19-re lapot kért a Raptors

Elkezdődött az idény, így végigvesszük a csapatokat, hogy mit csináltak a nyáron, és mire számíthatnak a most következő szezonban - a Toronto Raptors kerül terítékre.

Pacific: WarriorsKingsClippersSunsLakers
Central: BucksPistonsPacersCavsBulls
Atlantic: CelticsSixers
Southeast: HeatWizards
Southwest: SpursMavericksRockets
Northwest: Jazz, Thunder


Toronto Raptors

Draft:

Távozott: Dwane Casey vezetőedző (Pistons), DeMar DeRozan (csere, Spurs), Jakob Pöltl (csere, Spurs), Alfonzo McKinnie (Warriors, two-way)

Érkezett: Nick Nurse vezetőedző (Raptors), Kawhi Leonard (csere, Spurs), Danny Green (csere, Spurs), Greg Monroe (Celtics, 1 év 2.1 millió), Chris Boucher (Warriors, two-way), Jordan Loyd (Hapoel Eliat, two-way)

Maradt: Kyle Lowry, Serge Ibaka, Jonas Valanciunas, Norman Powell, Fred VanVleet (2 év 18 millió), CJ Miles, Delon Wright, OG Anunoby, Lorenzo Brown (1 év 1.6 millió), Malachi Richardson, Pascal Siakam, Malcolm Miller (1 év 1.35 millió)

Keret:
Lowry - Green - Leonard - Ibaka - Valanciunas
VanVleet - Powell - Miles - Anunoby - Siakam
Wright - Brown (TO) - Richardson - Miller (TO) - Monroe

A Toronto a nyáron darabra nem sokat változtatott, két nagy lépést azonban tett - hogy melyik irányba, az majd a szezonban, illetve a következő nyáron kiderül.

Egyrészt lecserélték az alapszakaszban folyamatosan jó eredményeket hozó, az előző idény után az Év Edzőjének is megválasztott Dwane Casey-t, aki azonban a PO-ban nem sokat mutatott csapatával. Helyére egyik segédedzője, Nick Nurse került, aki állítólag egy teljesen más játékot szeretett volna látni már eddig is a kanadaiaktól, és voltak is vitáik Casey-vel, csak eddig nem az övé volt az utolsó szó, most meg igen. Nurse-t rendkívül sokra tartják liga szerte, de abból, hogy segédedzőként igen jó híre volt, még nem következik egyenesen, hogy kiváló vezetőedző is lesz - hiába lett sokkal jobb csapatjátéka a Raptorsnak az előző alapszakaszban, mint volt korábban, az "ismeretlen" ebben az esetben szerintem pozitívum, azt ugyanis láttuk már, hogy a rájátszásban az nem működik komolyabb gárdák ellen, amit Casey szeretett volna látni.

A másik húzás a San Antonio Spursszel kötött, elég nagy vihart kavart csere volt, amelyben DeMar DeRozan és Jakob Pöltl egy pickkel együtt távozott, míg Kawhi Leonard és Danny Green érkezett. Greennek nagyon hullámzó a teljesítménye évről évre, de az teljesen egyértelmű, hogy nem ő, hanem Leonard fogja meghatározni azt, hogy hogyan jön ki ebből a tranzakcióból a kanadai gárda.

Leonard kérdés nélkül sokkal jobb játékos DeRozannél, már amennyiben egészséges (állítólag az, az előszezonban játszott is, nem tűnt sérültnek) - támadásban is hatékonyabb, védekezésben pedig nem lehet egy lapon említeni a két játékost. Leonard ráadásul az a meghatározó ember, aki egy mérkőzés végjátékában nemcsak pályán tartható (DeRozan a védekezése miatt nem volt az), hanem konkrétan meccseket is tud nyerni elöl-hátul. A negatív oldalon a sérülése talán kevésbé mérvadó, mint ahogy azok a körülmények is, hogy Masai Ujiri mit mondott DeRozannek két héttel azelőtt, hogy elcserélte volna, illetve hogy DeRozan milyen ikon volt a Raptorsnál - ezektől teljesen függetlenül egy sokkal jobb játékost kapott a Toronto, akivel komolyabb célokat is kitűzhet maga elé a gárda, ez alapján nem kérdés, hogy meg kellett húzni a boltot.

Az viszont neccesebb kérdés, hogy Leonard lejáró, így előfordulhat, hogy egy évért adták fel DeRozant és a jó védő Pöltl-t - ezen a ponton rizikózott Ujiri. Egy év "bérlésért" drága volt ez a csomag, ráadásul ha lelép Kawhi, nem lesz sapka alatti hely pótolni őt, ha viszont Paul George mintájára elég az egy év, hogy maradásra bírja Leonardot, akkor jackpotot is lőhettek vele - ne feledjük, minden hisztije és az előző évi sérülése ellenére előtte a liga legeslegszűkebben vett elitjébe tartozott.

Nurse miatt nehéz megmondani, hogy mi lesz a Raptors játéka, és valószínűleg fog változni még a tavalyihoz képest is, amikor az alapszakaszt tényleg nagyon szépen egyenletesen hozta a csapat. Leonard egyértelmű első számú ember, aki mögött/mellett talán Kyle Lowry is jobban a helyére talál, mint 1b opcióként - már amennyiben túl tudja magát tenni azon, hogy elcserélték a legjobb haverját. Érdekes kérdés lesz Valanciunas szerepe is - kaphat például nagyobb szerepet támadásban, de ha nem, vagy nem tud élni a lehetőséggel, akkor az sem elképzelhetetlen, hogy Ibaka lesz idővel a center, a padról pedig OG Anunoby vagy CJ Miles bekerül a kezdőbe - a Raptors smallball ötösei kifejezetten jól néznek ki, és elég sokféleképpen variálhatóak támadás és védekezés szempontjából is. Hogy Greg Monroe-nak hol lesz helye, azt pont ezért nehéz megmondani, ráadásul még nagyobb hendikepből indul védekezésben, mint a litván.

A támadójátékkal várhatóan nem lesz gond, hiába távozott DeRozan - tavaly második, előtte hatodik, 2015/16-ban pedig ötödik volt előrefelé a Toronto, az állomány pedig nem lett rosszabb ezzel a cserével. A védekezés azonban még tovább javulhat a tavalyi ötödik hely után, hiszen a padról a Pascal Siakam - Anunoby - Miles - Fred VanVleet - Delon Wright ötös most is adott amellett, hogy a DeRozan-Leonard csere ebben a szegmensben klasszis fejlődést jelent, és ha Green összekapja magát, ő is bőven átlag fölötti.

Össze kell persze rakni a Raptorst, hiszen a legnagyobb sztárt kell beépíteni, Nurse pedig újonc vezetőedző, ami mindig tartogat kérdőjeleket, viszont állomány alapján ez a gárda simán keleti Top3, és talán a Boston egyetlen reális kihívója az alapszakaszban (is). Ha Leonard kidől, akkor persze várhatóan ennél lejjebb fognak csúszni, de még úgy is PO-ba várom az együttest.

Tipp: Kelet 1-3.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus