrobbantásuk ellen szól, az az, hogy Harden egyértelműen a legértékesebb játékosuk, olyan, akit lehet, hogy 20 évig nem találnak majd, Westbrooknak meg nincs csereértéke - egyelőre az a kérdés, hogy adni kell-e még picket mellé, hogy átvegye valaki, vagy esetleg a New York Knicks bevállalja a nagy semmiért cserébe. Hardennél felmerült egy-két Sixers-csere Morey philadelphiai kinevezését követően, de szerintem a Houston minden olyan ajánlatot kinevet a Sixers részéről, ami nem Joel Embiiddel kezdődik, és egyelőre ez fel sem merült. Az egyiket tehát nem tudja, a másikat meg szerintem nem akarja mozdítani a Rockets.

A kiegészítők közül PJ Tucker hosszabbítani szeretett volna a szezont követően, most azért ez szerintem nem a legfontosabb kérdés a Houstonnál - még egy évig van élő szerződése. Neki és Robert Covingtonnak is kulcsszerepe van azonban Hardenék mellett elöl és hátul is, úgyhogy a józan ész azt diktálja, hogy az ő cseréjük jelenleg nincs napirendi ponton.

Akié viszont talán lehet, az Eric Gordon - neki nagyon nem ment a játék az előző idényben, bár ez nem igazán Westbrook érkezésének, hanem inkább a sérülésének volt köszönhető. Az ő cseréje szerintem megfontolandó, miután 4 éves, de egészen mozdíthatónak tűnő szerződése van, aztán hogy ki hajlandó átvenni vagy próbálkozni vele, az más téma. Ha vissza tud térni a 16-18 pontos, 36-37% triplás idényeihez, akkor elég sokan - itt nem zárnám ki egyik csapatot sem, amelyik hoppon marad a Jrue Holiday, Bradley Beal-féle versenyfutásban, de azt azért hozzá kell tenni, hogy Gordon egy (vagy két) szinttel ezek alatt a játékosok alatt van, Victor Oladipo pedig rontja a piacát. Közel sem biztos, hogy aki Holiday-ért versenybe szállt, az megpróbálkozik Gordonnal (vegyük például mondjuk a Denver Nuggetset), és hogy megközelítőleg annyit fizetne Gordonért, mint Holiday-ért.

Hosszútávon szerintem, ha visszaáll egy normális felállásra a Rockets, akkor Westbrook és Gordon sok együtt Hardennel - főleg hogy ha megnézzük, hogy idén 100 millió dollárt zabálnak fel hárman a fizetési sapkából, és ez a szám csak nőni fog a következő három évben, 2022-re közel 115 millió dollárra... Innentől kezdve azt is nézni kell, hogy kiért mit kaphat majd a gárda, meg hogy mi az a játék, amit Silas elképzelt, és ebbe a három közül ki illik majd a legkevésbé (könnyen elképzelhető, hogy nem Westbrook lesz az).

Talán a legreálisabb forgatókönyv az, hogy Noel érkezik majd, mint mozgékony, védekező center (Clint Capela light), a keret pedig nagyjából egyben marad, legalább egy fél szezon erejéig. Azt már nem zárnám ki, hogy a deadline előtt lesz egy nagyobb csere a Rocketsnél, egy év múlva pedig szinte kötelezőnek gondolom - Tuckerrel hosszabbítani kell majd legkésőbb akkor, és jelenlegi játéka alapján sokkal fontosabb láncszem, mint akár Westbrook, akár Gordon. Az újonnan kinevezett Rafael Stone-tól elég merész húzás lenne rögtön elküldeni valakit a nagy hármasból, főleg hogy Gordon és Westbrook értéke is erősen kérdőjeles. Centert szinte biztosan kérni fog Silas, azt viszont meg lehet oldani még ezekkel a szűkös lehetőségekkel is, amit Morey hátra hagyott.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus