Mivel próbálja meg maradásra bírni a Bucks Giannis Antetokounmpót?

A wisconsini együttes sorsdöntő szezon elé néz, hiszen jelen állás szerint az is a tét, maradásra tudják-e bírni a kétszeres címvédő MVP-t.

A korábban tárgyalt csapatok:

Northwest: TimberwolvesBlazersJazzNuggets
Pacific: WarriorsSunsKingsLakers, Clippers
Southeast: HornetsHawksWizardsMagicHeat
Central: BullsCavaliersPistonsPacers
Atlantic: KnicksCelticsNetsSixers
Southwest: SpursPelicansMavericksGrizzlies, Rockets

 

A Bucks az előző idénynek egyértelmű bajnokesélyesként futott neki, és talán nem koppant olyan hangosat, mint a Clippers, de a végeredmény nagyon hasonló volt: a Milwaukee az egy éve is meglévő problémákból nagyjából semmit nem tudott megoldani, így a második körben kiesett a Miami Heattel szemben. Rettenetesen fontos év elé néz a wisconsini alakulat: jó eséllyel a 2020/21-es szezonban kell meggyőzni Giannis Antetokounmpót, hogy tudnak köré győztes csapatot felépíteni. Ennek megfelelően talán a legelkeseredettebben a Bucks fog próbálkozni, hogy felrázza a csapatot néhány (vagy egy nagy) cserével, és megpróbálja betömni a lyukakat.


Élő szerződéssel rendelkező játékosok:

Eric Bledsoe, George Hill
Wesley Matthews
(játékosopció), Donte DiVincenzo
Khris Middleton, DJ Wilson, Thanasis Antetokounmpo
Giannis Antetokounmpo, Ersan Ilyasova
(nem garantált)
Brook Lopez, Robin Lopez (PO)

Szabadügynökök:

UFA: Marvin Williams, Kyle Korver, Pat Connaughton
RFA: Sterling Brown, Cam Reynolds, Frank Mason III


Jelenlegi capspace: nincs
Maximális capspace: nincs

Draftjogok: 1/24


A Milwaukee egyértelműen erősíteni akarja a keretet, hogy maradásra bírja a kétszeres címvédő MVP-t, de nincs egyszerű dolga, mert kiemelkedő fiatalja sincs, és draftjoga is csak egy 1/24-es az idei évből. Más kérdés, hogy Giannis jövője óriási befolyással lesz a csapat további, 2021 utáni erősségére, ezért mondjuk a 2022-es, nem túlságosan védett első körös már nagy érték lehet sok csapat szemében.

Senkit nem lehet kizárni a Bucksnál a célpontok közül, maximum olyan játékosok vannak, akikre kevesebb a Milwaukee esélye. Ilyen Bradley Beal, akivel nem is nagyon hozták szóba az együttest, mert nem nagyon tud kit adni a Washington Wizards dobóhátvédjéért. Jrue Holiday-jel ugyanez a baj, és Holiday-ért talán nagyobb harc is lesz, mint Bealért - abba nem nagyon tud beleszólni a Milwaukee. Victor Oladipo már egy másik lapra tartozik, mivel talán a legkönnyebben mozdítható potenciális sztárról van szó. Azt is hozzá kell azonban tenni, hogy a jelenlegi hírek szerint a Bucks is inkább megnézné először Oladipót a pályán, és utána cserélne érte, ha vissza tudott térni a térdsérülés előtti szintjére - az ablakon mégsem szeretné kidobni a picket a Milwaukee sem, hiába lehet vele adott esetben nagyot nyerni.

Chris Paulról sokat cikkeztek korábban, de állítólag nem nagyon beszélget egymással a két fél - igaz, Sam Presti talán a legjobb GM a ligában, ha arról van szó, hogy a semmiből kell cserélni. A Paul-pletykával részben ugyanaz a gondom, mint amikor arról volt szó, hogy Ben Simmons mellé viszik a Philadelphia Sixershez. Giannis annyiból jobb, mint Simmons, hogy legalább dobál triplákat, viszont ezt nagyon gyenge százalékkal teszi (30.4%), úgyhogy mellé egy labdakezelő nem kell a pályára, annak neki kell lennie. Azokban a labdabirtoklásokban, amikor Paul szervez, Giannis mínusz egy ember a pályán, ha nem tudják a labda nélküli mozgásait igazán hatékonyan megoldani - ez azért megoldható feladat, de nem egyszerű. Paulnak akkor lehetne nagy szerepe, amikor Antetokounmpo ül (és Mike Budenholzer perclimit-mániáját ismerve ez azért nem lenne kevés idő), de erre egy padscorer is elég, a görög mellé spot up shooternek pedig fölösleges odavinni, arra Eric Gordon is tökéletes megfelel.

Az FA piac egyik, ha nem a legkeresettebb játékosa, Bogdan Bogdanovics állítólag nagyon tetszik a Bucksnak, sőt, a Kingsből csomagban vinnék vele együtt Harrison Barnest is. Ők játékra tökéletes fitek Antetokounmpo mellé - a kérdés inkább az, hogy ha a szerbbel sikerül is megállapodni, pénzügyileg hogyan szeretné megoldani ezt a cserét a Milwaukee, mert ez nem lesz olyan nagyon egyszerű feladat.

Khris Middleton 33 milliós fizetése akár elég is lehet, függően attól, hogy Bogdanovics milyen pénzt fog keresni Barnes 22.2 millió dollárja mellé. Könnyedén fel lehet tornászni a Bucksból távozó összeget 40 millióra, mert Ersan Ilyasova 7 milliós bére nem garantált, a 40 millió pedig már biztosan elég arra, hogy beférjenek a 125% + 100.000 dolláros szabályba. Más kérdés, hogy ha Middleton távozik, akkor könnyen elképzelhető, hogy darabra jobban áll majd a Milwaukee, minőségre viszont nem. Giannis meggyőzését pedig nem biztos, hogy úgy akarja kezdeni az együttes, hogy elcseréli mellőle a jelenlegi legjobb csapattársát - még akkor sem, ha az a csapattárs túl van fizetve. Brook Lopez szerintem ugyanilyen indok miatt nem merül fel. Van más megoldás is a Milwaukee előtt - igaz, az komolyabb pickekbe is kerülhet.

Middleton (és Lopez) nélkül is össze lehet rakni közel 40 millió dollárt Eric Bledsoe-val, George Hill-lel, Ilyasovával és DJ Wilsonnal (ők összesen 38 milliót visznek haza), viszont ebben az esetben meg már a Kingsnek nem éri meg cserélni: úgy gondolom, inkább elengedik ingyen Bogdanovicsot bárhova, mert Bledsoe-ra, Hillre vagy Wilsonra abszolút semmi szüksége nincs a Sacramentónak. Barnes jóval értékesebb ennél a triónál még egy Bogdanovics nélküli Kings számára is, úgyhogy ezt nem csak egy idei, hanem inkább még egy vagy kettő jövőbeli első körössel kéne megédesíteni, hogy egyáltalán elgondolkodjon rajta a kaliforniai együttes. Hogy mennyi picket kell belerakni ebbe a boltba, az nagyban függ attól, hogy Bledsoe mellé elég Wilsont és Ilyasovát is odatenni 28.5 millió dollárért, vagy Hillt és Ilyasovát kell adni 33.5 millió dollárért, esetleg mind a négynek mennie kell Sacramentóba 38 millió dollárért (ez pedig attól függ, honnan indul majd Bogdanovics új szerződése, ha a szerb több mint 20 milliót kap, akkor mind a négyüknek mennie kell).

Ahogy már írtam, Bogdanovics és Barnes is kifejezetten jó fit lenne Antetokounmpo mellé (egy Bogdanovics, Middleton, Barnes, Antetokounmpo, Brook Lopez ötös egészen pofásan hangzik kezdésnek), úgyhogy akár meg is húzhatnak egy olyan cserét, amelyben egy raklap első körös távozik, hogy megszerezzék őket. Ez viszont már elég erős hazárdírozás annak fényében, hogy fogalmunk nincs róla, hogyan dönt majd Giannis jövőre, a pickekre pedig túl nagy védettséget nem tehetnek, különben értéktelenné válnak a Kings számára.

Vannak azért lehetőségek a finomításra: a két évig még újonc szerződésen lévő Donte DiVincenzo tényleges érték lehet a Kingsnek (nagyobb érték a Sacramento számára, mint bárki az eddig felsorolt társaságból), Dragan Bender 1.8 milliós nem garantált szerződését pedig szintén be lehet pakolni egy-egy üzletbe, hiába nem játszik már az NBA-ben. Ha mondjuk Bledsoe mellett Ilyasova, DiVincenzo, Wilson és Bender mennek Sacramentóba, az jóval kisebb holtteher a Kingsnek, mintha Hillt kellene átvenni - Wilsont el lehet engedni az idény végén ingyen, DiVincenzo egy jól triplázó hátvéd, arra mindig szükség lehet, és csak Bledsoe-val kell valamit kezdeni, neki Fox meg Hield jelenlétében nincs sok keresnivalója a Kingsnél. Ebben az esetben sem elég szerintem az idei 1/24, hogy a Kings azt mondja, feláldozza Barnest is, viszont talán egy első köröst meg lehet úszni DiVincenzo bevonásával és Hill kihagyásával.

Ha csak simán Bogdanovics érkezik, azt a Hill - Ilyasova duóval meg lehet oldani pénzügyi szempontból (ketten együtt 16.6 milliót keresnek, Bogdanovics induló fizetése lehet 20.85 millió is ebben az esetben, de Benderrel ezt a határt még feljebb lehet tornázni). Ebben az esetben valószínűleg elég az idei 1/24 ahhoz, hogy a Kings belemenjen egy sima sign-and-trade-be a szerbért - és egyébként ez is masszív plusz lehet a Milwaukee számára játékerősségben, nem feltétlenül kell ragaszkodniuk a barnesos verzióhoz.

Ami a további teendőket illeti: 130 millió dolláron áll a Bucks, úgyhogy nem nagyon van miből költeni, jelen állás szerint leginkább csak a luxusadós MLE-t meg a veterán minimumokat használhatják, de nem is nagyon kell feltölteni ezt a keretet - átalakítani kell némileg, aztán annak megfelelően kell majd igazolni, hogy mit sikerül boltolni. A saját szabadügynökök közül Pat Connaughton, Kyle Korver vagy Sterling Brown is maradhatnak (Marvin Williams visszavonult), de közülük Korvernek van a legtöbb értelme a tripladobása miatt, a másik kettő helyett gyűrűéhes veteránokat is igazolhatnak akár. Bogdanovics esetét leszámítva azonban nem az FA-piac fogja eldönteni a Bucks és Antetokounmpo sorsát, hanem az, hogy kit néznek ki maguknak, és sikerül-e megszerezniük - és a szerbnél sem elég csak őt meggyőzni, utána cserélni is kell majd érte.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus