Beleerősödhet nyugatba a Mavs

A Dallasnak Kristaps Porzingis megtartása mellett van még helye bőven, és az eddigi hírek alapján ki is fogja ezt használni.

Az eddig tárgyalt csapatok:

Southwest: PelicansGrizzlies, Rockets
Atlantic: KnicksCeltics, Raptors
Pacific: LakersSunsWarriorsKings
Central: CavaliersBullsPistonsPacers
Southeast: HawksWizardsHornetsHeatMagic
Northwest: TimberwolvesThunderNuggetsJazzBlazers


Mint minden nyáron, idén is végigvesszük a csapatokat a szabadügynökpiac nyitása előtt, hogy mit érdemes csinálniuk az off-szezon folyamán, mire és merre építkezhetnek, egyáltalán milyen lehetőségeik vannak. A Dallas Mavericks nagy igazolásokra készül, de vajon sikerül-e összehozni azokat?


Két poszt, 35 millió dollár

A Mavset idén nyáron szóba hozták Kevin Duranttel, de a realitás azt mutatja, hogy KD nem fog Dallasba igazolni, egyelőre szóba sem került még csak az sem, hogy találkozik a csapattal, márpedig így jöhetnek a "B tervek", amik az eddigi hírek alapján világosak: Al Horford és Patrick Beverley.

Mindkét játékos telitalálat lenne a Doncic-Porzingis mag köré, tekintve hogy nincs labdaigényük, ellenben védekeznek, emellett Horford gyakorlatilag bármire használható támadásban, Beverley pedig be tudja dobni a triplákat. Az összeg sok szempontból kérdéses, de a Dallas jelenlegi állománya mellett mindkét delikvens leigazolása realitás. A Hardaway Jr.-Doncic, Brunson-Lee-Jackson-Powell hatos 55.5 millió dollárt keres, amihez jön még Ray Spalding 700.000 dollárja a kivásárlása miatt, illetve Kristaps Porzingis 17 milliós cap holdja. Ez összesen nagyjából 73 millió dollár, ami hozzávetőleg 32 milliós sapka alatti helyet jelent (a minimum cap holdok miatt).

Beverley 3 évre 40 millió dollár környékén vár, míg Horford a hírek szerint 4 éves, 112 milliós szerződést kaphat (egyes hírek szerint pont a Mavstől, csapatközeli források viszont egyelőre tagadják ezt). Erre a 32 millió dollár kevés, de Justin Jackson 3.3 milliós pénzét eltakarítani azért nem nagy művészet, és az már elég lehet egy 10 millióról induló Beverley- és egy 25 millióról induló Horford-szerződéshez.

Azt is hozzá kell tenni, hogy ha ez a forgatókönyv valósul meg, akkor olyan hasznos kiegészítők jogairól le kell mondani, mint Dorian Finney-Smith vagy Maxi Kleber, úgyhogy van más megoldás is. Ez lehet Courtney Lee elpasszolása, az ő 12.8 millió dolláros lejárója nem a cserélhetetlen kategória, de ha minden kötél szakad, stretch provisionnel ki lehet vásárolni, és akkor 3 évig évi nagyjából 4.3 millióval nyomja a sapkát. Akkor megvan a hely Beverley-re és Horfordra is, ráadásul lehet tartani DFS és Kleber QO-ját is, mindketten korlátozott szabadügynökök lennének, és jó eséllyel maradnának is - a padról beszállva borzasztóan hasznosak lehetnének.


Ha nincs ló, jó a szamár is, de ki lesz a szamár?

Ha Horford vagy/és Beverley nincs meg a Mavsnek, akkor szét lehet nézni a szabadügynökök között, van még 1-2 alternatíva. Úgy tűnik, Nik Vucevic marad Orlandóban, DeMarcus Cousins homlokegyenest más típus, mint ami egyáltalán kell a Mavsnek két ilyen tehetség mellett, mint Doncic és Porzingis, DeAndre Jordanből pedig kapott eleget már a Dallas. Jonas Valanciunas vihetné tovább a "juró"-vonalat, de szintén kérdéses, hogyan passzolna a többiek mellé, és még talán Brook Lopez jöhetne leginkább számításba a triplázásával. Mindenki más mögöttük egy jól védekező, de sok vizet nem zavaró magas, mint az Ed Davis, Dewayne Dedmon, Joakim Noah, Robin Lopez vonulat - ez nem feltétlenül rossz Doncicék mellé, de Horford jóval több ennél.

Az irányítóknál már más a helyzet, mert ott ilyen profilú játékos alig van, mint Beverley. Ha mondjuk Horford helyett jóval olcsóbban csak Brook Lopez jön össze Dallasban, akkor esetleg célpont lehet egy másik Bucks játékos, Malcolm Brogdon, de ő korlátozott szabadügynök, várhatóan sokba kerül elhozni Milwaukee-ból. A többiek vagy fakezűek, vagy védekezésben nincsenek olyan szinten, amin Beverley és Brogdon, pedig Doncic és főleg Hardaway mellé kellene egy jó perimétervédő is. Kettes posztról Wes Matthewst ismeri már a gárda, Terrence Ross vagy Danny Green is megoldás lehet, és ha mégsem kell annyira védekezés, inkább a támadójáték lesz a lényeg, még JJ Redick is szóba kerülhet. Ha hoppon marad a Mavs, nem tartom kizártnak Lee maradását sem.

A leglényegesebb talán az lenne, hogy ha csak nem jön szupersztár (Durant mondjuk), akkor labdaigényes ember nem kell (Kemba Walkerről is volt szó, a neki adott pénzt szerintem okosabban is el tudja költeni a Dallas). Olyan játékosok viszont igen, akik hátul segítenek Doncicnak és a súlyos sérülésből visszatérő Porzingisnek, és/vagy akik nem szűkítik le a pályát nekik elöl sem.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus