A tripladobás a Bucks előrelépésének kulcsa(?)

A Bucks meglepetést okozott idén, de ki érkezhet center posztra, mi lesz a külső dobásaikkal és hogyan léphetnek előrébb?

(A korábbi részek:
Atlantic: SixersKnicksCeltics
Central: PistonsPacers
Southeast: MagicHornetsHeatHawks
Northwest: TimberwolvesNuggetsJazzThunder
Pacific: LakersKingsSuns
Southwest: Rockets)
 

A Milwaukee nem ült tétlenül eddig sem, hiszen hiába szerepeltek jól az előző idényben és alakították látszólag megfelelően keretüket még a szezon közben is, Ersan Ilyasovát már lecserélték Caron Butlerre és Shawne Williamsre. Egyik érkező szerződése sem garantált és valószínűleg egyikőjük sem marad a csapatnál, így 7.9 millió dollárt spórolt az együttes. Nagy lépés volt ez John Hammondéktól, de lássuk, milyen keret adott Jason Kidd számára!


Két kérdőjel a kezdőben, egyébként a megszokott keret

A kezdőötösben három játékos helye (szerintem) biztos, ők Michael Carter-Williams, Jabari Parker és Giannis Antetokounmpo. MCW az idény közben érkezett Philadelphiából a Brandon Knight-féle csere keretein belül és nehezen illeszkedett be - ezután a tranzakció után az addig sima keleti 6. csapat összezuhant, a végén még a PO-ot is számolgatniuk kellett az utolsó 4-5 meccs előtt. A rájátszásban aztán egész jó játékot mutatott, de nála most jön majd az igazi vízválasztó, hiszen első teljes nyarát tölti a klubnál, most sokkal jobban összeszokhat a többiekkel. Parkernek is lesz dolga, hiszen egy ACL-szakadásból kell visszatérnie, nála az a kérdés, milyen gyorsan tud túljutni ezen teljesen - akár atletikusságát, akár gyorsaságát, akár dobásbiztonságát nézve. Antetokounmpo volt közülük a legkiegyensúlyozottabb, egyelőre úgy tűnik, az ő fejlődése töretlen.

Mindhármuknak van miben fejlődniük, egy valamiben azonban szinte kötelező lenne előrelépniük annak érdekében, hogy a csapat is feljebb tudjon lépni, ez pedig a külső dobás. Giannisnak egyszerűen eltűnt a játékából ez a szegmens a második évre - 34.7%-ról 15.9%-ra esett vissza, de meccsenként 1.5 kísérlet helyett mindössze 0.5-t vállalt idén. MCW-nek a játék szinte minden elemében fejlődni kell - a betörések megválogatása és üteme, a palánk közeli befejezések -, de a fakeze szerintem a legnagyobb probléma. Annyit legalább a Milwaukee-nál elértek, hogy nem vállalkozik már, csak mérkőzésenként 1.1-szer. Parkernek az első félévében szinte teljesen hiányoztak a triplák a játékából, csakúgy, mint görög csapattársánál, márpedig három kezdő nem lehet ennyire spacing ölő hosszútávon akkor sem, ha a védekezéssel és az atletikus képességeikkel sok mindent tudnak pótolni.

Ennek a három embernek muszáj lesz előrébb lépnie ebben, de kulcsfontosságú lesz épp ezért Khris Middleton megtartása. Prototípus 3&D játékosról van szó, aki amellett, hogy egyénileg is a legjobb védők közé tartozik, 40% fölött triplázott az előző két idényben. Valószínűleg sok pénzbe fog kerülni a megtartása, de rengeteg sapka alatti helye van a Bucksnak, ő pedig pont az a játékos, aki a jelenlegi NBA-ben elengedhetetlen, és akihez még csak hasonlója sincs a Milwaukee-nak.

A magasembereknél ott van az a Zaza Pachulia, aki kiegyensúlyozottan tudja, amit tud, gyakorlatilag évek óta, támadásban sem elveszett, kemény védő, igazi rutinróka. John Henson is volt kezdő ebben az idényben, de nem igazán fejlődött eddigi három éve alatt, kevés szerepet is szántak neki, és az se sokat segít, hogy 60% alatti büntetőző. Közülük Pachulia lehet kezdő, ha nem igazolnak senkit, de a hírek szerint rá fognak menni egy nagy halra. Ha sikerül is igazolniuk, elég nagy lesz a tömörülés 4-5-ös poszton. Pachulia szerintem tökéletes cserecenter lehet, de mellette Hensonra, az év közben a Phoenixtől érkező Miles Plumlee-ra és a 22 esztendős Johnny O'Bryantre szerintem nincs szükségük úgy, hogy megbízható cserenégyesük nincs a felsorolásban. Utóbbi két játékos nagyon kevés lehetőséget kapott, és bár mindkettejüknek garantált szerződése van, szerintem könnyen távozhatnak.

A periméteren valamivel egyszerűbb a helyzet, hiszen egészen jól működött tavaly a padról a Jerryd Bayless - OJ Mayo duó, szerintem velük idén sem lesz gond. Azt nem lehet tudni, Jared Dudley kilép-e szerződéséből, azt azonban már lenyilatkozta, hogy akár engedményt is adna a Bucksnak, de szívesen maradna a gárdánál hosszútávon is. Ez egy összeszokott rotáció, Kidd tavaly is őket használta, többnyire sikerrel. Mögöttük is van két fiatal, a Plumlee-val együtt a Sunstól érkező Tyler Ennis, illetve a tavalyi év nagy részében lábtöréséből felépülő Damian Inglis - szerintem egyelőre túl sok játéklehetőséget egyikőjük sem fog kapni, csak ha sérülés lesz előttük a rotációban.


Draft

Nem vagyok benne biztos, hogy a draftról szeretnének cserenégyest szerezni - ezen a poszton Henson azért szájhúzva használható, O'Bryant nagyon zöld még, a többiek pedig centerek, és még akkor is szükségük van valakire, ha small-ballban Antetokounmpo és Parker is használható négyesként. Ha cserélnek, akkor Plumlee és O'Bryant mellett - akiknek sok értékük nincs - a 17. választás jogát dobhatják be leginkább, ezért szerezhetnek olyan erőcsatárt, aki hasznos tagja lehet a keretnek. Mivel jócskán sapka alatt vannak, így át tudnak venni nagyobb fizetést is, gyakorlatilag bárki szóba jöhet, akitől egy kicsit is szabadulna csapata.

Ha nem cserélik el a picket, akkor szerintem egyértelműen ide húznak, a többi poszton inkább telítettek, Ennis és Inglis révén 1-esben és 3-asban még fiatal pótlásuk is van. A Bobby Portis, Kevon Looney, Montrezl Harrell trió lehetséges náluk leginkább, valószínűleg Trey Liles és Frank Kaminsky már nem lesznek elérhetőek.


Szabadügynökök

Egyértelműen kezdő centert keresnek. DeAndre Jordant szeretnék megszerezni, de rá nem sok esélyt látnak még a csapatnál sem, a Clippers centere valószínűleg vagy marad jelenlegi csapatánál az ötéves maximumért, vagy a kedvezőbb adózású Texasba, pontosabban a Dallas Maverickshez költözik.

A másik két felmerülő név közül mindkettőnek lenne értelme. Brook Lopez szerintem a rosszabbik választás. Támadásban Carter-Williams és Parker kezébe is nagyon kell a labda, ahogy Antetokoumpo fejlődését sem kellene megrekeszteni egy Lopez-szintű fekete lyukkal. Az kétségtelen, hogy a gárda belső pontszerzésén dobhatna, de ha a Milwaukee hosszútávon gondolkodik, akkor Parkerék fejlődését szem előtt tartva nem őt, hanem Tyson Chandlert próbálják megszerezni. Chandler szerintem olcsóbb is lesz, mint Lopez, több pénz marad cserenégyesre, másrészt védekezésben még masszívabb lenne vele a Bucks, harmadrészt nincs labdaigénye, a leosztott labdákat bedobja, de ennél többet nem vár el. A hátulütője az, hogy 32 esztendős, nagyon hosszútávra vele nem lehet már számolni - a következő lépés megtételéhez azonban szerintem ő lehetne a reális célpontok közül a jobb választás.

Cserenégyest akár a szabadügynökök közül is szerezhetnek, főleg ha Chandlert igazolják le. Ha Butlert és Williamst is kiteszik és megadják Middletonnak a 2.5 milliós QO-t, nagyjából 43 millió dolláron fognak állni, úgyhogy közel 23 millió dollárnyi sapka alatti helyük lesz, ez elég lehet Chandlerre és még egy Brandon Bass, Ed Davis vagy Amir Johnson-kaliberre - szerintem mindhárom játékos előrelépés lenne a mostani állapotokhoz képest. Middletont ezt követően is újra tudnák igazolni.


Összességében nézve nagyon sok lehetőség van ebben a Bucksban, de ahhoz a Carter-Williams - Parker - Antetokounmpo trióból minimum egyiküknek, de inkább két embernek elfogadható szinten kell legalább tripláznia. Middleton megtartása kulcs a jövőbeli sikerekhez, ez a négyes pedig olyan magot alkothat, amelyre egy nagyon masszív keret épülhet rövid-, közép- és hosszútávon is. A padon lesz mit alakítani (nem idén, de jövőre egészen biztosan, szinte mindenki lejár majd) és nagy kérdés, ki érkezik center posztra, de az alapok megvannak már most is, a finomhangoláson múlik, milyen messzire jut ez a garnitúra.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus