Alakulnak az Alba Europe Cup-ellenfelei

Voltak változások az Alba Fehérvár FIBA Europe Cup ellenfeleinél is, ráadásul új csapattal bővült a csoport - most a belga Basic-Fit Brusselst, illetve a többiek új játékosait mutatjuk be.

A francia Elan Chalonnál egyetlen új érkező volt az eddigi kerethez - az augusztus közepén meglévő állapotokat ezen a linken olvashatjátok el, a történelmükről pedig ezen a linken olvashattok. Egy amerikai erőcsatárt szerződtettek a 23 éves, 201 centi magas Thomas Gipson személyében - bár elvileg hármasként is játszatható, jól mutatja játékstílusát, hogy előző klubjában, a mexikói Trigueros de Ciudad Obregon együttesénél 19 meccsen összesen 5 hármast emelt rá, de 12.6 pontja mellett 10.1 pattanót is átlagolt. A franciákat én még mindig vékonynak érzem, rengeteg a fiatal vagy abszolút epizódszereplő játékosuk - ha nem lesz változtatás a keretükben, ők (is) verhető ellenfélnek tűnnek.

Jelenleg várható rotáció:
Roberson - Harris - Clark - Mejeris - Fall
Pitard - Nzeulie - Ndoye/Bouitelle - Gipson - Fall Faye


Mint ismert, az Openjobmetis Varese - Sport Lisboa e Benfica BL-selejtező vesztese kerül ebbe a csoportba - a két gárdáról eredetileg a Szolnok lehetséges BL-selejtezős ellenfeleiként olvashattatok ezen a linken, legutoljára pedig augusztus közepén volt szó róluk, az akkori kereteiket ezen a linken nézhetitek meg.

A Varesénél két olasz kiegészítő embert igazoltak. Az egyik a 39 esztendős, 188 centi magas Massimo Bulleri, aki egykor óriási név volt a szakmában, hiszen 1999-től kezdve 6 éven keresztül volt az akkor kirakatcsapatnak számító Benetton Treviso játékosa, akikkel Szaporta-kupát nyert, háromszor bajnok, négyszer pedig kupagyőztes lett, két alkalommal (2003, 2005) őt választották az olasz bajnokság legértékesebb játékosának - emellett a válogatottal 2003-ban Eb-bronzot, 2004-ben pedig olimpiai ezüstérmet szerzett. Játszott majdnem 5 szezont az Olimpia Milanónál is, de tavaly már a másodosztályú FMC Ferentino csapatában kosarazott, ahol 17.1 perc alatt 6.5 pontot átlagolt. A másik érkező a 30 éves, 193 centi magas Stefano Borsato, akinek közel sincs ilyen múltja - ő a másodosztályban szereplő, nemrég még szebb napokat látott Mens Sana Siena játékosa volt tavaly, és ugyanúgy 6.5 pontot hozott, mint Bulleri, de 26 perc alatt.

A Varese kerete már eddig is késznek tűnt, most valószínűleg be is fejezték az igazolásokat egy időre (amíg nincs sérülés, vagy ki nem derül valakiről, hogy nem felel meg az elvárásoknak).

Jelenleg várható rotáció:
Maynor - Johnson - Eyenga - Kangur - Anosike
Cavaliero/Bulleri - Avramovics/Borsato - Ferrero - Pelle - Campani/Canavesi


A Benficánál egy váltás történt, elküldték ugyanis LaceDarius Dunnt az együttestől, és a helyére érkezett Carlos Morais. A 30 éves, 193 centi magas, angolai dobóhátvéd hazájában játszott eddig - a válogatottat 2005 óta képviseli, több világbajnokságon és a 2008-as olimpián is ott volt, négyszer volt Afrika-bajnok, míg klubjaival kétszer nyert "Afrikai Bajnokok Ligáját" (2006, 2014), egyszer volt a torna MVP-je és egyszer a legjobb pontszerző is, az angolai első osztályban pedig egyszer választották a legértékesebbnek és kétszer lett pontkirály. Az előző idényt is az angolai bajnokságban, a Clube Recreativo e Desportivo de Libolo csapatában töltötte (13.0 pont, 4.1 gólpassz, 3.1 pattanó). Náluk is késznek tekinthető a keret, ha nem cserélnek megint embert.

Jelenleg várható rotáció:
Fernandes - Raivio - Andrade - Hollis - Dos Santos
Barroso/Oliveira - Morais - Soares - Loncovic - Barber/Monteiro


Egy hete sincs, hogy hivatalos lett, hogy az Alba kapott egy harmadik ellenfelet is a belga Basic-Fit Brussels személyében. A fővárosi együttest 1957-ben alapították, de ezenkívül semmilyen komolyabb eredménye nincs - 2008/09-ben még a harmadosztályban játszottak, majd 2013-ban csak C-licensszel kerültek fel az élvonalba, amellyel engedték nekik, hogy kisebb költségvetéssel is az első osztályban szerepeljenek. Az előző idényük már egyáltalán nem volt rossz, miután a hetedik helyről kezdhették a rájátszást, de 2-0-s összesítéssel búcsúztatták a Szolnok BL-ellenfelét, a második kiemelt Proximus Spirou Charleroi-t - az elődöntőben aztán az Okapi Aalstar is csak 3-2-vel ütötte el őket a finálétól.

Vezetőedzőjük a 45 esztendős Serge Crevecoeur, akinek nincsenek komolyabb eredményei, de 2008 óta, tehát 8 éve irányítja már a klubot - vele jutottak el a harmadosztályból egészen az előző szezon elődöntőjéig. 

Elég szépen összetartották a keretet, igaz, érkezett azért meghatározó kosaras is hozzájuk, főleg kettes és hármas poszton variáltak a korábbi évekhez képest. A két irányító, a 33 éves, 193 centi magas Guy Muya (26.9 perc, 8.4 pont, 3.6 pattanó, 2.9 gólpassz) és a 31 éves, 186 centis Domien Loubry (20.2 perc, 9.8 pont, 4.4 gólpassz, 43.2% tripla) maradtak, mindketten alapemberek, és szinte biztosan ők oldják majd meg az egyes posztot. A magasemberek közül a 25 éves, 209 centi magas, amerikai Brandon Ubel (10.6 pont, 5.8 pattanó), illetve a 31 esztendős, 204 centis, lengyel Aleksander Lichodzijewski (8.7 pont, 3.6 pattanó, 38% tripla) azok, akik nem újak a csapatban - melléjük érkezett az olasz másodosztályú Givova Scafatitól a 27 esztendős, 204 centis, amerikai Jeremy Simmons (14.9 pont, 8.1 pattanó).

Mindkét hátvédposzton tud játszani az a 25 éves, 192 centi magas, litván Augustas Peciukevicius, aki a Tartu Rock színeiben játszott anno az Olaj ellen - az előző idényt a spanyol másodosztályú Burgosnál töltötte (7.4 pont, 3.1 gólpassz, 3.0 pattanó). Két amerikait hoztak kettes és hármas posztokra - a 25 éves, 193 centi magas Chris Dowe a francia másodosztályt utcahosszal megnyerő Hyeres-Toulon Var Baskettől tette át a székhelyét, ahol ő volt a legjobb játékos (13.1 pont, 5.7 pattanó, 3.7 gólpassz, 37.5% tripla), a 23 éves, 196 centi magas Chavaughn Lewis pedig a litván első osztályban elődöntőt játszó Juventus meghatározó kosarasa volt (11.5 pont, 3.6 pattanó, 3.2 gólpassz). Utóbbi helye egy mai cikk alapján nem túl biztos, ezt maga a vezetőedző nyilatkozta le. Szintén kettes és hármas poszton használható a 23 éves, 192 centi magas Maxime Depuydt, aki negyedik idényét kezdi meg a klubnál (16.2 perc, 5.2 pont, 2.1 pattanó)

Nemzetközi szinten túlságosan jegyzett játékosuk nincs (Dowe-t és a belga válogatottal a 2011-es és a 2013-as Eb-n is szereplő Muyát leszámítva), de a belga együttesek mindig nagyon egységesek, ők ráadásul nagyjából együtt is maradtak - az előző idényben használt 8 fős rotációjukból 5-en most is itt vannak, és bár két legmeghatározóbb játékos távozott, (Julian Gamble, Donald Sims), de papírom a három amerikaival elég jól pótolták őket, igaz, Lewis-zal nem túl elégedettek eddig, ott még lehet változtatás.

Jelenleg várható rotáció:
Muya - Dowe - Lewis - Simmons - Ubel
Loubry - Peciukevicius - Depuydt - Lichodzijewski

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus