Teljesen vagy csak részben szervezik át a Rocketset?

A gyenge idényt produkáló Houston Rocketsnél Mike D'Antonit nevezték ki az új vezetőedzőnek, akinek a játékához viszont a jelenlegi keret nagy része nem passzol. Vajon mennyi változást eszközölnek a texasiak a nyáron? Az ő lehetőségeiket, feladataikat vizsgáljuk.

A korábban tárgyalt csapatok

Pacific: Lakers, Suns, Kings
Northwest: Timberwolves, Nuggets, Jazz
Atlantic: Sixers, Nets, Knicks
Central: Bulls, Bucks, Pistons
Southwest: Pelicans, Grizzlies, Mavericks
Southeast: Magic, Wizards

 

A Houston Rockets a 2015-ös főcsoportdöntő után egészen gyenge szezont zárt most, és ez nemcsak Ty Lawson érkezésének volt köszönhető, mert a keret többi része is teljesen megborult fejben - még a szezon elején menesztették Kevin McHale vezetőedzőt, a csapat viszont egy pillanatig nem tette oda magát rendesen a pályán. 41-41-gyel így is becsúsztak a PO-ba a nyugati nyolcadik helyen a Jazz bakijának köszönhetően, ott azonban a Golden State Warriors gyakorlatilag Steph Curry nélkül lépett át rajtuk úgy, mint egykor Allen Iverson Tyronn Lue-n. Megint jött a váltás - az új vezetőedző Mike D'Antoni, ami így elsőre teljesen érthetetlen döntés a körülményeket is figyelembe véve.

D'Antoni változott vagy a keretet alakítják át szinte teljesen?

Egy hónappal ezelőtt Darly Morey GM azt nyilatkozta, hogy elsősorban a védekezést kell helyrerakniuk, ezért olyan vezetőedzőt akarnak, aki erre építi a játékot. A diagnózisa helyes volt, hiszen támadásban a "Harden és a resztli" taktika ellenére is a hetedik leghatékonyabbak voltak, védekezésben viszont csak 21-ek, ennek ellenére sikerült azt a vezetőedzőt kinevezniük, aki soha életében nem arról volt híres, hogy hátul betonvédelmeket pakolt volna össze. Phoenixben még a liga közepének számító hátsó alakzattal rendelkeztek, azért az összkép szerintem nem annyira vészes, mint amennyire rossz a "sajtója", ráadásul a hírek szerint érkezik mellé Jeff Bzdelik a Memphistől (neki azért van fogalma arról, mit jelent egy jó csapatvédekezés), de egyrészt tagadhatatlan, hogy D'Antoni arizonai korszakának már 8 esztendeje vége, másrészt ez a keret támadásban sem éppen az, ami neki kellene.

Harden lesz az új Carmelo Anthony vagy most képes lesz nem irányítóból is vezért faragni az edző?

Gyakorlatilag minden állomáshelyén az irányítón állt vagy bukott minden, kivétel talán a Lakerst, ahol Kobe Bryantet sikerült szó szerint is beleállítania a földbe. Korábban a New York Knicksnél már került olyan helyzetbe, hogy nem az egyes volt a legnagyobb sztárja, Carmelo Anthonyval azonban nem ment annyira a közös munka - érdekes mellétenni, hogy Jeremy Linnel, de még egy ideig Chris Duhonnal is igen, teljesen az egyes posztra épül D'Antoni rendszere. Itt megint kénytelen lesz váltani, mert Patrick Beverley alkalmatlan arra, amit egy Mike D'Antoni-irányítónak (továbbiakban csak MD-1-es) tudnia kellene, James Harden viszont képes lehet ellátni a feladatokat.

Azt nem lehet elvitatni a dobóhátvédtől, hogy a liga egyik legjobb egyszemélyes támadógépezete - nem a legjobb, de ott van a top közelében. A nagy kérdés szerintem az, hogy a tréner rá tudja-e venni, hogy saját magán kívül másokat is figyelembe vegyen a pályán, mert egy MD-1-esnek a pontszerzés mellett az irányítás is feladata, márpedig ebből Hardentől az Oklahoma City Thunderből való elcserélése óta pillanatokat sem láttunk. Gyakorlatilag minden azon áll vagy bukik, hogy itt hogyan találja meg D'Antoni a közös hangot Hardennel, mert ha nem sikerül, akkor gyakorlatilag meg is bukott - védekezni maximum akkor fog elkezdeni a sztár, ha egyébként elégedett, elégedett meg csak akkor lesz, ha az új vezetőedző tud egy kettes köré is hatékony játékot felhúzni. Minden a kettejük munkakapcsolatán múlik most.

Ariza és Beverley a pozitív kérdőjelek, de mi lesz a két erőcsatárral?

Ha Hardenből sikerül MD-1-est csinálni, az nemcsak D'Antoni életét mentheti meg a Rocketsnél, hanem szerintem Patrick Beverley-jét is, aki meg egy tipikus MD-2-es lehetne - 40%-kal triplázik és jó, de főleg borzasztóan kellemetlen védő. Bzdelik szerintem utóbbi miatt könyörögni fog, hogy a szegény ember Tony Allenje (legalábbis védekezésben) maradjon, D'Antoninak pedig szerintem a triplázása miatt megfelelő lesz, de mindennek alaptézise az, hogy nem Beverley-vel próbálja meg azt játszatni, amit anno Nash-sel, Duhonnal vagy éppen Linnel. Westbrook térdének rémálma még 3 évre egészen olcsón le van kötve (összesen 16.5 millió dollárért), az egyetlen kérdés vele kapcsolatban az, mennyire lehet vele számolni a sérülékenysége miatt, a játékstílusába elég sűrűn ő is lesérül.

Trevor Ariza azért szerintem egy fokkal komolyabb kérdés, mivel egyetlen egy jó szezonja volt kintről (2013/14-ben még Washingtonban dobott 40.7%-kal a triplavonal mögül), az idei 37.1% is inkább csak az elfogadható kategória felső része, ez pedig D'Antoninál már adhat gondolkodásra okot. Ettől függetlenül szerintem őt sem fogják elcserélni, mert egyrészt nincs is rossz szerződése (2 év, 15.2 millió összesen), másrészt nem teheti meg a Rockets, hogy a keret két valamirevaló perimétervédőjét áruba bocsájtsa - aztán persze hozzá kell tenni, hogy D'Antoninál sosem lehet tudni, az is bőven elképzelhető, hogy 40% környéki triplázókért őket is feladja, "csak mert" alapon.

A főbb játékosok közül ketten is korlátozott szabadügynökök lesznek, mindketten erőcsatárok, és egyikőjük sorsáról sem tudunk többet azzal, hogy D'Antoni lett az edző, sem Terrence Jones, sem Donatas Motiejunas nem kifejezetten olyan négyes posztos kosaras, amit D'Antoni szokott használni. A litván fineszes játékos, ötös poszton szerintem még használhatja is majd az új tréner, Jones pedig a valamivel atletikusabb, de míg Motiejunas borzasztóan képzett (az előző idény első felében láthattuk ezt), addig Jones semmit nem tud kiemelkedően, de nincsenek nagy hibái sem. Triplát egyikőjük sem tud dobni, úgyhogy szinte semmi biztosan nem lehet mondani azzal kapcsolatban, hogy ki marad vagy ki nem - a finesz és a kosárIQ Pau Gasol esetében is kevés volt, vele is triplát akart dobatni a tréner a Lakersnél.

Két csapatopciós emberük is van 1-1 millió dollárért, de Andrew Goudelockról nem nagyon tudni, hogy NBA-szinten mire lehet képes - ő több idényt lehúzott Európában, viszont a Fenerbahcénél 2014/15-ben 46% fölött dobta a hármasokat az Euroligában, az jó ajánlólevél lehet D'Antoninak. Aki abszolút nem illik a rendszerbe, az Michael Beasley - hiába tért vissza egészen jó játékkal Kínából, ez D'Antoninál vajmi keveset fog érni, nála 3-4-es poszton nem ilyen stílusú kosarasok játszottak.

A biztos távozók között nemcsak Dwight Howard neve szerepel

Annyi biztosnak tűnik Mr. Pringles kinevezése után, hogy egyrészt Dwight Howard visszaigazolásának esélye a minimálisnál is kevesebbről a 0 alá esett - ők a Los Angeles Lakersnél már dolgoztak együtt, és mindkettejük nagy megelégedésére váltak szét útjaik a lehető legrövidebb időn belül. Másrészt a szerződéssel rendelkezők közül Corey Brewertől és KJ McDanielstől olyan gyorsan fognak megszabadulni, amilyen gyorsan csak lehet - D'Antoni az atletikus, de se jó kézzel, se kosárIQ-val nem rendelkező játékosokat sosem tudta használni, ők ketten egyébként más edző alatt sem biztos, hogy olyan nagyon hasznosak lettek volna.

A fiatalokat is leselejtezik?

Három igazán fiatal játékosuk van (McDaniels mellett), de hogy mi lesz az ő sorsuk, azt nehéz megítélni. Sam Dekker az egyetemen még 39.1%-os triplával nyitott, aztán folyamatosan romlott, az utolsó évére 23.7%-ra - ha nem is biztosan fogják kiszórni őt, de virítani kell valamit, mert ezzel a mutatóval kiscsatár és erőcsatár poszton sem fog szerepet kapni D'Antoninál. Montrezl Harrell és Clint Capela annyiból más helyzetben vannak, hogy rájuk 2-2-ket azért fel lehet rajzolni - Capela különösen atletikus, és bár nem hasonlítanánk össze Amare Stoudemire-rel, de valami hasonló szerepbe bele lehet erőltetni. A svájci centert nagyon meg kellene tartania a gárdának, mert védekezésben azonnal beléphetne Howard helyére, Motiejunasszal talán el is vihetnék ketten az ötös posztot, de D'Antoni akkora kérdőjelet rakott az egész keret fölé, hogy még ezt sem nagyon lehet belőni.

Egy újabb csapat, amelynek Ryan Anderson lesz az első számú célpontja

Arra lehet felkészülni, hogy a Rockets a sapka alatti helyét tripladobókra fogja elszórni, mert ahhoz képest, hogy D'Antoni mit játszat, alig van használható emberük a hármasokat nézve. Ryan Anderson lesz jó eséllyel az első számú célpontjuk - a Jones-Motiejunas kettősből legalább az egyik úgyis menni fog. Őt arra találták ki, amit az új tréner akar játszatni, Harden betörései után dobálhatja az üres triplákat orrba-szájba - pénzük bőven lesz rá, majdnem 40 millió dolláros helyük lesz a sapka alatt. Rá elég sokan rá fognak viszont menni, úgyhogy ha nem jön össze mehet is a pénz Mirza Teletovicra, aki ugyanezt tudja, csak valamivel gyengébb kivitelben, vagy Ersan Ilyasovára, ugyanebből az okból kifolyólag.

Ha mégis kellene D'Antoninak egy labdadomináns egyes, és ezért cserélnék Beverley-t, akkor szerintem Jeremy Linre is komolyan rámehetnek - nekik jó emlékeik vannak egymásról a Linsanity idejéből.


Összességében nézve a Rocketsnél a négyes poszt lehetett volna kérdéses leginkább a két RFA, Jones és Motiejunas miatt, de D'Antoni kinevezésével szinte teljes homály lett a nyaruk. Egyelőre úgy tűnik, hogy ez a keret 2-3 embert leszámítva alkalmatlan arra, amit a vezetőedző korábban játszatott csapataival, úgyhogy annyit lehet csak borítékolni, hogy nagy mozgások lesznek még a keretben. Hogy mire lehet képes a csapat, azzal azért várjuk meg, hogy egyáltalán milyen állományt raknak össze az edzőtáborra, addig nehéz mit mondani.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus