Pierce-en múlik a Washington sikeressége?

Hogyan tovább a tehetséges Wizardsnak, főleg ha lelép Paul Pierce? Mik lehetnek nyári terveik és hogy léphetnek még előrébb a rangsorban?

(A korábbi részek:
Atlantic: SixersKnicksCeltics
Central: PistonsPacers, Bucks
Southeast: MagicHornetsHeatHawks
Northwest: TimberwolvesNuggetsJazzThunder
Pacific: LakersKingsSuns
Southwest: Rockets)
 

A Washington Wizards tavaly egy jó kezdés után csalódást keltett az alapszakasz második felében, a rájátszásban azonban nagyot szóltak, főleg Paul Pierce révén - pályahátrányból söpörték a Toronto Raptorst, majd John Wall sérülése ellenére nagyon jól tartották magukat az Atlanta ellen. Lássuk, Randy Wittman miből "főzhet" a következő idényben!


Az alap adott, de Pierce nagyon fontos kérdés

Négy kezdőjátékosa továbbra is adott a csapatnak, hiszen John Wall, Bradley Beal, Marcin Gortat és Nené is szerződéssel rendelkezik a következő idényre - Bealt a hírek szerint meg akarják tartani hosszútávra, de a jövő évi sapka alatti hely érdekében lehet, hogy nem írja most alá hosszabbítását. Közülük Wall és Beal egyértelműen a jövő, de mindkettejüknek van hova előrelépni.

Az irányító egyértelműen a liga egyik legjobb játékmestere lett, nagyon jól használja sebességét, amivel könnyedén bont védelmet, majd hozza helyzetbe csapattársait (10.0 gólpasszára csak 3.8 eladott labdája van meccsenként). Egy komoly és egy kisebb gondja van azonban. Utóbbi szintén sebessége - olyan ütemben játszik, amiben egyrészt a teste szét fog menni záros határidőn belül, másrészt minden esés nagy veszélyekkel jár, a csuklója darabokra tört egy ilyen eset után az Atlanta ellen. Alapvetően megoldás lehetne erre és játékának kiteljesedésére is az, hogy megtanul tempót dobni, ez azonban még nem teljesen jött össze neki. Középtávolról ugyan már lényegesen jobb százalékkal vállal, mint korábban (41.9%-kal 3-5 méterről és 39.5%-kal 5 méterre a gyűrűtől, de a triplavonal belül), ezt viszont még feljebb kell tornáznia, tripladobása pedig továbbra sincs (2.7 kísérlet meccsenként, 30%-kal).

Beal éppen ez utóbbiban jó, stabil 40% fölötti triplázó, viszont ettől függetlenül ő sem tud hatékony pontszerző lenni, ahogy Wall sem - mindketten 52% körül TS-sel dolgoznak, ami elég gyenge kategória összességében. Mindkettejükben megvan a lehetőség, hogy ezen jócskán javítsanak, hiszen Wall tempója ránézésre nem annyira reménytelen, Bealnek pedig a középtávoliján kell dolgoznia, mert jó keze ellenére borzasztóan gyenge számokat produkál, ha nem ziccert vagy triplát kell dobni. A tehetség azonban még nem jelenti azt, hogy ki is fogják hozni magukból, amit ki lehet, rengeteget kell ezen dolgozniuk a dobóedzőkkel. Beal nagyon sérülékeny volt eddigi három szezonja alatt, idén is ki kellett hagynia 19 találkozót, miután első évében 26-ot, a másodikban pedig 9-et.

A két magasembernél is van 1-2 kérdőjel, főleg Nenénél, aki elég fontos idény elé néz, tekintve hogy lejáró szerződéssel bír. A ponttermelése továbbra is megvan, ha csak az átlagot nézzük, az egykor (ráadásul egyhuzamban kétszer is) TS-kategóriát nyerő játékos hatékonysága azonban kategóriákat romlott a denveri éveihez képest, magasembertől finoman szólva sem kiemelkedő 53%-os TS környékén dolgozik. Bealnél is sérülékenyebb, az idén kihagyott 15 meccse volt a legkevesebb, amit washingtoni 3 teljes szezonjában felírhattunk a neve mellé - bár szeretik a társai, nem lepődnék meg rajta, ha a Wizards szétnézne a piacon, mit lehet érte és lejárójáért kapni. Gortat teljesen más, ő gyakorlatilag a kiegyensúlyozottság mintaképe a csapatnál, két év alatt egy alapszakaszmeccset hagyott ki, 36 percre levetítve majdnem ugyanolyan statisztikákat hozott mindkét évben, hatékonysága pedig még javult is (58.7% TS). 2019-ig van szerződése, ő az egyik alap, még ha nem is a fiatal tehetségek közül való.

Itt nagyon nagy kérdés, mi lesz Paul Pierce-szel és a kiscsatár poszttal. Nem is annyira a 11 pontja hiányozhat, ha távozik, amit az alapszakaszban átlagolt, hanem az a rutin, amit a PO-ban mutatott, ahogy a Toronto Raptors ellen játszott - plusz előtte belemászott az ellenfél agyába és utána megtámogatta szavait kulcsfontosságú kosarakkal -, és ahogy az Atlanta Hawks ellen is termelt a végjátékokban. Ez az, amit még ha játékban lehet is pótolni, hozzáállásban és magabiztosságban senki nem fog tudni hozni a Wizardsnál, ha Pierce lelép. Otto Porter veheti át a helyét egyébként, aki egy Shaqtin' A Fool MVP cím mellett meglepően hasznos volt többször is a PO-ban, jó rájátszást futott, és ha magabiztosabb lesz a következő idényben, szerintem az alapszakasz során nem lesz vele probléma ezúttal - ott idén még elég nagy zsákutcának tűnt.

A padról fontos emberek közül megmarad Ramon Sessions, aki idény közben érkezett Andre Miller helyett, és úgy tűnt, jobban illik a fiatal kerethez, mint a veterán játékmester. Mellette nagyobb szerepet kaphat Martell Webster, ha Pierce távozik és így Porterből kezdő lesz - neki pocsék idénye volt, sérüléssel is bajlódott, de ha nem volt maródi, akkor se kapott túl sok játéklehetőséget. A magasemberek közül Kris Humphries és DeJuan Blair azok, akiknek kontraktusa van a következő idényre is. Utóbbi Websterhez hasonlóan nagyon keveset játszott, de a kezdő pozíciót akaró és elvágyódó Kevin Seraphin távozása megnyithatja előtte az utat, Humphries pedig 20 perc alatt hozta magát a Wizardsnál is (8 pont, 6.5 pattanó). Garrett Temple lehívta játékosopcióját, de szerintem neki sok szerepe jövőre sem lesz, ahogy idén sem volt.

Seraphin mellett két fontosabb szabadügynökük lesz még. Az egyik Drew Gooden, aki valószínűleg idén is kivár majd jó ideig és év közben ír alá egy csapathoz - jó eséllyel maradni fog, ha folytatja pályafutását, úgy tűnik, hogy a Wizardsnál végre otthonra talált, és amikor lehetőséget kapott például Nené sérülésekor, élt is vele. A másik Rasual Butler, aki jó ideig 50% fölött triplázott az alapszakaszban, aztán erősen visszaesett, de rutinos csere lehetne Porter mögé, ha Webster idén is besül - nála egyébként is stabilabb, megbízhatóbb kosaras.


Draft

A 19. helyen választ majd a Washington. Elég telített a játékosállományuk, ráadásul mivel keleti elitcsapat szeretnének lenni, újoncoknak túl sok játéklehetőséget nem tudnak adni, ezért gyakorlatilag bármelyik posztra választhatnak. Kis esélye van szerintem a cserének, egyrészt mert például magas posztokon kellene nekik a fiatalítás, másrészt mert túl sokat nem kaphatnak ezért a draftjogért. Montrezl Harrell vagy Kevon Looney lehet a kinézett emberük négyes posztra, de hátvédet is draftolhatnak - Sessions lejár a szezon végén, a többiek pedig egyáltalán nem komoly biztosítékok Wall és Beal mögé -, ebben az esetben Tyus JonesJerian Grant vagy Rondae Hollis-Jefferson neve merülhet fel náluk leginkább szerintem.


Szabadügynökök

Túlságosan nem kell nézelődniük a piacon, tekintve hogy ha Pierce ki is lép szerződéséből, 66 millió dolláron állnak már. A rendes MLE-t, 5.5 millió dollárt költhetnek majd nagyjából, és Jorge Castillo (Washington Post) forrásai szerint az is elképzelhető, hogy megpróbálják így pótolni Pierce-t, amennyire lehet - Mike Dunleavy, Tayshaun Prince vagy Mirza Teletovic neve merült fel, mint lehetséges opciók. Ennyi pénzből bármelyiküket le lehet igazolni szerintem, de az is biztos, hogy mindhárom visszalépés lesz a bostoni legendához képest.


Összességében nézve azért a Wizards jól mutat, a Wall - Beal hátvédpáros az egyik legtehetségesebb az egész ligában, de ahogy már írtam is, keményen kell dolgozniuk, hogy ez a tehetség valódi tudássá és eredménnyé fejlődjön. Gortat személyében megvan a stabil palánk alatti emberük is, úgyhogy szerintem a váz teljesen rendben van. Nené megítélésem szerint pótolható ember, főleg annak tükrében, hogy mennyit keres.

A hírek szerint megpróbálják leigazolni Kevin Durantet, aki a Wall - Beal - Gortat hármas mellé jól is illene, van is esély arra, hogy hazatér, de azért elég merész még vele Wizards-játékosként számolni, nem is nagyon hiszem, hogy ezt teszik. Pierce maradása szerintem leginkább a rájátszásban lesz/lehet lényeges, addig gond nélkül kell hozniuk az akadályokat, ott azonban kiderül, valaki át tudta-e venni Pierce mentalitását és formaidőzítését. Ha nem, akkor Durant személyében még mindig meg lehet találni az alfahímet, de ha ő nem igazol haza, akkor valakinek a mostaniak közül vezérré kell fejlődnie, ez ugyanis jelen esetben még a lehet, hogy távozó Pierce.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus