FIBA EC: Megvan az első továbbjutó

A héten megrendezték a FIBA Europe Cup második csoportkörének negyedik fordulóját - a J csoportban két magyar siker is született.

Kedden és szerdán rendezték a második számú FIBA sorozat, a FIBA Europe Cup második csoportkörének negyedik fordulóját.

Az I csoportban lett meg ennek a szakasznak az első továbbjutója, miután az eddig hibátlan ESSM Le Portel (4-0) hosszabbítás után győzött az Istanbul BBSK (2-2) otthonában is (80-83) - bár ráadás lett a vége, a második félidőben végig a franciák vezettek, nem is kis előnnyel, a törökök a hosszabbítás kiharcolásának is örülhettek. A csoport másik találkozóján a finn Kataja Basket (0-4) 36 percig teljesen egál meccset játszott a Nyizsnyij Novgoroddal (2-2), négy és fél perccel a vége előtt még 76-74-re a finnek vezettek, ezt követően viszont jött egy 13-0-s orosz roham, ami el is döntötte az összecsapást (80-89) - a vendégektől Ivan Strebkov (18 pont, 7 gólpassz, 26 VAL) a forduló csapatában is helyet kapott.

A J csoport két találkozójáról külön is említést tettünk - az Alba Fehérvár (3-1) a BC Nevezis (1-3) elleni győzelemmel a továbbjutás kapujába lépett, és már az egymás elleni eredmény is a magyar bajnoknak kedvez a litvánokkal szemben (88-80), az Egis Körmend (2-2) együttese pedig nagy csatát vívott a Demir Insaat Büyükcekmecével (2-2), és végül az Albához hasonlóak a vasi-piros-feketék is legyőzték hazai pályán a félholdasokat (73-71), igaz, itt sajnos a Körmend az egymás elleni eredményeket tekintve rosszabb a törököknél.

A K csoportban arról volt már szó, hogy a Szolnoki Olaj KK (1-3) vereséget szenvedett a Mornar Bartól (3-1), így borzasztóan nehéz helyzetbe került a magyar együttes (89-92) - és nem sok vígaszt nyújt nekik valószínűleg az sem, hogy Vojvoda Dávidot (27 pont, 4 pattanó, 3 gólpassz, 22 VAL) a forduló csapatába választották, ahogyan arról már szintén írtunk. Hogy még van esélye a Szolnoknak a továbblépésre, azt is megírtuk már külön - az eddig nyeretlen Cmoki Minszk (1-3) idegenben győzte le az eddig veretlen Bakken Bearst (75-96), méghozzá úgy, hogy a második félidőben kérdés sem fért a fehéroroszok sikeréhez. A győztestől David Kravish (20 pont, 10 pattanó, 30 VAL) bekerült az álomötösbe is.

Az L csoportban a Keravnos (2-2) oda-vissza megverte a Belfius Mons-Hainaut-t (1-3) úgy, hogy az első negyed végétől kezdve végig vezettek (62-67) - az ex-paksi Matt Tiby hiába volt csapata legjobbja (12 pont, 13 pattanó, 20 VAL). A másik találkozón a Donar Groningen (3-1) intézte el oda-vissza a U-BT Cluj Napocát (2-2), ezzel lényegében a továbbjutás küszöbére lépett a holland alakulat, pedig a félidőben még 7 pontos hátrányban voltak, és 20 pontos előnyükből 19-et az utolsó felvonásban szedtek össze (92-72). A hazaiaktól Evan Bruinsma (23 pont, 9 pattanó, 31 VAL) lett a játéknap MVP-je, Brandyn Curry (23 pont, 4 pattanó, 5 gólpassz, 27 VAL) is befért az álomcsapatba, míg a túloldalon Ousmane Barro nem játszott, Adomas Drungilas teljesítményében nem sok köszönet volt (1-1 pont és pattanó, -4 VAL), Lasan Kromah pedig nem volt igazán hatékony (14 pont, 7 VAL).

A csoportok állását ezen a linken megnézhetitek!

A forduló öt legszebb jelenete, közte két Alba Fehérvárhoz köthető megmozdulással Sir'Dominic Pointer és Trevis Simpson jóvoltából:

Foto, Slide - fiba.com, Simon Erika

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus