Tanult a Thunder az előző idényből?

Az idény közeledtével végigvesszük a csapatokat, hogy mit csináltak a nyáron, és mire számíthatnak a most következő szezonban - az Oklahoma City Thunder kerül terítékre.

Pacific: WarriorsKingsClippersSunsLakers
Central: BucksPistonsPacersCavsBulls
Atlantic: Celtics, Sixers
Southeast: HeatWizards
Southwest: SpursMavericksRockets
Northwest: Jazz


Oklahoma City Thunder

Draft: Hamidou Diallo (2/45), Devon Hall (2/53), Kevin Hervey (2/57)

Távozott: Nick Collison (visszavonult), Carmelo Anthony (csere, Hawks), Dakari Johnson (csere, Magic), Josh Huestis (Spurs, two-way), Daniel Hamilton (Hawks, 1 év 1.35 millió), Corey Brewer, PJ Dozier (Celtics, two-way), Kyle Singler (kivásárolva, Spanyolország, Obradoiro)

Érkezett: Dennis Schröder (csere, Hawks), Nerlens Noel (Mavs, 2 év 3.74 millió), Timothe Luwawu-Cabarrot (csere, Sixers), Abdel Nader (csere, Celtics), Deonte Burton (Dél-Korea, two-way), Tyler Davis (nem draftolt, two-way)

Maradt: Russell Westbrook, Paul George (4 év 137 millió), Steven Adams, Andre Roberson, Jerami Grant (3 év 27 millió), Alex Abrines, Patrick Patterson, Raymond Felton (1 év 2.4 millió), Terrance Ferguson

Keret:
Westbrook - Roberson - Grant - George - Adams
Schröder - Abrines - Luwawu - Patterson - Noel
Felton - Ferguson - Nader - Diallo

A Thundernél két igazán égető dolgot kellett a nyáron megoldani. Egyrészt Paul George-ot meg kellett próbálni megtartani (hiába távozott volna, sapka alá nem került volna a Thunder, és hiába nem ment a leggyorsabban az összeszokása Russell Westbrookkal, meg kellett tartani PG13-at, ha lehetett). Bár a Los Angeles Lakers tűnt befutónak George-ért tavaly nyáron, ez mostanra megváltozott, és a kiscsatár maradt az OKC-nél. Ezt követően (Jerami Grant hosszabbítása mellett) Carmelo Anthony elpasszolása volt az első számú feladat, amit szintén megoldott a gárda: rövidtávon spórolt Dennis Schröderrel, igaz, hosszútávon nem, de egyelőre azt kellett elkerülni, hogy rekordösszegű luxusadót fizessen a csapat egy olyan játékosért, akit kicsit sem sikerült beépíteni, és ezt kipipálták.

A kérdés azonban lényegében ugyanaz maradt a Thundernél, mint egy esztendővel ezelőtt: hogyan osztják el a labdákat? Melo ment, Schröder jött, de így egy ugyanolyan labdaigényes ember van a keretben, mint volt tavaly, aki nem sokkal jobb védő Anthonynál (más poszt, de a problémák ugyanazok lehetnek a csapatba illesztésével). Nem Westbrookon, George-on vagy Schröderen múlik szerintem ennek a gárdának a sikeressége, hanem Billy Donovanen, akinek tanulnia kellett az előző szezonból - ha nem tette meg, nincs értelme marasztalni.

Rá kellett, hogy jöjjön a tréner, hogy Westbrookot nem szabad szabályozni, mert a játéka rengeteget romlik, ha túlgondolkodja a kosárlabdát. Westbrook legjobb tulajdonsága az az energia, amivel pillanatok alatt szét tud szedni egy nem teljesen visszarendeződött védelmet, és ha elkezd gondolkodni, hogy kinek hova passzoljon, elveszik ez a dinamikája, ami miatt annyian szeretik, és amitől olyan domináns tud lenni. Mellé tökéletesen elég egy Roberson-Abrines-Patterson-Adams sor is, ennél nem sokkal jobbal ugyanúgy bejutott a PO-ba 2016/17-ben, mint a nagynevű sztártársakkal az előző idényben, és lényegében semmivel nem volt gyengébb a Thunder akkori játéka. Ha Donovan kiegészítőket rak Westbrook mellé, zöld utat ad neki arra, hogy a tőle telhető legjobb legyen.

Az teljesen nyilvánvaló, hogy Westbrook és George lesznek egyszerre a pályán, de sokkal hosszabb időszakokra szét lehetne választani őket, és George mellett Schrödert játszatni - így a "második sor" is rendkívül veszélyes lehetne, és itt már lehetne direkt George-ra vagy akár a németre is szabni a játékot. Ebből a felállásból (Westbrook mellől kivenni George-ot hamar, majd akkor beküldeni, mikor Westbrook pihen) nagyon keveset láttunk tavaly, ami részben érthető, nem 25 perces ember egyik sem. Ha azonban csak 30-32 percet játszanának mérkőzésenként a tavalyi 36 helyett, sokkal jobban lehetne óvni őket a terheléstől is, plusz hatékonyabbá lehetne tenni mindkét játékost abban a 30-32 percben, amit a pályán tölt. Ha meg sem próbálja Donovan azt, hogy szétszedi a két embert meccsenként legalább 15 percre, az nagy csalódás lesz, mert akkor az előző idényt csak annyival reagálta le, hogy "majd jobb lesz".

A védekezés is érdekes kérdés lesz az első hónapokban, mert Andre Roberson nélkül az előző idényben is sokat szenvedett hátul a Thunder. Alapvetően jó az állomány, mert Jerami Grant is hasznos, George nagyon jó védő, Steven Adams alulértékelt, és talán Nerlens Noelt is sikerül visszarakni arra az útra, amit egykor Philadelphiában járt az első két évében. Roberson azonban minden ellenfél legjobb játékosát vegzálta, méghozzá egészen pazarul, a liga legszűkebben vett elitjébe tartozik, ha a periméter védőkről beszélgetünk, és az ő hiánya nagyon meglátszódott a társaságon. Egyelőre nem bevethető, és nagyjából decemberig nem is nagyon lesz az, utána azonban egészen kemény védekezést rakhat össze az OKC, és ez a támadójáték kérdései ellenére is messzire viheti őket (az alapszakaszban).

A PO, mint sok más csapatnál, itt is más tészta. Westbrook fogadkozott a nyáron, hogy megtanult dobni, ami nélkül komoly célokat nem nagyon tűzhet ki a gárda (és egyébként George-dzsal is sokkal könnyebb lenne összerakni, ha ebben előrelépne) - a Utah úgy ejtette ki a Thundert pályahátrányból, hogy egy meccset nagyon csúnyán elszórakozott, de egyébként csak arra utazott, amit mindenki tud: Westbrookot hagyni kell dobni. Ettől függetlenül az alapszakaszban szinte kizárt, hogy megégjenek (értsd: ne jussanak a PO-ba). Két éve még ezt sem tartottam kizártnak, de Westbrook energiái az alapszakaszban bőven elegek még nyugaton is. Ha azonban az OKC becsúszik a Lakers, a Denver és mondjuk a Blazers mögé is, szerintem semmi nem menteni meg Donovant attól, hogy kirúgják (maximum az, ha soha nem látott sérüléshullám sújtja a csapatot), mert ebben az esetben szinte kizárt, hogy a PO-ban komolyabbat alkossanak.

Tipp: Nyugat 3-5.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus