Egy Jimmy Butler-szerű vezér hiányzott a Heatből?

A Miami új sztárral, némileg átalakítva vág neki az új szezonnak, de vajon ennyi, Bam Adebayo nagyobb szerepe és Tyler Herro érkezése mennyit dob az együttesen?

A korábban tárgyalt csapatok:

Pacific: LakersClippersKingsSunsWarriors
Central: BucksPacersPistonsBullsCavaliers
Southwest: SpursMavsGrizzliesPelicansRockets
Atlantic: RaptorsSixersCelticsNetsKnicks
Northwest: NuggetsBlazersJazzThunderTimberwolves
Southeast: Magic

 

Miami Heat

Draft: Tyler Herro (1/13), KZ Okpala (2/32)

Távozott: Dwyane Wade (visszavonult), Josh Richardson (csere, Sixers), Hassan Whiteside (csere, Blazers), Ryan Anderson (kivásárolva, Rockets, 1 év 2.56 millió), Yante Maten

Érkezett: Jimmy Butler (sign-and-trade, Sixers, 4 év 142 millió), Meyers Leonard (csere, Blazers), Daryl Macon (Mavs, two-way), Chris Silva (nem draftolt, two-way)
 
Maradt: Goran Dragic, James Johnson, Justise Winslow, Kelly Olynyk, Dion Waiters, Bam Adebayo, Derrick Jones Jr., Udonis Haslem (1 év 2.56 millió), Kendrick Nunn, Duncan Robinson

Keret:
Dragic - Waiters - Butler - Johnson - Adebayo
Winslow - Herro - Jones - Leonard - Olynyk
Nunn (nem garantált) - Okpala - Robinson (ng) - Haslem
Macon (two-way) - Silva (tw)

A Heatnél két nagy lépés volt a nyár folyamán (egyik sem Ryan Anderson kivásárlása). A visszavonuló Dwyane Wade helyett új vezért szerzett az együttes Jimmy Butler személyében, érte Josh Richardsont kellett odaadni a Sixersnek, míg Hassan Whiteside-ot Portlandbe postázta Pat Riley, helyette pedig Meyers Leonard csatlakozott a floridai gárdához. A drafton érkező Tyler Herróval együtt kész is van a csapat rotációja, amiből egész sok minden kikerekedhet.

Támadásban is megvannak a Heat fegyverei, hiszen a Goran Dragic-Bam Adebayo kettő-kettők mellett most már ott van Butler is, ráadásul Justise Winslow is nagyszerűen mozgatja az együttest - egyértelműen irányítóként a legjobb, mostanra sikerült megtalálni a szerepkörét. Herro nagyszerű támadójátékos lehet, és mivel várhatóan mindig lesz mellette a pályán két "nagyobb név", a kisebb figyelmet kihasználhatja második hullámú védelemmegbontásokkal, üres dobásokkal. Nincs ugyan kőbe vésve a szerepe, de gyakorlatilag biztos rotációtag, és azon újoncok közé tartozhat, akik azonnal képesek lesznek hatékony játékkal segíteni csapatukat.

A magasemberrotációban Adebayo a pick-and-roll, Meyers Leonard és Kelly Olynyk pedig a pick-and-pop révén használhatóak - utóbbi kettőnek adott ellenféltől függően komolyabb vagy kisebb szerepe is lehet, mivel mindkettőnek a külső dobás az erőssége, de más nem. James Johnson jóval sokoldalúbb kosaras náluk, főleg mivel védekezésben sem jelent emberhátrányt - várhatóan ő kezd majd Adebayo mellett, de több formációt is kipróbálhat Erik Spoelstra az idény során. Hassan Whiteside már nincs a csapatnál, de ha a játéktudása mellett az emberi oldalát, a csapatra gyakorolt hatását is nézzük, nem feltétlenül fogja a távozását megérezni a Heat - maximum Adebayo sérülése esetén.

Akivel kapcsolatban erős kérdőjelek vannak, az Dion Waiters, aki a 2017/18-as szezon végén szenvedett bokasérülése óta elég erősen csak keresi önmagát - igaz, 37.7%-kal dobta a triplát tavaly, nem is keveset, úgyhogy használni még mindig lehet. A nagyobb gond az, hogy kicsit mintha elindult volna a Whiteside-i lejtőn, a csapatnak el kellett tiltania a sorozatos butáskodásai miatt, és ez Butler érkezése után bajos lesz. Ha valamit nem visel el Jimmy B, akkor az az, ha valaki nem tesz meg mindent a sikerért, márpedig ebből még közte meg Waiters között akadhat probléma.

Butler ezen tulajdonsága egyébként vízválasztó is lehet: megszoksz vagy megszöksz, ami ugyan csapatot is bomlaszthat, de ennek a Heat keretnek nagyon kellett valaki, aki összerántja az együttest - nem volt gond tavaly sem az állománnyal, de gyakorlatilag végiglavíroztak a szezonon, semmi többet nem nyújtottak, ilyen pedig Butler mellett nem lesz.

Védekezésben is rengeteget jelenthet Butler jelenléte, a liga egyik legjobb perimétervédője, ráadásul a palánk alatt sincs gond a Heatnél: Leonard és Olynyk hátul mutatott teljesítménye miatt a Johnson-Adebayo duó legalább az egyik tagjának mindig a pályán kell lennie, de ha ez megvan, arra már lehet építeni, Winslow és Derrick Jones Jr. pedig szintén hozzá tudnak tenni ehhez. Ha valamivel nem volt gond az előző szezonban, az a védekezés - itt lehet érdekes majd Whiteside távozása, de személy szerint túlértékelt védőnek tartom. Adebayo ugyan nincs olyan blokkoló, mint Hassan, de a védekezés összes többi területén képes lehet azt hozni, mint távozó elődje.

Összességében nézve Butler nagyon kellett ennek a csapatnak támadásban, védekezésben, vezérként, szóval minden szempontból. Ha húzza magával előre az embereket, az már elég lehet a Miaminek a jövő és az eredményesség szempontjából is. A nagy kérdés az, hogy Dragicban vagy Waitersben mennyi maradt, mert az előző szezonjuk finoman szólva is visszafogott volt, de 2-3. opció szerepkörben kaphatnak még egy új impulzust. Azon sem lepődnék meg egyébként, ha a Heat végül befutna a harmadik helyre, de Waitersben semmi bizodalmam nincs, Dragic jövőjében pedig nem sokkal több. Ettől függetlenül a Miaminek nem lehet gondja a rájátszással (persze a sérülések mindent boríthatnak).

Off-szezon értékelés: B

Tipp: Kelet 6.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus