Meddig ragaszkodik Rivers a Paul-Jordan-Griffin maghoz?

A Los Angeles Clippers botrányoktól sem mentes egy éven van túl, szezonjuk is hamarabb ért véget, mint arra számítani lehetett - az ő lehetőségeiket, nyári teendőiket vizsgáljuk.

A korábban tárgyalt csapatok

Pacific: LakersSunsKings
Northwest: TimberwolvesNuggetsJazz
Atlantic: SixersNetsKnicks, Celtics
Central: BullsBucksPistons
Southwest: PelicansGrizzliesMavericksRockets
Southeast: MagicWizards

 

A Los Angeles Clippers utóbbi egy éve sem sikerült jobbra, mint a franchise fennállása során bármelyik szezon: a nyáron még "szerencséjük" volt DeAndre Jordannel, vissza tudták csábítani, de hiába ez és Paul Pierce leigazolása, az idény ugyanúgy ment a kukába, mint az ezt megelőzőek. Blake Griffinnek előbb a combja sérült meg, aztán eltörte a kezét az egyik alkalmazott megütésekor. Hiába tért azonban vissza az alapszakasz vége előtt, újabb combsérülése és Chris Paul kéztörése azt jelentette, hogy egyetlen kört sem tudtak menni a PO-ban, ami ennek a Clippersnek egy újabb blama.

A "nagy hármassal" szinte csak a gond van

A gárda évek óta a Chris Paul, Blake Griffin, DeAndre Jordan hármas köré építkezik, amivel nem is lenne akkora probléma a liga trendjei alapján, de azért vannak ezzel a trióval gondok. Griffin az utóbbi két szezon során többször is kiesett hosszabb időre, de ez a csapat eredményességén nem látszódott - Paul ugyan azt nyilatkozta, hogy bajnokok nem lehetnek az erőcsatár nélkül, de ez szerintem maximum annyiban igaz, hogy 20 millió dollárnyi holtterhet nem bírnak el a sérültlistán, mert mikor visszatért, akkor sem lett jobb a csapat. Nagyobb a potenciál a Clippersben Griffinnel, ez egyértelmű, de az is, hogy ebből a pályán fontos pillanatokban semmi nem látszódott még, konferencia-döntőt sem játszottak soha, nemhogy finálét.

Jordan erősségeit és gyengeségeit nem nagyon kell ecsetelni - szerintem alapvetően egy nagyon hasznos játékos lenne, mert a modern centertípusnak megfelel annyiban, hogy atletikus, jól pattanózik, támadásban meg nem nagyon van labdaigénye, mivel csak zsákolni tud, mást nem nagyon. Viszont egészen botrányos büntetőző, amire fontos pillanatokban utazhatnak a csapatok - alapszakaszban is megteszik, igazán messzire pedig a rájátszásban még nem jutottak, hogy kiderüljön, mekkora gond ez, de Andre Drummond esetében láttuk már, hogy a Cleveland idén az első körben kipöckölte a centert a végjátékokból ennek segítségével. Paul a legkevésbé bajos - vele annyi gond van mindössze, hogy már 31 éves. A játékán még nem látszik a kor, nem is olyan nagyon idős, de már nincs olyan borzasztóan sok ideje arra, hogy a két magasember levetkőzze a gyermekbetegségeit.

Saját kezét köti meg Doc Rivers

A játékbeli gondok csak egy részét képezik annak a problémának, amit ez a hármas jelent a Clippers számára, az sem mellékes ugyanis, hogy hárman együtt 64.2 millió dollárt tesznek zsebre. Ez a megugró sapka miatt nem lenne olyan nagy sok, amennyiben a Clippers kerete lényegében készen lenne, de nagyon nincs így, a költési lehetőségek pedig gyakorlatilag a nulla szintjére süllyednek a három játékos miatt. Ez is viselhető gond lenne, ha a három sztár közül Jordannek ne lenne egy elemi hibája játékban, illetve ha Griffin játékra és eredményességre gyakorolt hatása az utóbbi két év alapján ne lenne pontosan nulla - e két dolog miatt kellene szerintem bontani ezt a triót, méghozzá elég egyértelműen a magasembereknél.

A kiegészítőszemélyzet nemhogy jobb, de lehet, hogy egy fokkal még gyengébb is lesz

A többiek közül egyedül JJ Redick helye betonbiztos, ő 7.4 millió dollárért ajándék. Rajta kívül talán a két fiatalt nem fogják majd mozgatni, CJ Wilcoxot és Branden Dawsont, mivel ketten együtt kevesebb mint 2.1 milliót tesznek zsebre a következő idényben. Itt azonban meg is kell állni a (szinte) biztos maradóknál.

Paul Pierce pocsék szezont produkált - egy éve, a Washington Wizardsnál még sokkal kevésbé látszódott rajta a kor, itt azonban gyakorlatilag használhatatlan volt, értékelhetetlen teljesítményt nyújtott. Saját bevallása szerint fogalma sincs arról, hogy játszik-e még a következő idényben, de 3.5 millió dolláros szerződése hiába szabadulna fel, nem tudná felhasználni azt a csapat, úgyhogy ők valószínűleg jobban örülnének, ha folytatná és összeszedné magát kicsit. Austin Rivers (3.3 millió), Wesley Johnson (1.2 millió) és Cole Aldrich (1.2 millió) a hírek szerint mind kilépnek szerződésükből, Doc Rivers is ezzel számol saját bevallása szerint, bár mindenkit szeretne megtartani. Azt nem tudni, Jeff Green mennyire győzte meg a csapatot, hogy rá szükség van. Luc Mbah a Moute is oda igazol, ahova akar, az összes felsoroltnál fontosabb azonban, hogy mi lesz Jamal Crawford sorsa.

Az idén is a legjobb hatodik embernek választott dobóhátvéd szerződése lejárt, és nagyjából két éve lehetett folyamatosan hallani, hogy nagyon nem volt elégedett előző kontraktusával - 5.7 millió dollárt keresett az előző idényben, ez egy évek óta az egyik, ha nem a legjobb cserének tartott játékos esetében valóban nem egy nagy összeg. Ezek után szerintem teljesen kizárt, hogy akár egy forintnyi engedményt adjon a Clippers, oda fog menni, ahol a legtöbbet ígérek neki, ez pedig az új sapka miatt várhatóan elég komoly fizetésemelkedést jelent majd számára.

Ha nem bontja meg a Paul-Griffin-Jordan hármast a csapat, akkor az a legjobb opciójuk, hogy mindenkit szépen visszaigazolnak a Bird-jogokkal, de így csak veterán minimumért és MLE-ért hozhatnak majd erősítést, az idén szerintem nagyon kevés dologra lesz elég - a sok sapka alatti hely miatt jócskán az MLE fölött fognak középszerű játékosok is keresni. Ha Pierce visszavonul és mindenki lelép, akkor sincs több capspace-e a nyárra a Clippersnek, mint 15-16 millió dollár, mivel a Big3, Redick és Wilcox elvisznek 74.7 milliót, de mindössze 5 játékosuk van ebben az esetben, nulla pad és lyukas kezdő. 15 millió dollár ezen a nyáron semmire nem elég, pláne akkor, ha azt is nézzük, mennyi embert kellene még szerződtetniük, ezért fognak szerintem rámenni arra, hogy mindenkivel hosszabbítsnak. Crawford boríthatja épp ezért a nyarukat, mert ha ő nem ír alá, szinte kizárt, hogy pótolni tudják.

Vérfrissítés maximum Európából

A 25. és a 33. helyen fognak draftolni, ahonnan nagy csodák nem várhatóak, főleg mivel a játékosok fejlesztése soha nem volt és most sem profilja a Clippersnek. Európából hozhatnak valakit, esetleg ha Thon Maker lecsúszik idáig (a DraftExpressen 32. helyre jelölik jelenleg), vagy egy kicsit készebb játékos érkezhet, de nagyon kevés potenciális fejlődési lehetőséggel. Nagy megváltásra nemcsak a pozícióik, de a korábbi draftok alapján sem lehet számítani - Wilcox már 25 éves, tehát nem a legnyersebb játékosként érkezett az egyetemről, de gyakorlatilag semmit nem játszott az eddigi két éve alatt, és Dawson is alig kapott lehetőséget a bemutatkozó évében.

A nagyobb gond az, hogy szerintem a szabadügynököknél is nagyjából hasonlóak a lehetőségeik. Ha meg tudják tartani az embereik egy részét (mindenkinek nem is kell új szerződést kapnia, elég, ha 3-4 emberrel hosszabbítanak), akkor csak a kivételek maradnak - korábban elég jó játékosokat be lehett húzni MLE-ért, most azért változott a helyzet szerintem a sapka miatt, plusz a Clippersnél vannak sokkal vonzóbb, nagyobb potenciállal rendelkező vagy/és készebb csapatok. Kiscsatár nagyon kellene nekik, mert Pierce, Johnson, Mbah a Moute és Green sem túl jó opció oda, ha tényleg bajnokok akarnak lenni, de kezdő szintű emberre nem nagyon lesz pénzük. Cseréknél a magas posztokat kellene megerősíteniük, de ők "ami marad" alapon működhetnek idén. Európából van a legnagyobb esélyük, hogy valami váratlant húzzanak, de a Clippers erről sem nagyon volt híres eddig.


Összességében nézve szerintem válaszút előtt van a Clippers. Doc Rivers költési lehetőségei a mostani felállással szinte nem léteznek, nem nagyon lehet csodát várni tőle ilyen helyzetben, de lassan rá kell jönnie, hogy végső győzelmet a Paul-Griffin-Jordan hármas nem nagyon fog hozni. Állítólag idén nyáron nem akar váltani, az alapszakasz pedig nem a legnagyobb gondja a csapatnak, de a februári deadline-kor már szerintem elő fog kerülni az, hogy szétszedjék ezt a Clipperst. Legkésőbb jövő nyáron, amennyiben nem jönnek a várt eredmények, meg kell ezt tenni, mert egy helyben toporognak, ahonnan előre nem vezet út, nagyobb fejlődés egyetlen játékosuktól sem várható.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus