Minnesotában elkezdődik az új időszámítás

A Minnesota Timberwolvesnál elkezdődik Tom Thibodeau uralkodása - vajon a védekezés szintre hozása elég lesz már idén a rájátszáshoz? Az ő kilátásaikat vizsgáljuk a következő szezonra.

A korábban tárgyalt csapatok:
Atlantic: SixersNetsKnicksRaptorsCeltics
Central: CavaliersBullsBucksPistonsPacers
Southeast: HeatHawksWizardsHornetsMagic
Northwest: TrailBlazersThunder, Jazz

 

A Minnesota off-szezonjáról ezen a linken olvashattatok már - azóta kiderült, hogy Nikola Pekovic kihagyja a teljes idényt, Kevin Garnett visszavonult, három nem garantált szerződéssel pedig leigazolták Toure Murryt, Rasual Butlert és John Lucas III-öt.

Pontosan mennyit tud javítani egy nyár és a szezon alatt a védekezésen Tom Thibodeau?

A Timberwolves az előző idényben 110.1 pontot kapott 100 támadásonként, ezzel a harmadik legrosszabb csapat volt a ligában, és egyértelműen a védekezés volt az Achilles-sarkuk. Ez az, ami Thibodeau kinevezésével egészen biztosan változni fog, úgyhogy hiába nem volt túl nagy mozgás a játékosoknál, semmilyen szinten nem lehet kiindulni a tavalyi statisztikákból. Hogy milyen mértékben tud javítani a hátul mutatott teljesítményen az új tréner, az már egy jóval összetettebb kérdés.

Alapvetően egy rettenetesen jó alapanyag áll Thibodeau rendelkezésére, hiszen Ricky Rubio és Karl-Anthony Towns is a jobb védők közé tartoznak a posztjaikon, utóbbi pedig meg is adhatja az alaphangot, ha egy működő rendszer van körülötte. Képességekre Zach LaVine-ből és Andrew Wigginsből ligaelit védőt lehet csinálni - az akarattal és a hozzáállással eddig nem nagyon volt gond az esetükben, most kaptak egy olyan trénert, aki azt is meg tudja nekik mutatni és be tudja velük gyakoroltatni, mit hogyan kell akár egyénileg, akár csapatvédekezésben. Kris Dunn és Gorgui Dieng is messze átlagon felüliek lehetnek ebből a szempontból, Cole Aldrich nagyon jó idényt futott a Clippersnél, Rasual Butler és Brandon Rush pedig a rutint hozhatják - igaz, előbbi azért már kezd kifelé menni elég erőteljesen, Rush pedig a szalagszakadása óta nem a régi. A főbb pillérek közül nem is igazán van olyan ember, aki ne lenne vagy már most jó védő vagy elég fiatal és atletikus ahhoz, hogy ebből valami nagyot alkosson Thibodeau.

A Chicago Bullst 2010-ben vette át a tréner, és akkor 5 ponttal csökkentette 100 támadásra vetítve a kapott pontok számát, ezzel a 11. helyről ligaelső pozícióba ugrott a Bulls. Ez az 5 pontos javulás most nagyjából a liga közepébe repítheti a Minnyt, de a chicagói korszakot azért árnyalva kell nézni. Az egyik oldalról hozzá kell tenni, hogy ott a ligaelit védekezés úgy jött össze, hogy Derrick Rose és Carlos Boozer alapemberek voltak, itt ilyen lyukak nem lesznek, úgyhogy bizonyos szempontból Thibodeau itt jobb helyzetbe került. Azt is meg kell azonban említeni, hogy ez a mostani Minnesota még rettenetesen rutintalan, Towns (még) nem olyan vokális vezér, mint Joakim Noah volt akkor, és egyelőre egyetlen olyan radírvédő sincs, mint volt Deng, aki akkoriban a liga legjobbjai között volt a posztján. Főleg Noah vokalitása hiányozhat, rettenetesen fontos volt az ő kommunikációja, "irányítása" hátulról - ebből a szempontból sokat számított volna, ha Garnett még marad egy évig Towns mellett, de meglátjuk, mit tanult utóbbi a legendától újoncként.

Ebben a csapatban minden adott ahhoz, hogy azt a teljesen nevetséges statisztikát, hogy a liga egyik legrosszabbul védekező együttese voltak, pont az ellentettjére fordítsák, de hogy ez megtörténik-e idén, az nagy kérdés. Mindenesetre a Minnesota esetleges PO-ja ezen múlik szerintem...

Mi lesz a Timberwolvesszal felállt védelem ellen?

... mert ez a keret egyelőre a rohanásra van kitalálva. Thibodeau a Bullsnál nem éppen a gyors tempót erőltette, de abból most szerintem nem lehet kiindulni (vagy ha ehhez ragaszkodik itt is, akkor az hiba), mivel Chicagóban Keith Bogans, Deng, Boozer és Noah sem éppen kifejezetten up-tempo játékosok, itt viszont az atletizálásra találták ki a keretet Dunn-nal, Wigginsszel, LaVine-nel, Towns is jó ebben, és van is hozzá egy olyan magas játékintelligenciájú irányítójuk Rubio személyében, ami Rose sose volt Chicagóban.

A TWolves tavaly csak a 20. leggyorsabban támadó együttes volt a ligában, ami azt nézve nem meglepő, hogy nem volt miből indulniuk a pocsék védelmük miatt. A tempójuk szerintem jelentősen nőni fog, mivel felállt védelem ellen Rubio és Towns ide vagy oda, lehetnek gondjaik a spacing miatt. A spanyol a liga egyik legfakezűbb irányítója, de Wiggins sem lépett előre jottányit sem ebben a szegmensben (30.0%), Shabazz Muhammad még nála is gyengébb volt (28.9%), Dunn sem erről volt híres az egyetemen, és Townsnak is hiába van jó keze, ez még jó százalékban nem mutatkozott meg. A legnagyobb baj az, hogy az aktív rotációban használt játékosok közül LaVine az egyetlen, aki kifejezetten jól dobott (38.9%), Rush és Butler jó eséllyel perememberek lesznek (már amennyiben utóbbi szerződését egyáltalán garantálják), Nemanja Bjelica játékideje pedig szintén kérdéses Towns, Dieng és Jordan Hill mellett - bár neki Garnett visszavonulása és Pekovic egész éves kiesése segítethetett ilyen szempontból.

Érdekes módon ez a társaság Sam Mitchell-lel is a 12. legjobb támadójátékkal rendelkezett tavaly, ami jól mutatja egyrészt Rubio és Towns zsenijét, másrészt a keretben lévő lehetőségeket. Ettől függetlenül vagy valakinek meg kellett tanulnia triplát dobni (ennyire fiatal és tehetséges állománynál azért ez elképzelhető), vagy felállt védelem ellen lesznek gondok, mert a két fővezér területét nagyban csökkenti, ha LaVine-t leszámítva senkin nem kell védekezni a triplavonalon.

Ki lesz Towns párja a magasembereknél?

Ez így talán pontosabb kérdés, mint az, hogy ki fog kezdeni, hiszen a lényeg az, hogy kivel fogja a legtöbb időt a pályán tölteni Towns. Tavaly ez az ember Dieng volt (amikor nem volt Garnett), ami némi meglepetésre sem a védekezésen, sem a támadáson nem látszódott meg - ha Thibodeau rendbe tudja tenni a hátsó részleget, abban Diengnek is nagy szerepe lehet, és ha idén sem öli a támadójátékot, akkor gyakorlatilag megkaptuk a választ. Ha mégis gond lesz a spacinggel, akkor Bjelica a külső dobásai és a kosár IQ-ja miatt lehet szerintem a megoldás (Boozer sem volt egy fokkal sem jobb védő nála) - ő tavaly olyan rengeteg lehetőséget nem is kapott, és ha jól reagál a szigorúbb edzésmódszerekre, lehet keresnivalója idén KG visszavonulásával. Ha egyikőjük sem válik be vagy tökéletes, szét kell nézni valószínűleg a piacon, mert Jordan Hill és Adreian Payne nem opciók 25-30 percekre (Townsból valószínűleg nem csinálnak négyest túl sokszor, hogy Aldrich-csal párba tegyék) - előbbi a Pacersnél kijátszotta magát a rotációból a szezon végére, utóbbi pedig lassan a ligából fogja megtenni ugyanezt.

A legjobb esetben Thibodeau azonnal Top10-es védekezést rak össze, Townsból ligaelit védőt csinál centerposzton, KAT pedig vokálisabb lesz egy fokkal (arra szerintem semmi esély nincs, hogy azonnal akkora vezér legyen, mint volt Noah). Wiggins és LaVine is posztjaik legjobbjai közé emelkednek védekezésben, csapatként is jól csinálják a váltásokat, besegítéseket, az ellenfél hibái után pedig Rubio vezetésével szétfutják a legtöbb csapatot. A Dunn, LaVine, Muhammad trióból legalább az egyik 37% fölé emeli a tripláját, így felállt védelem ellen sincs akkora gondjuk gondjuk, és hosszú-hosszú évek után újra megvan a PO.

A legrosszabb esetben Thibodeau munkája ugyan meglátszik a csapaton, de nagyon hiányzik az a vokális vezér, aki a Bullsnál Noah volt, ezért csak középmezőny, annak is a második fele lesz a helyük védekezésben. Nem elég jók ahhoz, hogy rohanhassanak, az atletikus képességek pedig felállt védelem ellen nem használhatóak, mert marad mindenki ugyanolyan fakéz, mint eddig. Kellemetlenebb csapat lesz a Timberwolves, de a PO a nagyobb szervezettség ellenére még nem lesz meg.

Alapvetően a Minny lesz az egyik legérdekesebb csapat a fiatalok tehetsége és az új edző kombinációja miatt. Vannak óvatosságra intő jelek velük kapcsolatban, de a bennük lévő potenciál tagadhatatlan. Nagy valószínűséggel 1-2-3 évnyi céltalan lézengés után még Thibodeau stílusának is örülni fognak a fiatalok, ami hosszútávon kicsit unalmas, nagyon fárasztó és egyhangú lehet, de egy ilyen lehetőségekkel bíró, mégis ennyire pocsékul szereplő csapatnak ez a fegyelem most nagyon fog kelleni.

Tipp: Nyugat 7-10.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus