Mennyit változik Billy Donovannel a Thunder játéka?

A hónap végén kezdődik az alapszakasz, végigvesszük, mire számíthatunk a csapatoktól - az Oklahoma City Thundert vizsgáljuk.

A szezonfelvezetők korábbi részei:
Atlantic: Sixers, Celtics, Knicks, Raptors, Nets
Pacific: Lakers, Warriors, Clippers, Kings, Suns
Central: Pistons, Pacers, Cavaliers, Bulls, Bucks
Northwest: Timberwolves, TrailBlazers, Nuggets, Jazz


A Thunder off-szezonját ezen a linken átnézhetitek újra. Azóta leigazolták a tavaly az első kör végén választott Josh Huestist, valamint edzőtábor-meghívót adtak Julyan Stone-nak, Michael Quallsnak, Dez Wellsnek és Talib Zannának - mivel 15 garantált szerződése van már a Thundernek, szinte esélytelen, hogy bármelyikük a keretben találja magát még az alapszakaszban is.


Jelenlegi keret:
Westbrook - Morrow - Durant - Ibaka - Kanter
Augustin - Roberson - Singler - Collison - Adams
Payne - Waiters - Huestis - Novak - McGary
Stone (nem garantált) - Qualls (ng) - Wells (ng) - Zanna (ng)


A Thundernél a keret nagy része együtt maradt, ismerjük a játékosok tudását. Pont vezetőedzői poszton változtattak viszont, ami azt jelenti, hogy elég komoly kérdőjel, mit várhatunk majd tőlük. Billy Donovantől főleg a támadójáték összetettségének javítását lehet remélni. Alapvető dolgok szerintem nem fognak vele sem változni: Russell Westbrook egy folyamatos energiabomba lesz, akit nem lehet és nem is kell leszabályozni, mert akkor pont az erősségei vesznének ki a játékából. Kevin Duranttel ketten fogják intézni a támadások nagy részét, a többiek pedig az általuk leosztogatott labdákból dolgoznak majd.

A Thunder azonban már azzal is előreléphetne, ha egyrészt Westbrook periódusait jobban válogatnák meg - ezt valószínűleg cserével lehet majd megtenni, a játékintelligencia nincs az első három jelző között, ami az irányítóval kapcsolatban az eszünkbe jut -, másrészt ha nem is sok, de némi kombinatív játékot is belecsempésznének a támadásaikba, ez ugyanis szinte teljes egészében hiányzott eddig tőlük. Westbrook és Durant mellett az alapszakaszban nincs szükség a játék cifrázására, de a PO-okban többször is bebizonyosodott, hogy kellenének a kiegésztőkre kijátszott figurák is - egyrészt, hogy több energiája maradjon a két sztárnak, másrészt hogy játékban legyenek a többiek is. Donovan legnagyobb feladata szerintem ez, hogy több embert vonjon be a játékba, és ezzel meg is léphetné azt az utolsó szintet a Thunder, amellyel akár a végső győzelemig is eljuhatnak.

Ahhoz az utolsó lépcsőfok leküzdéséhez azonban még egy dolog nagyon fontos lesz, méghozzá a sérülések elkerülése, amivel az utóbbi években nagyon szenvedtek. A vasember Westbrooknak is voltak komoly és hosszú kihagyással járó sérülései, Durant teljes előző idényét tönkrevágta a Jones-törése és a két műtétje, de Serge Ibaka is nagyon sokat kihagyott, a PO-ban, az alapszakasz végén is maródi volt többször is, pont, amikor a legjobban szükség lett volna rá. Emlékezetes az előző idény eleje, mikor összesen 6-7 bevethető embere volt a csapatnak, ez pedig nem is fért bele, lemaradtak a rájátszásról. Ibakának és Westbrooknak nincs krónikus problémája, Durant lábfeje azonban borzasztóan nagy kérdés, ez a Jones-törés több játékos karrierjét is tönkretette már - jellemzően magasemberekét, Durant pedig nincs akkora súlyú, mint ők, úgyhogy lehet reménykedni azért.

Érdekes lesz egyébként megnézni, hogy Enes Kanter és Ibaka hogyan tudnak együtt dolgozni - támadásban szerintem velük nem lesz probléma, de védekezésben a spanyolnak irgalmatlan mennyiségű melója lesz a török mellett. Kanter támadójátéka inkább abból a szempontból lesz kérdéses, hogy Durant visszatérésével jelentősen kevesebbet fogják megjátszani, viszont mivel a liga egyik legjobb támadópattanózója, így a pontjait a lecsorgók begyűjtése után is meg tudja szerezni. A kettes poszt rotációjánál is vannak kérdőjelek, hiszen eddig Andre Roberson volt a kezdő a védekezése miatt, illene Westbrookék mellé a kiváló kinti dobó, Anthony Morrow is, a legnagyobb név pedig Dion Waiters lenne. Utóbbi teljesített eddig a legkevesebbet, pocsék hatékonysággal dolgozó és emellett önző scorer is, de még mindig benne van a legnagyobb bizodalma az együttesnek - lehet, hogy vele is megpróbálkoznak még, de akkor az előbbi kettősből valaki valószínűleg a rotációban sem lesz.

Ezek is érdekes kérdések, de az első két említett dolgon múlik leginkább a Thunder szezonja: hogy Donovannal legalább egy kicsit kombinatívabb legyen a támadójáték, jobban be legyenek vonva a többiek, illetve hogy elkerüljék a sérülések őket. Durant teljes lutri, bár az orvostudomány szerintem fejlődött annyit, hogy össze tudják rakni, akkor pedig összességében nézve ez a Thunder nyugat és a liga egyik legjobb csapata. Az alapszakaszban szerintem az egyik legjobb mérleggel fognak végezni, de ez alapvetően Durant egészségén múlik - azt sem tartom kizártnak, hogy megnyerik a reguláris részt. Az, hogy a PO-ban hova juthatnak, jóval nagyobb kérdés, ott már sokat fog számítani, hogy Donovannek mit sikerült összeraknia év közben, illetve hogy ki lesz náluk hadra fogható, de erre áprilisban visszatérünk. Bombameglepetés lenne az is, ha kicsúsznának a nyugati Top6-ból, nemhogy egy újabb PO-mentes év.

Ne feledjük, az idény végén Durant szabadügynök lesz, ez is ott fog lebegni felettük az egész szezon során, bármennyire is szeretné kizárni ezt a dolgot az idény során a kiscsatár. Egy gyengébb év a távozását is jelentheti, a jó teljesítmény pedig a maradása melletti indokok sorát növelhetné - nagyon nem mindegy a jövő szempontjából sem, hogy idén milyen eredményt érnek el.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus