Chris Paul és Steven Adams még a Thundernél kezdik a szezont?

Az egyelőre vezetőedző nélkül álló OKC-nél felmerül a kérdés, hogy beindítják a teljes tankot, vagy esetleg megpróbálnak tovább várni a veteránok értékesítésével?

A korábban tárgyalt csapatok:

Northwest: TimberwolvesBlazersJazzNuggets
Pacific: WarriorsSunsKingsLakersClippers
Southeast: HornetsHawksWizardsMagicHeat
Central: BullsCavaliersPistonsPacers
Atlantic: KnicksCelticsNetsSixers, Raptors
Southwest: SpursPelicansMavericksGrizzliesRockets

 

A Thunder egy tankolós szezonra készült, Chris Paul, Dennis Schröder és a többiek játéka azonban úgy alakította az idényt, hogy az OKC végül csont nélkül jutott be a PO-ba, nem is igazán volt ez kérdés. Az első körben ugyan kiesett a gárda 4-3-mal a Rockets ellen, de összességében nézve pozitív szezont zárt - ettől függetlenül leváltották Billy Donovan vezetőedzőt, egyelőre nem tudjuk, kire. Állítólag ugyanaz a cél, ami az előző idény kezdete előtt volt: elcserélni Pault, csak ezúttal sokkal jobb feltételekkel.


Élő szerződéssel rendelkező játékosok:

Chris Paul, Dennis Schröder
Shai Gilgeous-Alexander, Luguentz Dort, Deonte Burton
(csapatopció)
Terrance Ferguson, Hamidou Diallo (TO), Abdel Nader (nem garantált)
Darius Bazley, Mike Muscala (játékosopció), Isaiah Roby
Steven Adams

Szabadügynökök:

UFA: Danilo Gallinari, Andre Roberson, Nerlens Noel, Devon Hall
RFA: Kevin Hervey


Jelenlegi capspace: nincs
Maximális capspace: 6 millió

Draftjogok: 1/25, 2/53


Az Oklahoma City off-szezonja elég sokszínű lehet, mivel valószínűleg egyik veteránjuk sem érinthetetlen, Chris Paul, Dennis Schröder és Steven Adams távozására is van esély. Paul esetében többről is van szó, mint esély, hiszen amint véget ért a Thunder szezonja, azonnal elkezdtek pletykálni arról, hogy Prestiék nyitottak a mozdítására, és hogy hova kerülhet. Óriási különbség azonban az előző off-szezonhoz képest, hogy a játékmesternek még a szerződésével együtt is lehet értéke - nem az OKC-nek kell fizetnie azért, hogy átvegye valaki.

Felmerült a Bucks, mint lehetséges célpont, de állítólag ott nem nagyon haladnak a tárgyalások. Több helyen (Suns, Jazz) előrelépés lenne Paul a jelenlegi első számú PG-hez képest, de talán a legtöbb cikk a New York Knicksszel hozta őt össze. Az ára a hírek szerint első körös + Kevin Knox lenne - utóbbit nem akarja adni egyelőre Leon Rose, inkább Dennis Smith Jr.-t passzolnák át, aki meg a Thundernek nem kell. Ha csak ennyi a nézetkülönbség a két együttes között, szerintem a vége megállapodás lesz - nem látom, hogy Knox lenne a dealbreaker egy ilyen üzletben, főleg úgy, hogy Paul mellett láthatóan jól fejlődnek a fiatalok, Knox meg nem igazán illik RJ Barrett és Mitchell Robinson mellé sem, ami állítólag most a legfontosabb szempont New Yorkban.

Adams esete már érdekesebb, mert bár hasznos kosaras továbbra is, 27.5 millió dolláros lejáró szerződése van. A Boston Celticset sokszor szóba hozták vele, viszont a Celticsnek van egy sokkal olcsóbb megoldása a posztra Daniel Theis személyében, aki kifejezetten jól játszott a fiatalok mellett. Ha nagyon szeretne érte cserélni a Boston, Gordon Hayward szerződésével megteheti, de hogy rak-e Hayward mellé első körös picket is Danny Ainge, az már nagyon kérdőjeles, és inkább nem a válasz, hiába van három 1st pickje is a Celticsnek idén. Hayward egészségesen többet tesz hozzá a Boston játékához, mint Adams - ha előbbi nagyon menni akar Bostonból, akkor változhat a helyzet, de ez még csak egy elég gyenge lábakon álló pletyka, legalábbis látszólag.

Schröder 15.5 milliós lejárója bőven cserélhető kategória, neki viszont Adamsszel ellentétben kimagasló szezonja volt közel 19 pontos, 57.5% TS-s, 38.5% triplás teljesítményével. Minimum 12.4 milliót kell összeraknia annak a csapatnak, aki meg szeretné szerezni, és maximum 19.5 milliót tud átvenni érte a Thunder, ha valaki nagyobb szerződésű emberrel vagy emberekkel jelentkezik be náluk, hogy vinné a németet. Ha tudja tartani a játéka szintjét, akkor lehet, hogy nem is most lesz rá a legnagyobb kereslet, hanem majd a deadline előtt, amikor az összes bajnokesélyes rámozdulhat.

Nincs lépéskényszerben az OKC szerintem, mert bár a picket rontja Paul (a három érintett közül leginkább ő), a fiatalok fejlődésében óriási szerepet játszik, így amit elveszít vele a csapat a vámon, azt a réven megnyeri (bár a közmondás fordítva van...).

Nem kell bármibe belemennie Prestinek még Paul esetében sem, ami kényelmes tárgyalópozíciót jelent, ráadásul a gyenge csapatot nem csak Paul elpasszolásával lehet megoldani, hanem azzal is, ha Danilo Gallinarit nem nagyon pótolja a gárda. Az olasz szinte biztosan távozni fog, mert bajnokesélyes együtteshez akar igazolni, és a Thunder azért még csak az út elején jár. Neki viszont szintén komoly szerepe volt a 2019/20-as sikerekben, és nincs is nagyon pénze hasonló kaliberre az OKC-nek, ha Gallo úgy dönt, dobbant - a Prestiék által óhajtott tankszezonhoz elég lehet az is, ha a négyes poszt meggyengül.

Nerlens Noelnek valószínűleg lesznek kérői (leginkább a Rocketsnél lehet majd célpont), kérdés, mennyit hajlandó áldozni a megtartására a Thunder - capspace-ből vagy kivételből kell megoldani a hosszabbítását, ha erre mutat hajlandóságot a klub, mert csak Early-Bird jogai vannak. Itt az sem mindegy, hogy Adamsszel meddig számol Presti - klubikonnak számít, de annak számított Russell Westbrook is, mégis elcserélték szemrebbenés nélkül -, és mik a tervek Noellel. Lehet, hogy egyik sem szerepel a gárda hosszútávú tervei között. Andre Roberson lehet még érdekes, aki hosszú évek kihagyása után a buborékban visszatért, és egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy kevés pénzért marad az OKC alkalmazottja, ha meg akarják tartani Luguentz Dort térnyerése ellenére is.

A drafton egyelőre az 1/25-ön választ az együttes, szerintem teljesen egyértelműen magasembert keresnek a Shai Gilgeous-Alexander, Dort kettős (és talán Terrance Ferguson és Darius Bazley) mellé. Tyler Bey, Jaden McDaniels, Isaiah Stewart, rengetegen felmerülhetnek ezen a ponton. Itt viszont nagyon nem mindegy, hogy lesz-e mondjuk Adams- vagy Paul-csere, amivel sokkal feljebb is kerülhetnek Prestiék, és akkor teljesen más lehetőségeik lesznek - ne adj' Isten Saddiq Bey-re is lehet esélyük, akire a 25. helyen szerintem gyakorlatilag semmi.

A Thunder esetében még egy dologról kell beszélnünk - egy olyanról, ami egyetlen másik gárdánál sem merült még fel eddig. Jelenleg nincs edzője a csapatnak, és Prestinek ugyan meglehetnek az elképzelései, de azokat azért általában illik a vezetőedző kívánalmaihoz igazítani - egyelőre nincs kihez. Van még idő akár a draftig, akár az FA-piac nyitásáig, de a Thundernél egyelőre még csak jelöltek vannak a posztra. Paulék elcserélésében valószínűleg nem sok szava lesz az új trénernek, az egyértelműen menedzsment-kérdés, a draft azonban nem. Bármi elképzelhető az OKC-nél: az is, hogy továbbra is kivár Presti még jobb ajánlatokban bízva - Adamsnél és Schrödernél a deadline-ig, hiszen ők lejárók. Az is benne van azonban, hogy az előző szezon meglepetéscsapatát teljesen szétcserélik.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus