Mennyit ér meg a Raptorsnak Fred VanVleet?

A kanadai együttesnek több fontos döntést is meg kell hoznia úgy, hogy közben Giannis Antetokounmpo is ott van a kívánságlistájukon.

A korábban tárgyalt csapatok:

Northwest: TimberwolvesBlazersJazzNuggets
Pacific: WarriorsSunsKingsLakersClippers
Southeast: HornetsHawksWizardsMagicHeat
Central: BullsCavaliersPistonsPacers, Bucks
Atlantic: KnicksCelticsNetsSixers
Southwest: SpursPelicansMavericksGrizzliesRockets

 

A Raptors Kawhi Leonard elvesztése ellenére is nagyon stabilan ott volt kelet elejében, és miután a buborékot is jól vette a kanadai együttes, 53-19-cel a főcsoport második helyén zárt. A rájátszásban aztán Pascal Siakam jó teljesítménye már nagyon hiányzott, így a Brooklyn Nets ellen még továbbjutott a címvédő 4-0-val, a Boston Celtics ellen viszont 4-3-mal kiesett, most pedig több kulcsjátékosa is szabadügynök lesz.


Élő szerződéssel rendelkező játékosok:

Kyle Lowry
Norman Powell, Terence Davis
(nem garantált), Matt Thomas (ng)
OG Anunoby, Stanley Johnson (játékosopció), Pat McCaw
Pascal Siakam
Dewan Hernandez

Szabadügynökök:

UFA: Fred VanVleet, Serge Ibaka, Marc Gasol, Rondae Hollis-Jefferson
RFA: Chris Boucher, Malcolm Miller, Oshae Brissett, Paul Watson


Jelenlegi capspace: nincs
Maximális capspace: 19.4 millió

Draftjogok: 1/29, 2/59


A Toronto a Milwaukee, a Miami és a Dallas mellett a negyedik olyan csapat, amely egyértelműen Giannis Antetokounmpo megszerzésére fogja felhúzni az idei nyári taktikáját, legalábbis az eddigi hírek szerint. A jelenlegi információk alapján a Heatnek és a Raptorsnak van a legnagyobb esélye arra, hogy elcsábítsa a görögöt a Buckstól.

Antetokounmpo megszerzéséhez kevés önmagában Masai Ujiri jelenléte, a floridai vagy a texasi adószabályok, jó csapat is kell. Ez az, amiben a Heat egyelőre körözi a többi klubot, tekintve hogy az összes fontos emberét meg tudja tartani jövő nyáron úgy, hogy még Giannis is érkezik maximumért - nem nagyon kell megfeszülnie Pat Riley-nak azért, hogy helyet csináljon a kétszeres címvédő MVP-nek. Ez azonban azt is jelenti, hogy a Raptors nem engedheti el az összes FA-ját csak azért, hogy megmaradjon a capspace-e - meg kell tartania az értékeit, vagy legalábbis a legnagyobbakat.

A saját szabadügynökök közül Chris Boucher lehet fontos a padra, de ő szerintem nem túl nagy pénzért megtartható. Rondae Hollis-Jefferson távozása majdnem mindegy, mint ahogy Marc Gasol is inkább már csak az öltözői jelenlét szempontjából jelentett pluszt ebben az idényben, a pályán mutatott teljesítményével nem sokat. Maradt Serge Ibaka és Fred VanVleet, akikkel valószínűleg megpróbálnak majd hosszabbítani, még ha nem is minden áron.

Ibaka a kevésbé fontos kettejük közül, de egy egyéves, nagy szerződést (túlfizetést) egyáltalán nem tartok kizártnak, tekintve hogy a magas rotációba nagyon kellene az ő hatékony előre-hátra játéka. Több évre pont Antetokounmpo miatt nincs értelme lekötni egyelőre, az viszont kérdés, hogy mennyit érez még magában. Egy évre kaphat 15-20 millió dollárt is akár a Raptorstól, ez a többi várható fizetéssel együtt sem jelent majd luxusadót a Torontónak, viszont Ibaka már 31 éves - elképzelhető, hogy úgy gondolja, itt az ideje aláírni karrierje utolsó igazán nagy szerződését, főleg hogy a PO-ban közel 15 pontot és 8 pattanót átlagolt 50% fölötti triplázással, nem is kevés kísérletből.

Ami a Raptors mellett szól, az az, hogy igazán komoly capspace-e csak a gyengébb csapatoknak lesz, oda meg Ibaka nem biztos, hogy el akar még menni levezetni - itt a keleti elitben lehet, karrierje alatt egyébként is megkeresett már több mint 120 millió dollárt. Az sem biztos, hogy a capspace-szel bíró csapatok olyan nagyon kitömnék. A játékával lényegében mindenhova beférne, de a kora miatt egy újjáépülésben lévő gárdának nem biztos, hogy megéri belé fektetni a pénzt, mivel mire kifejlődnek a fiatalok körülötte, addigra ő már visszavonul.

VanVleet helyzete annyiból egyértelműbb, hogy szinte biztosan rá fognak menni többen is, több olyan gárdával kapcsolatban is szóba hozták már, amelynek rengeteg helye van igazolni (Pistons vagy adott esetben Suns). Azt gondolom, hogy ha Raptors megadja neki azt, amit máshol keresne, maradni fog, hiába nem RFA - itt adtak neki esélyt, beilleszkedett, a szerepköre is egyértelműnek tűnik, és még ha Giannis érkezik is, akkor sem fogják a háttérbe szorítani. A kérdés az, hogy meddig hajlandó elmenni a Toronto, és erre Bobby Marks ESPN-es capguru adta meg nemrég a választ: nagyjából évi 20 millió dolláros fizetés az, ami még beférhet a Raptorsnak (szerintem egy kicsit több is, de nem sokkal).

Ebben az esetben nem kell trükközni: jövő nyáron OG Anunoby cap holdja, Pascal Siakam és VanVleet mellé befér a görög - bár ezzel most óvatosan kell bánni, hiszen nem tudjuk, hogyan alakul majd a fizetési sapka. Maximum Norman Powell 11.6 milliós lejáróját kell mozgatni, és meg is van a hely Antetokounmpóra - ennél sokkal nagyobb varázslatokat is láttunk már Ujiritől, bőven megoldható feladat ez számára.

Ha 20 millió fölé megy az összeg, főleg ha eléri a 25 milliót, akkor viszont nagy gondban lehet a Raps. Siakam a jelenlegi számítás alapján 33 milliót keres jövőre, Anunoby cap holdja körülbelül 12 millió dollár lesz, és erre jönne rá VanVleet pénze, ami 25 millió esetén már 70 milliós összpénzt jelent (akkor is, ha Powell mellett a másik két embert is kitakarítják, akinek 2021-ben lesz élő szerződése, Matt Thomast és Dewan Hernandezt). Ehhez 3 játékos esetén még 9 minimum cap hold jön összesen 8.1 millió dollár értékben, és rögtön nem fér be már egy maximum sem, még ha nem is fog csökkenni a cap 109 millió dollárról jövőre sem. Az is igaz, hogy Giannist is meg lehet győzni arról, hogy ne maxért, hanem egy kicsit olcsóbban írjon alá, de itt bejön a képbe, hogy a Raptors nem egyedül megy a görögre, máshol ezt nem fogják kérni tőle.

A Torontónak egyrészt fontos lenne FVV megtartása, hiszen nélküle egy Powell-Anunoby-Siakam triót tudnak majd felvonultatni jelen állás szerint Antetokounmpo meggyőzésére (meg talán egy olcsóbban aláíró Kyle Lowryt) - ez azért a Heat Herro-Butler-Robinson-Adebayo kvartettjéhez képest nem tűnik soknak, de Doncic is komolyabb vonzerő lehet Porzingisszel karöltve. Másrészt viszont VanVleet megtartásának meglesznek az anyagi korlátai - még ha a Pistons ki is száll az érte folytatott versengésből (a legutóbbi hírek szerint már inkább rossz szerződéseket venne a Detroit pickekkel karöltve), a Suns elég komoly érdeklődőnek tűnik, és a Knickset sem lehet kizárni, mint irányítóra hajtó együttest.

Ha VanVleet meglenne, szerintem magasembert nézne a drafton a Raptors, de a két esemény fordítva lesz, így pedig kérdőjeles, hogy mire készül fel inkább a kanadai gárda. Húzhat csereirányítót is, és erre utaló jel, hogy megnézték már Malachi Flynnt és Devon Dotsont is privát edzésen - a 29. helyen minden bizonnyal elérhető lesz még mindkét érintett. Magasember is kellhet viszont, még akkor is, ha Ibaka és Boucher maradnak, hiszen utóbbi konkrétan a harmadik számú magas lenne Siakam és Ibaka mögött. Ezt a problémát megoldhatják az FA-piacról is MLE-ből, ha pedig Ibaka esetleg távozik, egészen biztosan ide fogják koncentrálni a pénzüket. Az megint más kérdés, hogy egyéves szerződéssel milyen lehetőségek közül válogathatnak - túlfizetni sok embert túl lehet az idei piacon egy rövidtávú, de a tudásához képest nagy kontraktussal, kérdés, megéri-e.

Összességében nézve nem lesz egyszerű off-szezonja a Raptorsnak, ha úgy akarja magát eladni Giannisnak egy jó állománnyal, hogy közben a pénzügyi oldalon is meghagyja a helyet a Bucks sztárjának leigazolására. Játékerősség szempontjából VanVleet és Ibaka megtartása is kulcsfontosságú lesz, de több mint valószínű, hogy előbbiért komoly harcokat kell majd folytatni, nagyon messze van a biztostól FVV maradása. Ha mindkét érintett maradna az ismert anyagi lehetőségeken belül, kifejezetten jó kilátásai lehetnének a Rapsnek rövidtávon, a következő idényre előre tekintve, illetve a jövő nyarat nézve is - Ujiri képes lehet erre, de komoly munkát kell végeznie, ennyi biztos.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus