FIBA EC: Három magyar csapat is továbbjutott

A héten lejátszották a FIBA Europe Cup első csoportkörének utolsó fordulóját, és három magyar együttes is továbbjutott.

Az A csoportban az ESSM Le Portel (5-1) még kedden győzött nagyon simán a Bosna (0-6) otthonában, ezzel eldőlt, hogy a franciák csoportelsőként végeznek, a bosnyákok pedig nyeretlenül (66-86) - Cory Bradford mindössze egy elhibázott dobással jutott el 17 pontig. A másik találkozón a Donar Groningen (4-2) és a Telenet Antwerp Giants (3-3) ki-ki meccset játszottak egymással, a győztes továbbjutott, a vesztes kiesett. A belgák a második félidő nagy részében vezettek, négy és fél perccel a vége előtt 9 ponttal, de a Donar hosszabbításra mentett, majd a ráadás utolsó percében már ők irányítottak. Az Antwerp még egyenlíteni tudott, de Drago Pasalic duplájával így is győzött a holland alakulat, amely ezzel továbbment, az Antwerp pedig kiesett (84-82).

A B csoportban az Avtodor Szaratov (3-3) egy érdektelen meccsen ütötte ki a Benficát (1-5), így győzelemmel búcsúzott a sorozattól (110-71) - az ex-kaposvári Branden Frazier 10 pontot szerzett a győztesnél. A másik találkozón a csoportelsőség volt a tét, és mivel a BC Nevezis (4-2) nagyon simán, több mint öt ponttal múlta felül a Bakken Bearst (4-2), így végül a litvánok nyerték a csoportot (64-90) - a hazaiaknál az egykori dombóvári Nicolai Iversen 9 perc alatt 3 pattanóig jutott.

A C csoportban az FC Porto (3-3) az első negyedben megszerzett előnyét vitte végig a Kapfenberg Bulls (1-5) ellen, és így győzelemmel búcsúztak a portugálok a sorozattól (61-71). A csoportelsőségért folytatott küzdelemben a Mornar Barnak (4-2) legalább öt ponttal kellett legyőznie a Kataja Basketet (4-2), hogy megelőzze a tabellán - a finnek sokáig még vezettek is, a végén azonban pontosan öt ponttal győztek a montenegróiak (76-71), akik két ponttal jobbak voltak az összpontkülönbség alapján, így lettek végül ők az elsők, a finnek pedig a másodikok.

A D csoportban arról volt már szó, hogy a Keravnos (5-1) 75-65-re legyőzte az Egis Körmendet (4-2), így a ciprusiak nyerték a csoportot, a vasiak pedig a második helyen mentek tovább. A másik mérkőzésen a Balkannak (1-5) sikerült begyűjteni első győzelmét a Basic-Fit Brussels (2-4) ellen, így a bolgárok sem maradtak sikerélmény nélkül (89-84) - szinte végig vezettek, a rendes játékidő végén nekik kellett egyenlíteniük, a ráadásban viszont megint ők irányítottak.

Az E csoportban az Istanbul BBSK (5-1) tükörsimán verte a Dinamo Tbilisit (0-6), így megadta magának az esélyt a csoportelsőségre (70-97). A U-BT Cluj Napoca (5-1) is hozta azonban a kötelezőt a Lukoil Academic (2-4) ellen, így a román együttes nyerte a négyest (83-70) - a hazaiaknál Ousmane Barro (8 pont, 8 pattanó), a frissen igazolt Adomas Drungilas (10 pont, 7 pattanó) és Török Rolland (11 pont, 4 pattanó) is hasznosak voltak, Lasan Kromah (12 pont, 5/15 mezőny, 4 pattanó, 4 VAL) most kevésbé, a bolgárok legjobbja viszont az ex-szolnoki Hristo Nikolov (21 pont, 3-3 pattanó, gólpassz, 5 szerzett labda) volt.

Az F csoportban nagyon fontos meccseket játszottak egymással a csapatok. Arról már írtunk, hogy az Alba Fehérvár (3-3) egy hullámzó találkozón 87-82-re kikapott a Cmoki Minszktől (4-2), így a fehéroroszok megnyerték a csoportot. A másik találkozónak azonban még nem volt vége - a sokáig hátrányban lévő Proximus Spirou Charleroi (3-3) a negyedik negyedre átvette a vezetést a Bnei Herzliya (2-4) otthonában, a végjátékot azonban elrontották a belgák, az izraeliek nyertek, így az Alba jutott még tovább a Minszk mellett (87-83).

A G csoportban a török Demir Insaat Büyükcekmece (5-1) elég simán legyőzte a Sigal Prishtinát (3-3), ezzel bebiztosította első helyét a csoportban (66-84). A törökök ezzel a belga Belfius Mons-Hainaut-t (3-3) is továbbvitték magukkal a következő körbe, akik egyébként a Himik Juzsnyij (1-5) otthonában 6-7 perc alatt összeestek a második félidőben, és hiába próbálkoztak utána, kikaptak az eddig még nyeretlen ukránoktól (78-75). A belgáknál Matt Tiby 7 pont, 8 pattanóig jutott.

A H csoport eseményeiről beszámoltunk már. A Nyizsnyij Novgorod (5-1) 78-70-re legyőzte a Szolnoki Olaj KK-t (4-2), így az oroszok lettek a csoportelsők. A másik mérkőzésen a forduló MVP-jének választott Durázi Krisztofer vezetésével a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (3-3) a sorozat történetének holtversenyben legnagyobb arányú győzelmét aratta az anyagi gondjai miatt szétesett Karpos Szokoli (0-6) otthonában (43-104) - Durázi mellett Perl Zoltán is bekerült a forduló csapatába.

Az első csoportkör végeredményét ezen a linken megtaláljátok!

A második csoportkör beosztásáról pedig ezen a linken olvashattatok már!

Foto, Slide - fiba.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus